Како да имате совршен тревник

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Содржина

На оваа страница ги разгледуваме трите основни компоненти на тревникот - земја, вода и трева - и што е потребно за да се има совршен тревник.

Почвата

Почвата се состои од честички од карпи (песок, тиња или глина, по опаѓачки редослед по големина) плус органска материја, како и воздухот и водата што се движат во порите помеѓу овие цврсти материи, а можеби и најважното, животните, микробите и габите кои живеат во смесата. Повеќето од нас не ја сметаат нечистотијата под нашите стапала како жива, но сепак таа поддржува извонредна низа живи суштества. Токму овие живи суштества во земјата, од дождовни црви до микроорганизми, помагаат да се разложи органската материја и на тој начин да ја направат почвата способна да го поддржи совршениот тревник  (видете Органски тревници, здрава почва).

Целосен опис на горниот слој на почвата на одредена локација би ја вклучувал текстурата на почвата (која големина се честичките од карпите?), нејзината структура (како тие честички се собираат или се собираат?), неговата густина (колку е набиена?), нејзината pH вредност (колку е алкална или кисела ?), неговата минерална содржина (кои хранливи материи ги содржи? кои токсични минерали, доколку ги има?), неговата органска содржина (колку органска материја содржи?) и нејзината длабочина. А тоа е само горниот слој на почвата.

Текстурата, структурата и густината заедно одредуваат колку е порозна почвата и со тоа колку лесно водата и воздухот се движат низ неа. рН и содржината на минерали влијаат на плодноста или какопотребните хранливи материи би предизвикале проблеми, но не е очигледно дека вишокот би предизвикал. Ако две хемикалии се однесуваат на ист начин хемиски - врзувајќи се за истите места на истите молекули под слични услови - вишокот на едната може да значи дека ја победи другата во играта со хемиско поврзување. Значи, вишокот на една хранлива материја може да предизвика недостаток на друга. Во други случаи, вишокот може да биде токсичен, бидејќи неколку од овие минерали, како што се хлорот и бакарот, да наведам два очигледни примери, се отровни и за растенијата и за луѓето во доволни количини, иако се неопходни во мали количини.

Различни почви обезбедуваат различни количини на овие хранливи материи, па ако се појават проблеми, помага да се тестира вашата почва.

Органска содржина

Ништо, но ништо, не може да ја замени органската материја во почвата. Таа материја може да биде присутна како живи, мртви или организми кои се распаѓаат, или како хумус, последната, најстабилна фаза на распаѓање. Според Вилијам Брајант Логан, автор на Dirt: The Ecstatic Skin of the Earth, никој сосема не знае што е хумус, љубопитна изјава на лицето. Очигледно, молекулите на хумус, иако споделуваат одредени својства, малку се разликуваат секоја од нив. Логан цитира двајца научници за почва, од кои едниот воздивнува: „Хумусот е несовршено разбран“, додека другиот вели дека „Многу е можно ниту две молекули на хумус да не постојат или некогаш билеслично.“

Во својата книга Животот во почвата, Џејмс Б. Нарди го прифаќа имплицитниот предизвик на Логан, дефинирајќи го хумусот како „тешко сварливи растителни материјали“ како „масла, смоли, лигнини и восоци “ кои веќе поминале во голема мера непроменети низ барем еден разградувач , животно или организам што се храни со мртва органска материја. На овие органски материјали може да им требаат стотици години за да се разложат на нивните составни елементи, а во меѓувреме, тие играат суштинска улога во градењето на почвените агрегати и во сложената хемија што ги прави елементите достапни за растенијата.

OMRI LISTED

Градински компост

Обезбедува органска материја и природни хранливи материи за цвеќињата и зеленчукот.

Сите богатства на земјата! Black Gold® Organic Compost обезбедува органска материја и природни хранливи материи за подобрување на текстурата и структурата на почвата. НЕ содржи тиња од отпадни води или биосолиди. OMRI е наведен за употреба во органско производство.

Компостот содржи материи што се распаѓаат во повеќе фази, па дури и кога е зрел, се состои од огромен спектар на органски состојки, а хумусот е само еден. Хемиската разновидност на органскиот компост го прави длабоко различен од кој било друг додаток на почвата. Истото го прави и богатата низа на живи организми во него. Овие две работи делумно објаснуваат зошто компостот е толку приспособлив, толку широко корисен. Без разлика со каков проблем со почвата се соочувате - нерамнотежа на pH,премногу песок, премногу глина, набивање, сиромаштија со хранливи материи, тенок слој на почва, лоша структура - компостот ќе помогне. Можеби нема да го реши проблемот, но секогаш ќе помогне. Дознајте сè што треба да знаете за правењето компост овде.

Компостот содржи милиони микроорганизми, микроскопските ѕверови кои работат на разградување на мртвата органска материја во хумус. Кога додавате компост во вашата почва, тогаш ги додавате и микроорганизмите што го создале. Овие микроорганизми потоа можат да одат на работа во вашиот тревник, претворајќи ги исечоците од трева и слама во земја, правејќи ги хранливите материи достапни за вашата трева и на крајот додавајќи ги нивните тела во компостот во кој живееле. Компостот, исто така, обезбедува храна за дождовните црви, чии одлеаноци се најдобриот компост од сите, чии тунели ги проветруваат почвите и чиешто присуство само по себе обезбедува добар индекс за здравјето на почвата.

Длабочина

Длабочината нè враќа на земјата: многу е добро да се продолжи со прекрасната нечистотија богата со хумус, но ако нема доволно од неа, ќе имате проблеми. Меѓутоа, ретко се случува да имате тенок слој богата земја. Значи, ако вашата горна почва е тенка, имајте надеж; како што го подобрувате, ќе станува погусто. Ова е еден случај во кој е можно да се убие две птици со еден камен.

Ако започнувате нов тревник, длабочината е нешто што можете да го тестирате и поправите пред да засадите семе или да поставите тревник. Ако го подобрувате воспоставениот тревник,секоја пролет и есен можете да додавате по еден сантиметар земја како амандман, додека вашата почва не ја достигне саканата длабочина. Осум инчи генерално се сметаат за соодветни; дванаесет е добро; дваесет и четири е ретко богатство.

Патот на водата

Како е изгубен

Почнувајќи од очигледното, да кажеме дека сте ставиле вода на трева за да ја напоите тревата , за да не ја подигнете масата за вода, да не ја исплакнете патеката или да го зголемите потокот од соседството. Водата за попрскување тревници која не завршува во тревата е потрошена (видете Совети за заштеда на вода за тревниците).

Во најголемата шема на нештата, се разбира, ништо не се троши; принципот на зачувување на енергијата се грижи за тоа. На малку полокално ниво на целата планета, водата што испарува во Тексас паѓа како дожд некаде на друго место на земјата. Но, повеќето од нас живеат на повеќе човечки, помалку метафизички размери; како што паѓа аквиферот Огалала под Тексас (и Ново Мексико и Оклахома и Небраска, Канзас, Колорадо, Вајоминг и Јужна Дакота), фактот што неговата вода повторно стигнува до земјата како дожд во Атлантскиот океан или како снег во Исланд, нуди мала удобност.

Водата може да се изгуби преку четири начини:

  1. продувување, кога ќе потоне низ земјата под нивото до кое корените на растенијата можат да стигнат ;
  2. транспирација, „дишење“ на листовите на растението;
  3. испарување од површината на самата почва иконечно
  4. истекување, каде што се движи низ површината на земјата, често до водена површина, наместо да потоне во почвата.

Користење помалку на тревникот

Првиот, најосновниот начин да ја намалите количината на вода што ви е потребна (надвор од намалувањето на големината на тревникот) е да ја имате вистинската трева, бидејќи една од работите што ги прави соодветна трева е тоа што не и треба многу повеќе вода од она што паѓа како дожд. Домородните треви, иако не се единствената опција, обично се силни кандидати, бидејќи се прилагодени на нормалните врнежи во регионот. Сепак, повеќето домородци добиваат жолта боја во август, па дури и на нив ќе им треба дополнително наводнување ако сакаат да останат зелени до крајот на летото. Сепак, Кентаки блуграс може да користи двојно повеќе вода од некои мешавини со власатка, така што разликата во водата не е тривијална. (Видете го Специјалниот случај на Кентаки Блуграс, на крајот од оваа страница.)

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

RainWizard 50

Го снима истекувањето од вашиот покрив и продавници тоа за не толку дождлив ден. Произведено во САД!

Еве систем за собирање дождовница кој е беспрекорен - со допир на магија. Бурето за дожд Rain Wizard 50 галон го доловува истекувањето од вашиот покрив и го складира за не толку дождлив ден. Кога вашата градина има потреба од дополнителна влага, само закачете црево на месинганата шипка.

Покрај големината на тревникот и изборот на трева, неколку наводнувањетехниките можат да ја намалат количината на вода потребна за да се одржи зелениот тревник. Тие вклучуваат опрема, време, фреквенција и времетраење.

Опрема: Системите капка по капка, кои ја депонираат водата речиси директно во земјата, речиси секогаш ќе ја користат водата поефикасно од прскалките кои прскаат вода во воздухот. Сепак, системите капка по капка генерално не функционираат премногу добро за тревниците каде што се користат косилки, така што целта мора да биде да се најде што е можно поефикасен систем за прскање.

Размислете за големината на капките. Колку е пофино прскањето, толку повеќе вода се губи поради ветерот и испарувањето. Сепак, опремата за наводнување што создава големи, а не ситни капки, има тенденција да губи повеќе вода при пробивање и истекување, затоа што исфрлаат премногу вода на земјата за таа да апсорбира одеднаш. Тие, исто така, имаат тенденција да остават празнини помеѓу натопените области, со два можни резултати, ниту еден од нив е добар: или луѓето ги оставаат подолго време, така што поднаводените области конечно ја апсорбираат влагата од пренаводнетите области околу нив, или некои делови од тревникот остануваат подводени. Очигледно, важно е да се најде прскалка што дава средина помеѓу фино прскање и големи капки.

Други фактори исто така влијаат на испарувањето на прскалката. И брзината и растојанието играат улога. Колку подалеку патуваат капките, толку подолго се во контакт со воздухот и може да има повеќе испарување. Како генералПравило, тогаш, прскалките што ја испраќаат водата хоризонтално ќе губат помалку при испарување од оние што достигнуваат слична површина но кои прскаат до поголема висина .

времето, особено температурата, влажноста и ветерот, сите влијаат на стапката на испарување. Користењето на системот во топол, сув и ветровито ден очигледно го максимизира испарувањето, додека наводнувањето наместо тоа во студено време (рано наутро или рано навечер) кога нема многу ветер, го минимизира.

Тајмингот, зачестеноста и времетраењето на наводнувањето на домашниот тревник, исто така, ќе влијае на користењето на водата. Наводнувањето во средината на денот е најрасипничко, се разбира, бидејќи тоа е кога температурите и испарувањето се највисоки, а способноста на растенијата да апсорбираат и задржуваат вода е најниска. За често, кратко полевање ќе биде потребно повеќе вода на долг рок, бидејќи тие спречуваат корените на тревата да растат длабоко и на тој начин да станат отпорни на суша. Затоа, иако длабокото, ретко наводнување користи повеќе вода во секое време, троши помалку во текот на една сезона затоа што тренира тревата да копа длабоко за влага. Овој метод, исто така, го намалува испарувањето, бидејќи површината на почвата и самите сечила на тревата ќе бидат влажни помалку време отколку ако тревата често се наводнува.

Но, длабокото наводнување на сува земја има свои недостатоци , бидејќи може да доведе до загуба преку пробивање или истекување. Сфатете ја сувата нечистотија како сув сунѓер: водата се тркала веднаш од него. Ако сакашисчистете го излевањето, потребен ви е влажен сунѓер. Навлажнете ја земјата пред длабоко наводнување, и таа ќе впие повеќе вода и ќе ја задржи подолго. Направете го ова со наводнување двапати, со пауза помеѓу круговите за да дозволите земјата вистински да го апсорбира првиот круг, за да може подобро да го апсорбира вториот.

Еве, значи, идеалниот режим на наводнување: Вода половина час рано наутро, додека околу половина инч вода не дојде до земјата. Почекајте еден час. Потоа повторно наводнувајте додека не падне цел сантиметар. Се разбира, ќе треба да ги прилагодите овие бројки за да одговараат на вашата трева и тип на почва. На власачите, особено во сенка, ќе им треба помалку; Кентаки блуграс, особено на сонце, ќе има потреба од целосен третман.

НИСКО ОДРЖУВАЊЕ

Треви & засилувач; Цвеќиња

Комбинира автохтони треви со прекрасен избор на растенија отпорни на суша.

Погледнете ја нашата мешавина отпорна на суша која комбинира неколку сорти на автохтони треви со прекрасен избор на едногодишни и повеќегодишни диви цвеќиња. Останува зелено до есен и ќе порасне до висина од 6 до 12 инчи - косете еднаш или двапати годишно, ако воопшто!

Помалку тревник, повеќе градина: Прекин на навиката за трева

идеалниот преден двор од педесеттите години претставуваше непречено чистење на тревата од работ до предните скали. Сега се толерира, па дури и се охрабрува многу поголема разновидност во уредувањето. Креативните пејзажите понекогаш одржуваат само доволно тревник за да обезбедатпогледи и патеки помеѓу насадите на градината, а некои прошетки може да се засадат на почвени покривки освен трева. Засенчената патека што не се користи многу може да има почва од мов или мајчина душичка, на пример.

Голем број на такви алтернативи за тревникот се наведени во нивниот сопствен дел; Многу повеќе се достапни на Интернет или во повеќето библиотеки.

Да се ​​излезе на крај: Xeriscaping

Изобилуваат митови и заблуди за xeriscaping, почнувајќи од неговиот правопис. Понекогаш може да видите „нулти пејзаж“, погрешно правопис што веројатно произлегува од „нула наводнување“. Но, „нула“ е друг мит. Развиен во осумдесеттите во Колорадо, пристапот xeriscape често се смета за градина која не бара никакво наводнување. Меѓутоа, според Џуди Седбрук, мајстор градинар на Универзитетот во Колорадо, од округот Денвер, „xeriscape значи „зачувување на водата преку креативно уредување“. не зависи од традиционалниот искосен тревник како централен дел. „Креативно уредување“ не поканува да размислуваме надвор од таа рамка. Градината со ксерискејп е дизајнирана и изградена за да заштеди вода.

Но, за зачувување не е потребна замена на целиот тревник со кактус и други пустински растенија, освен ако не живеете на југозапад. Тоа не мора да значи да одите дома, иако често најдобро функционира со домашните растенија, едноставно затоа штотие се приспособени на количината и времето на врнежите во регионот и едни на други.

Тоа значи дека има трева каде што тревата има смисла и става нешто друго во области каде тревата нема да напредува. На пример, растенијата на кои им е потребна многу вода најдобро се справуваат во ниските места за одводнување или до долните изливи. Растенијата кои копнеат за свежина - слатки дрвени ѕвона и корални ѕвона - најдобро успеваат со источна или северна изложеност или во засенчени области. Кога станува збор за јужна или западна изложеност, растенијата кои го сакаат сонцето, вклучително и Ice Plant, Snow-in Summer и Yarrow, би биле добар избор.

Друг принцип на градинарството xeriscape вели дека тревите или растенијата на кои им треба слично количините на влага треба да се групираат заедно. Ова е еден од наједноставните начини за зачувување на водата, бидејќи наместо обилно наводнување насекаде за да се задоволат потребите на неколку љубители на вода расфрлани низ вашата градина, вие силно ги наводнувате само неколкуте области на кои им е потребно.

Xeriscape Принципите може да се применат низ градината, но тие исто така можат да помогнат во решавањето на проблемите карактеристични за непарните агли или ниши. Еве неколку вообичаени проблематични области за тревниците, со здраворазумски решенија на Xeriscape.

ПРОИЗВОДЕНО ВО САД

Почвено впивач

Направено од 55% рециклирана гума и може да се користи над или под земја.

Користи до 70% помалку вода од стандардните црева! Цревото за натопување почва нуди длабоко, рамномерно наводнувањемногу хранливи материи се присутни во почвата и колку лесно корените на растенијата можат да ги апсорбираат. Првите три теми, со други зборови, се занимаваат со физиката на почвата, додека следните две се однесуваат на нејзината хемија . Шестата тема, органската содржина, влијае и на физиката и на хемијата на почвата, додека последниот атрибут, длабочината на почвата, е во многу смисла наједноставниот од овие концепти, кој се занимава не со квалитетот на почвата, туку со квантитетот.

Текстура

Текстурата во почвата се однесува на големината на минералните честички во почвата - релативните количества на песок (крупно мелена карпа), тиња (средно ситни карпести честички) и глина ( ситно мелена карпа). Порите во многу песочна почва можат да бидат толку големи што водата брзо истекува низ неа, паѓајќи под дофатот на корените на растенијата. Од друга страна, фините глинени честички имаат тенденција да формираат густа, непорозна почва која е сиромашна со кислород, ја апсорбира водата само неволно, а потоа упорно се држи за неа. Следната табела покажува колкав процент од секоја е присутна во различни видови почви. Кирпич, со 20% глина, 40% тиња и 40% песок, генерално се смета за идеален за одгледување.

Тип на почва Глина Тиња Песок
Глина 60% 30% 10%
глина 35% 35% 30%
кирпич 20% 40% низ целата нејзина должина. Заштедува вода со минимизирање на истекувањето и испарувањето и ќе обезбеди уште поголема заштеда на вода кога е покриена со прекривка што ја задржува влагата.

Подрачја со голем сообраќај: Ништо не изгледа полошо од газениот дел од тревникот долу со повторен пешачки сообраќај. Наместо да се обидувате да ја оживеете тревата во тие области (веројатно осуден предлог), размислете за поставување на патека или двор. Друга опција е камен или отворена тула со заземјување што ќе расте и низ просторите во и помеѓу тулите или камењата (видете Изгради совршена патека). Притаен мајчина душица добро ќе функционира на сонце, мов во сенка. По една или две сезони, земјената покривка речиси целосно ќе ги замати камењата или тулите, кои го преземаат најголемиот дел од влијанието на сообраќајот, со што ќе се зачуваат „газливите“ покривки на земјата, како што се нарекуваат.

Силно засенчени области: Тревата копнее со сонце, па зошто да ја засадиме таму каде што сонцето нема да грее? Под дрвјата и на северните страни на градбите напредуваат подлоги кои сакаат сенка, како што се винка или слатки дрва. Ако дознаете какви домородци растат во сенка во вашата област и ги засадите, големи се шансите дека ќе имате градина со многу малку одржување, наместо тревник што се бори.

Тесни ленти: Размислете за оние острови од трева помеѓу тротоарот и тротоарот, патеката и страната на куќата, патеката и оградата. Кога ги полевате овиеобласти на кои завршувате со полевање на тротоарот, или оградата или на страната на куќата. Отстранете ја тревата и заменете ја со растенија отпорни на суша и со наводнување капка по капка, доколку е потребно. Овој аранжман го елиминира отпадот од вода и ги става растенијата таму каде што ќе напредуваат, а не се борат.

Тешки за косење области: Ако имате стрмен рид или област со многу дрвја, тоа прави смисла да се засади нешто друго освен трева. Заменете ја тревата со покривки од земја (растенија или чакал) или со повеќегодишни растенија со ниска вода.

Алтернативни извори на вода

Бурињата за дожд може да заробат извонредна количина на вода која инаку оди на отпад. Иновативните луѓе, исто така, влечат црева од нивните кади до тревникот надвор, или дури поставија сложени системи со кои отпадната вода од домаќинствата се филтрира низ низа кади и кутии за растенија пред да се соберат во када за употреба на зеленчук или трева.

<. 0>

Систем за собирање атмосферски води ( Извор: Ксеркс корпорација )

Сите овие системи освен првиот, бурето за дожд, се нелегални на повеќето места, бидејќи тие го заобиколуваат водоводот дизајниран делумно да ја заштити јавноста од патогени и загадувачи кои се пренесуваат во вода. Меѓутоа, се прашува дали легалните верзии на таквите аранжмани ќе станат достапни во блиска, гладна за вода иднина (види „Безба на дождовница“).

Како зелената ја расте вашата трева?

За повеќе детали за одредени треви, видете една одвеб-страниците наведени во Извори и ресурси под Идентификување и избор на видови трева.

Тревата е категоризирана на неколку различни начини, од кои два се сумирани подолу. Познавањето барем толку за тревите може да им помогне на сопствениците на куќи да донесат интелигентни одлуки за тоа што сакаат во нивните дворови.

Лазење наспроти гроздови треви

Лазечки или трчачки треви се шират малку како бршленот, испраќајќи надвор од тркачите или над или под површината на земјата. По должината на овие тркачи се формираат јазли каде што може да растат и корените и лисјата, формирајќи ново растение. Извесно време тркачот функционира како папочна врвца, пренесувајќи хранливи материи до „детето“, но на крајот младото растение се вкорени, станува независно и тркачот пресушува. Тркачите кои се движат низ земјата се нарекуваат ризоми; оние што лежат над него (како тркачите на јагоди) се столони. И ризомите и столоните, но особено вторите, можат значително да придонесат за развојот на сламата.

НАЈДОБРОПРОДАВАЧЕН!

Убиец на ракова трева

Брзо ја убива ракова трева, но сепак е природно безбеден за луѓето, миленичињата и околината.

Ново оружје во војната против плевелот! Направен од кора од цимет, AgraLawn® Organic Rabgrass Killer е целосно природен хербицид кој се користи како третман на место за контрола на ракова трева, кошничка трева, пилешка трева, детелина и други слични плевели.

Групка. или грутка тревинемаат такви тркачи, туку се шират или преку семиња или преку оние што се нарекуваат локатори , нови ластари околу периферијата на веќе воспоставените растенија кои постепено ја зголемуваат нивната големина. Со оглед на тоа што тревниците, кога се косат, ретко одат на сеење, гроздовите треви што се користат во тревниците имаат тенденција да се шират побавно од притаените треви. Надгледувањето може да помогне да се развие густата, бујна трева што повеќето луѓе ја сакаат на нивните тревници.

Топла сезона, студена сезона & засилувач; Преодни треви

Трите исто така се категоризираат според тоа дали се топла сезона, студена сезона или „преодна“. Тревите од топлата сезона најсилно растат во топлите месеци, остануваат во мирување (и кафеави) на поладно време, додека тревите од студената сезона го зголемуваат својот раст во пролет и есен и мируваат за време на топлото време.

Тревите во зоната на транзиција се мешавина од треви за топла сезона и студена сезона кои се дизајнирани за државите кои лежат помеѓу јужните и северните екстреми (т.е. Мисури, Канзас, Кентаки итн.) Тревите за топла сезона кои добро функционираат во оваа зона вклучуваат Бермуди и Бафало трева. Тревите за студена сезона кои често се користат во оваа зона се власарите, ригетските треви и сини треви. Повеќето луѓе имаат тенденција да користат повеќе ладна сезона отколку тревата за топла сезона за преодни зони.

Тревите во топлата сезона се добро на југ, генерално на север како Тенеси и Северна Каролина. Најчестите треви за топла сезона во САДвклучуваат сорти на бермудаграс и трева Свети Августин. Исто така често се гледаат сорти стоногалка, зојсијаграс, бајаграс, килим и биволска трева.

Тревите за студена сезона се засадени низ Канада и во северната половина на САД, од Северна Калифорнија и Британска Колумбија на исток до Пенсилванија и Нова Шкотска. Фескуите и ржаните добиваат сè поголема популарност, особено кога стануваат очигледни недостатоците на традиционалните тревни треви. Најмалку две компании (Bluestem Nursery Enviroturf во Британска Колумбија и Wildflower Farm EcoTurf во Онтарио) развија мешавини за власатка специјално за северните клими. Добро им оди во сенка, остануваат зелени дури и кога мируваат во текот на жешките летни месеци и пуштаат длабоки корени отпорни на суша.

Специјалниот случај на Кентаки Блуграс

„Кентаки Блуграс е крал“, објавува Ворен Шулц во својата книга „Тревникот без хемикалии“. Таквата изјава покажува колку многу се променило од објавувањето на книгата во 1989 година, бидејќи сега практично секоја органска книга, памфлет или веб-страница проповеда против преголемите трошоци за одржување на тој крал. Се разбира, кралевите се традиционално суштества кои се одржуваат многу, но пред дваесет години малку повеќе вода и малку повеќе ѓубриво не изгледаа срамота. Дури и во западните градови како Калгари, блуграсот беше најраспространетата тревничка трева засо децении, и сè уште е единствената трева достапна таму како бусен (види Кентаки Блуграс тревникот не е еколошки одржлив).

НЕ Е ПОТРЕБНО МЕШАЊЕ!

Самомешање

Не е потребно претходно мешање! Идеален за поголеми површини и нуди 16 поставки за смеса.

Прска до 100 галони! HD Hudson® Hose End Sprayer меша органски ѓубрива и инсектициди додека се прска. Без претходно мешање. Се одликува со шеснаесет поставки за смесата, прекинувач за ВКЛУЧУВАЊЕ/ИСКЛУЧУВАЊЕ и ротирачки дефлектор што се прилагодува од фино прскање во цврст млаз.

Зошто стана толку популарен, толку распространет? Речиси бескрајно е прилагодлив, брзо се вкорени и се шири, а делува добро како бусен, додека подлабоко вкоренетите власатки кои штедат вода, на пример, не. (Таква, барем, беше примената мудрост.) Сепак, треба да се запрашаме дали нејзината распространетост стана функција на инерција колку и на предност. Откако темната боја на блуграсот во Кентаки дојде да дефинира како „треба“ да изгледа тревникот, многу луѓе се одлучија за него бидејќи беше познат и лесно достапен. Така, маркетингот одигра главна улога, правејќи ја блуграсот единствена игра во многу градови.

Блуграсот во Кентаки сè уште е една од најраспространетите треви во САД и Канада, но стандардите почнаа да се менуваат. Одамна е познато дека KB бара повеќе вода од повеќето тревни треви (ако сакате таа да остане зелена во текот на летото, иповеќето луѓе го прават тоа), но тешките бројки што го споредуваат со други треви штотуку стануваат достапни. Трејси Догер, специјалист за тревна трева и родни растенија од Државниот универзитет во Монтана во Боземан, спроведе експерименти со кои се документирани потребите за вода на различни северни тревни треви. Нејзините резултати, кои веројатно ќе бидат објавени некаде во 2008 или 2009 година, покажуваат дека во посувите северни клими, може да се намали потрошувачката на вода на половина со замена на блуграсот од Кентаки со други треви, како што е овча власатка. (Разговор со авторот, 21.4.08.)

Дури и долгогодишното верување дека не може да се одгледуваат власатки отпорни на суша, бидејќи бусенот е оспорен овие денови. Следниот проект на Догер е повеќегодишен обид да се одгледуваат власатки како трева. Сеидбата ќе се одржи оваа пролет, а првото бусенче ќе биде подготвено за сечење во есента 2010 година. трева за сите региони, Кентаки блуграсот можеби е на пат да биде симнат, освен во оние области со високи врнежи каде што неговото владеење е легитимно.

Препорачани производи

Црево NeverKink

Создаден за секојдневна употреба, NeverKink е ненадминат по флексибилност, сила и издржливост.

Аератор за тревник

Го намалува набивањето и сламата за да се сведе воздухот, водата и ѓубривото до корените.

ЕлементарниСулфур

Ја намалува pH вредноста во алкалните почви и се користи околу растенијата кои сакаат киселина, како што се азалиите.

Прскалка за бедем

Достапна во FIVE светла бои и вклучува издржлива метална основа за стабилност.

Храна за тревник (3-0-1)

Овој моќен концентрат со брзо ослободување создава здрава почва и густа зелена трева!

Oyster Shell Lime

Содржи до 39% калциум (Ca), плус многу други важни хранливи материи за растенијата.

Прскалка со еден допир

Целосна и целосна контрола на протокот со само еден допир на палецот.

Гипсот

Олабавува тешките глинени почви додека додава калциум и сулфур во лесно достапна форма.

40%
Силетна кирпич 15% 60% 20%
Sandy Loam 10% 20% 70%
Sandy Sand 5% 10% 85%

Структура

Структурата на почвата се занимава со тоа како честичките во почвата се згрутчуваат, или агрегат. Структурата може да се опише како рамна, призматична, колонообразна, блокада, грануларна или, сфати ова, без структура, но и покрај непобитната привлечност на овие термини, тие не се централни за нашата цел овде, бидејќи не се занимаваме со точната форма што структурата на почвата е потребно, но со тоа што е и што влијае на неа.

Различните цврсти компоненти што ја сочинуваат почвата - честичките од карпите и органската материја - имаат тенденција да се собираат или да се здружуваат во неправилни снопови, наречени педови. Многу фактори, вклучувајќи ја текстурата на почвата (просечната големина на честичките од карпите во почвата), видот и количината на органска материја, pH и соленоста, влијаат на тоа како овие компоненти се агрегираат. За возврат, добиената структура помага да се одредат многу други фактори, вклучувајќи дренажа, густина и аерација, кои пак влијаат на тоа колку длабоко растат корените и колку лесно ги земаат хранливите материи. Почвите со добра структура се опишуваат како „во добра насада“, термин поврзан со „обработки“ и „обработување“ и се користи за означување на почвите кои се подготвени за култури или други насади.

ОМИЛЕН!

Оброк од памучно семе

Анодличен извор на бавно ослободувачки азот, фосфор и поташа.

Моќна, бавно ослободувачка храна за тревникот! Оброкот од памучно семе (5-2-1) е одличен извор на азот, фосфор, поташа и бројни елементи во трагови. Бидејќи се распаѓа со текот на времето, овој популарен амандман промовира долготраен раст, убавина и продуктивност на тревните треви.

Целта на измените на почвата (за разлика од ѓубривата) е да се подобри структурата на почвата. Ѓубрива додаваат хранливи материи во почвата; Амандманите ја балансираат pH вредноста и ја подобруваат циркулацијата на воздухот и водата. Овие работи одредуваат колку лесно растенијата можат да ги користат сите хранливи материи што ги има.

Идеалните почви ги имаат следните карактеристики, сите зависат од структурата:

  • Тие се многу порозни , така што содржат големо количество воздух (до 25%) и лесно се пробиваат со вода; сепак тие се исто така апсорбирачки , така што ја задржуваат водата кога се влажни. (Песочните почви се порозни, но не се впиваат; глинените почви не се порозни, но тие се високо абсорбирачки, во оваа специјализирана смисла.)
  • Тие се ронливи - лесно се распаѓаат со рака во помали честички . Песокот не е ронлив затоа што нема структура да се урне; ниту глините, кои се спротивставуваат на распаѓање, цврсти кога се суви и лепливи кога се влажни.

Ниту глината ниту песокот не се собираат лесно, што е една од причините зошто ниту една од нив не е задоволителна како градина илитревник почва. Чистата глина и чистиот песок се почвите без структура. Во двата случаи, додавањето на органска материја (компост!) помага енормно.

Компостот ја подобрува структурата на почвата не само физички, со додавање впивачки материјал во песокот и порозен материјал во глината, туку и хемиски. Во глините, органската материја содржи долги молекули кои помагаат да се врзат глинените честички заедно во пегли. Во песочните почви, негативно наелектризираните честички на хумус обезбедуваат места за врзување за позитивно наелектризираните јони на магнезиум и калциум, со што се спречува истекувањето на тие хранливи материи; јоните, пак, ги врзуваат хумусните честички заедно, помагајќи во агрегација. Компостот, исто така, придонесува за микробите и другите организми, кои имаат своја улога.

Живите суштества помагаат да се одржи и подобри структурата на почвата на начини пребројни за броење, и хемиски и физички. Еве само неколку од тие начини: Микробите ја разградуваат органската материја, создавајќи компост; црвите се хранат со тој компост и го произведуваат, со своите одлеаноци, најбогатиот компост од сите; црви и други се движат во почвата, мешајќи различни нивоа и проветрувајќи додека одат; сите, на крајот, придонесуваат нивните тела во органската материја во почвата. Здравата почва е невозможна без овие суштества, повеќето од нив се премногу мали за да се видат без микроскоп.

Уште еден клучен фактор во структурата на почвата е хемијата на солите. Некои од ова е опишано водискусија за гипс. (Види Посебен случај на гипс). Лабаво (многу лабаво) кажано, голем број клучни хранливи материи (првенствено јони на магнезиум и калциум) можат да се врзат за повеќе од една честичка глина или хумус, така што тие всушност можат да ги повлечат честичките заедно, помагајќи да се формираат агрегати и на тој начин да се подобри структурата на почвата. Другите јони, а клучниот виновник овде е натриумот, можат да се врзат само за една честичка, така што ја инхибираат агрегацијата. Кога нивоата на натриум се зголемуваат премногу високи, натриумовите јони ги менуваат магнезиумот и калциумот, оштетувајќи ја структурата на почвата и создавајќи ги она што се познати како содични почви, кои имаат многу лоша структура.

Секој од овие фактори - компост , живи организми, соли - играат повклучена улога во структурата на почвата од онаа опишана овде. Овој преглед, сепак, дава одредена идеја за тоа колку е сложена структурата на почвата и колку е централна за здравјето на растенијата.

ЛУЃЕ & БЕЗБЕДНИ МИЛЕНИЦИ!

Премиум тревник (8-2-6)

Нежно го храни вашиот тревник и вашата почва -- вклучува корисни популации на микроби.

Блаженство со боси нозе. Ѓубривото за тревници „Happy Frog“ е природна и органска мешавина на хранливи материи дизајнирани да се применуваат цела сезона. Кога се користи според упатствата, нежно ќе ја нахрани вашата трева и ќе ја збогати вашата почва со корисни популации на микроби. Промовира погуста, полуксузна трева — природно!

Густина

Здравата земја е порозна; набиената земја не е. Ниту воздухот ниту водата не се движат леснониз набиена земја, па дури и на дождовните црви им е тешко да одат. Самите корени потешко се движат низ цврсто набиената нечистотија, а недостатокот на кислород и вода го отежнуваат пристапот до хранливите материи.

Затоа, набиената земја е сериозен проблем за тревниците и треба да се коригира ако тревата треба да биде навистина здрава. Единствениот најважен третман е аерирањето, но најдобри резултати се постигнуваат преку комбинација на пристапи. Помагаат за проветрување, дополнување и облекување.

PH на почвата

pH е мерка за тоа колку е кисела или алкална почва, услови кои помагаат да се одреди здравјето и среќата на растенијата. Се мери на скала од 0 до 14, иако ако вашите резултати се некаде блиску до која било од тие бројки, веројатно не можете да одгледувате ништо - но можеби ќе можете да продавате билети на научници за почва, љубопитни да го видат овој феномен.

Хемиски, pH е мерка за присуство на слободни водородни јони во раствор. „Слободен“ овде значи „слободен за поврзување со други јони“, додека растворот, во случај на почва, секогаш е воден раствор. Атомите на водородот во водата се во постојано движење, оставајќи ги молекулите на водата и потоа се рекомбинираат со нив стотици пати во секунда. Кога атом на водород ја раскинува својата врска со молекула на вода, тој го остава својот електрон зад себе, станувајќи позитивно наелектризиран јон. Молекулата на водата што ја остави, сега позната како хидроксидјон, има дополнителен електрон, па затоа е негативно наелектризиран. Во pH-неутрален раствор, концентрацијата на водородни јони (H+) е еднаква на онаа на јоните на хидроксид (OH-). Поголема концентрација на водородни јони дава кисел раствор; поголема концентрација на јони на хидроксид дава основен раствор. (Основните и алкалните не се синоними, но разликата не е важна овде.)

На pH скалата од 0 до 14, средниот број, 7, е неутрален. Помалите бројки укажуваат на киселини, а повисоките основи. Важно е да се знае дека ова не е линеарна скала, туку логаритамска, што значи дека секој број на скалата укажува на десеткратно зголемување на концентрацијата на водородни јони во однос на бројот над него. Раствор со pH 6 има десет пати повеќе слободни јони од оној со pH 7; раствор со pH 5 има сто пати повеќе.

БРЗ & засилувач; ТОЧЕН

pH тестер

Ќе го цените овој патентиран „споредувач на бои“ и систем за капсули.

Најбрзиот тестер за pH на почвата 22> е дизајниран за едноставност во употреба со точни резултати. Се одликува со патентиран „компаратор на бои“ и систем со капсули, што овозможува брза работа на примероците. Пробајте го! Ќе го цените овој брз и забавен начин да постигнете подобри резултати од вашите напори во градинарството!

ПХ на почвата често влијае на тоа како се однесуваат минералите или во каква форма се тие, а со тоа и на тоа колку лесно растенијата можат да ги апсорбираат. Иманема едноставни резимеа на овие ефекти, бидејќи промената на pH често не иницира еден хемиски процес, туку неколку, дури и за една хранлива материја. Само како пример, пет од седумте микронутриенти - манган (Mn), железо (Fe), бакар (Cu), цинк (Zn) и бор (B) - стануваат сè понедостапни како што се зголемува pH вредноста. Ова е резултат не од еден процес, туку од неколку, кои вклучуваат формирање на помалку растворливи соединенија, претворање во јонски форми кои не се употребливи од растенијата и зголемување на врските со негативните честички на почвата (глина и хумус). Цинкот и бакарот се засегнати од сите три.

Како резултат на таквите хемиски процеси, хранливите материи можат да бидат присутни но недостапни за растенијата; се вели дека се врзани . Другите минерали (вклучувајќи голем број на хранливи материи) стануваат сè повеќе врзани како што паѓа pH вредноста. Неутралната или малку киселата pH вредност генерално овозможува оптимален опсег на хранливи материи да им бидат достапни на растенијата.

Минерална содржина

На сите растенија им требаат различни количини од трите основни хранливи материи во повеќето растителни храни, азот (N ), фосфор (P) и калиум (К) и помали количини на секундарни хранливи материи калциум (Ca), магнезиум, (Mg) и сулфур, (S). Освен тоа, им требаат трагови од седум микронутриенти бор, хлор, манган, железо, цинк, бакар и молибден.

И вишокот и недостатокот на хранливи материи може да предизвикаат проблеми. Аксиоматично е дека недостатоците

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.