Генетски модифицирани култури и Европа

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Одгледувањето и користењето на генетски инженерските култури се голем проблем. Сепак, малку е направено, и покрај напорите на потрошувачите, да се означат тие производи во САД или да се забрани нивниот раст и да се користат сите заедно.

Европа долго време е светилник на разум кога станува збор за забрана на употребата на ГМО во преработена храна како и одгледување на ГМО култури. Европската унија го забранува или ограничува увозот на прехранбени производи од САД кои содржат состојки од генетски модифицирани култури. Додека ГМО културите сочинуваат над 80% од пченката и над 90% од сојата што се одгледува во САД, тие бројки се поблиску до 1% во Европа. Во САД околу 80% од преработената храна содржи ГМО.

Сега корпоративните сили кои профитираат од ГМО најдоа отворање на европските пазари. Преговорите за Трансатлантско трговско и инвестициско партнерство (TTIP) што беа отворени во јуни ќе ги разгледаат ограничувањата на ГМО меѓу десетици, ако не и стотици други спорови кои ги вклучуваат САД и нивните европски трговски партнери. Тие разговори се тајни.

Според протечениот нацрт-мандат од ЕУ (врската повеќе не е достапна) широкиот опсег на преговорите вклучува „стоки и услуги, како и правила за прашања поврзани со трговијата и инвестициите со посебен фокус за отстранување на непотребните регулаторни бариери“. Ова се поврзува со она што Канцеларијата на трговскиот претставник на Соединетите Држави го нарекува отстранување на „техничките бариериза трговија“. Со други зборови, тие сакаат европските пазари да бидат отворени за ГМО. Чуварот за лобирање Корпоративна Европа Опсерваторија ја има приказната.

Ние често не размислуваме за генетски инженерските култури во смисла на странска дипломатија. Но, кога странската дипломатија, под маската на трговските иницијативи, станува алатка на корпорациите да им нанесуваат производи на оние кои не ги сакаат, нешто не е во ред.

ГМО одамна е проблем во места како Индија, Африка, и Бразил, како и Европа. Целта овде е да се искористи широкото купување на трговските разговори за да се вбризга јазикот против бариерите што ги забрануваат ГМО производите и земјоделските култури. Спомнавме дека разговорите се тајни? Повеќе може да најдете овде. Скролувајте надолу до интересната дискусија за културата на храна во Европа и ГМО наспроти културата на храна во Америка. Тоа е битка помеѓу традиционалната, локализирана, земјоделска база на мали одгледувачи во Европа и големиот земјоделски, корпоративен модел кој се практикува во САД. За среќа, постои свест за вредноста на природната, локално одгледувана храна која сега се појавува во САД.

Веста за разговорите за TIPP доаѓа по веста дека Монсанто ги повлече своите европски апликации за нови култури. Дали можеби решиле дека постои подобар начин - трговски договори - да се надмине европскиот отпор? Повеќе за разговорите за TIPP и ГМО овде.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.