Како да користите корисни инсекти

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Денес, многу градинари во домот и пазарот користат корисни инсекти за да ја завршат својата валкана работа. Најдобар начин да се впуштите во оваа прекрасна врска е со малку планирање и подготовка. Прочитајте за да дознаете повеќе.

Изберете го соодветниот вид

Не испраќајте момче да ја работи работата на човекот, нели? Истото важи и во светот на бубачки. Кога можете, сакате да ги изберете вистинските предатори/паразити за работата. На пример, ситната трихограма оса, со распон на крилјата од приближно 1/50 од инч, ќе ги нападне и ќе ги положи своите јајца во повеќе од 200 различни видови јајца од молци и пеперутки. Со тоа, ги спречува гасениците (ларвите) кои ги голтаат градината да се изведат и да јадат лисја од растенија. Секако, штом гасеницата ќе се изведе, мноштво општи хранилки и паразити ќе тргнат по неа, но осата трихограма е вашата прва линија на одбрана бидејќи конкретно ги таргетира јајцата. Намалете го бројот на гасеници што излегуваат и ќе избегнете оштетување на вашите растенија по патот (видете Контрола на штетници без ризици). Покрај тоа, со рано започнување - пред да се појават гасениците - другите природни контроли ќе имаат подобри шанси да ја задржат под контрола остатокот од популацијата на штетници.

Ако размислувате користење на корисни инсекти за борба против градинарски штетници продавница во Planet Natural. Тие гарантираат испорака во живо на нивните пратки и нудат голем избор за да можете да одговарате на точнотопредатор/ паразит на вашиот проблем со штетници.

Чувајте ги корисните инсекти среќни

Кога користите органска контрола на штетници, одржувајте средина што ги негува и им помага на корисните инсекти. На пример, покривните култури штитат многу предатори и паразити (видете Примамување предатори да патролираат во вашата градина). Исто така, ќе треба да се погрижите инсектите што ги купувате да преживеат, ако не и да напредуваат, во вашата клима. Обично ова не е голем проблем, но секогаш е мудро да ги проверите потребите за температура и влажност за одреден корисен инсект пред да потрошите пари на него. На пример, за некои видови грабливи грини потребна е минимална релативна влажност од 60%, додека на други најдобро им е 40%. Изберете го грините што најдобро ќе се снајдат во вашата клима, покрај тоа што ќе ја завршите најдобрата работа против штетниците што сакате да ги искорените.

Внимавајте. Грижата започнува со вашиот добавувач, но треба да продолжи откако ќе ги купите вашите грешки. Инсектариите кои одгледуваат предатори и паразити ги одгледуваат нивните инсекти во околината што им одговара најдобро, а потоа ги испраќаат до луѓе како тебе и мене во текот на делот од животниот циклус на инсектите кога тие се најмалку ранливи и најспособни да патуваат без лошо влијание. Штом ќе пристигнат вашите „добри бубачки“, обезбедете им добар дом. На пример, не оставајте пакет со инсекти во врело поштенско сандаче или во возило со ладно ладно. Исто така, земете ги предвид дневните температури кога правитеизданија - не ги исфрлајте придобивките за време на жештината на денот. Размислете колку трудољубиви (или гладни) се чувствувате кога работите во градината на високо пладне. Истото е и со вашите инсекти. Тие се подобри и се помалку склони да одлетаат кога ќе се ослободат за време на постудените, повлажни периоди од денот. Обезбедете ги вашите предатори/паразити и тие добро ќе ви се оддолжат.

Времето е од суштинско значење

Тајмингот е често најтешкиот дел од биолошката контрола. Ако испуштате паразитски инсекти, мора да има домаќин или домаќини, во спротивно паразитите ќе исчезнат. Во некои случаи, можни се редовни ослободувања бидејќи ќе бидат достапни голем број домаќини за да се овозможи популацијата на паразити да расте така што тие се во позиција на сила кога ќе се појават вообичаени градинарски штетници. Кога користите паразит што таргетира одредена фаза од животниот циклус на штетници, мора да бидете сигурни дека ќе ја ослободите „добрата бубачка“ кога штетникот е во таа фаза. Ако предаторот оди само по јајцата, а не по бумбарот, тогаш не треба да чекате додека имате голема, зрела популација на бубачки пред да го ослободите предаторот. На пример, ослободувањето на трихограмските оси откако сите јајца ќе се изведат во гасеници нема да биде апсолутно никаква помош бидејќи трихограмата ги паразитира само јајцата, а не и гасениците. Паразитот на бела мува, од друга страна, не треба да се воведува без присутна вистинската возрасна бела мува бидејќинема да има „стадиум на штетници“ за напад.

ОМРИ ЛИСТИРАН

Побезбеден сапун

Оригиналниот инсектициден сапун! Концентрираната формула прави 6 литри спреј.

За најдобри резултати, започнете со ослободување кога популациите на штетници се ниски до средни. Ако нивото на штетници е високо, користете најмалку токсичен природен пестицид (инсектициден сапун, природен инсектицид) за да воспоставите контрола, а потоа ослободете ги корисни својства за да ја одржите контролата.

Додека некои грабливи инсектите се способни да преживеат периоди без храна, повеќето треба постојано да јадат. Значи, ако предаторот е специфичен - грабливи грини, кои се хранат само со грини од штетници - мора да се ослободите кога е присутен штетникот, но пред нивниот број да стане преголем за да постигнете ефективна контрола. Меѓутоа, ако грабливецот е општ хранител како богомолка што се моли , може да се ослободи се додека е достапна малку храна. Ослободувањето на корисни инсекти со текот на времето овозможува популацијата на предатори да расте. Колку е поголема популацијата, толку е поефикасна контролата на штетници.

Како да се примени

  1. Поставете голема количина на предатори на инсекти и/или паразити, во добра состојба, што е можно поблиску до заразената област.
  2. Правилната примена е, во најголем дел, само добро планирање и ракување. Секогаш преземајте дополнителни мерки на претпазливост кога ги примате инсектите и одржувајте добра средина пред да бидат пуштени во вашата градина.
  3. Стапка напримената е исто така многу важна и варира од корисна до корисна. Достапни се инструкции за сите комерцијално достапни предатори/паразити и треба да се обезбедат со секоја пратка.
  4. Конечно, НЕ чекајте додека не биде предоцна. Можете да заштедите пари, време и растенија со правилно мерење на времето на издавање.

Следете ги овие совети и ќе ги искористите придобивките од придобивките во текот на сезоната на растење.

„Кога ќе ги убиеме природните непријатели на штетници. Ние ја наследуваме нивната работа!“ – C.B Huffaker

Препорачани производи

Јајца за врзување

Незаситниот предатор, зелената чипка може да потроши исто толку како 60 лисни вошки на час.

Живи бубамари

Овој роден вид бубамара е најпознатиот градинарски предатор што е достапен.

Грабливи грини

Ефикасна биолошка контрола за употреба против две забележани пајакови грини.

Whitefly паразити

Агресивна паразитска оса што не боцка која се користи за контрола на белите муви во стаклена градина.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.