Како да се ослободите од огнените мравки (црвена увезена контрола на огнените мравки)

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Содржина

Научете временски тестирани, природни и органски лекови за БРЗО да се ослободите од мравките и да заштедите ГОЛЕМИ пари правејќи го тоа сами!.

Црвените увезени огнени мравки беа случајно претставени од Јужна Америка во раните 1900-ти и се моментално пронајден во 13 јужни држави и Порторико. Тие се добро познати по нивниот отровен убод и агресивно ќе напаѓаат се што им пречи на тумбата.

Огнените мравки можат постојано да убодат и да предизвикаат медицински и земјоделски проблеми на луѓето, домашните миленици, добитокот и дивиот свет. Тие, исто така, ќе направат хаос на локалните екосистеми.

Студиите покажуваат дека популацијата на животни кои се гнездат на земја (птици песни, змии, глодари, жаби и гуштери) се намалуваат за повеќе од половина кратко време по нивното пристигнување.

Во оваа статија, дознајте што точно се мравки, како и како ефективно да ги идентификувате и контролирате.

Што се огнени мравки?

Оган мравките се инвазивни штетници кои се познати по нивниот отровен убод. Solenopsis invicta Buren, исто така познат како црвена увезена огнена мравка (RIFA), е најозлогласената, проследена со многу помалку распространетата Solenopsis geminata (Fabricius), позната и како тропска или домашна огнена мравка.

Познати се по болните каснувања и убоди, па така го добиле и нивното заедничко име. Кога се испровоцирани, огнените мравки се појавуваат агресивно, се качуваат на вертикални површини и истовремено гризат и боцкаат.

Нивниот отров, кој содржиалкалоиди, е многу иритирачки за луѓето и предизвикува црвени испакнатини и бели пустули, кои на крајот може да се претворат во лузни.

Некои жртви ја опишаа болката од каснувањето од мравка како „убод“ и „интензивно печење“, и овие инсекти се познати по тоа што напаѓаат во голем број.

За жал, колонијата на огнени мравки може да има од 100.000 до 500.000 инсекти, што ја прави можноста за повеќекратни убоди уште поголема.

Јужниот огнена мравка (Solenopsis xyloni McCook), западната огнена мравка (Solenopsis aurea Wheeler) и црната увезена огнена мравка (Solenopsis richteri Forel) се три други вообичаени видови од овој род во САД.

Како да се идентификуваат огнените мравки?

Увезените огнени мравки (долги 1/8 – 1/4 инчи) се црвеникаво-кафени до црни по боја и изгледаат многу како обични мравки.

Тие се социјални инсекти и градат могили од лабава почва, слични на копање со гофер, ретко поголеми од 18 инчи во дијаметар.

Огнените мравки често се многубројни и г може брзо да се прошири на цел двор. Секоја тумба може да содржи до 500.000 мравки.

Забелешка: Огнените мравки се привлечени од електричната енергија и познато е дека ги оштетуваат клима уредите, топлинските пумпи, трансформаторите и многу повеќе.

0>

Животен циклус на огнената мравка

Огнените мравки се социјални инсекти и живеат во колонии со три различни типови возрасни, наречени касти.

Кралиците се поголема оддруги мравки и се одговорни за несење јајца. Некои колонии имаат само една матица, додека други имаат многу.

Мажјаците се одговорни за парење со матиците; тие не учествуваат во никакви други активности.

Работничките огнени мравки се стерилни женки без крила. Тие го сочинуваат најголемиот дел од колонијата и овие работнички мравки одговорни не само за градење и одбрана на гнездото, туку и за грижа за младите и за потрага по храна.

Во текот на пролетта и летото, крилестите мажјаци и женки го напуштаат Могила и се парат во воздухот. Оплодените женки (кралиците) ги фрлаат крилјата, закопуваат во земјата и лежат јајца за да започнат нова колонија.

По околу 30 дена, јајцата се изведуваат во ларви слични на отрепки. За нив се грижи кралицата додека не станат куклички приближно 1-2 месеци подоцна.

Во рок од три недели, куклите се трансформираат во возрасни мравки „работнички“ кои почнуваат да собираат храна за себе, за кралицата и за идните генерации на ларви. Во доцната есен, се појавуваат бројни мали колонии, од кои многу нема да ја преживеат зимата освен ако времето не е благо.

Штета предизвикана од мравки од пожар

Од нејзиното воведување во југоисточниот дел на САД, увезената црвена огнена мравка стана главен земјоделски и урбан штетник. Плус, огнените мравки се штетни и за луѓето и за животната средина.

Нивните болни, отровни убоди може да предизвикаат чувство на печење и да остават трајни напливисо недели. Црвените увезени огнени мравки често ги напаѓаат културите на соја во земјоделството, а тешките наезди секогаш резултираат со помал принос.

Растителните штетници како вошките вошки, белите муви и лушпите инсекти се охрабрени од огнените мравки бидејќи лачат растителен сок од мравките консумираат. За возврат, мравките ги бранат овие инсекти од паразити и природни предатори.

Овие мравки можат да ги нападнат и куќите, мебелот, креветот, па дури и храната. Понекогаш, нивните убоди ги заслепуваат домашните миленици, како што се мачките и кучињата.

Дури и „малата“ наезда на огнени мравки може да предизвика прилично голема економска и земјоделска штета, и затоа е важно да се разбере како да се контролира нивната популација .

Во денешно време, Соединетите Американски Држави имаат пет пати повеќе мравки по хектар од нивната Јужна Америка, од каде што првично потекнуваат.

Огнените мравки кои беа донесени во Соединетите држави можеа да избегнат нивните природни непријатели и цветаат во новата средина на јужниот дел на Соединетите Американски Држави.

Дали убодите од огнена мравка се опасни?

Околу 1% од популацијата на Соединетите држави е преосетлива на отровот на мравките и е подложни на алергиски реакции опасни по живот.

Оние кои имаат поголема веројатност да реагираат сериозно на една или повеќе работи вклучуваат оние со потиснат имунолошки систем, деца и постари луѓе.

Сепак, дури и здравите луѓе може да имаат тешки реакции како што е анафилактичен шок ако се повеќекратно искасанипати.

Што консумираат огнените мравки?

Поради нивната сештојадна природа, огнените мравки можат да консумираат и животинска и растителна материја.

Исхрана на работничката огнена мравка се состои од инсекти, дождовни црви, крлежи, пајаци, јајца од членконоги, медлика и други слатки материи. Изворите на храна од растенијата вклучуваат семиња.

Ларвите и новородените фази на 'рбетниците, како што се птиците, глодарите и телињата, се консумираат од мравки. Во повеќето случаи, огнените мравки со задоволство ќе јадат мрши, т.е. мртви животни, без разлика дали тие се директно одговорни за смртта на животното.

Ларвите на огнените мравки се хранат од возрасни работници и консумираат само течна исхрана додека не стигнат до третата ларва ларва. Ларвите во нивната четврта фаза можат да ја сварат цврстата храна.

Може ли огнените мравки да се искорени целосно? целосно да се искорени со помош на методите што се користат моментално. Меѓутоа, со користење на соодветни методи на контрола, нивната популација може да се намали или дури привремено да се искорени од одредени области.

Поради тоа како живеат и се шират, не е можно да се ослободиме од нив на поголеми области од економски , техничка или еколошка гледна точка.

Сепак, направени се неодамнешни напори за да се ослободат од малите групи на овој вид мравки во Јужна Калифорнија. Овие напори допрва треба да се докажатуспешни, но истражувачите работат напорно за да најдат решение.

Засега, контролата од мал обем е од суштинско значење додека не се откријат повеќе долгорочни решенија.

Како да се ослободите од огнените мравки

За ефикасно контролирање на увезените огнени мравки, достапни се два методи. Популациите на црвени увезени огнени мравки обично се контролираат со третмани со единечни насипи или широко распространети апликации за емитување.

Индивидуалните насипи може да се третираат на различни начини. Примарната придобивка од овој метод е огромниот број на опции достапни за сопствениците на куќи, иако малкумина всушност можат да ја искоренат колонијата.

Најголемиот недостаток е што секоја тумба мора да се наоѓа посебно за да може да се третира.

Кога има и родни мравки и увезени огнени мравки во истата област, третирањето на секоја тумба посебно е најдобриот начин да се ослободите од двата вида мравки. Секоја област што е третирана, без разлика дали е преку третман со емитување или насочен третман со еден куп, е ранлива на повторно заразување.

Ајде да ја разгледаме секоја од опциите што им се достапни на сопствениците на куќи за да се ослободат од огнените мравки:

Осипни насипи со тумби

Насипите со насипи вклучуваат истурање на големи количини течност над поединечни насипи. Течностите може да бидат или галон топла или вода со сапуница, па дури и инсектициди измешани со вода.

Проблемот со овој индивидуален метод на третман на могили е што можеби нема да можете да стигнете до кралицата, која може дабиди длабоко во најдоброто. Во повеќето случаи, колонијата само ќе се пресели.

За да го испробате овој метод, користете лименка за прскалки и измешајте 2 oz Monterey Garden Spray за инсекти (спиносад) по галон вода. Нанесете на поединечни могили како навлажнување.

Користете околу 10% од подготвениот раствор околу периметарот на тумбата, а остатокот директно преку тумбата. Нанесете полека, како благ дожд и не ја нарушувајте колонијата. За најдобри резултати, нанесете го кога времето е свежо или рано наутро или навечер.

Најмалку токсични ботанички инсектициди, кои содржат течен пиретрин, може да се користат за да се прелива тумбата, но треба да се користат само како последно средство.

Добиени од растенија, овие природни пестициди имаат помалку штетни несакани ефекти од синтетичките хемикалии и побрзо се распаѓаат во околината.

Површинска прашина

Оваа техника е слична на насипот навлажнувачи. Прашина или грануларен инсектицид се посипува на врвот на тумбата, а потоа понекогаш се наводнува.

Според Универзитетот во Флорида, органската дијатомејска земја ќе ги елиминира поединечните мравки, но нејзината ефикасност да ја убие целата колонија е сомнителна .

Мамки

Мамките може да се користат на поединечни могили, како и во апликации за емитување. Мамката ретко се расфрла околу тумбата, каде што мравките бараат храна, а потоа ја враќаат во колонијата за да јадат.

Овој метод трае подолго за да работи, но е повеќеефикасна од прскање или бришење прашина на тумба, бидејќи работниците ќе ја нахранат мамката на матицата и потомството, помагајќи да се елиминира колонијата.

Мамките од огнените мравки се привлечни за работниците кои ја враќаат во тумбата и ја хранат до целата колонија вклучувајќи ја и кралицата. Ова води до опаѓање и евентуална елиминација на колонијата. Екстремно големите насипи може да бараат повторување на апликацијата.

Обележана за употреба во и околу домовите, Ascend содржи природно присутна почва габа - Абамектин - која ќе ги елиминира проблематичните колонии и ќе го спречи производството на матични јајца. Емитувано по роса или врнежи со брзина од 1 lb по акр (контејнер од 2 lb зафаќа 36 могили).

Совет: Нанесете мамки кога мравките се активни (над 60°F). Најдобро време за аплицирање е наутро и доцна навечер кога потрагата по храна е на својот врв.

Препорачани производи

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Градински спреј за инсекти (Спиносад)

Ефикасен убиец на инсекти кој неодамна беше откриен од почвата во рум дестилерија.

Огнена мравка мамка

Користи природна почвена габа (Абамектин) за целосно елиминирање на колониите.

Пиретрин

Моќна формула со брзо дејство направена за да обезбеди олеснување со широк спектар.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.