Долготрајна контрола на скакулец

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Како да се користи

Современите мамки обезбедуваат трајна заштита од скакулци, која:

• Ги убива скакулците на нивниот извор - креветите за шрафирање - каде што тие се концентрирани, пред да можат да мигрираат во вашата култура.

• Останува во текот на сезоната на шрафирање и растење и барем во текот на следната година (или повеќе).

• Обезбедува брзо убивање на било кој преживеани од креветите за шрафирање или мигранти од други области кои може да го загрозат вашиот род.

Имате бубачки? Во Planet Natural нудиме голем избор на органски решенија за контрола на штетници кои се гарантирани БЕЗБЕДНИ и ефективни. Од корисни инсекти до ботанички спрејови, ние го носиме само најдоброто. Исто така, посетете го нашиот Решавач на проблеми со штетници за слики, описи и комплетна листа на лекови погодни за земјата.

Семаспорска мамка ( Nosema locustae протозоата прикачена на пченицата трици) е мамката што се нанесува на креветите за шрафирање - тревни површини, особено оние со јужна изложеност и повеќе песочна почва. Овој биолошки агенс е токсичен само за скакулците, убивајќи околу половина од оние во областа на шрафирање и заразувајќи го најголемиот дел од остатокот. Овие заразени преживеани (кои јадат малку, несат малку и заразени јајца) се неопходни за да се заразат нови младенчиња и мигранти, преку канибализам - ова обезбедува постојана заштита. Болеста се пренесува и во следната година преку заразеното јајценајдобар начин да ги нападнете.

 • Релативно „чиста“ лента помеѓу креветот за шрафирање и културата ќе помогне да се забави миграцијата на скакулците. Скакулците не сакаат да влезат во лентата затоа што нема храна и се многу изложени на предатори. Исто така, лентата го подобрува убивањето на ЕкоБран бидејќи скакулците немаат друга храна. Поширока лента е подобра, особено ако соседниот кревет за шрафирање е голем.
 • Регион кој имал проблем со скакулец во претходната година веројатно ќе има наезда и следната година - опаѓањето на проблемот е генерално постепено . Времето ќе влијае на отворот за тековната година, но студиите на USDA покажуваат дека, во просек, голем дел од проблемите од претходната година се пренесуваат на следната година.
 • Препорачани производи

  Harvest-Guard

  Пловечки навлаки низ редот пуштаат сонце, вода и воздух... но чувајте ги бубачките! Заштитува до 26°F.

  Семаспорска мамка

  Содржи природно настанати протозои кои инфицираат и убиваат скакулци -- ништо друго!

  Побезбедно масло од Neem

  Убива и отфрла голем број на штетници од инсекти на зеленчук, цвеќиња и овошје.

  EcoBran

  Брзо убива скакулци и е за одгледувачи на кои им треба итно тропање -долу.

  Surround Crop Protectant

  Се применува како течност, Surround WP - каолин глина - испарува оставајќи заштитна фолија.

  случаи и заразени трупови кои презимуваат.

  #1 GRASSHOPPER CONTROL

  Семаспорска мамка

  Содржи природна протозоа која инфицира и убива скакулци -- ништо друго!

  Semaspore Bait од Planet Natural содржи Nosema locustae , природна контрола на скакулец. Откако ќе јадат Семаспор, скакулците се разболуваат, јадат помалку и почнуваат да умираат. Спорот на болеста се шири на здрави скакулци преку канибализам. OMRI е наведен за употреба во органско производство.

  EcoBran (пченични трици со 2% карбарил) се шири помеѓу заштитната култура и креветите за шрафирање за брзо да се убијат сите скакулци кои би можеле да ги извлечат од нив. EcoBran може да се надополнува погодно, по потреба. Поради нискиот процент на карбарил, EcoBran не е токсичен за предаторите на скакулец: птиците, на пример, и не влијае на паразитите на скакулците кои немаат усти за џвакање. Обезбедувањето на косена површина помеѓу културата и креветот за шрафирање, исто така, ја подобрува заштитата на културите преку обезбедување природна бариера за миграцијата на скакулците (нема храна и тие се изложени на предатори) и промовирање на потрошувачката на EcoBran.

  Органските одгледувачи можат да користат горенаведениот пристап, заменувајќи го Semaspore Bait за EcoBran и користејќи повеќе Semaspore, бидејќи делува побавно. За конвенционалниот одгледувач, кој погрешно ја проценува сериозноста на појавата на скакулец и наоѓаскакулци во неговата култура, EcoBran, исто така, може да се примени на културата директно за да ги контролира. И Semaspore и EcoBran се нанесуваат со истиот распрскувач.

  Зошто Semaspore и EcoBran

  Тие се исплатливиот начин за елиминирање на скакулците, бидејќи:

  • Тие работа: и двете се одобрени од USDA-APHIS за контрола на скакулец. Мамките засновани на Nosema locustae првично беа развиени од USDA. Semaspore и EcoBran се опширно тестирани од американски и други владини агенции, како и од универзитети во многу земји.
  • Семаспорот обезбедува трајна заштита, неопходна затоа што скакулците излегуваат во период од околу шест недели. Канибализмот убива и скакулци кои мигрираат низ третираната област. Semaspore се пренесува и во следната година. Современите хемикалии нема да издржат. Чекањето додека не се зарази културата и потоа користењето хемикалии нема да ја намали миграцијата на скакулците од креветите за шрафирање. Тие едноставно ќе ги заменат убиените во жетвата. Исто така, без да се третираат креветите за шрафирање, скакулците генерално ќе се вратат следната година.
  • Пристапот Semaspore/EcoBran ги напаѓа помладите скакулци, кои најлесно се убиваат. скакулците се постари и потешко се убиваат. Исто така, нивното убивање во кревети за шрафирање ја намалува конкуренцијата за храна таму, што ја намалува потребата од преживеаните дамигрираат на култури.
  • Пристапот е ефтин. Не е неопходно да се третира целата култура, само нејзините граници и соседните кревети за шрафирање (или дури и само „жешките точки“ кои се отвораат во нив).

  Други придобивки од пристапот Semaspore/EcoBran:

  • EcoBran обезбедува позитивна контрола на „протекувачите“ од креветите за шрафирање и може да се користи на самата култура доколку треба да биде заразена.
  • Семаспорот е нетоксичен, освен за скакулци, а EcoBran има ниска токсичност. И двете се претпочитаат за долготрајна заштита бидејќи имаат мало или никакво влијание врз предаторите/паразитите на скакулците.
  • Мамките од трици лесно се нанесуваат. Достапни се ефтини распрскувачи, соодветни за области со различна големина, а воздушните распрскувачи лесно се менуваат за да се сместат трици.

  Кога да се примени

  Нанесете мамка Semaspore кога незрели скакулци во креветите за шрафирање број 10 / кв д. USDA верува дека 10 ќе го оштетат отсекот (помалку за земјоделските површини). Повеќе од 20 може да бараат повторени третмани со Semaspore или повеќе од номиналната количина од 1 £/акр. Семаспорот се користи кај млади скакулци - кога повеќето се со трета возраст, кои се стари 4 недели, долги 1/2 инчи и имаат пупки од крилја. Ги убива помладите скакулци порано, и повеќе од нив, но потоа остануваат помалку за да заразат други. Само Semaspore не се препорачува за 5-ти стадиуми, скоро 1 инч, бидејќи тие прават штета пред да умрат.EcoBran на 1,5 lbs. / акр убива млади скакулци и на 3 кг. по акр, возрасни.

  Нанесете Semaspore и EcoBran кога скакулците сакаат да јадат - сончеви, топли денови - и кога не се очекува дожд 8 часа (ова осигурува дека триците се изедат пред да се оштетат) .

  Како да се аплицира

  Semaspore Bait и EcoBran лесно се нанесуваат со апликатори соодветни на заразената област - воздушна апликација (можеме да идентификуваме воздушни апликатори во ваша близина или да обезбедиме упатства за лесна модификација на прскалките во воздухот ), пневматски распрскувачи или радиодифузери за семиња и распрскувачи „вирник“ или рачна апликација. Излезите на бункер мора да се затворат ниско, а агитаторите се користат за да се одржува протокот на триците. Можеме да обезбедиме извори за ефективни, евтини распрскувачи.

  ПОЛЕТИ, РАСАДНИК, ТРЕВНИЦИ И ГРАДИНИ генерално не се области за шрафирање. Овде, Semaspore се применува на околните области за шрафирање за постојана инфекција/убивање на скакулците кои се појавуваат (младите скакулци генерално сè уште се во областите за шрафирање). EcoBran се користи околу периферијата на културите за да се контролираат сите скакулци што ќе дојдат до нив. EcoBran и, можеби, Semaspore, можеби ќе треба да се надополнат за сериозни епидемии. Конвенционалните одгледувачи можат да го нанесат EcoBran директно на културата, исто така.

  ПАСИШТА И ПЕСИНАТА ги вклучуваат и креветите за шрафирање. Овде, теренското извидување ќе ги идентификува (види ГРАСШОПЕРКОНТРОЛНИ ФАКТИ), области каде што вегетацијата е пообилна, а на нив треба да се примени Semaspore. EcoBran можеби не е потребен за да обезбеди заштита во овие области, но за тешки наезди од скакулци може да се додаде за заштита од брзина.

  Како функционираат

  Semaspore Bait е Nosema locustae спора фиксирана на пченични трици со засладувач - и двете привлекуваат скакулци. Откако младите скакулци ќе јадат Семаспор, тие консумираат помалку во рок од една недела и за 2 недели, понекогаш и подолго, околу 50% умираат со 50% или повеќе од останатите слаби, инфицирани и јадат 75% помалку. Преживеаните се неопходни за ширење на болеста на новите младенчиња и имигранти, преку природен канибализам, кој обезбедува постојана заштита. Исто така, ако некој од заразените несе јајца, тие ќе се намалат за 60-80%, а мешунката заразена за да ја пренесе болеста во следната година. Заразените трупови исто така презимуваат за да ги заразат скакулците следната година. Овие резултати се документирани во бројни тестови од USDA и други.

  РАБОТИ БРЗО!

  EcoBran

  Брзо убива скакулци и е за одгледувачи на кои им е потребна итна соборување.

  EcoBran брзо ги убива скакулците и е наменет за одгледувачите на кои им е потребна итна контрола. Еколошки чувствителен, EcoBran влијае само на инсектите со џвакачки усти (скакулци, штурци, сечени црви) кои се привлечени од мамката од трици. Бидејќи хемикалијатасе консумира од штетниците, ефективни е при ниска концентрација.

  Инфицираните скакулци развиваат многу голем број спори во нив, така што скакулците канибализирани добиваат многу поголема доза отколку од првичната апликација на Semaspore. Следствено, болеста дејствува побрзо на канибализаторите. Исто така, кога се користи Semaspore, мртвите скакулци не се гледаат често - тие се изедени премногу брзо од преживеаните. Наместо тоа, ефективноста на Semaspore е потврдена со постојаното намалување на бројот на скакулци и од некои заразени, слаби преживеани кои не предизвикуваат штета.

  Семаспор инфицира најмалку 90 видови скакулци, штурецот на црно поле и некои други штурци и скакулци. Сепак, тој е целосно нетоксичен за ништо друго, не влијае на луѓето, миленичињата и над 250 непријатели на природни скакулци. Semaspore доаѓа подготвен за употреба во контејнери од 1, 5 и 50 lb. кои може да се чуваат до 6 недели на ладно и суво место - ладилникот значително го продолжува рокот на траење.

  EcoBran е многу ефикасен кај скакулец брзо убива, но сепак е еколошки чувствителен, има мало влијание врз природните непријатели на скакулецот. Тоа влијае на инсектите кои имаат делови од устата за џвакање, првенствено, а студиите на USDA покажаа дека EcoBran нема ефект врз развојот на бебињата птици. Предноста во однос на спрејовите е што скакулците ја бараат мамката и директно ја консумираат хемикалијата, што резултираво смрт при ниска содржина на хемикалии.

  EcoBran се формулира со третирање на пченични трици со 2% Севин (Карбарил) и просечно 75% убиваат со 24-48 часа - 90% во добри услови. EcoBran најдобро се применува на млади скакулци (со тежина од 1,5 фунти/акр), но исто така добро делува и против постарите (со тежина од 3 кг/акр).

  Факти за контрола на скакулецот

  • Скакулците излегуваат кога температурите достигнуваат 60-70 F., а шрафирањето трае 4-7 недели, а стапката се зголемува со температурата. Врвот може да се појави еден месец по неговото започнување. Изведувањето е поголемо ако претходната есен беше топла, сува и долга, со повеќе возрасни кои несат јајца подолго.
  • Скакулците генерално созреваат низ 5 фази „стадиуми“ во возрасни, секоја возраст вклучува молт. Инстар трае околу 10 дена со возрасни формирани по 50 дена. Ако Semaspore се примени околу 3-та ѕвезда, има време да работи пред оштетувањето да стане значајно. Исто така, Semaspore го забавува развојот на скакулците бидејќи ја забавува нивната потрошувачка.
  • Половина од возрасните скакулци се женки кои можат да несат 8 или повеќе мешунки со јајца кои содржат по 20-100 јајца, а јајцата не се засегнати од зимата, генерално, поради фаза на дијапауза. За топли и суви услови се добиваат 200-400 јајца за секоја женка и 8 скакулци / кв. јд. може, дури и со 75% смртност кај оригиналите и младенчињата, да се размножи на 50-100 / кв. јд. следната година. Почестете ги оваа година!
  • Младиконсумирајте 14 пати повеќе дневно од трета стаза; уништувањето се зголемува скоро 2,5 пати со секоја возраст - раниот третман е очигледно поисплатлив. Скакулците консумираат и сува и лиснато сточна храна со „источните“ верзии кои повеќе се склони кон лиснато. Се чини дека повеќето се привлечени од извори на протеини: на пример, трици и други скакулци. Семаспорот го зголемува канибализмот бидејќи ги ослабува скакулците, што го олеснува ловењето.
  • Десет возрасни / кв. јд. се економски штетни за пасиштата, според USDA. Помал број може да ги оштети земјоделските површини/градините, во зависност од видот и возраста на културата. Класична студија покажа дека 6-7 возрасни / кв. јд. на 10 хектари пасиште јаделе колку една крава.
  • Скакулците не мора да созреваат таму каде што се родени. Мешунките од јајцата се поставуваат во тревни области каде што бусенот е непрекинат (образдени редови, покрај патишта, тревни ровови) - таквите области со попесочна почва и јужна изложеност (потопло) се најдобри за несење јајца. Поради отворена и често скршена земја, скакулците ќе остават поле со жито без плевел или култивирана градина (понекогаш дури и поле со луцерка) и ќе најдат тревна површина за да несат јајца. Кога отворот станува преголем за да биде поддржан од локална вегетација, скакулците мигрираат во друга храна; на пример, полето со жито или градината. Третирањето на младите скакулци во областите за шрафирање кога тие се концентрирани и лесно се убиваат, и пред навистина да започне миграцијата да се одгледува, е

  Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.