Како да направите ротација на културите во вашата домашна градина во четири чекори

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Содржина

Сите сме слушнале за придобивките од плодоредот во земјоделството од големи размери. И сите знаеме дека тие придобивки можат да се пренесат во нашите домашни градинарски градини.

Дури и најмалите градини можат да имаат корист од плодоредот, дури и ако културите се поместуваат само за неколку метри секоја година.

Ротацијата на културите е особено важна за органските одгледувачи и земјоделците бидејќи исклучува многу од проблемите што доведуваат до употреба на хемиски пестициди и хербициди.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Бубамари

Овој роден вид бубамара е најпознатиот градинарски предатор што е достапен.

Што е ротација на културите?

Ротацијата на културите е јасен концепт: тоа е практика да не се одгледуваат исти култури на иста локација во последователни години.

Ротирањето на културите на овој начин помага да се избегне појава на штетници и болести во почвата со избегнување на садење ист зеленчук во истата област секоја година. Кога ќе ја преместите културата, штетниците или болеста го губат својот домаќин.

Се препорачува да се ротираат зеленчук или цело семејство зеленчук, така што тие ќе растат во одредена област од вашата домашна градина еднаш на секои 3 до 4 години.

На пример, ако одгледувате домати во иста градина секоја година, тие штетници или болести имаат поголема веројатност да влијаат и на жетвата оваа година. Затоа, следната сезона би ги засадиле во различен кревет.

Значи, би засадил поинаковвид на култура, како блитва, брокула или морков, во првиот кревет наместо домати. Конечно, по третата година, можете повторно да засадите домати на нивното првобитно место.

Ротацијата на културите служи повеќе функции, вклучително и зачувување на здравјето на почвата и обезбедување на хранливи материи што ги бараат различните растенија. Ајде да ги погледнеме придобивките за да разбереме зошто би сакале да размислите за ротирачки култури во вашата домашна градина.

Зошто треба да размислите за ротирачки култури

Тоа помага да се спречи болеста

Ротирање културите се особено критични за да се спречи појавата на болести врз одредени зеленчуци што може да ги засадите. Бактериите и спорите кои напаѓаат одредени растенија можат да ги преживеат зимите и повторно да ги инфицираат тие растенија следната година.

Добрата вест е што еднаш во почвата тие не можат да патуваат далеку. Ќе направите повеќе за да ги преместите со вашето пролетно одгледување отколку што било што тие би можеле да го направат сами. Ако ги засадите истите домаќини што ги бараат тие болести, ќе им обезбедите можност повторно да се воспостават и да станат уште потешки.

Засадете нешто од друга група зеленчук што вообичаено не е домаќин проблемите и тие на крајот ќе исчезнат.

Помага во спречување на штетници

Истото важи и за градинарските штетници. Многу од инсектите кои го напаѓаат вашиот зеленчук живеат во почвата. Повеќето се привлечени од одредени растенија домаќини - зошто мислите дека тие ја нарекуваат краставица бубакраставица бубачки?

Садењето на нивниот домаќин на истото место од година во година речиси гарантира наезда, и затоа ротацијата на културите ќе ви заштеди многу време и пари потрошени за напорите за контрола на штетници.

Помага да се спречи губење на хранливи материи

Различни фамилии на растенија имаат различни барања за хранливи материи на вашата почва. Засадете го истото семејство на исто место од година во година и сигурно ќе ја исцрпите почвата од одредени хранливи материи.

Ротирањето на различни фамилии на растенија низ одредени делови од вашата градина ќе помогне да се спречи трошење на одредени хранливи материи и да се задржи вашето почвата е добро избалансирана.

Помага во спречување на набивање на почвата

Ротирачките култури ќе им овозможат на различните длабочини на корените што ги достигнуваат различни зеленчуци за да се спречи набивање на почвата. На пример, засадете зелена салата со плитки корени на истото место од година во година, а само горниот слој ќе остане ронлив.

Помага да се подобри целокупното здравје на почвата

Ротацијата на културите може да го зголеми и здравјето на почвата во други начини. Колкумина од нас имаат засадено култури кои фиксираат азот како грав и други мешунки на местото каде што биле засадени тешките колибри како домати претходната година?

Целиот овој принцип за подобрување на плодноста на почвата се заснова на ротирачки култури, така што дефинитивно земете го ова за вашата домашна градина.

Како да започнете со ротација на културите

Чекор 1: Разбирање на семејствата со култури

Па, како знаетекој зеленчук треба да следи во вашата градина? Постојат графикони кои помагаат. Но, принципите зад ротацијата на културите се прилично јасни.

Културата што ќе ја изберете да ја следите претходно одгледуваната култура треба да се разликува во животниот циклус и поврзаните културни практики како што се вкоренувањето, потребите за хранливи материи во почвата и потребите за влага на различни семејства на растенија.

Познавањето на семејството на растенија во кое припаѓа секој зеленчук - кромид, грашок, треви (како пченка), тиквички, ноќни шипки (домати од пиперки, модар патлиџан) - е од непроценливо значење.

Главното семејство на култури Групи:

Еве ги главните групи на семејства на култури кои треба да се засадат заедно, а потоа да се ротираат во друго семејство на култури:

Leguminosae (семејство грашок и грав)

Оваа растителна фамилија ги вклучува сите видови грашок и грав, вклучувајќи боранија, зелен грашок, јужен грашок, кикирики и соја.

Како што можеби знаете, сите мешунки се фиксатори на почвата и го подобруваат квалитетот на почвата со додавање на азот назад во нив.

Brassicaceae (семејство зелка)

Оваа фамилија вклучува калабреза, бриселско зелје, брокула, зелка, кел раби, каули цвет, кељ, ракета, мизуна, пак чои, ротквица, рукола, рутабага и репка.

Сите овие култури имаат заеднички проблеми со штетници и честопати треба да се исчистат со мрежа за да се блокираат молците од зелка. Слично на тоа, тие бараат почва богата со азот. Се препорачува да се сади по фамилијата на мешунките (гравот).

Solanaceae (семејство ноќници)

Овавклучува компир, домат, пиперка и модар патлиџан.

Овие растенија се сметаат за тешки колибри на кои им е потребна богата почва. И тие се погодени од истите болести. И уште еден важен врв што треба да се запамети е дека секогаш се препорачува никогаш да не се садат домати после компири.

Алиуми (семејство кромид)

Оваа фамилија вклучува лук, лук, сите видови кромид, млад кромид и лук и праз.

Umbelliferae (семејство моркови)

Оваа фамилија вклучува целер, целер, цилинтро, анасон, морков, пашканат, магдонос и копар.

Cucurbitaceae (тиква и срцевина семејство)

Оваа растителна фамилија вклучува тиквички, краставици, коскена срцевина, диња, тиква, тиква и кушет. Сите тие се сметаат за тешки колибри кои најдобро растат во богата почва.

Chenopodiaceae (семејство цвекло)

Оваа растителна фамилија вклучува блитва, вечен спанаќ, вистински спанаќ и цвекло

Разно (не-ротирачки годишни култури)

Тие вклучуваат босилек, зелена салата, ендиви, крес, слатка пченка, бамја, салсифи, скорзонера, новозеландски спанаќ, салата од пченка, цикорија

Друго Семејни групи за одгледување

Има многу повеќе семејства, но некои, како пченката, бамјата и слаткиот компир, имаат само еден член што би го одгледувале во домашна градина.

Некои растителни семејства можат да се одгледуваат во непосредна близина еден до друг во мала градина; на пример, brassicas, мешунките и зелената салата може да се одгледуваат заедно за да се промовираат културитеротација.

Исклучоци од ротација заснована на семејни култури

Постојат некои исклучоци од ротацијата на културите. Сепак, има некои култури кои треба да се остават на истото место од година во година, дури и ако се практикува плодоред.

На пример, повеќегодишниот зеленчук и билки не треба да се преместуваат секоја година бидејќи остануваат во земјата цела година.

Има и други случаи, а нането е одличен пример за објаснување. Нането, како што сите знаеме, брзо се шири и обично најдобро се чува на единечен кревет. Од друга страна, аспарагусот мора да се насели на некоја локација неколку години пред да може да се бере.

Чекор 2: Планирање, садење и евидентирање

Вториот чекор вклучува планирање кои култури да растат, садејќи ги, како и снимање каде се засадени.

Прво да разбереме како да ги користиме фамилиите на растенијата. Списокот што го споменавме погоре е во одреден редослед. Првиот пат кога ќе засадите, можете да започнете со семејството на мешунките и зелките.

Откако ќе завршите со нивна берба, тогаш првото семејство треба да се засади, а таа продолжува да ја следи листата. И вака можете лесно да ги ротирате културите!

Другата важна работа што треба да ја имате на ум е да запомните каде биле засадени вашите култури во претходните години. Ова е од клучно значење за планирањето каде ќе одат посевите следната пролет.

Ова е местото каде што градинарскиот дневник е непроценлив, особено оној сораспореди на градината нацртани (како што сакам да правам) на милиметарска хартија. Можеби вашата меморија е подобра од мојата, но секогаш сум изненаден од тоа колку можам да бидам збунет околу тоа каде се засадени работите минатата година.

Ова се случува со најдоброто од нас, особено ако сме биле градинарски истиот заговор повеќе од неколку години. Кога го подготвувате вашиот план за градина, мудро е да се консултирате со плановите што сте ги нацртале од претходните години доколку ги имате. Со дневник, ќе.

Не водевте евиденција за тоа што и каде сте засадиле? Седнете и скицирајте ја минатогодишната градина сега, пред да се помеша со плановите за овогодинешната градина. Вие — и вашите култури — ќе ви биде драго што го направивте.

Чекор 3: Префрлување на следното семејство

Иако се препорачува тригодишна ротација, дури и само менување на истите култури секоја втора година — честопати неопходноста во малите градинарски парцели е исплатлива.

И иако се препорачува да ги преместите насадите колку што е можно подалеку од нивната претходна локација, дури и една или две стапки можат да направат разлика. Некои градинари ги преградуваат своите парцели, преместувајќи ги од А до Б до Ц (и D и пошироко) секоја година.

Ова овозможува лесно запаметени ротации. Поделбата на просторот во градината на квадранти и потоа ротирањето на културите низ различните квадранти е лесен начин да се остане во чекор со ротацијата на културите.

Чекор 4: Запомнете да менувате помеѓу тешки и лесни хранилки

Ротација на културитеисто така вклучува и наизменични тешки колибри со лесни хранилки за да се намалат потребите за исхрана на вашата почва.

Тешките колибри се оние, како што истото сугерира, кои трошат многу хранливи материи. Полесните колибри, од друга страна, трошат помалку хранливи материи. Наизменичното менување на овие две работи и става помал стрес на почвата

Тешките колибри, како што се пченката, зелената салата, брокулата, доматите и краставиците, бараат многу азот за да произведат цут, овошје и лисја. Засадете култури со помалку барања како моркови, компири, цвекло или кромид за да им дадете одмор на креветите.

За да додадете азот природно, засадете мешунки како грашок или грав. Нивните корени имаат бактерии кои го фиксираат азот. Не ги вадете овие растенија од земјата на есен. Наместо тоа, исечете ги и оставете ги корените да се распаднат во почвата. Тие ќе остават зад себе азот што може да го користат растенијата следната година.

Еве го, тоа е сè што треба да знаете за успешно да направите плодоред во вашите домашни градини.

Имате грешки? Во Planet Natural нудиме голем избор на органски решенија за контрола на штетници кои се гарантирани БЕЗБЕДНИ и ефективни. Од корисни инсекти до ботанички спрејови, ние го носиме само најдоброто. Исто така, посетете го нашиот Решавач на проблеми со штетници за слики од штетници, описи и комплетна листа на лекови погодни за земјата.

Препорачани производи

Органска мамка за голтки

Ефикасно против полжави иголтки, но сепак е нетоксичен за дивиот свет, луѓето и домашните миленици.

Течен бакар

Користете за борба против широк спектар на габични заболувања без токсични отрови!

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Бонид® градинарска прашина

Оваа моќна мешавина може да може да се користи како спреј или прашина за лекување на повеќето проблеми со растенијата.

Спреј за зеленчукова градина

Ефикасен против вошки, гасеници, компири, болви бубачки и друго!

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.