Духовните награди на градинарството

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Ми се допаѓа градинарството - тоа е место каде што се пронаоѓам кога треба да се изгубам. — Алис Себолд

Вашиот практичен и приземен Planet Natural блогер обично се занимава со градинарството, планирањето, копањето, плевењето. Но, овој период од годината, кога деновите се кратки и кога активностите во градината на отворено (но не и во затворен простор) завршија, откриваме дека нашата градина продолжува да нè негува, исто како што ја негувавме во текот на сезоната на растење.

Физичките награди од градинарството — работата што нѐ прави здрави и силни, овошјето и зеленчукот произведени и храната добиена од тоа — се прекрасна причина да се задржи малку градинарски фластер. Но, не можеме да ги негираме духовните придобивки што ни ги дава градинарството. Градинарството, како и семејството и профитабилната работа, не одржува целосни.

Ни се случило дека ретко сме позадоволни, ретко помирни, како кога работиме во градината. Цитатот погоре од романсиерката Алис Себолд - таа го напиша најпродаваниот роман за трагедија и надеж Убавите коски (исто така стана филм) - секогаш ни зборуваше. Кога барањата на модерниот живот се закануваат да не совладаат, можеме да ги оставиме настрана кога одиме на работа во градината. И кога го правиме тоа, учиме за себе. Не се чини дека нашите проблеми исчезнуваат. Тие едноставно паѓаат во перспектива.

Во свет на намалени очекувања каде што има надежчесто изгледа недоволно, градината прилично пука од ветувања и очекувања. Без разлика на вашите верувања или насока, откривате дека растењето е чин на вера; дека земајќи го најситното семе и ставајќи го во најдобрата можна почва, грижата за него додека расте и восхитувајќи се на промените што доаѓаат врз него, ни дава голема награда додека стоиме како поетски симбол на преобразбата. Во тоа, задоволувачки е исто како да ги воспитуваме децата додека ги гледаме како растат надвор од нашата грижа и стануваат самите себе.

Во неделите од двете страни на солстициумот, кога празниците на благодарноста и раѓањето и преживувањето од различни религии се спојуваат и темите на мирот и братството се повторно во воздухот, мислиме на радоста што ни ја дава нашата градина.

Нашиот мал заплет е место каде што се засадени надежта и очекувањата и каде што надежта и очекувањата се наградуваат ако се негуваат од напорна работа и информирани техники. Тоа е симбол на нашата грижа и љубов кон нашите семејства и соседи додека органски растеме и правиме најмалку штета на земјата колку што можеме. Го доловува нашето наследство додека се сеќаваме на нашите баби и дедовци и сите други градинари кои ја всадиле љубовта да го прават тоа. Тоа е место кое ја отсликува нашата личност и карактер, каде што воведуваме ред во светот и наоѓаме храна во хаотичниот метеж на живите суштества. Тоа е навистина местото каде што сме во едно со природата.

Сега кога дневните часови имаатпочна да расте повторно, полека но упорно, очекуваме да дојде зелената сезона. Понекогаш, во студена и ведра ноќ, ќе излеземе и ќе застанеме во нашата градина покриена со снег под, како што изгледа, милион ѕвезди и ќе се потсетиме на радоста што ја имавме таму. Притоа, можеме да ги почувствуваме радостите што доаѓаат. Во тие моменти, нашата решителност, што и да е тоа, се чини дека расте. И уште еднаш, се губиме само за да се пронајдеме себеси. Еве ја нашата желба сите да бидеме задоволни со она што го наоѓаме, она што го учиме во нашите градини.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.