Како да се контролираат црните винови лоза

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Научете како да ги идентификувате и контролирате црните лозови луковици користејќи временски тестирани, органски и природни техники.

Штетници низ поголемиот дел од Соединетите Држави, црни лозови луковици ( Otiorhynchus sulcatus ) Напаѓаат над 100 различни видови украсни растенија, вклучувајќи рододендрони, азалии, исти и шипки. Кога гаќите ќе влезат во вашата куќа, стаклена градина или внатрешни градини, тие може да им наштетат на бегониите, папратите и другите популарни растенија во саксии. Тие се особено штетни за цикламаните и често се нарекуваат „циклама грут“.

Идентификација

Возрасните црни лозови луковици (долги 3/4 инчи) се големи инсекти од чеша-сива до црна боја кои не можат летаат. Тие имаат кратки, широки муцки, свиткани или „лактни“ антени и дамки од кратки влакна на нивните крилја. Возрасните се хранат ноќе, оштетувајќи ги растенијата додека џвакаат мали засеци на рабовите на листовите. Во текот на денот, тие се кријат во пукнатините на почвата, градинарски остатоци и прекривка.

Ларвите предизвикуваат најголемо ниво на повреда на растенијата. Тие се мали (долги 1/2 инчи), бели, во облик на Ц, кои тунелираат низ корените додека се хранат. Листовите често венеат (дури и кога правилно се наводнуваат) и растенијата може да закржлаат или да умрат. Ларвите исто така може да го појасат главното стебло веднаш под линијата на почвата.

Животен циклус

Црните лозови луковици презимуваат како речиси пораснати ларви во почвата околу корените на растенијата домаќини. Во пролетта тие се претвораат во кукли и почнуваат да се појавуваат како возрасни. Во две илиповеќе недели (во зависност од температурата) почнуваат да таложат јајца во близина на круните на растенијата домаќини. Изведувањето се случува за околу 10 дена, а малите ларви се закопуваат во почвата и почнуваат да се хранат. Една генерација годишно.

Контрола на винова лоза

  1. Отстранете ја прекривката и другите скривалишта од околу растенијата и водата само кога е потребно (ларвите и возрасните претпочитаат влажна почва).
  2. Како инсекти што не летаат, чорбаџиите патуваат од растение до растение со одење. Оттука, логично е дека лепливата бариера „Tanglefoot“ треба да ја формира првата линија на одбрана.
  3. Примени 100% органска дијатомејска земја за долготрајна заштита од штетници. Составен од ситни фосилизирани водни организми, DE убива така што го пробива надворешниот слој на инсектот додека тој ползи над ситниот прав. Содржи НЕ токсични отрови!
  4. Незрелите стадиуми на црн лозови луковици се особено ранливи на напад од корисни нематоди, особено кај растенијата во саксии.
  5. BotaniGard ES е многу ефикасен биолошки инсектицид кој содржи Beauveria bassiana , ентомопатогена габа која напаѓа долга листа на вознемирувачки штетници - дури и отпорни соеви! Неделните апликации можат да спречат експлозии од популацијата на инсекти и да обезбедат заштита еднаква или подобра од конвенционалните хемиски пестициди.
  6. Рез-дејствувачките спрејови за пукнатини и пукнатини, како Don't Bug Me, може да се користат околу прозорците, вратите и отворите за спречи возрасни weevils одкои влегуваат во структури.
  7. Најмалку токсични ботанички инсектициди треба да се користат како последно средство. Произлезени од растенија кои имаат инсектицидни својства, овие природни пестициди имаат помалку штетни несакани ефекти од синтетичките хемикалии и побрзо се распаѓаат во околината.

Совет: Ставете ја ткаенината од буре основи од дрвја и грмушки за да се заробат чкртаниците што се кријат под него во текот на денот.

Препорачани производи

TreeTanglefoot (15oz)

БЕЗ хемиски токсини! Овој несушен, леплив „лепак“ обезбедува заштита цела сезона.

BotaniGard ES

Содржи активни спори Beauveria bassiana што напаѓаат долга листа на проблематични штетници.

Корисни нематоди

Овие ситни паразити слични на црви ловат и уништуваат над 230 различни штетници.

Burlap

100% биоразградлив пејзаж ткаенина што е совршена за стотици намени.

Двор и засилувач; Градина

Убива лисни вошки, бубачки, мравки и гасеници при контакт, но сепак е нежна со растенијата.

Градинарска прашина (Бонид)

Оваа моќна мешавина може да се користи како спреј или прашина за да се излечат повеќето проблеми со растенијата.

Не ме бубајте

Време е да се возвратите! Оваа популарна формула потекнува од цветови на хризантема.

Пиретрин

Моќна формула со брзо дејство направена за да обезбеди олеснување со широк спектар.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.