Како да се ослободите од пилињата

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Ларвите на пилата слични на голтки се хранат со лисјата и ги скелетираат, оставајќи само рамка од вени. Еве како да се ослободите од нив користејќи докажани, органски методи.

Вилините ( Caliroa cerasi ), познати и како цреши или круши, се широко распространети низ САД и Канада. Тие се вообичаен штетник на планинскиот јасен, глог, котонестер, цреша, слива и круша, а повремено се среќаваат на дуња и грмушки. Високите популации можат да обезлистат цели дрвја.

Идентификација

Младите ларви (долги 1/2 инчи) се зеленикаво-црни, издолжени, тенки и налик на голтка, со многу малку докази за нозе. Како што растат голтките, тие стануваат посветли бои. Кога целосно созреваат, ларвите на пилата од круша личат на зелено-портокалови гасеници. Возрасната личност (долга 1/5 инчи) е црна и жолта оса со 4 крила што не боцка (вила) која ретко се забележува.

Животен циклус

Зимата е помината во почва во кожурец. Кон крајот на пролетта, кратко време откако дрвјата ќе станат полни лисја, возрасните излегуваат и ги таложат своите јајца во лисјата. Овие се изведуваат една недела или повеќе подоцна, во зависност од температурата. Развојот на ларвите завршува за помалку од еден месец и се случува пупација во почвата. Возрасните се појавуваат кон крајот на јули и август и несат јајца за втората генерација на голтки. Оваа генерација обично предизвикува најголема количина на повреди, особено на млади дрвја што може да ги направипотполно дефолира. Кога оваа втора генерација на ларви целосно ќе порасне, тие влегуваат во земјата и остануваат како ларви до следната пролет, кога ќе станат кукли. Обично има само една генерација годишно, но може да има делумна секунда.

Контрола на пилиња

  1. Одгледувајте околу дрвја и грмушки во рана пролет и повторно во есен за да помогнете намалете ја популацијата што презимува.
  2. Измијте ги листовите со силен млаз вода од Bug Blaster; Ларвите може да се испрскаат и со Safer® сапун.
  3. Нанесете Diatomaceous Earth од типот на храна за долготрајна заштита. Составен од ситни фосилизирани водни организми, кои изгледаат како скршено стакло под микроскоп, DE убива со пробивање на надворешниот слој на инсектот додека тој ползи над ситниот прав. Не содржи токсични отрови!
  4. AzaMax содржи азадирахтин, клучната инсектицидна состојка која се наоѓа во маслото од ним. Овој концентриран, органски инсектицид нуди повеќе начини на делување, што го прави практично невозможно да се развие отпорност на инсекти. Најдобро од сè, не е токсичен за медоносните пчели и за многу други корисни инсекти.
  5. Опкружувачкиот WP (каолин глина) формира заштитна бариерна фолија, која делува како заштита на културите со широк спектар за спречување на оштетување од штетници од инсекти.
  6. Многу одгледувачи пријавуваат голем успех со Monterey® Garden Spray за инсекти (Spinosad). Релативно нов убиец на инсекти, може да се примени на aголем број на украсни и градинарски растенија. Најдобро од сè, тоа е OMRI наведено за употреба во органско производство.
  7. Најмалку токсични ботанички инсектициди треба да се користат како последно средство. Добиени од растенија кои имаат инсектицидни својства, овие природни пестициди имаат помалку штетни несакани ефекти од синтетичките хемикалии и побрзо се распаѓаат во околината.

Препорачани производи

Bug Blaster

Создава НЕВЕРОЈАТЕН 360° воден ѕид за експлозија на растенијата -- НЕМА токсини!

Побезбеден сапун

Оригиналниот инсектициден сапун! Концентрираната формула прави 6 литри спреј.

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

AzaMax (Azadirachtin)

Работи како и синтетички формули, но без влијание врз животната средина.

Surround WP

Се применува како течност, Surround WP - каолин глина - испарува оставајќи заштитна фолија.

Градински спреј за инсекти (Спиносад)

Ефективен убиец на инсекти кој неодамна беше откриен од земја во дестилерија за рум.

Двор & засилувач; Градина

Убива лисни вошки, бубачки, мравки и гасеници при контакт, а сепак е нежна со растенијата.

Пиретрин

Моќна формула со брзо дејство направена за да обезбеди олеснување со широк спектар.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.