ГМО трева: новите култури ја избегнуваат американската регулатива

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Од изгледот на страницата „регулирани писма за истражување“ во „Услугите за инспекција на животни и растенија“ на Министерството за земјоделство на Соединетите Американски Држави, списокот на генетски модифицирани растенија кои сакаат да влезат во нашата животната средина и залихите на храна вклучуваат компири, ананас и сорго (засладувач со повеќекратна употреба). Потоа, тука е она што не го консумираме: тревникот. На одредени начини, можеби е најстрашното.

Зошто? Бидејќи е целосно нерегулиран. Не му треба претходно одобрение од USDA пред да може да се ослободи во предните дворови на Америка. И тоа не е сам. Меѓу другите GE растенија кои бегаат од надзор се пченката која ветува помалку метан од кравите што ја јадат и украсното растение кое свети во темница. Да, навистина (скролувајте надолу до „Како го правиме блескавото растение“).

Блескавите растенија и дворната трева може да изгледаат доволно невини бидејќи не ги јадеме. Но, како што знае секој органски земјоделец, вкрстената контаминација на органските култури значи дека тие повеќе не се органски. И вкрстената контаминација е вистинска закана. Оваа листа на случаи на вкрстена контаминација (врската повеќе не е достапна), иако започнува во 2006 година и се враќа од таму, упатува колку е лесно тоа да се случи, дури и кога се во сила таканаречените најстроги контроли. Бројот на инциденти од 2006 година продолжува да расте, вклучително и најнеславното, контаминацијата на пченицата со ГМО во Орегон во 2013 година.

Огледувајќи јаСлучајот во Орегон, ГМО пченицата изненадувачки се појави на некогашното тестирање на Монсанто во Монтана во 2014 година, иако изменетата пченица не беше засадена таму од 2003 година.

Сите овие инженерски растенија избегаа за да ги контаминираат другите култури, иако нивното растење беше ограничено и регулирано. Не е така со Scott's Miracle-Gro GMO bluegrass. Поради дупките, не треба да се тестира пред да биде пуштен во јавноста.

Scott's го има испробано ова и претходно, во 2003 година. И покрај тоа назадување, Scott’s продолжи да се залага за тревник за ГМО.

Се разбира, туркачите на ГМО тврдат добри причини за посветеноста на генетски модифицираната трева: помала потреба за ѓубриво, толеранција на суша, помалку косење. Скот рече дека новата блуграс има подлабока боја. Но, често, единствената вистинска предност е тоа што е потолерантен кон пестициди, особено Roundup.

Исто така, постои обид да се заштитат продажните и профитните маржи. Продажбата на семе од трева е намалена во последните години. Во 2013 година, продажбата повторно се намали за само 1%. Про-бизнис веб-локацијата The Motley Fool ги зема предвид економските концерти, но исто така тежи и на опасностите и другите последици.

Но, големото прашање овде е што овие производи ќе останат непроверени и нерегулирани. Тревата не е единствената култура што може да избега низ неарегулаторни дупки. Други вклучени ГМО култури кои ќе се појават во снабдувањето со храна, вклучително и канола отпорна на хербициди. Историјата покажа дека сите овие мутации ќе избегаат и ќе се размножуваат со други култури, нешто што го загрозува органското земјоделство, генетската разновидност и самата зависност на нашето снабдување со храна.

Неодамнешниот фокус на означување на храната со генетски изменети состојки останува важно. Но, мораме да го признаеме и целиот спектар на зла - таму, реков - што го придружува комерцијалното одгледување на ГМО. Сметаме дека мора да се разгледа целосното сметководство на ефектите на ГМО врз животната средина и разновидноста на растенијата. Отворена дискусија на Planet Natural ГМО форумот или овде во коментарите и на Фејсбук. Одете на тоа.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.