Diglyphus isaea (Паразит на рудар на лисја)

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Оваа ситна паразитска оса ја убива ларвата од рудникот-лист во рудникот и снесува јајце на неа.

Штетата од ларвите на рударите - тунелите или рудниците што се движат по лисјата - лесно се забележуваат. Паразитот на лиснатината ( Diglyphus isaea ) е мала, црна оса што не боцка, која бара рудари за лисја на кои ќе го положи своето јајце. Осата го убива ископувачот на лисја додека го положува своето јајце, а ларвите кои се појавуваат го користат мртвиот рудар како храна. Возрасниот паразит излегува од тунелот нешто подоцна, а потоа ќе снесе 200-300 јајца во текот на својот речиси едномесечен животен век. Додека деструктивните рудари со лисја често преживуваат третмани со пестициди бидејќи се заштитени во тунелите, тие не можат да избегаат од паразитот, кој ги удира своите антени на рудникот за да го лоцира рударот. Лисјата со кратки или ќор-сокак мини често укажуваат на присуство на D. isaea .

Купувајте го нашиот голем избор на биолошки контроли, вклучително и паразити од рудари од лисја, во Planet Natural. Едно шише — 500 возрасни — задоволува до 20.000 квадратни стапки и чини 234,95 УСД со вклучена испорака на UPS Express!

КАКО ДА СЕ ОСТАВИ:

  • Направете вовед кога се зголемува инфекцијата со лисниот рудар.
  • Нанесете наутро или навечер помеѓу листовите на растенијата.
  • Секое шише од 100 ml (500 возрасни) ќе го третира 5.000-20.000 квадратни стапки, во зависност од нивото на штетници.

Забелешка: Возрасните се долги 2-3 mm, металнизелена и имаат кратки антени.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.