Доцна лошо влијание: симптоми, третман и контрола

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Да, можно е да се ослободиме од доцната болест на растенијата од домати и компири користејќи докажани, органски и природни методи. Еве како:

Се наоѓа на растенијата од домати и компири, доцната болест е предизвикана од габата Phytophthora infestans и е честа појава низ САД. Вистина на своето име, болеста се јавува подоцна во сезоната на растење, а симптомите честопати не се појавуваат дури по цветањето.

Доцната болест најпрво се појавува на долните, постарите лисја како сиво-зелени дамки натопени со вода. Како што созрева болеста, овие точки потемнуваат и на долната страна се формира бел габичен израсток. На крајот целото растение ќе се зарази. Посевите може сериозно да се оштетат

За разлика од другите габични заболувања, овој проблем со растенијата не презимува во почвата или во ѓубрето во градината. Наместо тоа, спорите се внесуваат со заразени клубени, трансплантации или семиња. Ветерот ќе ја носи болеста и од блиските градини. Топлите температури (70-80˚F) и влажните, влажни услови го промовираат неговото брзо ширење.

Забелешка: Доцната болест беше одговорна за ирскиот глад од компири (1845-1849).

Третман

  1. Култи отпорни на растенија кога се достапни.
  2. Отстранете ги волонтерите од градината пред садењето и распоредете ги растенијата доволно оддалечени една од друга за да овозможите голема циркулација на воздухот.
  3. Вода во раните утрински часови или користете црева за натопување за да им дадете време на растенијата да се исушат во текот на денот - избегнувајте над главанаводнување.
  4. Уништете ги сите остатоци од домати и компири по бербата (видете Есенско чистење на градината).

Ако се забележат симптоми, третирајте ги растенијата со еден од следниве фунгициди:

  • Нанесете фунгицид на база на бакар (2 oz/галон вода) на секои 7 дена или помалку, по силен дожд или кога количината на болеста рапидно се зголемува. Ако е возможно, распоредете ги така, така што ќе следи апликацијата најмалку 12 часа суво време.
  • Користена како фолијарен спреј, Organocide® Plant Doctor ќе работи низ целото растение за да спречи појава на габични проблеми и да ги нападне постоечките многу проблеми. Измешајте 2 лажички/галон вода и прскајте при трансплантација или кога директно семените култури се на 2-4 вистински лист, а потоа во интервали од 1-2 недели како што е потребно за контрола на болеста.
  • Безбедно третирајте ги габичните проблеми со СЕРЕНАД Гарден . Овој био-фунгицид со широк спектар користи патентиран сој на Bacillus subtilis и е одобрен за органска употреба. Најдобро од сè, SERENADE е целосно нетоксичен за медоносните пчели и корисни инсекти.
  • Monterey® All Natural Disease Control е спремна за употреба мешавина од природни состојки кои ги контролираат повеќето болести на листовите на растенијата. Сите фази на болеста се контролирани, но примената пред наездата дава најдобри резултати.

Препорачани производи

Природна контрола на болести

Подготвен за -користете мешавина на природно и БЕЗБЕДНОсостојки. Нема да изгори!

Plant Doctor

Еко-пријателски систем за употреба на трева, овошни дрвја, зеленчук и повеќе!

Garden Serenade

Растете убаво овошје, зеленчук и цвеќиња без болести - без хемикалии!

Течен бакар

Користете го за борба против широк спектар на габични заболувања без токсични отрови!

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.