Фабричко земјоделство и суровост кон животните

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Неодамнешното објавување на Центарот за истражување на месо на животни на Министерството за земјоделство на Соединетите Држави го фокусираше вниманието на суровоста кон животните во фабричките фарми и големите земјоделски производи. Гужвањето и откинувањето на кокошките, затворањето на маториците при раѓањето, условите за добиток на добитокот; сите овие прашања (и многу повеќе) го привлекоа вниманието на сточарската индустрија и нејзината стремеж кон извлекување профит од животните. Но, овој напис покренува сосема нов збир на грижи.

Истражувачкиот центар ја објаснува својата работа во прилично општи термини:

Научниците од Римскиот L. Hruska Американскиот центар за истражување на месото на животните (MARC) се развивање на научни информации и нова технологија за решавање на проблеми со висок приоритет за говедската, овчарската и свинската индустрија во САД. Целите се да се зголеми ефикасноста на производството додека се одржува посно, висококвалитетен производ; затоа, истражувањето во крајна линија е од корист за потрошувачот, како и за производствените и агро-бизнис секторите во земјоделството за животни.

Но, конкретните студии и практики како што се опишани во статијата, некои кои се спроведуваат со децении, се вознемирувачки . Некои вклучуваат сурови и очигледно бесмислени операции. Експериментите дизајнирани за зголемување на наталитетот често имаат несакани последици:

Свињите имаат многу повеќе прасиња - до 14, наместо вообичаените осум - но стотици од тие новороденчиња, премногу изнемоштени илипреполни за да се движат, се гмечат секоја година кога нивните мајки се превртуваат. Кравите, кои вообичаено носат едно теле во исто време, биле преработени за да имаат близнаци и тројки, кои често излегуваат ослабени или деформирани, умираат во таков број што дури и производителите на месо биле одбиени.

Особено вознемирувачки се резултатите кои дојдоа од развојот на овца со „лесна грижа“, која не бара засолниште или овчарство. Јагнињата на овие овци често се напуштени и се замрзнуваат или умрат од глад. Многу од новороденчињата во истражувачката установа се убиени од којоти. Овие јагниња никогаш не успеваат ни да се заколат.

Најстрашната приказна е приказната за млада крава, фиксирана во позиција со еден вид кафез, и оставена со шест бикови чие либидо се проучувало.

0>Во време кога повеќе потрошувачи бараат месо од животни кои се одгледуваат хумано, работата на Истражувачкиот центар изгледа особено погрешна. Безбедноста на храната е сè поголем проблем, па дури и производителите на месо почнуваат да ја сфаќаат вредноста на хуманото одгледување на нивните животни.

Прашањето за хумано одгледување на животните за колење се чини дека носи вградена контрадикторност. Но, имајќи ги предвид условите на фабричките фарми, животните кои живеат без затворање, присилно хранење или големи дози на антибиотици веројатно имаат подобар, помалку болен живот.

Ова отсекогаш беше загриженост меѓу малата фарма и хипи-куќничарите што ги живеевмемеѓу во минатото. Дури и ние што бевме вегетаријанци имавме кози или можеби кокошки. Ги разгаливме најдобро што можевме.

Но, идејата да им дозволиме да го живеат својот живот и да умрат како природна смрт изгледаше погрешно. Брзото и хумано касапење кога ќе дојде време се вклопи токму во нашата филозофија за отпад. Некои одгледувачи на мали добиток што ги знаевме дури тврдеа дека тоа му додало одредена мерка на почит кон животот на животното. Но, испраќањето стар молзач да се подготви за скара никогаш не беше лесна работа.

Се потсетивме на напорите на корпоративното земјоделство да дизајнираат генетски модифицирани култури. Резултатите што ги бараат истражувачите секогаш имаат врска со профитот, а ретко со подобрување на производот. И тие често имаат катастрофални резултати.

Експериментите за оплодување и ембриони на Центарот, дизајнирани да го зголемат бројот на раѓања близнаци кај говедата, често завршуваа со умирање на двете телиња бидејќи нивните осум нозе се заплеткаа. Дури и самохраните телиња доживеале тешко раѓање од мајки чии утроби биле толку зголемени што телињата немале сила за напуштање. Околу 95% од родените женски говеда имале вродени дефекти. Фармерите и сточарите почнаа да се жалат дека ветувањето да се добие двојно повеќе од секоја крава едноставно не вредеше.

Ова се трогателни прашања со многу практични и етички размислувања. Прочитајте ја целата статија и кажете ни што мислите.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.