Градинарски комплети со ладна рамка ја продолжуваат вашата сезона

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Ладните рамки се одличен додаток за градинарството, што ви дава место за зацврстување на трансплантациите пред да ги ставите во градината, им дава на семето почеток во ртење непосредно пред последниот мраз и дава култури за топло време - домати, пиперки, модри патлиџани - топол поттик кога деновите и вечерите можеби се уште се кул. Во принцип, тие се одличен начин за продолжување на сезоната на растење од двата краја, пролетта и есента. Да се ​​изгради еден е едноставно. Снаодливите градинари ги прават од исчистено дрво и рекултивирани прозорски крила. Но, можете да ги изградите и од нула, што ќе ви овозможи да користите материјали што подобро ќе ги издржат елементите додека ги користите вашите вештини за обработка на дрво. И, се разбира, можете да ги купите како комплет овде.

Англичаните, поради нивните ладни, влажни лета, се големи шампиони на ладни рамки, честопати ги вградуваат директно во дизајнот на нивните домови. Куќата во англискиот ред често има ладни рамки долж јужната или западната страна на зградата, често направени од истата тула како и домот. Иако поголемиот дел од нашето искуство со ладна рамка е од типот на зачувано дрво, видовме и некои прилично убави поставки направени од оние кои се попрактични од нас.

Проверете ги овие рамки, некои вградени во страните на куќите (останува потопол), една со привлечна форма на белведер. Забележете ги рачките за подигнување на стаклените врвови и инсталирањето на дизајнираните прачкиза одржување на горниот потпрен отворен (критично за време на топлото време). Сите карактеристики на дизајнот треба да се земат предвид кога подготвувате планови за ладна рамка. Друга работа што треба да се земе предвид: дали вашата рамка ќе има кревет од камен или чакал или друг вид цврст под? Или ќе биде отворена за почвата на која седи. Првиот метод е идеален за собирање и зачувување на топлина за време на студено време. Вториот ви овозможува да започнете со почеток на растенијата кои ја сакаат топлината, додека ги оставате да растат надвор од кутијата без пресадување, кога ќе дојде потопло време. Се разбира, можете да направите по еден (или повеќе!) од секое.

Додавањето на грејниот елемент под подот на вашата ладна рамка го претвора во топла кутија. Да не се мешаат со жариштата - рамки покриени со стакло или пластика што се поставени над ртење или млади растенија за да се забрза процесот - топлите кутии го забрзуваат ртењето на семето и ги штитат растенијата за време на најстудените ноќи. Секако, ќе сакате да ги ставите блиску до штекер, кажете му на вашата куќа. Стариот училишен начин на загревање на топол кревет беше да се обработува слој ѓубриво под медиумот за растење, овозможувајќи распаѓање да обезбеди топлина. Овој метод, иако не е толку конзистентен и сигурен како електричната енергија, ја имаше предноста што обезбедуваше слој од компостирано ѓубриво што може да се претвори во почва на крајот од сезоната.

Современите комплети за ладна рамка го прават градењето и користењето ладни рамки лесно. Изграден од издржливи материјали,вклучувајќи ги и проѕирните страни што дозволуваат сончева светлина, тие можат да се постават речиси насекаде и многу модели може лесно да се преместат кога ќе се повикаат. Некои носат функции како автоматско проветрување, одлична погодност за оние кои не се околу градината цел ден. Или можете да го купите отворот за вентилација одделно и да го вградите во вашиот сопствен дизајн на ладна рамка/жешка кутија. Пронајдете планови за ладни рамки овде и овде. Добра дискусија во врска со ладни рамки и топли кутии - со планови - од Кооперативна екстензија на Универзитетот Корнел (PDF) е тука. (Забелешка: Органските градинари ќе сакаат да избегнуваат да го третираат дрвото во нивната ладна рамка за да избегнат гниење каде што доаѓа во контакт со земјата како што сугерираат некои од овие планови. Наместо тоа, заковајте лента од дрво отпорно на гниење како кедар по дното на рамка. Ако почне да гние, секогаш може да се отстрани и замени без да се оштети остатокот од рамката.)

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.