Blossom End Rot: Симптоми, третман и контрола

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Овој заеднички проблем со градината често е предизвикан од недостаток на калциум и/или нерамномерно наводнување. Дознајте како да го идентификувате, спречите и поправите гниењето на крајот на цветот овде.

Сериозното нарушување на гниењето на крајот на цветот од домати, бибер, краставица и модар патлиџан, е еколошки проблем (не габичен) најчесто предизвикан од нерамномерно наводнување или од дефицит на калциум. (Овие може да се поврзани; нерамномерното наводнување може да го попречи навлегувањето на калциум.) Оваа вообичаена градинарска „болест“ често е предизвикана од брзиот раст од премногу ѓубрива, високите нивоа на сол или сушата.

Гниење на крајот на цветот Симптомите се јавуваат и на зелените и на зрелите плодови и се идентификуваат со области натопени со вода кои постепено се прошируваат и созреваат во потонати, кафени, кожести дамки на долниот крај. Во многу случаи, секундарните патогени, кои се појавуваат како црн, нејасен израсток, ја напаѓаат погодената област и предизвикуваат целосно гниење на плодот. Гниењето од крајот на цветот нема да се шири од растение до растение.

Третман

Бидејќи овој проблем на растението е физиолошки по природа, фунгицидите нема да работат како контролна мерка. Го препорачуваме следново:

  1. Изберете отпорни сорти на зеленчук секогаш кога е можно.
  2. Спречете ги проблемите со одржување на почвата рамномерно влажна и со листовиден прскање на растенијата со раствор од алги или калциум.
  3. 5>Додавањето високи нивоа на калциум - коскено брашно, школка од остриги или гипс - во почвата за време на садењето обично го спречува овој проблем одсе развива.
  4. Слој од прекривка (слама, компост, трева ) ќе помогне да се зачува влажноста на почвата во текот на топлите и суви денови јули и август.
  5. Фолјарна апликација на течен калциум 5% (1 -2 лажици/галон вода) може да се користи за да се поправат или спречат недостатоците на оваа суштинска хранлива материја. За најдобри резултати, комбинирајте со природен сурфактант за да ја зголемите адхезијата и да ги прскате листовите до точка на истекување.
  6. Растенијата со мулчирање ќе помогнат да се зачува влагата и да се обезбеди порамномерно снабдување со вода.
  7. Избегнувајте го. користење на високоазотни ѓубрива кои го забрзуваат вегетативниот раст и го намалуваат навлегувањето на калциум од растенијата. Голем избор на урамнотежени органски ѓубрива се достапни на Planet Natural .

Забелешка: Во последно време се шушка околу црвениот слој за прекривка. Не само што овој лесен за употреба производ ја зачувува влагата во почвата, туку е и опширно тестиран за да покаже просечно зголемување од 20% во приносите на домати.

Препорачани производи

Домат Произведувач (4-2-6)

Идеален за употреба од фаза на расад до берба. Секоја кеса третира до 30 растенија!

Cal-Mag Plus

Користете го за да ги поправите повеќето недостатоци на калциум, магнезиум и железо во растенијата.

Коски Оброк (3-15-0)

Промовира супериорни корени и развој на овошје кај СИТЕ цветни растенија.

Гипс

Олабавува тешката глина почви додека додаваат калциум и сулфур во лесно достапноформа.

Maxicrop

Содржи над 70 минерали, микронутриенти, аминокиселини и растителни витамини.

Ојстер Школка

Ова издробено мешавината обезбедува брзо и долгорочно ослободување на калциум за посилните растенија.

Оброк од коски (0-12-0)

Сијалиците и трансплантацијата добиваат малку дополнителна љубов од ова лесно- формулација за да се примени.

Црвениот филм за прекривка

Better Reds е тестиран за да покаже просечно зголемување од 20% во приносот на овошјето.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.