Како да се ослободите од глувците во вашиот дом - чекор по чекор

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Глодарите можат да носат широк спектар на болести кои се пренесуваат на луѓето. Научете како БРЗО да се ослободите од глувците користејќи докажани, органски и природни стратегии за контрола.

Глодарите можат да носат широк спектар на болести кои се пренесуваат на луѓето. Ако се сомневате дека имате глувци во вашиот дом, не грижете се, постојат многу начини на кои не само што можете да ги спречите, туку и да се ослободите од глувците во вашиот дом.

Домашни глувци ( Mus musculus ) се најчестите глодари во домовите на луѓето. Всушност, тие живееле со луѓе толку долго што имаат проблем да преживеат без нас. По потекло од Азија, домашните глувци патувале со луѓето низ целиот свет.

Куќните глувци предизвикуваат повеќе пари за штета на храната и зградите од кој било друг глодар.

Во оваа статија, научете како да ослободете се од глувците заедно со методите што можете да ги користите за да ги оддалечите на почетокот.

Како изгледаат глувците?

Куќните глувци се мали и тежат само 1/2 унца. Тие се 5-7 инчи, вклучувајќи 3-4 инчи опашка. Нивното кафено до сиво крзно делува како камуфлажа. Ушите се големи за големината на глувчето, а очите се црни.

Глувците од елени ( Peromyscus maniculatus) повремено влегуваат во домовите. Тие се сиви одозгора и бели на дното. Тие исто така имаат многу подолга опашка, главно без влакна.

Глувците можат да скокаат до 12 инчи од рамна површина и можат да трчаат на груби вертикални површини, како што е дрвото. Тие можат да следат кабел или жица во куќататрчање на врвот на тоа акробат стил. И глувците се добри планинари. Тие можат да се притиснат низ дупка со дијаметар од 1/4 инчи.

Глувците имаат неверојатно чувствителен слух, мирис, допир и вкус. Тие немаат одличен вид, но острината на нивните други сетила го надополнува тоа.

Куќни глувци (Mus musculus)

Глувци од елени (Peromyscus maniculatus)

Животен циклус на домашен глушец

Глувците стануваат сексуално зрели на 6-10 недели. Женките имаат од 5-10 легла, секое од 5-6 младенчиња, во една година. Секое женско кученце повторува дека има толку легло.

Иако домашниот глушец живее само 9-12 месеци, една плодна женка може да предизвика цела наезда на глушец за кратко време.

Според Институтот за изведба на градење, едно женско глувче може да има до осум отпадоци годишно, што резултира со дури 100 бебиња глувци!

Опасностите од глувците

Глувците се многу опасни. Тие јадат и валкаат многу жито и друга храна секоја година. Тие претпочитаат житарки, но ќе јадат многу други работи доколку се достапни.

Директни болести кои ги носат глувците

Глувците оставаат урина и измет секаде каде што одат, а исто така и на храната што ја јадат. Насекаде оставаат трошки со траги од нив. Нивните телесни нуспроизводи, заедно со фрлените влакна на глувците, носат голем број сериозни болести.

Според Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), тие вклучуваат лептоспироза,лимфоцитен хориоменингитис (LCM), туларемија и салмонелоза. Најчеста болест што ја носат глувците е салмонелоза или труење со храна.

Индиректен пренос на болести

Не се само глувците проблем. Голем број на болести се шират од болви и крлежи кои живеат на глувчето. Овие паразити можат да каснат луѓе, домашни миленици и добиток и да шират болести кај нив.

Сите сме слушнале за бубонската чума што ја шират болвите од стаорци. Глувците не го шират тоа, но грини на нив предизвикува рикециоза.

Ова е слично на треската на карпестите планини и може да варира од блага до опасна по живот.

Уништување на имотот

Глувците мора постојано да глодаат за да не им растат премногу секачите. Тие можат да глодаат низ повеќе работи, вклучувајќи дрво, drywall, изолација, пластика, гума, винил и изолациона пена.

Глувците, исто така, ги глодаат електричните жици и можат да предизвикаат пожар со краток спој. Глувците дробат хартија или ткаенина за да ги користат за да направат гнездо на тивко, скриено место.

Тие се гнездат и во изолација во ѕидовите или на таванот.

Како да знам дали имам наезда на глувци?

Глувците се ноќни. Луѓето често гледаат докази за нив долго пред да видат вистински глушец. Овие знаци вклучуваат:

 • Првиот чекор е да научите како да го забележите изметот од глувчето бидејќи ова може да биде првиот показател дека можеби имате наезда од глушец. Изметот од глувчето изгледа какотемен измет во облик на прачка кои се тесни на краевите. Глувчето остава 50-75 пелети во областа дневно.
 • Оштетените пакувања со храна во оставата, се знак дека можеби имате глувци.
 • Патеките по кои се движат глувците добиваат мрсни дамки на нив.
 • Забележување на трошки или остатоци од храна на подот, во оставата, или на чудни места како полиците>
 • Свежите траги од глодање кои се широки 1/32 инчи веројатно ги направил глушец.
 • Бчавата во ѕидовите и таванот може да биде знак на глувци. Луѓето често се изненадени како такво мало суштество може да направи толку многу врева.

Како да спречите глувци да влезат во вашиот дом

Ефикасната контрола на глувчето започнува со спречување на повеќе глувци да влезат во зграда или дом. Отстранувањето на глодари вклучува исклучување и санитација. Може да се користат и репеленти.

Влезни точки за заптивки

Најдобар начин да ги спречите глувците е да ги исклучите. Бидејќи глувчето може да влезе низ дупка од 1/4 инчи, ова може да биде тешко.

Глувците ќе се обидат да влезат внатре кога ќе падне температурата. Користете прекривка или временска лента за да запечатите мали дупки во основата, обвивката и влезовите на вашиот дом.

Глувците нема да џвакаат челик, па можете да ставите парче челична волна во секоја дупка и да ја заковате за да ја задржите место. Наместо тоа, можете да користите бакарна волна или мали парчиња метална хардверска ткаенина.

 • Запечатете ги сите пукнатинии дупки во основата и ѕидовите.
 • Заглавете ги челичните влакна во пукнатина со рамен шрафцигер. Користете малтер или прекривка за да бидете сигурни дека ќе остане таму.
 • Запечатете ги отворите каде што цевките, електричните жици и кабли влегуваат во куќата.
 • Бидејќи глувците можат да се качуваат, треба да ги исечете гранките на дрвјата кои се над вашиот покрив или се приближуваат доволно до ѕидот за глувчето да скокне до него.
 • Запечатете го таванот.

Ограничете им го снабдувањето со храна

Додека добрата санитација нема да ги спречи глувците, лошите санитарни услови ќе ги привлечат. Постојат неколку работи што можете да ги направите за глувците да се чувствуваат непожелно. Ним им треба храна и засолниште исто како нас.

За жал, на глувците им треба само малку храна секој ден. Отстранете ја храната што претпочитаат да ја јадат за да се ослободите од нив во вашиот дом.

Сите житарки, храна за домашни миленици и други суви производи треба да се чуваат во стаклени или метални садови, кои ја одржуваат храната безбедна бидејќи глувците не можат да џвакаат нив.

Имајќи го тоа на ум, еве неколку совети што ќе ви бидат корисни.

 • Чувајте ја храната како житарки, храна за домашни миленици и сушете други производи во метални или стаклени садови бидејќи глувците не можат да џвакаат низ нив.
 • Ставете ѓубре во метална канта со цврсто прицврстен капак.
 • Ако имате овошни дрвја, соберете го паднатиот плод за да не е не го привлекува.
 • Земајте храна за домашни миленици ноќе за глувците да немаат пристап до неа.
 • Избришете ја храната што се излеваведнаш.

Ослободете се од областите каде што можат да бараат засолниште

На глувците им треба засолниште исто како и ние, а одредени работи во вашиот дом може да го направат погостопримливо место за нивно населување внатре.

Еве што можете да направите за да се ослободите од материјалите за гнездење и да ги исчистите местата каде што може да побараат засолниште:

 • Отстранете ги остатоците од вашиот двор.
 • Држете го дворот косено.
 • Ставете граѓа и огревно дрво на решетките најмалку 8 инчи од земјата и 8 инчи од кој било ѕид.
 • Чувајте ја ткаенината во контејнери отпорни на глушец.
 • Редовно вакуумирајте, вклучително и места како што се задниот дел од плакарите и оставата, чајната кујна.

Користете етерични масла

Глувците не го поднесуваат мирисот на одредени есенцијални масла со силен мирис како на пр. масло од нане и каранфилче. Потопете ги памучните топчиња во омиленото есенцијално масло и ставете ги на места каде што сте забележале активност на глувчето, како што се фиоки, полици и под мијалници.

Иако мирисот сам нема да ги ослободи глувците, може да работи добро со други методи за да ги држи подалеку.

Користете амонијак

Ако зборуваме за силни мириси, есенцијалните масла не се другото нешто што ги одбива глувците. Тие особено не го сакаат силниот мирис на амонијак бидејќи мириса на урина од предатор.

Можете да го испробате овој метод сличен на есенцијалните масла со ставање памучни топчиња натопени во амонијак на места каде што глувците сакаат да се дружат.

Пробајте други репеленти

Освен етерични маслаи амонијак, постојат неколку други видови репеленти што можете да ги користите

Ултразвучните уреди работат со емитување висок, иритирачки звук што само глодарите можат да го слушнат. Звукот периодично се менува, така што глувците нема да се навикнат на него. Овие уреди нема да им пречат на кучињата и мачките. Секоја единица опфаќа приближно 400 квадратни метри. Приклучете по еден во секоја соба за најдобри резултати.

Паковите за места за одбивање нане користат нане и пеперминт за да ги одвратат глувците. Пакетите за места се користат за да можете да ги поставите зад апаратите, покрај ѕидовите каде што трчаат глувците, и во гаражи и подруми без да мора да го допирате вистинскиот репелант.

Глодарите органски гранули може да се исфрлат таму каде што глодарите се проблем . Користете ги овие за да стигнете до тешко достапни места. Мирисот ги отфрла глувците и другите глодари.

Како да се ослободите од глувците

Вреди да се потрошите за да ги спречите глувците да влезат во вашиот дом на прво место. Но, после тоа, треба да најдете начин да се ослободите од наездата на глувци што моментално ја имате во вашиот дом.

Постојат неколку главни начини да ги отстраните глувците од вашата куќа на безбеден начин:

Замки за глувци

Замките со мамка со путер од кикирики или сирење се традиционалниот начин да се ослободите од глувците.

Овој систем за брзо активирање ги фаќа глувците во нивните траги и е далеку најчестиот тип на стапица за глувци.

Тие се човечки начин да се убијат глувците. Постојат дури и стапици за една употреба што виеисфрлете го без да го видите мртвиот глушец.

Меѓутоа, ако не сакате да ги убиете глувците во вашиот дом, можете да размислите за користење жива стапица.

Глувците се сомнителни за нови работи , па ќе им требаат неколку дена да влезат во стапицата. Ставете ги стапиците каде што гледате знаци од нив. Користете повеќе стапици за подобро покривање.

Бидејќи глувците се ноќни, проверувајте ги вашите стапици секое утро. Забележете ги стапиците што фаќаат најмногу глувци за да можете да поставите повеќе на таа локација.

Штом глувците ќе бидат хумано заробени во живо, однесете ги во шумска област или големо поле и отворете ја стапицата. Глувчето мора да џвака преку бомбичка за да излезе за никогаш да не мора да се справи со неа. Откако ќе ја нема, можете да ја соберете стапицата и повторно да ја користите.

Но, во случај кога некогаш почувствувате потреба да земете мртов глушец, секогаш носете дебели ракавици и држете ги рацете подалеку кога ракувате со него.

Мамки

Глодарските мамки работат добро, но традиционалните мамки за глодари се многу опасни. Повикајте професионална компанија за контрола на штетници без сомнение ако проблемот со глувчето е толку лош што сметате дека е потребна хемиска контрола.

Постојат голем број ризици кои доаѓаат со употребата на глодари кои содржат отров наменет за глодари .

Тие убиваат не само глодари туку и животните кои се хранат со глувците кои ја изеле мамката. Мртвите глувци може да се заробат во ѕидовите и таванот и да умрат, предизвикувајќи лош мирис.

Користете органска мамка

Agrid3Мамката е единствената органска мамка за глодари. Содржи холекалциферол, или витамин Д3, кој го извлекува калциумот од коските на глувчето и во неговиот крвоток. Ова го убива глувчето.

Иако оваа мамка нема да му наштети на домашно милениче кое јаде отруен глушец, пелетите ќе му наштетат. Добра идеја е да користите станица за мамка. Ова ги држи пелетите подалеку од деца, домашни миленици и добиток.

За најдобри резултати, секојдневно ставајте свежа мамка. Контролата на глувчето треба да се продолжи 15 дена откако повеќе нема да видите знаци на глувци.

Глувците носат болести и ги оштетуваат зградите и предметите. Без разлика дали сакате да ги спречите да влезат во вашата куќа или да се ослободите од нив, постојат безбедни и органски начини да го направите тоа.

Препорачани производи

Mouse Magic

Оваа моќна мешавина на есенцијални масла обезбедува максимална одбивност и заштита.

Гарнули за глодари

Оваа лесна за нанесување, нетоксична формула е БЕЗБЕДНА за употреба во вашиот дом или надвор.

Agrid 3

Оваа органска формула со пелети содржи витамин Д-3 и е ефикасна внатре или надвор!

PestChaser

Емитира безбедни звучни бранови со висока фреквенција кои нема да им наштетат на луѓето, кучињата или мачките.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.