Како да се ослободите од грините на русет (целосен водич за градинар)

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Содржина

Русните грини, како и грините од коноп, се едни од најтешките и најтешките за контрола на штетниците за одгледувачите насекаде. Тие се дел од семејството на грини Eriophyidae и се микроскопски мали што ги прави неверојатно тешки за откривање додека не предизвикаат голема штета.

Нивната речиси невидливост ги прави овие грини посебна закана да се вградат во вашата градина пред да го сфатите.

Тие се меѓу 100-те растителни специфични видови ериофииди, вклучително и жолчката, рѓата и блистерните грини, доматен руссет.

За разлика од пајаковите грини, овие незаситни растенија штетниците не оставаат мрежест или други секрети кога се присутни. Видливото оштетување на растението е првиот показател за неговото присуство и е штетата што често се смета за минерални и други нутритивни дефицити.

Затоа прочитајте го нашиот целосен водич за да дознаете што точно се грините, како да ги идентификувате и нивните штета, и што да направите ако имате наезда од грини.

Што се грини? , вклучувајќи стакленички и полски култури, вклучувајќи домати и растенија канабис.

Тие се членови на семејството на грини Eriophyidae и се толку мали што практично не се откриваат со голо око додека не почнат да ги оштетуваат растенијата и посевите. Дури и тогаш, симптомите на нивното оштетување го имитираат недостатокот на хранливи материиили мозаични вируси.

Поради нивната минијатурна големина, тие се закачуваат за облеката, ги отстрануваат остатоците, па дури и други штетници како што се вошките вошки и бели муви и предизвикуваат наезда на овој начин. Поради оваа причина, санитарните услови се неверојатно важни во заразените подрачја.

Животен циклус на грините на расет

Женките во зима само во стеблата на растенијата што ги напаѓаат или каде што гранчиња се споени со стебла. Проѕирните јајца, речиси возрасни по големина, се снесуваат во пролет и минуваат низ две фази на нимфи, и двете малку поинакви од возрасните.

Грините произведуваат повеќе, преклопувачки генерации во текот на сезоната, созревајќи за толку малку како осум дена во топли, влажни услови.

Како да ги идентификувате грините?

За жал, грините не можат да се идентификуваат со голо око поради нивната многу мала големина . Гледани низ леќата, грините од коноп се заострени, проѕирни цилиндри во облик на клин кои добиваат жолта нијанса, особено во групи. За разлика од повеќето сорти на грини, ериофидите, вклучително и грините, имаат само два пара нозе.

Како пајаковите грини и други, тие го зголемуваат својот опсег и сега се вообичаени на места кои претходно не се видени. Поради нивната големина, тие ефикасно се распрснуваат од ветерот.

Специфични за културите, тие имаат тенденција да се размножуваат во областите на интензивно растење, како регионите на Флорида каде што се одгледуваат домати, а исто така добро функционираат и во затворени просториикаде топлите, влажни средини ја олеснуваат брзата репродукција. Во изминатата деценија, тие се проширија од одгледувачите во Калифорнија северна во Орегон.

Најлесен начин да се идентификуваат е да се забележат симптомите на нивното оштетување, па ајде да погледнеме кои се тие подетално:

Симптоми на оштетување на грините на руссет

Грините се цицачи на сокови кои работат на клеточно ниво. Штетата обично се појавува прво на дното на растенијата и се движи нагоре додека се хранат. Долните листови почнуваат да пожолтуваат и виткаат, листот паѓа и стеблото обезбојува. Петиолите почнуваат да стануваат кршливи, што доведува до паѓање на нови лисја од растенијата.

Како што храната на растението се вшмукува, се забележуваат помалку енергичен нов раст и цветање. Ситните грини во се поголем број се шират на сите делови на растението. Со текот на времето, грините може да имаат сериозно влијание врз производството на пупки и цветови и затоа превентивните мерки и раната контрола се неверојатно важни.

Грините изгледаат особено привлечени од цветните смоли и ќе се соберат во цвеќиња и цветови каде што може ефикасно да се сокрие и да направи голема штета. Ако не се контролираат, грините на крајот ќе го исцрпат целото растение.

Оштетување на грините на растение домати.

Како ефикасно да се контролира и да се ослободи од Russet Mites

Најдобрите контроли и за одгледувачите во затворен простор и за надворешни се превентивните методи.

Погрижете се да невоведете грини во вашиот простор за растење со внесување на заразени растенија или контаминирана почва за саксии што може да носат женски грини или јајца. Редовното и внимателно испитување на вашите растенија, особено околу листовите најблиску до линијата на почвата, ако е на отворено, или каде било каде растението цвета, е од клучно значење за рано откривање.

Она што може да изгледа како недостаток на железо или магнезиум може добро да биде наезда на грини од рускот. Ако се сомневате, третирајте ги грините, како и прилагодување на хранливите раствори или менување на почвата. Пронаоѓањето и отстранувањето на грини во нивната прва генерација, период кој може да биде краток како една недела под соодветни услови, може да доведе до краток спој на каскада од генерации штом грините ќе почнат да несат јајца.

Многу од употребените мерки на претпазливост и третмани на пајакот грини, исто така, се однесуваат на овој штетник. Инспекцијата на растенијата е од клучно значење за време на третманот. Погледнете дали штетата престанала.

Отстранете ги сите оштетени лисја, стебла, па дури и цели растенија и фрлете ги на начин што нема да ги рашири малите суштества или нивните јајца.

Контрола на растенијата на отворено против грини:

 • Рушените грини најчесто се наоѓаат во насади со контејнери на отворено. Ова сугерира дека тие се воведени и во почвите за саксии и во растенијата донесени во градината. Користете само сигурен, висококвалитетен медиум за саксии и растенија од расадник во кој имате доверба. Не плашете се да прашате дали грините биле проблем. Дури акотие се третирани и растението не покажува знаци на оштетување, јајцата можеби сè уште постојат во почвата.
 • Воведувањето на корисните нематоди исто како што температурата на почвата почнува да се загрева и пред садењето може помогне да се уништат јајцата кои се во почвата и нимфите откако ќе се изведат. Нанесете втор круг нематоди пренесени со вермикулит доколку се забележи оштетување на најниските лисја.
 • Избегнувајте прекумерно ѓубрење на растенијата. Грините се привлечени од енергичниот зелен раст кој доаѓа од премногу азот.
 • Периодично ослободување на предаторски грини како Amblyseius swirskii, Amblyseius andersoni и Amblyseius Californicus може да ги затапи наездите, давајќи ви време да се справите со нив. (Да, истиот спреј споменат подолу ќе ги убие и корисните грини.)
 • Поради нивната речиси невидлива, тешко е да се применат инсектицидни сапуни на сомнителни наезда на грини. Домашните спрејови со употреба на лук, лути пиперки или цитрусни масла обично нема да ги отстранат грините, но можат да обезбедат одредена пречка. (Бидејќи често пристигнуваат на ветрот, грините од коноп не се одвраќаат лесно.)
 • Маслото од Neem ќе ги одбие и убие грините. Треба да се примени при првите знаци на оштетување.
 • Спрејовите со масло од пиретрум/ канола се покажаа ефикасни во убивањето на грините, но бараат целосно покривање за да се осигура дека ниту еден од микроскопските штетници не се занемарува. Прилагодете ги апликациите на животниот циклус на грините.Прскањето еднаш неделно - еднаш на секои пет дена во топли услови - во период од три до четири недели треба да ги покрие возрасните, нимфите што се појавуваат и јајцата.
 • Еден од најефикасните начини за лекување на наездата од грини е со микронизиран сулфур . Кога микронизираниот сулфур се разредува во вода, тој обично се нанесува со распрскувач. Најдобро е да се користат три апликации во една недела, а потоа да се прегледаат растенијата и да се повторува по потреба. Кога користите сулфур, важно е да имате на ум дека ако се користи заедно со производи на база на нафта, може да го обвие сулфурот и да предизвика изгореници на сулфур.
 • Без разлика кој метод го користите, внимателно проверете ги растенијата за време на третманот е од клучно значење. Користете леќа со 14X зголемување или поголемо за да ги видите грините собрани во центарот на свитканите лисја, на споите на стеблото или во цветовите. Не чекајте да видите колку е ефикасен еден третман пред да продолжите или користите друг. Штом наездата ќе ги прошири растенијата, речиси е невозможно да се спаси растението.
 • Не двоумете се да ги отфрлите цели растенија, дури и ако тие не се целосно погодени. Додека ги лекувате погодените растенија, грините набрзина се шират на други.
 • Спречете го ширењето на грините. Фрлете ги заразените растенија во пластични кеси и фрлете ги во затворени контејнери за ѓубре.

Контрола на растенијата во затворен простор против грини:

 • Не носете непроверени растенија или растенија од кој било одгледувач кој имал претходнопроблеми со грини во вашиот простор за растење. Ова е особено важно, без разлика дали земањето клонови или домати започнува од пријатели и професионалци. Запознајте го вашиот одгледувач.
 • Одржувајте чисто растење Не воведувајте непотребни алатки кои се користат надвор или не се сомневајте во почва или средства за одгледување.
 • Периодични ослободувања на предатори од пајакови грини во стаклена градина може да помогне во одржувањето на штетниците.
 • На првиот знак на грини, намалете ја нивната средина за размножување со прилагодување на собните температури и содржината на влага колку што е можно повеќе. Ова ќе го забави циклусот на размножување, ќе ви купи време да ги прегледате и третирате растенијата пред да се мрестат следната генерација на грините.
 • Azamax ќе ги обесхрабри грините да се хранат и ќе го забави нивниот циклус на размножување, особено корисно ако се движите кон жетва.
 • Спрејовите со масло од Neem и pyrethrum/ масло од канола , употребени како погоре, ќе ги уништат наездата на грини со повеќекратна употреба.
 • Ако вашиот простор за одгледување е заразен, исчистете го од врвот до дното. Исчистете ги клупите и другата опрема со благ раствор за белење (растворот од белило-вода 1:10 се вели дека е безбеден за чистење според Центрите за контрола на болести), стерилизирајте ја целата хидропонска опрема, фрлете ја секоја земја што не може да биде се дезинфицираат и не оставаат ништо што било во просторот за време на наездата неисчистено. Невидливите јајца на овој проблематичен штетник можат да преживеат во ситни, невидениместа.

Препорачани производи

Побезбеден сапун

Оригиналниот инсектициден сапун! Концентрираната формула прави 6 литри спреј.

Корисни нематоди

Овие ситни паразити слични на црви ловат и уништуваат над 230 различни штетници.

Грабливи. Грини (Spidex®)

Ефикасна биолошка контрола за употреба против две забележани пајакови грини.

Garden Essentials

100% чисто ладно цедено масло од нем што е OMRI е наведена за органско производство.

AzaMax (Azadirachtin)

Работи како и синтетички формули, но без влијание врз животната средина.

Take Down

Комбинира брзо уништување на пиретринот и резидуалната активност на маслото од канола.

Пиретрин

Моќна формула со брзо дејство направена за да обезбеди олеснување со широк спектар.

Doktor Doom

Направено со брзо-дејствувачки пиретрум кој биолошки се распаѓа за неколку часа.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.