Чинч бубачки: што се тие и како да се ослободите од нив

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Содржина

Практиките кои промовираат здрави тревници помагаат да се намали појавата на овој проблематичен штетник од тревникот. Еве како да се ослободите од бубачките БРЗО со природни и органски третмани.

Ако вашиот тревник изгледа мртов или сушен по наводнување, може да имате наезда од бубачки. Сепак, нема потреба да се грижите! Во оваа статија, ќе разговараме за сè што треба да знаете за овие досадни бубачки, почнувајќи од тоа што е точно бубачката чинч и како да ги забележите во вашиот двор до како да ги убиете бубачките и да ги оставите засекогаш.

Што се Чинч бубачки?

Чинч бубачките се мали, досадни бубачки кои вообичаено се гостат на тревите зоизии и тревниците на Свети Августин низ Соединетите Држави.

Целосно растеното тело на Чинч е помалку од Долга ¼ инчи и има темноцрвено до црно тело, бели крилја и бела точка на грбот. Нимфите лесно се препознаваат по нивната светло-црвена боја и белата лента низ стомакот.

И возрасните и нимфите произведуваат силен мирис кој често ги ослободува, особено кога бројот на штетници е голем или тие се згмечени под нозете.

Типично ќе најдете бубачки Чинч на тревниците со стапка од помалку од 10-15 бубачки по квадратен метар тревник; сепак, од витално значење е да не ги потценувате овие мали тела.

Соодветните услови (екстремна топлина и суша) може да предизвикаат популацијата да се размножи до над 100 бубачки по квадратен метар тревник.

Очигледно, овиевременските услови им го олеснуваат животот на нимфите и јајцата, бидејќи ги намалува случаите на заболување кај нивните популации.

Дополнително, тревниците под стрес од суша се поподложни на оштетувања од бубачки. Со адекватно наводнување, помагаме да се избегнат двете овие ситуации.

За разлика од тоа, прекумерното наводнување резултира со заситени почви осиромашени со кислород кои не можат да ги поддржат микроорганизмите потребни за распаѓање на сламата.

Избегнувајте прекумерна употреба на ѓубрива

Нанесете ја вистинската количина на ѓубриво. Прекумерната употреба на ѓубрива, исто така, го промовира растот на сламата и ја прави тревата попривлечна за бубачките како извор на храна.

Затоа користете формула со бавно ослободување во текот на летото или користете мали количини ѓубриво кога е потребно.

Можете да ги подобрите условите на почвата со дотерување со органска материја како што е компост или добро старено животинско ѓубриво.

Користете комерцијално достапни корисни инсекти

Комерцијално достапни корисни инсекти, како што се бубамари и врвки, ќе се хранат со голем број од овие штетници. Ова служи не само за контрола на нивната популација, туку и за создавање на средина што ќе се обидат и да ја избегнат.

Обидете се да користите дијатомејска земја

Применете органска Дијатомејска Земја за долготрајна заштита. Составен од ситни фосилизирани водни организми, DE убива така што го пробива надворешниот слој на инсектот додека тој ползи над ситниот прав. Она што е најдобро е што содржиБЕЗ токсични отрови!

Препорачани производи

Аератор на јадро (D-6C)

Го намалува набивањето и сламата за да ги пушти воздухот, водата и ѓубривото до корените.

BotaniGard ES

Содржи активни спори Beauveria bassiana што напаѓаат долга листа на проблематични штетници.

Бубамари

Овој мајчин Видот бубамара е најпознатиот достапен градинарски предатор.

Јајца за лепење на врвки

Незаситниот предатор, зелената чипка може да консумира дури 60 вошки на час.

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прашок направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Гранули од инсекти

Формулата која е лесна за нанесување делува на контакт , сепак е целосно безбеден околу децата и домашните миленици!

Комарец и засилувач; Штиклирајте

Убива при контакт! Користете го за да го заштитите вашето семејство без да и наштетите на животната средина.

Пиретрин

Моќна формула со брзо дејство направена за да обезбеди олеснување со широк спектар.

бубачките можат да направат екстремна штета на вашиот тревник ако не се лекуваат. Секоја бубачка ја пробива тревата со клуновите слични на игли и потоа ги цица течностите.

Како резултат на нивното хранење, големите неправилни делови од тревникот почнуваат да стануваат жолти, а потоа кафеави додека умираат. Овие закрпи често започнуваат на рабовите на тревниците и ќе продолжат да стануваат поголеми - дури и кога правилно се наводнуваат.

Животен циклус на Чинч Буг

Возрасните чинч бубачки презимуваат во суви треви и други отпадоци кои им нудат заштита. Затоа, оштетувањето се јавува најчесто за време на топло, суво време од јуни до септември. Обично има 2 генерации кои се преклопуваат секоја година.

Во пролет или почетокот на летото, инсектите се парат, а женките почнуваат да таложат јајца на лисјата и стеблата на тревата.

Една женка може да снесе исто толку како 500 јајца. Овие јајца се изведуваат за 1-3 недели во нимфи, кои незаситно се хранат и поминуваат низ 5 стадиуми пред да станат возрасни.

Кои се различните видови на чинч бубачки? Иако има над 20 видови Blissus родени во Северна Америка, само четири се идентификувани како штетници од тревна трева. Тоа се:
 1. Обичната бубачка Чинч (Blissus Leucopterus Leucopterus Say)
 2. Влакната бубачка (Blissus Leucopterus Hirtus Montandon),
 3. Јужниот чинч бубачки ( Blissus Insularis Barber) и
 4. The Western Chinch Bug (Blissus Occiduus Barber).

Каде може ЧинчСе наоѓаат бубачки во САД?

Во Северна Америка, постојат неколку бубачки кои ловат тревна трева. Најчестиот штетник на северните тревни треви е влакнестата бубачка, но исто така може да се најде и обичната бубачка.

Обичната бубачка Чинч може да се најде од Јужна Дакота до Вирџинија и на југ до линија која се движи од средината на Тексас до средината на Грузија.

Влакната чинч бубачка дели дел од северното живеалиште на обичната бубачка чинч, но населува и делови од североисточниот дел на Соединетите Американски Држави и Јужна Канада.

Јужниот чинч бубачки и Western Chinch Bug се родени во јужните и западните региони на САД, како што имплицираат нивните имиња. Чинч Буг претпочита видови тревни треви како што се Кентаки блуграс, власатка, повеќегодишна ржава, свиткана трева и трева зоизија.

Од друга страна, обичната бубачка Чинч сака да се храни со житни култури како сорго, пченка и пченица , но ќе ги таргетира и тревните треви, вклучително и бермудагра, власатка, блуграс од Кентаки, повеќегодишна ржава трева, трева зоизија и трева од рак.

Јужна Чинч Буг е најштетниот инсект штетник на тревата Свети Августин (биволска трева), но ја напаѓа и бермудската трева, стоногалката и тревата зоизија.

Каде можат да се најдат во Твојот тревник?

Сим бубачки може да се најдат речиси насекаде во тревникот каде што има наезда. Тиеживеат во слојот од слама, кој е слој помеѓу тревата и почвата.

Иако ги има речиси насекаде, тие се поверојатно да се најдат на топли и суви места во тревникот, како на пр. тротоарите и патеките.

Како да препознаете дали вашиот тревник има чинч бубачки?

Добрата вест е дека е можно да се бараат и да се најдат чинч бубачки ако одлучат да се гостат во вашиот двор. Не толку добрата вест е дека оваа задача може да биде тешка поради малата големина на инсектот.

Поради тоа, најдобро е да го прегледате вашиот тревник веднаш штом ќе забележите суви дамки.

Постојат неколку начини на кои можете да препознаете дали вашиот тревник има бубачки. Првиот начин што го препорачуваме е со едноставно користење на лупа и голи раце.

Бидејќи овие мали бубачки не им штетат на луѓето, нема потреба да се грижите дали ќе се каснете. Овие досадни инсекти најдобро може да ги најдете така што ќе ја раширите тревата во близина на почвата на надворешните рабови на тревникот и ќе го пребарате слојот од слама.

Можете да ја испитате и површината на почвата и долните страни на столоните од трева, кои се коренови системи кои се протегаат над земјата.

Другиот начин е да се користи лименка за кафе. Еве што треба да направите:

 1. Исечете го долниот и горниот капак од лименката за кафе.
 2. Турнете ја конзервата во земја со движење на извртување.
 3. 8>Наполнете ја конзервата со вода.
 4. Почекајте околу 10 минути.
 5. Видете дали има некои бубачкиплови на површината.

Како Чинч бубачките ги оштетуваат тревниците?

Чинч бубачките го уништуваат вашиот тревник така што прво ќе ги залепат нивните клунови остри како жилет во трева и ќе ја цицаат нејзината природна течности, предизвикувајќи растението да дехидрира и да умре.

Но, тоа сепак не е најголемиот проблем. Ако тоа беше единствената штета што ја предизвикаа, тогаш висината на штетата за која се одговорни ќе беше многу помала. Прашањето е што додека ја јадат вашата трева, тие исто така ја трујат.

Токсинот ја спречува тревата да апсорбира вода оттогаш па натаму, така што не само што е активно дехидрирана сега, туку и нема никаква начин на апсорпција на вода кој било кој ја прави целосно да умира.

Кога вообичаено се појавуваат чинч бубачки?

Чинч бубачките презимуваат во сламата на вашата трева и се појавуваат на топло пролет. Бидејќи бубачките чинч ја претпочитаат топлината, нивната популација ќе биде доста активна до крајот на пролетта или почетокот на летото.

Втората група чинч бубачки за годината ќе се изведат кон крајот на летото, откако возрасните женки ќе ги наместат јајцата наоколу средината на летото.

На луѓето можеби им е предизвик да ги посочат бубачките како извор на нивните мртви дамки од тревникот бидејќи штетата од овие инсекти се јавува кога температурите се зголемуваат и кога тревите во студената сезона заспаат под стрес.

Знаци на наезда од бубачки Чинч:

 • Сува дамки во тревата.
 • Тревата не расте дури и акоисушете го.
 • Ќе можете да ги видите инсектите ако ја раширите тревата кон работ на тревникот

Како изгледа оштетувањето на Чинч Буг?

Не е невообичаено да се помеша заразата со бубачки со проблеми со сушата на водата. Бидејќи бубачките буквално ја цицаат водата од тревата, овие проблеми може да бидат многу слични.

И така, неправилните делови од тревникот што личат на стресот од суша се знаци за наезда од бубачки. Овие дамки ќе почнат да стануваат жолти, потоа кафеави и на крајот тревата таму ќе изумре.

Ќе забележите дека мртвата трева ќе биде опкружена со жолта трева со заостанат раст. Истовремено, плевелот ќе почне да ги пополнува мртвите дамки.

Побарајте области без боја, особено на директно сонце, и покрај тротоарите и патеките.

Друг клучен индикатор е дека ако ги наводнувате тревникот вообичаено или зголемете го наводнувањето и сè уште не забележувате никакво подобрување, тогаш најверојатно се работи за наезда од бубачки.

Друга клучна разлика помеѓу овие две проблеми со тревникот е тоа што сушата предизвикува постојана штета на вашиот тревник. Од друга страна, бубачките ќе ви ја изедат тревата на делови.

Ако сè уште не сте 100% сигурни за причината за оштетувањето на тревникот, можете да го спроведете тестот за пливање што го споменавме погоре.

2>

Како да се ослободите од чинч бубачки

Штом ќе ги забележите црвените и црните бубачки, веднаш ќе сакате дазапочнете со нивно отстранување.

Користете пестициди со широк спектар

Постојат многу течни и зрнести инсектициди кои може да се користат за да се ослободите од бубачките.

Зрнестите инсектициди можат да се испрскаат со конвенционален распрскувач на ѓубрива и малку да се полеваат за да се активира инсектицидот.

Типично, течните спрејови се администрираат со распрскувач на крајот од цревото, способен да прска од 15 до 20 галони вода на илјада квадратни стапки.

Прскајте напред-назад низ истата област за да постигнете униформа покриеност. Наводнувањето на тревата пред нанесувањето може да му помогне на пестицидот да навлезе во тревата, но сепак не се препорачува наводнување по нанесувањето на течни инсектициди.

Имајте на ум дека пестицидите ќе ги убијат бубачките, но не и нивните јајца, така што одредени хемикалии треба да се се применува двапати. Првиот пат е да се убијат сите бубачки што се веќе присутни и уште еднаш, неколку недели подоцна, да се убијат оние што се појавиле од јајцата поставени пред првата апликација.

Другите супстанции обезбедуваат заштита што се ослободува со време а во тревата трае до три месеци. Овие супстанции ги уништуваат сите штетници кои се присутни веднаш, како и сите бубачки кои подоцна ќе се изведат.

Производите што содржат карбарил или некој од пиретроидните инсектициди, како што се бифентрин, цифлутрин, ламбда-цихалотрин или перметрин, се ефикасни за контролирање на chinch bugs.

Направете третмани на самото место за изолираниОбласти

Кога бубачките се ограничени на изолирани делови од тревникот, применувајте третмани на место. Третирајте ја обезбојуваната трева, како и сите заразени области во близина.

Најмалку две недели, проверувајте ја областа на секои три до пет дена за да видите дали наездата е под контрола.

Помош за третмани на места во спречување на контаминација на животната средина. Тие исто така ги спречуваат пестицидите да им наштетат на инсектите што се добри за вашиот тревник.

Пробајте органски инсектициди наместо тоа

Органските лекови за тревниците и градините се безбедни, докажани и ефикасни. Истражувавме неколку производи кои помагаат органски да се справиме со бубачките, а тие се наведени подолу:

 1. Тречете ги малите инфестации на дамки со Побезбеден сапун. Одобрено за органска употреба, продира во заштитната надворешна обвивка на штетниците од инсекти и предизвикува дехидрација и смрт за неколку часа.
 2. Емитувајте EcoSMART Insect Killer Granulesover тревниците и пејзажите за елиминирање или одбивање на сите видови вознемирувачки штетници.
 3. 8> BotaniGard ES е високо ефикасен биолошки инсектицид кој содржи Beauveria bassiana, ентомопатогена габа која напаѓа долга листа на вознемирувачки штетници на земјоделските култури — дури и отпорни соеви! Неделните апликации можат да спречат експлозии на популацијата на инсекти и да обезбедат заштита еднаква или подобра од конвенционалните хемиски пестициди.
 4. Најмалку токсични ботанички инсектициди треба да се користат како последно средство. Добиени од растенија кои имаатинсектицидни својства, овие природни пестициди имаат помалку штетни несакани ефекти од синтетичките хемикалии и побрзо се распаѓаат во околината.

Како да спречите понатамошни наезди од бубачки од Чинч

Откако ќе го елиминирате наезда од бубачки, сакате да спречите понатамошни инвазии на досадните животни. Еве неколку превентивни активности што можете да ги направите за да спречите идни наезди:

Не отстранувајте повеќе од една третина од сечилото на тревата при косење

Косете тревници на препорачаната максимална висина. Обидете се да не отстранувате повеќе од една третина од површината на листот при секое косење.

Сечењето на повеќе од една третина од сечилото на тревата го оптоварува тревникот, што го ослабува и го прави поранлив на следните наезди.

Одржете го слојот од слама на минимум

Управувањето со овој штетник започнува со добро одржување на тревникот. За да се ограничи популацијата на бубачки, важно е сламата да се сведе на минимум. Ова, исто така, ќе ги направи другите методи на контрола поефективни.

Тоа е слој од мртва трева помеѓу зелените врвови на тревата и почвата подолу. Тој им нуди на бубачките безбедно засолниште и хемиски се врзува со многу пестициди, намалувајќи ја ефективноста на таквите мерки.

Не поминувајте над вода или под вода Тревниците

Наездата на бубачки може да резултира и од или премалку или премногу вода.

Чинч бубачките фаворизираат топли и суви услови. Сува

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.