Како да се ослободите од мексиканските бубачки од грав

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Докажани, природни и органски методи за да се ослободите од бубачките од грав во домашните градинарски градини.

Мексиканската бубачка од грав ( Epilachna varivestis ) е еден од најразорните инсекти штетници на гравот во источниот дел на САД и делови од југозапад. И возрасната и ларвата фаза се хранат со долната страна на листовите, а понекогаш ги напаѓаат младите мешунки и стебла. Како резултат на хранењето, остануваат само вените, давајќи им на листовите чипкаст изглед. Штетата е најтешка во јули и август и се јавува кај сите сорти на грав, вклучително и грмушка, шипка, лима, пинто, морнарица, бубрег, соја и кравјо грашок. Се чини дека сортите од грмушка се напаѓаат полесно од сортите со столбови.

Идентификација

Возрасните бубачки (долги 1/4 инчи) се слични по изглед на големите бубамари. Имаат жолта до бакарно-кафеава боја, овална форма и имаат 16 црни дамки на покривките на крилата. Ларвите (долги од 1/3 инчи) се дебели грмушки грбови со нејасни или боцки, распоредени во шест надолжни редови на грбот. Тие имаат портокалова до жолта боја и се прикачуваат на површините на листовите.

Животен циклус

Возрасните презимуваат во растителните остатоци и другите заштитени подрачја и се појавуваат кога времето ќе се загрее кон средината до доцна пролет (обично кога гравот почнува да никнува). По хранењето 1 до 2 недели, женките почнуваат да таложат жолти јајца во групи од 40 до 60 на долната страна на листовите на гравот. Ларвисе изведуваат за 5 до 14 дена и се хранат 2 до 5 недели пред да се кутреат на долните површини на листовите. Возрасните се појавуваат 3 до 10 дена подоцна и живеат од 4 до 6 недели. Периодот од јајце до возрасен е околу 30-70 дена, во зависност од температурата. Има неколку генерации секоја вегетативна сезона.

Како да се контролирате

  1. Бидејќи штетата е најтешка во текот на летните месеци, размислете за садење рано созревање сорти грав за да се намалат проблемите со штетниците.
  2. <>
  3. 7>Рачно изберете ги возрасните и незрелите фази од растенијата и спуштете ги во кофа со вода со сапуница. Исто така, отстранете ги светло жолтите јајца поставени во кластери на долната страна на листовите.
  4. Harvest-Guard може да се користи како физичка бариера за да се заштитат бубачките и грмушките од оштетување на растенијата.
  5. Корисни инсекти, како што се бубамарите, зелените врвки и минутните пиратски бубачки, сите се незаситни предатори и на стадиумот на јајцето и на младите ларви.
  6. Земјата дијатомејска не содржи токсични отрови и брзо делува при контакт. Прашина лесно и рамномерно врз растителни култури каде и да се најдат штетни инсекти.
  7. Опкружувачки WP (каолин глина) формира заштитна бариерна фолија, која делува како заштита на културите со широк спектар за спречување на штетата од џвакање штетници. 7>Лекување со дамки со Побезбеден сапун или други инсектицидни комбинации на сапун и ним. За ефективност е неопходно темелно покривање и на горните и на долните листови.
  8. Safer® BioNeem содржи азадирахтин, клучотинсектицидна состојка пронајдена во маслото од ним. Овој концентриран спреј е одобрен за органска употреба и нуди повеќе начини на делување, што го прави практично невозможно да се развие отпорност на инсекти. Најдобро од сè, не е токсичен за медоносните пчели и за многу други корисни инсекти.
  9. Ако нивото на штетници стане неподносливо, лекувајте со брзо дејство ботанички инсектициди како последно средство. Третманите треба да се повторат за 7-10 дена доколку се најдат дополнителни бубачки.

Совет: Отстранете ги градинарските ѓубре и другите остатоци кратко време по жетвата за да ги намалите местата за презимување.

Препорачани производи

Harvest-Guard

Пловечки навлаки низ редот пропуштаат сонце, вода и воздух... но чувајте ги грешките! Заштитува до 26°F.

Бубамари

Овој роден вид бубамара е најпознатиот достапен градинарски предатор.

Јајца за врзување на врвки

Ненаситниот предатор, зелената чипка може да консумира дури 60 вошки на час.

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

BioNeem

Убива и отфрла голем број на штетници од инсекти на зеленчук, цвеќиња и овошје.

Surround WP

Применет како течност, Surround WP - каолин глина - испарува оставајќи заштитна фолија.

Домат & засилувач; Зеленчук

Ефикасно против вошки, гасеници, компири, болви бубачки иповеќе!

Пиретрин

Моќна формула со брзо дејство направена за да обезбеди олеснување со широк спектар.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.