Како да одгледате здрав, зелен тревник

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Што не треба да се допаѓа кај здравиот, органски тревник? Тоа е релативно евтино. Подобро е за животната средина и бара помалку работа од вашата традиционална трева.

Органската нега на тревникот зависи од еден единствен принцип: дека бујниот, здрав тревник ќе може да се спротивстави на повеќето плевели, болести и инсекти. Затоа, целта на таквата грижа за тревникот е да се промовира здравјето. Ова значи дека тревата се поттикнува да расте густо над земјата и длабоко под. Онаму каде што конвенционалниот тревник се брани од штетници (особено плевел) со превентивно прскање, органскиот тревник се брани со сопственото здравје и со соодветно дејство доколку се појават проблеми.

Здравјето на вашиот тревник зависи од четири фактори: добра почва, соодветни насади, густа трева и редовно одржување.

Одлично започнете ја вашата трева и одржувајте ја продуктивна со измените на почвата со врвен квалитет. Ви треба совет? Нашиот Блог Почви ги нуди идеите, информациите и практичното искуство што ви се потребни за да ја завршите работата како што треба.

Почва

Толку е очигледно што изгледа едвај вреди да се каже, но здрава почвата ќе поддржува здрава трева, а нездравата почва не. Здравата почва обезбедува воздух, вода и хранливи материи за растенијата. За да го направите ова, мора да има добра структура и да содржи соодветни хранливи материи. Структурата на почвата се однесува на големината, згрутчувањето и растојанието на честичките што ја сочинуваат почвата и игра клучна улога во растот на коренот и вопристап до вода, кислород и хранливи материи. Почвата мора да може да ја задржува водата доволно долго за растенијата да го добијат она што им е потребно, но исто така мора да дозволи водата да исцеди, така што корените имаат пристап до кислород. (Да, и на корените им треба кислород.)

Многу градски и приградски тревници низ Северна Америка имаат многу лоша почва. За време на изградбата и на поделбите и на индивидуалните домови, горниот слој на плодната површинска почва често се влече или само се троши од машините, што го набива она што остана. Пејзажите ретко го заменуваат целосно горниот слој на почвата, така што дури и ако имате нов тревник, вашата почва може да биде супстандардна.

Што се однесува до оние кои се преселуваат во познати населби, повеќето наследуваат тревник што можеби бил засаден со години пред тоа, во машина - набиена земја. Години на обична употреба - косење трева, игри со бадминтон, пешачки сообраќај, забави на скара - продолжуваат да ја набиваат почвата, намалувајќи го движењето на воздухот и водата во неа, го стегаат коренскиот систем на тревата и го ограничуваат нејзиниот пристап до хранливи материи.

Повеќето од нашите навики за нега на тревникот не придонесуваат за потхранување на почвата. Бидејќи многу северноамериканци беа обучени да собираат лисја и исечоци од трева, нашите тревници беа лишени од единствената органска материја што природно би ги наполнила нив и почвата под нив. Бидејќи хемиските ѓубрива генерално обезбедуваат хранливи материи без да влијаат на структурата на почвата, тие не ја подобруваат почвата или нејзината способностда се обезбеди она што и е потребно на тревата.

Првата наредба за здрав тревник, значи, е да се тестира почвата и доколку е потребно, да се обнови, користејќи измени на почвата за да се подобри нејзината структура и ѓубриво за да се обезбедат хранливи материи.

Соодветни насади

Една од главните причини зошто тревниците всушност завршуваат со оштетување на животната средина е тоа што често тревите од кои се состојат се екстремно лош натпревар за регионот во кој се наоѓаат. Како резултат на тоа, сопствениците на домови секогаш си играат, обидувајќи се да ја компензираат тревата за она што околината не го обезбедува.

МИКС ЗА НИСКО ОДРЖУВАЊЕ

Треви & Цвеќиња

Комбинира автохтони треви со прекрасен избор на растенија толерантни на суша.

Совршени за дворови, ровови на патишта и терени за голф! Овој толерантен на суша микс комбинира автохтони треви со прекрасен избор на едногодишни и повеќегодишни диви цвеќиња. Останува зелено до доцна есен и ќе порасне до зрела висина од 6 до 12 инчи - косете еднаш или двапати годишно, ако воопшто!

Овде во голема мера е виновна историјата, историјата и инерцијата. Идејата дека тревниците може да претставуваат опасност за животната средина е само да се пробие од плакарот на путерот за да се меша со пошироката јавност. Затоа, повеќето тревници беа засадени без да се земат предвид еколошките размислувања. Релевантни критериуми за избор на трева беа трошоците, времето на растење, бојата иотпорност. Откако луѓето пронајдоа нешто што функционираше, се користеше низ целата земја, поради што ќе најдете Кентаки блуграс за продажба во Монтана. Погледнете ја „Историјата на тревниците“ за повеќе за ова.

Историски гледано, луѓето што садат тревници во поделби сакаа трева што ќе чини малку, ќе расте брзо (особено во новите населби каде што жителите го сакаат тој тревник СЕГА!) и ќе се спротивстават на злоупотреба. Бидејќи многу тревници воопшто не се засадени на самото место, туку пристигнуваат на задниот дел од камионот и се валани како низа тесни теписи, тие исто така треба да бидат треви што ќе го поднесат таков третман и ќе им се допадне. Не сите ќе бидат толку обврзувачки.

Но, најевтината трева за садење (или трева за поставување) можеби не е најевтина за одржување, особено ако е трева која бара вода, киселост на почвата, или текстура на почвата. Резултатот, често, е дека бидејќи не е навистина здрав, ја губи својата сјајна боја, но добива непожелни посетители во форма на плевел, инсекти и болести кои ја користат нејзината неможност да се одржи. Несреќниот сопственик на куќата фрла ѓубриво во тревата во обид да ја натера да ја врати зелената боја што ја покажувала во младоста, и на неа натрупува пестициди за да ги победи инсектите и габите што ја напаѓаат.

Исто како „евтино -to-install“ може подоцна да има спротивен ефект, така што „брзото растење“ можеби не е сè што треба да биде. Честото косење кое го бара абрзорастечката трева не е само работа што ја мразат милиони, таа е и главна причина за загадување. Премногу нагласените косилки на бензин што ги претпочитаат повеќето Северноамериканци испуштаат неверојатен опсег и количина на загадувачи во атмосферата, а исечоците од трева се огромни депонии.

Се исплати, со други зборови, да се најде трева тоа е погодно за вашиот агол на светот. Регионално соодветната трева (или мешавина од трева) полесно ќе ги толерира локалните временски и почвени услови од увезените сорти, и затоа ќе и треба помалку наводнување, помалку ѓубрива и помалку пестициди. За среќа, неколку компании работеа на овој проблем, развивајќи мешавини за трева кои растат побавно на топло време, а со тоа бараат помалку вода. (Видете „Идентификување и избор на видови трева“ под „Сој и извори“. , наместо причината за лошата трева. – Ричард Л. Таму седи тенка трева, која повикува на инвазија. Плевелите се неверојатно опортунистички и ќе се преселат на кое било голо место што можат да го најдат, но дури и на плевелот им требаат барем минимално атрактивни услови, вклучувајќи простор и светлина. Густата трева ги лишува и од двете. Оттука, за да се победи плевелот е потребно да се одгледуваат конкуренти, во овој случајтрева. Навистина, првата линија на одбрана од плевелот е густиот, здрав тревник.

Една забелешка: не се брои ако вашиот тревник е дебел, но искусен е исто како рез од екипажот од 1950-тите. Избричете го и уште еднаш предизвикувате проблеми: изложувањето на корените на тревата и почвата на летната топлина ја оштетува тревата и го зголемува испарувањето, а исто така им дозволува на плевелите што успеале да никнат да ја најдат светлината што треба да ја соблечат - и да ја преземат. Така, добивате поени за густа трева само ако е многу над зелената должина.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

RainWizard 50

Го снима истекувањето од вашиот покрив и продавници тоа за не толку дождлив ден. Произведено во САД!

Еве систем за собирање дождовница кој е беспрекорен - со допир на магија. Бурето за дожд Rain Wizard 50 галон го доловува истекувањето од вашиот покрив и го складира за не толку дождлив ден. Кога вашата градина има потреба од дополнителна влага, само закачете црево на месинганата шипка.

Длабоките корени се еден од знаците за здрав тревник и тие прават многу за да го одржат здрав. Длабоките корени му овозможуваат на растението долго време да стигне до вода по дожд или наводнување, помагајќи да се заштити тревата од суша. Бидејќи растението може да пристапи до хранливи материи само онолку колку што допираат неговите корени, здравиот, длабок корен систем ѝ дава пристап на тревата до повеќе хранливи материи, намалувајќи ја потребата за ѓубриво.

Како и повеќето од нас, тревата ќе биде лесно излез ако постои, па тоаќе се мачи само ако треба да ги прошири своите корени длабоко во почвата. Синтетичките ѓубрива со брзо ослободување обезбедуваат мега-дози на хранливи материи во близина на површината на почвата, така што тревниците кои се одгледуваат на нив ретко развиваат мокси (или корени) за да копаат длабоко за храна. Можеби не се ни мачат да развијат дебел корен систем, ако често се хранат со богата исхрана. На крајот на краиштата, зошто да се мачиме?

Редовно одржување

Во ред, признаваме: органскиот тревник бара грижа. Па што има ново? Така е и секој тревник.

Накратко, одржувањето на тревникот спаѓа во два вида. Првата е вашата работа еднаш или двапати годишно, како што се ѓубрење или проветрување, работи неопходни за подобрување или одржување на структурата или содржината на почвата. Органското преземање на ова е да се вршат овие работи навремено, така што тие имаат максимално, долгорочно влијание, со што се намалува потребата за дополнително ѓубрење или дополнителна грижа во текот на сезоната на растење. Овие задачи се опфатени во Сезонско одржување на тревникот.

Вториот тип на одржување е она што ни доаѓа на ум кога повеќето од нас размислуваат за грижата за тревникот, а постојат три основни правила за овие неделни задолженија: длабока вода, високо косење , и нека лежат исечоците. Длабокото наводнување (и ретко) ги поттикнува и корените да одат длабоко, барајќи ја водата и хранливите материи што им се потребни. Косењето високо (околу три инчи или повеќе) остава поголема површина на тревната сечила за да се изврши фотосинтеза (која ги храни корените) и помага во сенкапочвата, со што се заштитуваат корените, се зачувува водата и се обесхрабруваат плевелите. Оставањето на исечоците од тревата да останат на тревникот е наједноставниот начин да се обезбедат потребните хранливи материи и органска материја во почвата. За повеќе за овие неделни задачи за тревникот, видете Редовно одржување на тревникот.

Препорачани производи

Органски компост

НЕСОдржи тиња од отпадна вода или био-цврсти материи кои често се наоѓаат во комерцијални брендови.

Убиец на ракова трева

Брзо ја убива раковата трева, но сепак е природно безбеден за луѓето, миленичињата и околината.

Пилешко ѓубриво

Sup'r Green обезбедува повеќе од 5 пати поголема вредност на растителна храна од ѓубривото за управување.

Lawn Restore II

Содржи само БЕЗБЕДНИ и ПРИРОДНИ состојки -- НЕ ѓубриво или хемикалии!

Oyster Shell Lime

Оваа здробена смеса обезбедува брзо и долгорочно ослободување на калциум кај посилните растенија.

Закиселувач на почва

Побезбеден од алуминиум сулфат! Користете го со СИТЕ киселински растенија за супериорни резултати.

Scotts® Classic Mower

Произведува НЕ токсични испарувања за околината да ги апсорбира -- само неколку од стапалки!

Bio-Turf (8-3-5)

Одржува вашиот двор да изгледа добро низ подемите и падовите што ги носи секоја година.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.