8 Принципи на Xeriscape Градинарството

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Со оглед на тоа што многу делови од земјата се преселуваат во сушната сезона (некои делови се веќе таму; други имаат спротивен проблем), добро време е да се разгледаат принципите за заштита на просторот во нашите градини и пејзажи .

Што е xeriscaping? Едноставно кажано, тоа е градинарство во смисла на вода. Не се работи само за водата што ја користиме (или не ја користиме) за време на суша. Таа, исто така се однесува на нашата употреба на намалените залихи на вода бидејќи побарувачката - од растот на населението и домувањето, земјоделството, индустријата и, да, сушата - продолжуваат да ги оданочуваат ограничените резерви на вода. Xeriscaping е начин да продолжите да имате пријатни пејзажи во услови на помалку и поскапа употреба на вода.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

RainWizard 50

Го снима истекувањето од вашиот покрив и го складира за не толку дождлив ден. Произведено во САД!

Кога мајката природа не доставува, вашата градина не мора да страда. Имаме резервна опрема за полевање и алатки што ќе го спречат вашиот награден зеленчук да не биде жеден. Направете ја секоја капка важна со доверливи производи и безбедни, одржливи практики од Planet Natural.

Деталите за xeriscaping се енциклопедиски. Тие се поврзани со локалната почва, мајчиното растение и климатските фактори. Но, основните принципи се едноставни мерки со здрав разум и лесно се применуваат речиси насекаде. Еве ги осумте принципи, со нашите коментари, наведени во соодветното мислење на Дејвид Салман и Синди Белингернасловена и корисна референца Waterwise Garden Care: Your Practical Guide објавена од High Country Gardens Publications.

  1. План и дизајн: Салман и Белингер предлагаат создавање водни зони а потоа засади соодветно. „Доделете вода таму каде што најдиректно ќе придонесе за убавината и удобноста на вашиот дом“. Со други зборови, концентрирајте ги растенијата на кои им треба повеќе вода каде што може да се видат од тремот, балконот или прозорецот.
  2. Создадете практични површини за трева: Тревниците користат многу вода. Ограничете ја нивната големина и засадете ги со автохтони треви.
  3. Користете соодветни растенија: Ова е местото каде што деталите - и добар човек за расадник - можат да ви помогнат. Набљудување: Домородните растенија природно изгледаат одлично во нивните родни живеалишта.
  4. Подобрување на почвата: Никој не треба да му каже на мудриот градинар дека органската материја во форма на компост и помага на почвата да ја задржи влагата. Ова е критичен чекор за да го извлечете максимумот од водата што ја користите.
  5. Користете прекривки: Прекривката ја собира влагата, без разлика дали е од дожд или наводнување, и го спречува истекувањето. Исто така, ја одржува почвата лабава и ронлива.
  6. Ефикасно наводнување: Наводнување капка по капка и црева за натопување - дури и рачно наводнување - се ефикасни начини за доставување на влага до вашите растенија. Наводнување до соодветна длабочина или темелно наводнување е исто така важно. Одржувањето на влага во почвата - видете ја прекривката погоре - придонесува за тоаефикасност.
  7. Снимајте дожд и снег: Бурињата за дожд штедат вода од вашиот покрив за подоцнежна употреба во градината. Езерата со тераси и вода, исто така, може да донесат влага до растенијата кога се користат ефективно - видете го планот и дизајнот погоре.
  8. Одржувајте ги правилно пејзажот и градината: Ако прекумерно наводнувате, вашите растенија само ќе бараат повеќе вода. Ако користите наводнување капка по капка и други средства за испорака, чувајте ги во најдобра работна состојба. Скршениот тајмер на вашиот систем капка по капка може да дозволи вашите растенија да се исушат, или уште полошо, да ги удават. Внимателноста - следењето на потребите за влага на вашите растенија - заштедува и растенија и вода.

Xeriscaping не е само за градинари во суви области. Секој може поефикасно да ја користи водата во своите градини и, со трошоците за сметките за вода овие денови, ефикасното користење на водата не е добро само за вашите растенија, туку и за вашиот џеб. Како најефикасно ја користите вашата вода? Ајде да знаеме. Секој од горенаведените принципи има огромен број на пракса и техника поврзани со него. Кажете ни го вашето.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.