Како да се ослободите од пупки од смрека (менаџмент)

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Како да се идентификува и ефикасно да се ослободи од пупки од смрека со помош на докажани, природни и органски контролни стратегии.

Западниот пупка од смрека, Choristoneura occidentalis , е најраспространетата и најразорна шума дефолијатор во западна Северна Америка. Во Карпестите планини, тие најчесто напаѓаат Даглас-ела и бела ела. Повремено, тие ја напаѓаат и смреката Енгелман, сината смрека и субалпската елка.

Идентификација

Возрасните молци се долги 1/2 инчи и имаат распространување на крилата од 1 инч. Молците од двата пола се слични по изглед, иако женките се малку поцврсти од мажјаците. И двата пола летаат. Сивите или портокалово-кафеавите предни крила се ленти или шарени, и секое обично има видлива бела точка на рабовите на крилата. Јајцата се овални, светло зелени и се преклопуваат како ќерамиди.

Ларвите се развиваат низ шест фази. Новоизведените ларви се жолто-зелени со кафени глави. Во следните три фази, ларвите имаат црни глави и јаки и портокалово или циметно-кафеаво тело. Во петтата фаза, ларвите имаат црвено-кафени глави обележани со црни триаголници, црни јаки и бледо маслинесто-кафени тела означени со мали белузлави дамки. Зрелите ларви се долги 1 инч, со кафеави или светло-кафени глави и јаки и маслиново или црвено-кафеави тела со големи површини во боја на слонова коска.

Животен циклус

Во поголемиот дел од опсег, Western Spruce Budworm завршува еденциклус на развој од јајце до возрасен во рок од 12 месеци. Молците се појавуваат од случаите на кукли обично кон крајот на јули или почетокот на август; во јужните карпести планини, возрасните често почнуваат да се појавуваат на почетокот на јули.

Возрасните се парат и во рок од 7 до 10 дена женката ги депонира своите јајца и потоа умира. Секоја женка депонира приближно 150 јајца, обично на долната страна на игличките иглички. Јајцата се ставаат во маси од еден до три ред кои содржат неколку до 130 јајца со просечно од 25 до 40 јајца по маса.

Ларвите од штетници излегуваат од јајцата за околу 10 дена. Ларвите не се хранат, туку бараат заштитени места под лушпите од кората или во и меѓу лишаите на стеблото или екстремитетите на дрвото. Овде, тие предат свилени шатори во кои остануваат неактивни во текот на зимата.

Во почетокот на мај до крајот на јуни, ларвите ја напуштаат својата хибернакула за да бараат храна. Тие најпрво копаат или тунелираат во игли стари, затворени пупки или новоразвиени вегетативни или репродуктивни пупки.

Новото зеленило, кое обично е претпочитана храна, целосно се консумира или уништува пред ларвите да се хранат со постарите игли. Ларвите стануваат целосно пораснати на почетокот на јули околу 30 до 40 дена по напуштањето на нивните места за презимување.

Ларвите се куклистат во мрежи од свила што ги пределе или на последното место за хранење или на друго место на дрвото. Стадиумот на младенче трае околу 10 дена.

Како да се контролира

  1. Популациите на пупачки црви обично се контролираат со комбинација напредатори, паразити, неповолни климатски услови или несоодветно снабдување со храна.
  2. Пајаците, инсектите и различните птици се важни предатори. број на ларви.
  3. Главен фактор за ставање крај на долготрајните епидемии се чини дека е гладувањето од неадекватни или нутритивно лоши извори на храна. Сепак, ова можеби не е фактор во урбаните ситуации.
  4. Културните практики (разредување, наводнување и ѓубрење), кои промовираат јачина на дрвјата, може да им помогнат на дрвјата подобро да издржат повторени напади.
  5. Спиносад, активна состојка во Monterey® Garden Spray за инсекти, е високо ефективен био-пестицид кој се препорачува за употреба против овој штетник од дрво. За најдобри резултати, аплицирајте додека сте млади.
  6. Природната бактерија која живее во почвата Bacillus thuringiensis или Bt-kurstaki е особено ефикасна за оштетување на ларвите. Користете го овој лесно нанесен спреј рано при првите знаци на оштетување. Спрејовите Bt-K не им штетат на пчелите или птиците и се безбедни за употреба околу домашни миленици и деца.
  7. AzaMax содржи азадирахтин, клучната инсектицидна состојка која се наоѓа во маслото од ним. Овој концентриран спреј (користете 1-2 мл/галон) го нарушува растот и развојот на пупките и има отвратувачки и антихранливи својства. Најдобро од сè, тој е релативно НЕТОКСИЧЕН за пајаците, корисните инсекти и пчелите.
  8. Најмалку токсичен ботаничкикако последно средство треба да се користат инсектициди. Добиени од растенија кои имаат инсектицидни својства, овие природни пестициди имаат помалку штетни несакани ефекти од синтетичките хемикалии и побрзо се разградуваат во околината. Спреј две до три недели веднаш по прекинот на пупките, обично мај-јуни.

Препорачани производи

Bt kurstaki (Bt-k)

Најмногу ефикасен најмалку токсичен производ достапен за гасеници кои јадат лисја.

Градинарски спреј за инсекти (Спиносад)

Ефективен убиец на инсекти што неодамна беше откриен од земја во дестилерија за рум.

16>

AzaMax (Azadirachtin)

Работи како и синтетички формули, но без влијание врз животната средина.

Пиретрин

Моќен, брзо дејствувачки формула направена за да обезбеди олеснување со широк спектар.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.