Целосен водич за садење, растење и грижа за црвените дабови дрвја

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Црвениот даб е дрвено дрво од фамилијата бука. Тие се дрвени грмушки и дрвја со влакнести лисја обложени со влакнести школки и горчливи семиња кои созреваат во две сезони на растење.

Ова прекрасно дрво има едно од најфантастичното есенско зеленило и ги надживува своите одгледувачи. Не е напорно и за трансплантација.

Црвеното прикачено на него се должи на светло-црвената боја во жилите на листовите на долната страна на листовите. Црвените дабови дрвја напредуваат во секоја средина и услови на почва, но имаат побрза стапка на раст во малку кисела почва. Растението обично се одгледува за украсни цели.

Прочитајте повеќе за ова прекрасно дрво и како да растете и да се грижите за него.

Ботаничко име : Quercus rubra

Заедничко име : црвен даб

Семејство : Fagaceae

Тип на растение: листопадно дрво

Зони на цврстина: 3 – 8 (USDA)

Изложеност на сонце: Полно сонце

Тип на почва: Плодна, песочна, сува, добро дренажна почва

PH на почвата: Кисела

Висина: 50 до 75 стапки

Време на цветање : април до мај

Боја на цветот : жолтеникаво-зелена

Мајчин област: Источен север Америка

Нега на растенијата од црвен даб

Црвените дабови дрвја се родени во Северна Америка и може да се најдат во западните држави, како Калифорнија, до централните држави, како на пр. како Канзас, Небраска и Минесота, до источните држави, како на пруништете ги дабовите дрвја што се заразени за да се спречи ширењето на болеста на неинфицираните.

Тоа е исто така подложно на хлороза што доведува до пожолтување на листовите додека вените остануваат зелени. Ова се случува кога почвата не е доволно кисела.

Луизијана, Алабама и Мисисипи, па сè до Северна Каролина долж источниот брег.

Ако планирате да засадите црвен даб, нема да му треба многу грижа откако ќе се воспостави, освен некои мали превентивни мерки одржување и внимавање на повремените штетници или болести.

Генерално, тоа е дрво со ниско одржување се додека се одржува здраво и има добар почеток, а нашиот водич ќе ви објасни сè што треба да го одржувате среќен и здрав.

Црвениот даб дава желади како плод. Иако технички е орев, Црвениот даб може да произведе до 1.000 желади секој месец и до 1.000.000 во својот животен век! Желадите од црвен дабово дрво се суперхрана, особено за дивиот свет.

Овие желади служат како храна за верверички и ракуни, како и за сини сојки, диви мисирки, елени од бела опашка и црни мечки. Елените ги привлекуваат и пупките и гранчињата во текот на зимата.

Ова дрво дава и други придобивки, вклучително и место за гнездење за цицачи. Тие служат како дрва за работниците од дрво бидејќи се добри дрва, а се користат и за изработка на мебел, земјоделски средства и железнички плочки. Оваа дрва може да послужи и како гориво за греење и готвење.

Естетски, тие даваат сенка во текот на топлите летни месеци и изгледаат одлично во близина на тротоарите во големите градови поради нивниот атрактивен изглед.

Интересно, се вели дека црвениот даб има лековитвредност и може да помогне во лекувањето на болести како што се бронхијални инфекции и проблеми со срцето.

Светлина

Треба да го засадите вашиот црвен даб на локација што прима многу сончева светлина. За најдобри резултати, погрижете се вашето растение да добива шест часа директна сончева светлина секој ден.

Дабовите бараат целосно сонце до делумно сонце за да напредуваат, а сè помалку може да предизвика проблеми во вашето растение. Дури и ако го засадите до друго дрво, ќе му треба малку простор за да може неговата крошна да добие сончева светлина.

Почва

Ако сакате вашиот даб да биде најздрав, треба да обезбедите со песоклива, добро исцедена, донекаде плодна и малку кисела почва. Ако треба да ја измените pH вредноста на вашата почва, размислете да ја тестирате пред садење со тестер на pH на почвата.

Никогаш не покривајте ги нејзините корени со повеќе од еден инч почва. Сите корени бараат простор, но корените на дабот имаат многу специфични барања во овој поглед.

Вода

Треба да го полевате вашиот даб еднаш неделно во првите неколку години додека ги формира своите корени и созрева.

Ќе бара многу вода, особено за време на суви периоди. Правилно упатство е да се користат 10 литри вода на секој сантиметар од дијаметарот на багажникот.

Штом ќе се воспостави вашиот даб, повеќе нема потреба да го полевате бидејќи природата ќе се грижи за него соодветно.

Температура и влажност

Црвените дабови се многу отпорни на мраз и напредуваат во студени, влажни зими и топли, влажни лета на североисток иСредниот Атлантик. Тие се погодни за зоните на цврстина на USDA од 3 до 8.

Ѓубриво

Вашиот даб не треба да бара дополнително ѓубриво. Во неверојатниот случај вашиот даб да се чини дека заостанува, проценете ја почвата и побарајте недостатоци во почвата.

Ако се открие недостаток на хранливи материи, оплодете ја со соодветна формулација NPK и ѓубриво со бавно ослободување во близина на капе од дрвото за да ја надомести компонентата што недостасува.

Видови на црвено дабово дрво

Црвените дабови се поделени на два главни типа, имено:

Северен црвен даб

Северните црвени дабови дрвја (Quercus rubra) имаат мат зелени врвови, додека дното е бледо жолто зелени мачки и влакнести. На есен добива руско-црвена боја и останува цврсто до зима. Овој црвен даб има толеранција на суша и расте во тркалезна форма.

Дрвото може да порасне до височина до 75 стапки и до ширење од 45 стапки при зрелост. Ова дрво има лисја кои имаат од 7 до 11 восочни лобуси. Кората има темно сива до црна боја и на почетокот е мазна, а потоа станува многу груба со гребени со рамен врв.

Исто така, толерира загадување и добро исцедена почва. Може да расте во кисели, песочни, глинести и глинени почви. Северниот црвен даб се здоби со популарност кај дрводелците и пејзажите уште од колонијалната ера. Листопадното дрво исто така е фаворизирано за трансплантација во Европа.

Северните црвени дабови дрвја брзо растат (ова објаснувазошто дрвните индустрии ги користат). Тоа е во форма на отворена крошна, што му помага да расте повисоко. Дрвото расте до 25 метри кога целосно ќе порасне, со сјајни зелени лисја.

Видот на северниот црвен даб е толерантен на силни ветрови. Исто така, има висока пазарна вредност и постои повеќе од 400 години. Дополнително, расте до 2 стапки секоја година околу десет години.

За да се осигурате дека гранките на северните црвени дабови ќе останат здрави, повремено треба да ги исечете уште во повој. Мора да го направите ова внимателно или да побарате стручен совет за да избегнете оштетување на дрвото.

Јужни црвени дабови

Јужен црвен даб, кој исто така се нарекува шпански даб (Q. falcata). Јужните црвен даб, од друга страна, имаат сјајна темнозелена боја на врвот и рѓосана и влакнеста на дното.

Овој вид црвен даб има длабок корен систем, кратко стебло и два вида лисја. Едниот има три лисја, а другиот има пет до седум длабоки лисја. Крајните листови се дополнително поделени.

Тоа е огромно дрво, до 36 m височина, со поеднакви 5-11 листови. Има должина од 23 см и често е долга 23 см. Сивкаво-кафеава до црна лушпеста кожа наликува на кожата на црна цреша.

Други видови црвени дабови дрвја

Подолу се дадени други видови црвени дабови дрвја, иако повеќето од тие не се помалку познати во споредба со двете споменати погоре:

ВилокДаб

Врба даб расте природно во слабо исцедени области на Атлантикот и Заливските рамнини и регионот на долината Мисисипи во Северна Америка. Широко е засадено во јужниот дел на Соединетите Американски Држави како дрво или дрво во сенка. Има плитки корени и може да живее повеќе од 100 години.

Јужен жив даб

Јужните живи дабови видови се природни во крајбрежните рамнини на Куба, Атлантскиот Океан и Заливот, често растат до височини од 15 метри (50 стапки) или повеќе на ридови и гребени, но збрчкани на сиромашните крајбрежни почви.

Стеблото е одвоено во близина на земјата, а неколку гранки можат да растат хоризонтално до 2-3 пати повеќе од дрвото висина. Расте брзо во добро исцедени почви и оптимални услови, но не толку долго колку што претходно се мислеше. Најстарите познати примероци се стари 200-300 години.

Црн даб

Црниот даб има црновен надворешен грб кој е набразден во неправилни блокови. Има портокалово-жолт внатрешен грб и извор на кверцитрон и танин.

Листовите се обично седум на врвот, сјајни темно зелени, досадни на дното, понекогаш ронливи и портокалови на есен. Станува црвено или кафеаво. Дрвјата се дистрибуирани низ источниот дел на САД. Тие не поднесуваат сенка и растат на отворени падини и гребени.

Pin Oak

Pin Oak се наоѓаат во источните и централните американски почви и влажните планински почви. Има широка пирамидална круна и висечки долни гранки. Овалот,сјајни зелени лисја, долги околу 13 см (5 инчи), имаат 5-7 длабоко искинати лисја, а на есен станува скарлет.

Како да се засади црвен даб

Дрвото најдобро се сади во пролет или есен. Оваа сезона се претпочита за да може корените да се населат пред доаѓањето на топлото време. Потребен е огромен простор за растење.

Пред садењето, погрижете се просторот за садење да биде таков што дрвото нема да се меша со зградите или патиштата кога расте.

Исто така, погрижете се дрвото да се произведе во област со пристап до директна сончева светлина. За да напредува црвениот даб, му требаат најмалку шест часа директна сончева светлина дневно. Дополнително, онаму каде што просторот има исцрпена почва, ископајте ја почвата и ставете во неа органска материја/измет пред садење.

Овие дрвја треба да се засадат во дупка која има најмалку двапати поголема ширина од коренската топка. а потоа дупките треба да се пополнат со мешавина од земја и компост. Наводнете го дрвото длабоко и полека, така што областа околу коренската сфера е заситена. Слој од прекривка од кора ги одржува корените ладни и влажни.

Кога дрвото е во доенечка фаза, погрижете се да изградите ограда околу него за да го заштитите од животни како зајаци.

Често поставувани прашања за црвените дабови дрвја

Подолу се дадени неколку одговори на најчесто поставуваните прашања за брзорастечките видови црвен даб:

Дали има други видови црвени дабови?

Да. Постојат и други видовиод видовите црвени дабови дрвја, а тоа се дабот од врба, живиот даб, црн даб и дабот пин. Сепак, двата значајни типа се јужниот црвен даб и северниот црвен даб.

Дали има некои недостатоци од одгледувањето црвени дабови?

Да, имаат. Една од недостатоците на црвениот даб е тоа што се собира. Друг недостаток е тоа што е исклучително тежок. Трето, тие можат да имаат лоши реакции со завршна обработка на масло кога се изложени на влажно и студено време поради нивната висока содржина на танини.

Која е разликата помеѓу црвениот даб и белиот даб?

Иако црвениот растението даб е едно од најкористените дрвени предмети на пазарот, се тврди дека белиот даб е поиздржлив.

Предностите на црвениот даб му претходат бидејќи тој останува една од опциите за тврдо дрво за домашни проекти. Придобивките се тоа што има лесна завршна обработка и може да се извалка без дамки. Тој е уникатен, што овозможува прилагодување на изгледот на готовиот проект.

Друга предност е тоа што постигнува совршена рамнотежа помеѓу обработливост и цврстина. Недостатоците на црвениот даб може да ги натераат работниците од дрво да му дадат предност на белиот даб во некои дадени ситуации.

Недостатоците се тоа што може лесно да се навлезе за разлика од другите сорти. Друг недостаток е тоа што е несоодветен за проекти кои бараат контакт со вода. Пенетрација на вода може да предизвика тоа да има грозенцрна дамка.

Во оваа точка, белиот даб добива предност во однос на црвениот даб бидејќи има попречени пори. Исто така, растението црвениот даб скапува побрзо од белиот даб.

Вообичаени штетници и растителни болести кај црвените дабови дрвја

За среќа, дрвото црвен даб обично не страда од какви било сериозни проблеми со штетници или растителни болести. Сепак, понекогаш може да страда од прашкаст мувла и дабови венеење.

Во ситуација кога новороденото дрво е нападнато од габа podosphaera xanthii, што резултира со прашкаст мувла, треба да нанесете фунгицид на дрвото. При користење на фунгицидот, погрижете се да го сторите тоа најмалку 24 часа пред да дојде дождот или пред да го напоите дрвото. Ова е за да се осигура дека фунгицидот не е ослабен со вода.

Покрај тоа, ако забележите вошки на дрвото, користете органски спрејови на нив како сапун и вода или отстранете ги рачно со прскање вода На нив. Погрижете се да го направите тоа што е можно поскоро бидејќи вошките вошки се штетници кои брзо се размножуваат и ги цицаат течностите од растенијата со кои се хранат.

Друга болест што може да го зафати дабовото дрво е дабовото венеење. Оваа болест е вид на болест која ги погодува дабовите дрвја и ги прави нивните лисја да се губат на врвот и на крајот да умираат. Кога станува збор за венеење на дабот, превенцијата е дефинитивно подобра од лечењето!

За да го спречите венеењето на дабот, можете да избегнете кастрење на дабовите дрвја во текот на сезоната на растење. Друга превентивна мерка е да

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.