Bacillus Thuringiensis (Bt): Што е тоа и како да се користи?

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Bacillus thuringiensis (Bt) е природна бактерија која се пренесува преку почвата која се користи уште од 1950-тите за природна контрола на инсекти.

Веројатно веќе сте слушнале како голем број различни луѓе препорачуваат користење на Bacillus thuringiensis, или Bt управување со штетници, во вашата градина во дворот. Но, што точно е тоа, и како функционира во градината?

Овој напис дава сè, вклучувајќи совети како да го користите во вашата домашна градина како органски метод за контрола на штетници.

Што е Bacillus Thuringiensis (Bt)?

Bacillus thuringiensis, скратен на Bt, е грам-позитивна бактерија која, за време на процесот на спорулација, произведува параспорални кристални протеини кои имаат инсектицидна активност. Овие протеини се познати како токсини за плачење.

Едноставно кажано, тој се состои од спора, која му дава упорност, и протеински кристал во спората, кој е токсичен. Тој токсичен протеин се разликува, во зависност од подвидот на Bt што го произведува, давајќи варијанса на Bt токсичен за различни видови инсекти (или ниеден воопшто).

Кога бактериите се консумираат од одредени инсекти, токсичниот кристал е ослободени во високоалкалните црева на инсектот, блокирајќи го системот кој го штити желудникот на штетниците од сопствените дигестивни сокови.

Во желудникот се пробива, а инсектот умира со труење од содржината на желудникот и самите спори. Истиот механизам ешто го прави Bt безопасен за птиците, рибите и цицачите чии кисели цревни услови го негираат ефектот на бактеријата.

Историја на Bacillus Thuringiensis

Јапонски истражувач кој истражувал во падот на бројот на молци од свилена буба го направи првичното откритие на апликацијата Bt во 1901 година. Се покажа дека кристализираните Bt токсини се особено ефикасни против некои растителни штетници, како што се пченкарен црв, пченкарен црви, пченкарен ушен црви и црви. и бројни соеви на бактеријата сега се користат за контрола на различни штетници од земјоделски инсекти и нивните ларви.

Како спреј или, поретко, како гранули, токсинот Bt може да се користи на култури како што се компири, пченка, и памук.

Како работи Bt?

За да бидат погодени, подложните инсекти мора да консумираат Bt токсини кристали. За разлика од токсичните инсектициди кои го таргетираат нервниот систем, Bt работи така што генерира протеин кој го попречува дигестивниот систем на инсектот, ефикасно изгладнувајќи го.

Инсектот инфициран со Bt ќе престане да се храни во рок од неколку часа по ингестијата и ќе умре за неколку дена , обично од глад или пукнат дигестивен тракт, што го прави инсектицид со брзо дејство.

Секој вид Bt е ефикасенпротив одредена група на инсекти, без разлика дали се применуваат како спреј или преку генетски инженеринг. Курстаки или Btk видот на Bt, кој е најчесто користен, е ефикасен само против одредени видови гасеници.

Bt во генетски модифицирани прехранбени култури

Bt е исто така извор на гените што се користат за генетски инженеринг на различни прехранбени култури, така што тие произведуваат токсин за да одвратат одредени штетници од инсекти.

Неодамна, B.t. е доведен во прашање поради неговото вклучување во генетски модифицираната пченка и памук на Монсанто. Разликата помеѓу Bt што го користат органските фармери ширум светот и генетски вметнат во пченката на Монсанто е драматична.

Природното појавување Bt е содржано во бактеријата. Бт генот вметнат во генетски модифицираната пченка го содржи само последниот токсин без негово задржување.

Bt има краток полуживот кога е изложен на сончева светлина и на елементите. До моментот кога инсектите што го консумирале ќе исчезнат, така е и Bt. Неговиот генетски контрапункт опстојува во пченката.

Инсектите развиле имунитет на генетски модифицираната пченка која содржи Bt кога ГМО пченката, наспроти најдобрата земјоделска практика, била засадена на истата парцела од година во година. 1>

Целирана употреба на производи за контрола на инсекти Bt што се користат на соодветно управувани парцели не резултираа со отпорност на инсекти.

Во зависност од тоа кој Btсе користи сој, продолжува да делува на црви од зелка, шаторски гасеници, компири, комарци, црни муви, нематоди и разни други штетници од инсекти.

Дали B.t. Токсичен за луѓето?

Иако е штетен за одредени видови инсекти, Bt токсинот се смета за ниска токсичност за луѓето и другите животни бидејќи им недостасуваат дигестивни ензими потребни за активирање на кристалите на протеинот Bt без разлика дали се користат како инсектицид или се консумираат со ГМО прехранбени култури.

Меѓутоа, секое додавање на дополнителен генетски материјал има потенцијал да воведе алергии; како резултат на тоа, некои соеви на Bt не се дозволени за употреба во храната што ја консумираат луѓето.

Различни видови на Bacillus Thuringiensis

Токсинот убива неколку редови на инсекти, како што се Lepidoptera (пеперутки, молци и скипери), Diptera (муви) и Coleoptera (бубачки). Сепак, постојат голем број на соеви Bt кои можат да се користат за убивање на одредени инсекти. Да ги погледнеме овие подетално:

Bt kurstaki (Bt-k) – Bacillus thuringiensis var kurstaki

Bt-k е природна почвена бактерија идеална за контрола на гасеници од шатор, цигански молци, јамки од зелка, рогови од домати и други гасеници што јадат лисја на дрвја, грмушки, домати и други зеленчуци.

Овој вид на B.t. е најефективен кога се применува на гасеници за време на нивната 1-ва и 2-ра возраст кога се уште се мали. Морада биде проголтан од инсектот, бидејќи е стомачен отров. Плус, тој е безопасен за луѓето, животните и корисни инсекти.

Bt-k брзо се разградува на сончева светлина и може да бара повторно нанесување под силен притисок од инсекти. За да се зголеми ефикасноста, аплицирајте доцна попладне. Неколку продавачи нудат Bacillus thuringiensis kurstaki кој е одобрен или се користи во органско производство.

Bt israelensis (Bt-i) – Bacillus thuringiensis var israelensis

Bt-i е високо специфичен биолошки пестицид за употреба против комарци, црни муви и ларви од комарци од габи.

Може безбедно да се примени на наводнување и канали покрај патишта, пасишта, мочуришта и езерца, водни градини, саксии, бањи за птици, олуци за дожд...секое место има стоечка вода!

Откако ќе се проголта, Bt-i убива 95-100% од ларвите на комарците во рок од 24 часа. Тој е многу ефикасен бидејќи ги убива овие штетници пред да станат каснувачки возрасни. За среќа, тоа не им штети на луѓето, миленичињата, дивиот свет или рибите. Комарец забивање е комерцијална форма на Bt-i.

Bt san diego (Bt-sd) – Bacillus thuringiensis var san diego и Bt tenebrionis (Bt-t) – Bacillus thuringiensis var tenebrionis

Колорадо компирската буба има развиено невидена отпорност на повеќекратни апликации на хемиски инсектициди. Bt-sd и Bt-t се токсични за ограничен опсег на видови бубачки што јадат лисја и сега се сметаат за најефикасна контрола заовој деструктивен инсект штетник.

Може да се користи и за сузбивање на бубачкиот лист од брест и може да се користи за компири, модар патлиџан, домати и брест. Овие биолошки пестициди треба да се применуваат на млади ларви фази, бидејќи тие немаат ефект врз возрасни бубачки. Овој вид е безбеден за луѓето, домашните миленици, дивиот свет и рибите.

Bacillus popilliae

Болеста на млечните спори на јапонската буба беше првата микробиолошка контрола што беше развиена комерцијално.

0>Млечна спора е името на болеста на која ѝ подлегнуваат ларвите на јапонските бубачки кога ќе бидат нападнати од Bacillus popilliae . Бактериите природно се шират додека секоја заразена ларва на бубачки умира, се распаѓа и ослободува милијарди нови спори во почвата.

Мора да се остави време за овој процес целосно да ја засити третираната површина, но потребна е само една апликација и спорите продолжуваат сами да се размножуваат, се додека се присутни ларвите.

Кога веќе нема наезда на грмушки, спорите остануваат мирни чекајќи ги следните популации.

Како да се користи Bacillus Thuringiensis за ефикасна контрола на штетници (Врвен совет за домашните градинари)

Сега кога знаете што е Bacillus thuringiensis, можеби мислите дека контролата на штетници Bt е вашата единствена опција. Сепак, постојат неколку работи што треба да ги знаете за производите на Bacillus thuringiensis пред да почнете да ги користите:

 1. Обезбедете проверете ја етикетата предкористејќи го. Ако ги немате штетниците што Bt ги убива, не треба да го користите во градината. Производите на Bacillus thuringiensis се прилично селективни во однос на тоа кои инсекти ќе ги убијат или не.
 2. Секогаш постои ризик од инсектите да развијат имунитет на кој било пестицид, без разлика дали е синтетички или природен, а вие не сакате за да се влоши проблемот со користење на премногу од двете.
 3. Bt влијае само на инсектите кои го консумираат, па така да прскате пченка откако ларвите ќе се пробијат во увото ќе биде неефикасно.
 4. Бидејќи тајмингот е сè, важно е да не се прскаат молците или јајцата, туку едноставно лисјата што ларвите ќе ги проголтаат.
 5. Бидете предупредени дека гладувањето може да трае со денови за оние специфични инсекти кои ја консумираат супстанцијата Bt. Поради оваа причина, повеќето градинари кои користеле само хемиски пестициди во минатото не се убедени дека управувањето со штетници Bt е ефикасно бидејќи инсектите сè уште може да се видат како шетаат наоколу откако ќе бидат третирани.
 6. Бидејќи соединенијата на Bacillus thuringiensis се лесно деградирани од сонце, се претпочита прскање на градината рано наутро или доцна навечер.
 7. Поголемиот дел од Б.т. соединенијата имаат краткотрајност на листовите на растението, вообичаено траат помалку од една недела по нанесувањето и се намалуваат во должина кога се изложени на дожд, систем со прскалки или надземно наводнување.
 8. Најдоброто место за одржување на BtРешенијата за контрола на штетници се ладно, темно место бидејќи имаат пократок рок на траење од повеќето хемиски инсектициди.
 9. Подобро е да го купите само она што можете да го искористите во една сезона, дури и ако брендовите велат дека производот може да трае до 2 до 3 години. Оваа временска рамка е уште пократка за течни апликации.
 10. Управувањето со штетници Bt може да биде опција за размислување дали некој од чувствителните инсекти го нападне вашиот двор. Контролата на штетници Bacillus thuringiensis може да биде ефективен и еколошки безбеден пристап за лекување на вашиот двор. Разбирањето што е Bacillus thuringiensis и како и кога да се користи е од клучно значење за неговиот успех.
 11. Со оглед на тоа што Bt културите убиваат само одредена подгрупа од инсектите што се хранат со нив, често се неопходни дополнителни инсектициди за да се заштитат растенијата од уништувањето на пошироката разновидност на инсекти кои јадат растенија.

Ете го - тоа е се што треба да знаете за ефективно да го користите Bacillus Thuringiensis (Bt) во вашата домашна градина.

Препорачани производи

Bt kurstaki (Bt-k)

Најефикасниот најмалку токсичен производ достапен за гасеници кои јадат лисја.

Safer® Градинарска прашина

Нанесете кога првпат ќе се забележат гасеници и повторувајте на секои 7-10 дена или по потреба.

Забивање со комарци

Убива ларви од комарци 30 дена! НЕМА да им наштети на луѓето, домашните миленици, дивиот свет илириба.

Microbe-Lift® BMC

Отворената вода не мора да биде отворена покана за гризење инсекти кои носат болести!

Млечна спора

Лек # 1 за бели грмушки на трева! Млечниот спори е безбеден, ефикасен и лесен за употреба.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.