Историјата на билките и хербалната медицина

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

„Билката е пријател на лекарите и пофалба на готвачите“. – Карло Велики

Човекот има долга и љубовна врска со билките.

Билките се користеле уште од праисторијата. Не ми веруваш? Следниот пат кога ќе бидете во Франција, погледнете ги сликите од пештерата Ласко на кои се прикажани билки. Датирањето со јаглерод ги следи тие цртежи помеѓу 13.000 и 25.000 п.н.е.

Античките Римјани и Грци ги крунисале своите водачи со копар и ловор. Римјаните користеле и копар за прочистување на воздухот.

Во 5 век п.н.е., Хипократ, познатиот грчки лекар, навел приближно 400 билки за вообичаена употреба.

Околу 65 г. еден грчки лекар кој служел во римската војска, напишал „De Materia Medica“, во кој ја опишал медицинската употреба на многу билки. Дури и денес, се смета за една од највлијателните билни книги.

Во средниот век, билките често се користеле за да се зачува месото, како и да се покрие гнилиот вкус на оброците што не можеле да се чуваат во фрижидер. Билките, исто така, помогнаа да се прикријат мирисите на луѓето кои се капеле нередовно, ако воопшто и воопшто. Овој период не беше поволен за напредокот на билките во медицината. Всушност, Католичката црква почнала да ги пали билкарите, поврзувајќи ги и со вештерство и со паганство.

Многу од раните доселеници одгледувале билки за зачинување на храната, како и за нивните лековити својства. Американските Индијанци често се користатбилки за штавење и боење кожа.

Постојат три главни традиции на лековити билки кои произлегуваат од употребата на билки во античко време:

Западна, заснована на грчки и римски извори. Грците и Римјаните теоретизираа дека четири хумор продираат во телото и дека овие течности и нивните соодноси влијаат на здравјето. Секоја течност - крв, црна жолчка, жолта жолчка и флегма -  била поврзана со еден од соодветните четири елементи на природата, соодветно, воздух, земја, оган и вода. Грчко-римската цивилизација ја пренесе оваа медицинска теорија во Европа, каде што продолжила низ средниот век. Почна да паѓа во немилост дури за време на ренесансата.

Во времето на Римската империја, единствените достапни лекови беа базирани на билки или други природни лекови. Иако, пациентите можеа да бараат лекари, обично здравствената заштита започнува со третмани смислени од главите на домаќинствата. Тие би ги лекувале членовите на семејството и слугите со мешавини како оцет или вино за дезинфекција на рани. Жолчката од јајце, во комбинација со сок од афион и пепел од лушпи од јајце, била „лек“ за дизентерија. Римските хирурзи и лекари користеле екстракти од опиум (морфин) и семки од паленка (скополамин) како лекови против болки.

Се разбира, концептот на болести се менувал низ вековите. Додека грчкиот лекар Гален користел Buckthorn ( Rhammus fragula ) во вториот век за заштитапациентите против вештерки и демони, денес Buckthorn поверојатно се користи како лаксатив. (Земи го тоа, вештерка!) Така, иако употребата можеби е променета, многу хербални лекови сè уште се во употреба. На пример, Хипократ користел анасон за лекување кашлица, третман кој сè уште се применувал дури и во 2007 година.

Ајурведа од Индија. Ајурведската медицина, или Ајурведата, е холистички пристап кон лекувањето што потекнува од Индија околу 1500 п.н.е. Истакнува дека доброто здравје на поединецот е резултат на природна рамнотежа и дека болеста се јавува кога има нерамнотежа. Билките, исхраната и природните лекови се користат за да се врати рамнотежата.

Млад човек подготвува ајурведа медицина на традиционален начин.

Традиционална кинеска медицина (TCM). Датира од 2000 до 3000 години, TCM се заснова на верувањето дека вашето здравје е резултат на постојана борба помеѓу спротивставените сили (јин и јанг). Кога овие сили се во рамнотежа, се чувствувате здрави. Кога тие се надвор од рамнотежа, се чувствувате лошо. Третманите се дизајнирани да ги стимулираат сопствените механизми за исцелување на телото и вклучуваат, меѓу другото, согорување на билки во близина на кожата (moxibustion) и хербални лекови. Националната медицинска библиотека на САД содржи приближно 2.000 тома на кинески медицински класици.

Додека многу од нашите хербални лекови денес потекнуваат од ајурведските, кинеските, римските и грчките извори на сите антички цивилизации,вклучувајќи ги Маите, Ацтеките и Египќаните, користеле билки за лекување на болести. На пример, ако некоја египетска домаќинка се спуштила со болно грло пред голема вечера, знаела да го лекува со гаргарање со мешавина од лук и оцет. Имаше дополнителна придобивка што го направи нејзиниот здив „свеж нане“ Не!

Препорачани производи

Root Pots

100% рециклирани! Ткаенината им овозможува на корените да дишат и водата да испарува порамномерно.

Среќна почва од жаба

Жива со корисни микроби и полна со нешто што е важно!

CFL Grow Light

Дизајнот со низок профил обезбедува повеќе концентрирана светлина од стандардните цевки за продавница.

Растителни чинии

Пластичните чинии за повеќекратна употреба ги штитат подовите и палубите од прекумерно наводнување.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.