Дали дијатомејската земја ќе ги убие пчелите?

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Кој не бил спасен од дијатомејска земја, во основа прав направен од фосилизирани дијатоми стари милиони години? Чување на армии од голтки на заливот, повлекување на линија без ропки меѓу нашиот стан и становите на нашите соседи, заштита на садници од грабливки и отрепки од почетокот на сезоната. Познавам луѓе кои ги протривале нештата во палтото на нивното куче за да ги спречат болвите и слушнале дека тоа е вообичаен лек за бубачки во големите градови.

Дијатомејската земја има репутација како чудотворна репутација и таа секако е ефикасен против многу штетници. Тоа не е отров, туку убива со забивање на кожата на инсектот додека ползи над прашокот. Под микроскоп, тој прав изгледа како куп скршено стакло. Имаше сугестии дека земјата дијатомеј е ефикасен антихелминтик (еден вид на чистење, популарно познат како црви) за овците и козите, но серија студии докажаа дека тоа не е точно.

Во времето кога, обидувајќи се да се изборам со оштетувањето на мојот зеленчук од инсекти без употреба на штетни хемикалии, слушнав дека DE е доволно безбеден за јадење. И, на некој начин, ако се купи како квалитетна храна. Но, голем дел од тоа не е, па дури може да биде опасно ако се проголта. DE што се продава за одржување на базенот и други намени за филтрирање може да има дополнителни загадувачи, вклучително и хлор. Исто така, се загрева што ја концентрира неговата содржина на силициум диоксид. Голем дел од дијатомејската земја што се продава како OMRI наведена (за органска употреба) е 85%силициум диоксид или погоре. Содржи природни остатоци од кристална силициум диоксид, ситна како прашкаст песок на плажа. Како и секоја минерална прашина, не би сакале да ја вдишувате. Се разбира, има дијатомејска земја од храна која се препорачува и како додаток поради неговата здрава содржина на силициум диоксид и како бариера за инсекти околу куќата или во градината.

БЕСТСЕЛЕР!

Дијатомејска Земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Ефикасно и долготрајно! Safer® Diatomaceous Earth ги убива домашните и градинарските штетници — болви, крлежи, мравки, бубашваби, голтки, бубачки и друго — во рок од 48 часа од контактот. OMRI Наведен за употреба во органско производство.

Дијатомејската земја прави чуда на ларви, отрепки и грмушки; сè што ползи над него. Колку пати сме ги чувале голтките од нашите омилени растенија со круг од DE брашно? Покрај репутацијата на Jack-the-Ripper за лазечки бубачки, тој исто така работи како отвратителен на болвата бубачки и скакулците. И не, не ви ги сече прстите кога го користите. Се чувствува како креда. Но, тогаш, вие не сте инсект. (Можеби сепак ќе треба да носите маска кога ја нанесувате.)

Бидејќи DE е толку ефикасен, мораме да прашаме за нејзините ефекти врз пчелите и другите опрашувачи. Иако се испостави дека пчелите имаат одредена одбрана против пудрата - оние крзнени влакна кои покриваат голем дел однивните тела - DE не е ниту добро за нив, ниту е пожелно нешто да се врати во кошницата. Но, тоа не значи дека не може да се користи претпазливо имајќи ги предвид пчелите.

Поли, во Worm Farming Revealed, ја провери можната изложеност на дијатомејска земја и опасностите за пчелите и заклучи дека знаејќи неколку работите за пчелите и DE го одземаат најголемиот дел од ризикот. Тој ја цитира книгата на Туи Роуз Going Green Using Diatomaceous Earth How-To-Tips за тоа како се заштитени пчелите: „Кога дијатомејската земја се нанесува на посевите или овоштарниците, пчелата има тенденција да се заштити себеси со едноставно избегнување на тие цветови веќе третирана со ДЕ. Меѓутоа, ако ДЕ навистина се качи на телото на пчелата, тоа е покриено со масни влакна кои можат да помогнат да се спречи дехидрација на телесните течности.“

Не можеме да потврдиме дека пчелите избегнуваат ДЕ. Теоријата за влакна на телото има совршена смисла. (Зачудувачки е што дождовните црви не се повредуваат од дијатомејската земја. Тие го имаат тој мазен гаден мукозен слој што им помага да се лизгаат низ почвата.) Но, Поли, според својата мудрост, го дава најдобриот совет: „Тоа е мое мислење дека дијатомејската земја треба да се користи само кога е потребно за да се елиминира прекумерната наезда на штетници во градината. Ако можете, избегнувајте да го користите на или во близина на цветовите. Знаеш каде се пчелитесе на чело. Дајте им одмор. Исто така, аплицирајте, било да е прскање или емитување, кога пчелите не се активни. Ова значи да се нанесува навечер додека пчелите се враќаат во кошницата за ноќ. Видов дека некои извори сугерираат дека утрото е исто така добро, и се претпочита затоа што ќе ја искористи утринската роса за да го фати ДЕ. Но, пчелите се активираат рано во топлите летни месеци. Тие ќе пристигнат, ако не за време на прскањето, тогаш пред влагата да има можност да испари и да ја остави DE безопасна за пчелите.

За негова заслуга, Поли се обрати за второ мислење и тоа не е охрабрувачки. Тој разговараше со Дејвид Барнс од фармите за пчели Лонг Лејн во Фермаунт, Ил, кој блогира на  Honey Bees Online: „DE ги контролира инсектите со сечење на нивниот егзоскелет и за жал пчелите спаѓаат во таа категорија. Не е добро за медоносните пчели. Тие ќе се обидат да го средат ДЕ и на тој начин таа ќе си ја заврши работата и на пчелите. Извинете.“

Значи, имаме малку конфликтни сметки. Секогаш има нешто што треба да се мери во рамнотежата помеѓу штетата и доброто, дури и во светот на органското градинарство. Ќе излезам на нога овде и ќе кажам дека лично не би сакал да користам дијатомејска земја ако мојата употреба ќе им наштети на пчелите, дури и во мал број. Пчелите сега се во криза и треба да ги заштитиме сите.

Сепак, би го користел DE на земја за да ги чувам голтките подалеку. И јас би ја разгледал употребата на самото место, да речеме, ако растението пиперка одеднаш има згрутчувањевошки вошки. Види? Веќе направив исклучок од она што звучеше како апсолутна одлука. Користена со внимание и внимание за активноста на пчелите, DE сè уште е, во мојата книга, чудотворниот лек. Кажете ни каква нијанса на сиво имате за ова прашање, овде во коментари (начин) подолу или на Фејсбук. (нели тоа е интересно место во последно време?). И не заборавајте да ни кажете за степенот и видот на проблемите со инсектите во кои ќе употребите дијатомејска земја. Дали некој го зема како додаток?

Препорачани производи

Спасување пчели

Дизајнирано да создава места за потрага по храна за пчели и други домашни опрашувачи.

Колената на пчелите

Ги снабдува со полен и нектар медоносните пчели, бумбарите и другите природни опрашувачи.

Пчелен мирис

Користете го овој моќен феромон за да привлечете мед пчели за подобрено опрашување на земјоделските култури.

Меден привлечник на пчели

Користи моќни феромонски привлечни средства за да го подобри опрашувањето на културите во вашиот двор.

Белем за пчели

Цвета подоцна од многу други автохтони видови, што го прави миленик на опрашувачите.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.