Домашни системи за компостирање

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Овие системи го претвораат отпадот во органски компост по кој вашите растенија копнеат додека го намалуваат влијанието на депониите. Кој метод е најдобар за вас? Прочитајте понатаму.

Методи на отворено

Купи/ купишта

Ова е најчестиот, најпознатиот систем за компостирање наоколу. Тоа е она што повеќето луѓе го мислат кога велат дека имаат компост. Повеќето користат канти, иако некои (обично оние со многу простор и не премногу ракуни во близина) само натрупуваат сè на голем куп на земја.

Ако одите со корпа, најголем избор се колку прегради сакате да има вашата корпа, каков материјал претпочитате и дали сакате да ја купите или изградите.

Системите со една корпа, кои можат да бидат или постојани или подвижни, имаат најмалку две работи се случува за нив: тие се едноставни и не заземаат многу простор. Кај постојаните, луѓето обично фрлаат работи одозгора и го извлекуваат компостот одоздола без да се мачат да го превртуваат. (Одредени типови на канти го олеснуваат ова.) Подвижните канти се направени лесни, па кога е време да го свртите купот, можете само да го подигнете, да го наместите покрај купот и да го вилушкате купот назад, одоздола нагоре.

Контевите со повеќе комори овозможуваат да се движат неколку купови, во различни фази. Ова може да биде предност без разлика дали одите за ладно или за топло компостирање.

Нема потреба од вила кога користите машина за компостирање. Вртењето со вртење или крцкање продолжувакупот се запали така што дозволи повеќе кислород да дојде до материјалите што се распаѓаат. Правилно направено, ротирачката корпа може да ги намали месеците од процесот - понекогаш дури и три недели!

Закопана

И покрај акцентот на аерацијата, таа навистина е можно да се компостираат под земја. Овие методи имаат посебна предност што се практично невидливи. На пример, компостирањето на ровот вклучува закопување на компост во долг ров веднаш во градината, а потоа садење на врвот од него. Бидејќи микробите за компостирање бараат азот, кој е недостапен за растенијата сè додека микробите го користат, некои претпочитаат да го остават ровот да стои една година пред да го засадат.

Други подземни методи вклучуваат компостирање во подземни канти , или едноставно градење на купот во голема дупка. Овие методи го држат процесот на компостирање во голема мера подалеку од видното поле, а на некои може да им го олеснат одржувањето.

Градинарски купови на самото место

Материјалот може да се компостира во самата градина на неколку начини: со изградба на традиционален куп, или топол или ладен (In-Situ Garden Piles), ширење на парцелата (компостирање на листови) или закопување покрај редови (компостирање со ровови).

Ако најголемиот дел од вашиот материјал што може да се компостира доаѓа од градината, овие методи имаат многу смисла. Но, ако вашата прва цел со купот компост е да се ослободите од остатоците од кујната, тогаш можеби нема. Се зависи колку е далекуградината е и она што всушност ќе функционира - особено во зима.

Дигестери за отворен простор

Дигестерите се затворени или речиси затворени системи кои го намалуваат органскиот материјал до каша. Некои вклучуваат канти поставени веднаш над земјата, но отворени до одреден степен на дното. Некои се делумно закопани. Повеќето од нив се анаеробни, но еден швајцарски производ — Дигестерот за зелен конус — е аеробен.

За разлика од методите на отворено опишани погоре, дигесторите можат да се занимаваат со млечни и месни производи. Некои можат да го разградат отпадот од домашни миленици, иако упатствата секогаш предупредуваат дека компостот од овој процес никогаш не треба да се користи во градинарска градина. Сепак, никој не може да се справи со големи количини мешан дворниот отпад. Голем анаеробен систем (со големина на тапан) може да се справи со исечоци од трева и некои плевели, но украсите за жива ограда што би биле добри на куп на отворено се премногу дрвенести за дигестор.

Методи во затворен простор

Методите во затворен простор можат да бидат неверојатно корисни, особено во зима. Иако ниту еден внатрешен метод не може да се справи со најголемиот дел од материјалот што еден куп може да го апсорбира, сите тие можат да обработат изненадувачки количини кујнски отпад во изненадувачки кратки временски периоди.

Уште подобро, ниту еден од овие системи не бара многу внимание или надзор . Црвите не треба редовно да се хранат (тие ја јадат постелнината помеѓу доењето) и таа постелнина не треба да се менува повеќе од четири пати годишно, макс. Штом канта Бокаши е полна, единственавнимание што му треба е секој втор ден да се вади неговиот високо нутритивен исцедок.

Вермикомпостирање

Убедливо најпознатиот, најпопуларен метод за компостирање во затворен простор, вермикомпостирањето зазема малку простор и произведува можеби најдобриот компост познат на мажот, жената, ѕверот или црвот.

Повеќето градинари знаат дека црвите се знак за здрава почва, делумно затоа што нивните одлеаноци (можеби црвите се сметаат за премногу мали за производство на ѓубриво) содржат повисоки концентрации на хранливи материи отколку другите форми на компост кои се со помала веројатност да се измијат бидејќи се обвиткани и натопени со малку леплива слуз отпорна на вода.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Can O Worms

Брз, без мирис и вселенски ефикасен начин за рециклирање остатоци и лупења -- во текот на целата година!

Направено од 100% рециклиран материјал, Can O Worms обезбедува брз, без мирис и простор ефикасен начин за претворање на кујнските остатоци во богат, ронлив вермикомпост. Содржи 3 работни фиоки со голем капацитет — нема потреба да купувате дополнителни фиоки! Вклучува коко-тула, што ќе се користи како почетна постелнина, и практична брошура „како да“. Приближно 1.000 Red Wigglers се сè што ви треба за да започнете.

Ова е техника без мирис и ефикасна за простор. Корпа за компост за црви може да се смести на или под масата во вашиот подрум, па дури и во кујната. Црвите бараат поредовна нега отколку надворешно купче. Ако одите две недели во лето,врел куп може да се олади. Но, самото вртење ќе му ја врати целата своја слава. Црвите, од друга страна, ќе умрат и ќе треба да се ослободите од нередот и да започнете одново.

Овој метод бара мала инвестиција; ниту еден стар црв нема да направи. Но, внимателно одржувана, корпата треба да трае со години.

Бокаши

Како вермикомпостирањето, Бокаши може да се направи внатре во релативно мал сад. Меѓутоа, Бокаши користи супстанца - обично некаква форма на трици или плева - инокулирана со микроорганизми за анаеробно разложување на органските материи. Како и секое анаеробно компостирање, тој произведува многу течност и прилично миризлива, но темелно распадната супа.

Големата предност на овој метод е што може да разложи сè, вклучително и млечните производи и животинскиот отпад што се забранети за други типови.

Самиот метод е едноставен: секој ден, фрлајте го вашиот кујнски отпад во канта и промешајте го со доволно Бокаши (инокулирани трици) за да го премачкате темелно. Покријте го со уште една шака Бокаши и повторете го овој процес додека корпата не се наполни. Затворете ја корпата со цврсто прицврстен капак и оставете ја настрана околу две недели, игнорирајќи ја освен да ја отстраните течноста од дното на кантата. (Шипчето на официјалната кофа Бокаши го прави ова многу лесно.) По десет до четиринаесет дена, содржината на кантата може да се закопа или во земја или во куп компост. Во другамесец, тој е целосно разграден.

Поврзани прашања

 • Кои производи да се компостираат

  Здраво,

  Ќе можете да ги набавите сите суштински елементи за да изградите одличен куп компост без да барате премногу далеку! Сè додека соодносот на јаглерод-азот е оптимален (25-30:1), вашиот куп компост ќе се распаѓа правилно. Еве неколку списоци со прифатливи додатоци:

  Материјал богат со јаглерод „Браунс“

  Картон (без бои)

  Стебленца од пченка

  Отпад од овошје

  Лисја

  Весник

  Трсет Мос

  Пашина од пила

  Стебла и засилувач; гранчиња

  Слама

  Материјал богат со азот „Зелени“

  Луцерка/Детелина/Сено

  Алги

  Талог од кафе

  Отпад од кујнска храна

  Отпад од градината

  Израчи од трева

  Израчи од жива ограда

  ѓубриво

  остатоци од зеленчук

  Пилеви (кои НЕ се засеале)

  ​Работи што треба да се избегнуваат

  Меса

  Коски

  Масти/масла/масти

  ​Заболен растителен материјал

  обоена хартија

  Јаглен/јаглен

  Отпад од мачки/кучиња

  Ѓубриво од месојадни животни

  Кромид

  Лук

  Кора од цитрус

  Што се однесува до лисјата од рододендрон и зеленика, дефинитивно можете да ги ставите во вашиот куп компост. Сепак, добра идеја е навистина да ги исецкате или исечкате, бидејќи им треба многу подолго време да се распаднат поради нивната фиброзна и восочна шминка. Навистина зависи од тоа колку брзо се обидувате да креирате употребливикомпост. Можеби е добра идеја да имате посебен куп во кој ќе ги вклучите тие лисја и друг куп што не го правите. На тој начин можете да имате купче за кое знаете дека брзо ќе се распадне во градинарски добрини и ќе имате уште еден подготвен за употреба подоцна. Среќно!

 • Можам ли да компострам заболени растенија?

  Здраво,

  Се проценува дека има речиси 7.000 различни видови на 'рѓа кои предизвикуваат патогени габи. Иако многу од нив би биле уништени кога вашиот куп компост ќе ја достигне идеалната температура (135-150 степени Фаренхајт), некои од нив не би. Тие термофилни габи нема да бидат искоренети додека купот не достигне температури над најмалку 160 степени целзиусови и во тој момент топлината исто така би предизвикала загуба на хранливи материи и уништување на повеќето корисни микроби. Затоа, би било мудро да избегнувате компостирање на заразените лисја за да не ја ширите болеста. Може да се одлучите за согорување на листовите, но не ги закопајте и не заборавајте да ги дезинфицирате и сите градинарски алатки што дошле во контакт со патогенот. Еве неколку линкови што ќе ви помогнат:

  //www.planetnatural.com/composter-connection/making/materials/

  //www.planetnatural.com/composting-101/what -to-use/

  Со среќа!

 • што да не се компостира

  Здраво Јанија -

  Постои активна состојка во цитрусот наречена „лимонен“ која има потенцијал да убиевашите црви ако се додадат на вашиот куп во големи концентрации. За мало домашно црвче, би препорачал да додадете кора од цитрус по 1 по еден и почекајте додека не се распадне темелно пред да додадете повеќе.

  Со среќа!

 • Може ли да компострам Домати?

  Ennia -

  Искрено, никогаш не сме размислувале многу за компостирање домати... Така, напишавме блог пост на оваа тема! Еве го:

  //www.planetnatural.com/composting-tomato-plants/.

  Уживајте!

 • Можам ли да компострам хартија?

  Радост -

  Мислам дека основното правило за компостирање важи овде... „Кога се сомневате, оставете го тоа надвор“. Сигурно не сакате да додавате токсични материјали, доколку ги има, на вашиот куп компост. Што се однесува до хартијата за компостирање, следниот линк ќе ви помогне:

  //www.planetnatural.com/composting-paper/.

Препорачани производи

Дигестер за зелен конус

Погоден за рециклирање на многу видови отпад од храна, вклучувајќи месо, риба и млечни производи.

SoilSaver Composter

Ефикасен и достапен, SoilSaver се одликува со наградуван дизајн.

Бокаши кофа комплет

БЕЗ вртење! Користи корисни бактерии за брзо ферментирање на остатоците од масата.

ComposTumbler

Направено за сериозни градинари кои соберат 5-6 вреќи за отпадоци месечно.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.