Како да се подобри почвата од тревникот за убав двор

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Од Bill Kohlhaase, Planet Natural

Еве нешто како зен загатка за вас. Клучот за здрав тревник е здравата, органска почва. А клучот за здрава почва е здравиот, органски тревник.

Збунети сте? не биди. Органската грижа за тревникот започнува и завршува со здрава почва, почва полна со хранливи материи и за тревата и за микроорганизмите кои вашата нечистотија ја нарекуваат свој дом; почва која не е загрозена со токсини и синтетички хемикалии кои ги уништуваат тие микроорганизми. И ништо не придонесува за здравјето на вашата почва повеќе од густиот, богат органски тревник, оној кој ги враќа органските хранливи материи во вашата почва. Во оваа победничка ситуација, органската грижа за тревникот всушност може да ви даде поживописен тревник отколку што би имале со редовните нанесувања на комерцијални ѓубрива.

Да кажано поинаку, органскиот тревник е самоодржлив тревник .

ОМИЛЕН!

Органска трева & засилувач; Feed

Користете го за да спречите раковина, глуварчиња и повеќе! Пелетирано за лесно нанесување.

Целосно природна органска трева и добиточна храна за употреба на тревниците. Добиено од оброк од пченкарен глутен, брашно од коски и калиум сулфат, Concern® Weed Prevention Plus (8-2-4) обезбедува брзо зеленило и нема да изгори. Секоја торба од 25 фунти покрива 1500 квадратни стапки.

Земете ја од Пол Сакс, чии книги за органски атлетски терени и терени за голф, започнаа нешто како зелена револуција на игралиштата. „Кога се хранитеНивоата на сулфур обично ќе се грижат сами за себе, освен ако тревникот нема историја на ѓубрење со висока содржина на азот. Минералите во трагови, вклучувајќи манган, бакар, бор, цинк и молибден, исто така, ќе се грижат за себе, особено со примена на ѓубрива добиени од море. Бидејќи овие микронутриенти се потребни во толку мали количини, всушност може да биде штетно обидот директно да се надополнат. Најдобро, се разбира, е избалансиран компост.

Lawns Love Compost

За максимален раст и здравје на почвата, тревникот треба да биде најмалку три проценти органски материјал. Некои услуги за проширување ќе тестираат органски материјал во почвата на вашиот тревник, некои не. Без разлика на тоа колку органски материјал веќе има во вашата почва, додавањето компост според упатствата подолу нема да му наштети.

Пред да се засее нов тревник, нанесете три или повеќе инчи компост во почвата. Во ладни клими, ова најдобро се прави на есен за да се избегне пролетно ртење на семето на плевелот. Да се ​​даде шанса на тревата да започне наесен, ѝ дава добар почеток на плевелот со кој ќе се натпреваруваат штом ќе заврши зимата. Плевелите се на различен распоред во потоплите клими во јужните држави, кои често ртат доцна во сезоната. Пролетните насади ќе бидат поефикасни во нивното исфрлање. Вреди да се тестира pH вредноста на вашиот компост, особено ако сте го направиле сами и сте вклучиле големи количини на високоалкални компонентикако пепел од дрво или многу кисели како борови иглички. Не би сакале да ја нарушите рамнотежата за која сте работеле толку напорно. Урамнотежете го вашиот pH рејтинг на компостот како што правевте со вашата почва, користејќи вар за да се спротивстави на киселоста, сулфур за да се спротивстави на алкалноста.

ТОА Е ОРГАНСКО!

Градински компост

Обезбедува органска материја и природни хранливи материи за цвеќиња и зеленчук.

Сите богатства на земјата! Black Gold® Organic Compost обезбедува органска материја и природни хранливи материи за цвеќињата и зеленчукот - ја подобрува текстурата и структурата на почвата. Лесен за употреба, само нанесете слој над ново засеаниот тревник за да се стабилизира семето и да се задржи влажноста на површината за да се подобри ртењето.

Воспоставените тревници имаат голема корист од една годишна апликација на компост, уште повеќе од две. Расфрлањето компост на тревникот не е толку лесно како туркањето на стариот распрскувач на хемиски ѓубрива. Во зависност од големината на вашиот тревник, количката и лопата може да бидат најдобриот начин за дистрибуција на компостот низ вашиот двор, проследено со добро гребење (исто така ќе работи и метла за туркање) за да се дистрибуира порамномерно. Иако е тешко да се најде и е проблематично за ефикасно користење, тркало за компост или тресет распрскувач може да дистрибуира компост низ мали дворови, иако може да биде тешко да се туркаат и треба често да се полни.

Како и да е, компостот го ширите на врвот на постоечки тревник, не нанесувајте премногу. Компостот треба да бидесе шири не повеќе од половина инч длабоко. Идејата е да не се закопуваат сечилата од тревата, да се задушат и да се чуваат од сончева светлина. Ако тоа значи помалку од половина инч компост, тогаш намалете ја вашата апликација. Сакате сечила од трева изложени на кислород и сонце. Нанесувањето компост на проблематичните области  исто така ќе помогне да се излечат.

Компостот не само што ги храни корисните микроби во вашата почва, туку внесува нови микроби. Погрижете се компостот да биде добро завршен и да испушта само богат мирис на земја. Незавршениот компост не само што ќе мириса, туку може да ви го одземе кислородот на почвата. Најдобри времиња за аплицирање, според Сакс, се пролетта пред тревата да почне да зелени и/или есента откако тревата ќе заспие.

The Cutting Edge

Once your ground ја достигна својата оптимална pH вредност со правилна рамнотежа на макронутриенти и вашиот органски тревник е воспоставен, доволно е лесен за одржување ако правите годишно нанесување на компост. Поголемиот дел од дополнителниот азот, фосфорот и калиумот, како и сите органски материјали и микронутриенти кои ви се потребни за одржување на здрава популација на корисни микроби во вашата почва ќе потекнуваат од нешто што сепак ќе го правите.

Косење без собирање кесата, дозволувајќи им на вашите исечоци да паднат назад во дворот, ќе обезбеди азот и други хранливи материи потребни за вашиот тревник за да остане здрав во текот на сезоната на растење. Проценки, повторно од државата ОхајоУниверзитетско проширување, сугерирајте дека исечоците од трева можат да обезбедат најмалку 25% од потребите за азот на вашиот тревник. Тоа, заедно со годишното нанесување на компост, треба да биде доволно за да се одржи здрав и зелен. Оваа количина можете да ја надополните така што ќе поминете со косилката преку тревникот откако лисјата ќе паднат наесен, додавајќи уште повеќе органски материјал кој ќе се распаѓа во текот на зимата додека служи како прекривка за тревата и ја штити почвата (може да бидат потребни два косење за да се намалат листовите до големина што може да се компостира).

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Scotts Classic

Произведува НЕ токсични испарувања за животната средина за впијте -- само неколку отпечатоци!

Како чесноста и напорната работа, Scotts® Reel Mower е американска класика. НЕ произведува отровни испарувања за околината да ги апсорбира… само неколку отпечатоци во прекрасно исечен тревник. Вклучува висина на сечење од 1 до 3 инчи. со приспособувачи на височина што брзо се прилепуваат.

Стравовите дека оставањето трева на тревникот може да доведе до заштита се неосновани. Бидејќи исечоците од тревата се составени главно од вода, тие брзо се распаѓаат. Самата се состои од мртви и набиени корени и јазли од тревникот, како и од друга органска материја како што се мртви стебла од плевел, гранчиња и цели лисја. Овие цврсто врзани материјали обезбедуваат безбедно засолниште за штетници и болести, додека ги истиснуваат корисните микроби и го ограничуваат нивното движење. Навистина, почвените микроби севашата најдобра одбрана од слама и ќе ја одржува вашата почва ронлива и порозна. Тие ќе помогнат во разградувањето на мртвите корени и други органски материјали кои би можеле да се набиат. Додавањето исечоци трева на тревникот само ќе помогне да се спречи појавата на слама со тоа што ќе ги одржува одржливи вашата почва и тревникот.

Истиот процес ќе помогне да се спречи ртење и ширење на плевелот, како и да се обесхрабрат штетниците од инсектите. Вилијам Дест, вонреден професор по студии за тревна трева на Универзитетот во Конектикат, ги спореди тревниците што оставаат исечоци од тревата, за разлика од оние што не оставаат тревници. Неговата студија покажа дека тревниците на кои останале исеченици имаат 45% помалку ракова трева, 66% помалку болести и 45% повеќе дождовни црви. Овие тревници, исто така, покажаа поголема отпорност на плевелите поради нивната 25% поголема маса на коренот. Наводнувањето беше поефикасно со 60% повеќе вода што стигнува до корените на тревата. Тревниците што оставија несобрани исечоци од трева ја намалија нивната потреба за ѓубрење со азот за 50%.

Не дозволувајте тие бројки да ве поттикнат да ја намалите висината на вашата косилка во обид да додадете уште повеќе исечоци во вашиот двор. Тревата треба да собира сончева светлина и да спроведе фотосинтеза. Колку повеќе површина е изложена на сонце, толку подобро може да го направи тоа. Повисоката трева, исто така, штеди вода со засенчување на почвата и помага да се истисне плевелот. Правилото на палецот е никогаш да не сечете повеќе од една третина од вашите сечила за трева. Општо земено, ова значи оставање од 3-1/2 до 4 инчинож. Ова ќе биде доволно за да не се обесхрабри растот на коренот, а притоа да се остават мали исечоци кои побрзо ќе се распаѓаат. Одржувањето на ножот на вашата косилка остро ќе избегне груби сечења што им овозможуваат на тревите брзо да ја губат влагата и да станат ранливи на болести.

Штом ќе имате богата популација на почвени микроорганизми кои работат за вас, грижата за вашиот органски тревник ќе биде полесна во сите начини. Но, само затоа што вашата почва е добро газирана и ронлива, затоа што ја задржува влагата, затоа што силниот раст на коренот ги обесхрабрува штетниците од тревникот, а густата, надземна трева го истиснува плевелот и сите тие исечоци од тревата додаваат хранливи материи во вашата почва; сите овие придобивки не значат дека целосно ќе ги избегнете проблемите. Можеби ќе треба да додадете скромни количини на азот на крајот на сезоната на растење, така што вашата трева ќе го има она што и треба на пролет. Сè уште ќе мора да наводнувате, особено во време на помалку врнежи, само не толку многу. Сè уште ќе мора да се наведнувате и да го искорнете залутаниот плевел. Но, ќе имате здрав, органски тревник благодарение на здравата, органска почва. И ќе имате здрава органска почва благодарение на вашиот органски тревник.

Препорачани производи

Bio-Turf (8-3-5)

Го одржува вашиот двор изгледа добро низ подемите и падовите што ги носи секоја година.

Убиец на ракова трева

Брзо ја убива раковата трева, но сепак е природно безбеден за луѓето, миленичињата и околината.

Хортикултурен оцет

Содржи 20% оцетна киселина и вклучува екстракт од јука за брзо делување -- во рок од неколку часа!

Враќање на тревникот

Содржи само БЕЗБЕДНИ и ПРИРОДНИ состојки -- НЕ ѓубриво или хемикалии!

Храна за тревник (3-0- 1)

Овој моќен концентрат со брзо ослободување создава здрава почва и густа зелена трева!

животот на вашата почва, тие растечки популации на микроорганизми почнуваат да извршуваат многу работи кои сега трошат големи количини од вашето време, пари и енергија. отколку да ги убивате со хербициди и пестициди - покажувајќи што прават. Микроорганизмите „... оплодуваат, со фиксирање на азот од воздухот, минерализирање на органските хранливи материи во почвата, генерирање на јаглерод диоксид (најпотребната хранлива материја на растението) и растворање на минерална хранлива материја од карпите; обезлепување, со разградување на слама и друга органска материја во вредни хранливи материи и хумус, кои пак ја зголемуваат способноста за задржување вода и хранливи материи на почвата; проветрувајте ја почвата; и контролирајте многу штетници и болести на тревникот со конкуренција и грабеж“. И ова се само некои од предностите што здравата популација на микроорганизми ги носи на почвата на вашиот тревник.

Накратко, здравата почва која е богата со микробиолошки живот ви заштедува пари, време и напор; тоа значи помалку ѓубрење, помалку наводнување, помалку време и пари потрошени за контрола на плевелите и болестите и, подеднакво важно, значи помалку штетни хемикалии кои се шират во животната средина преку истекување и примена на пестициди.

Но, како ги поттикнувате микроорганизмите да се размножуваат во вашата почва? Едноставно. Почнете да додавате повеќе органски материјал во форма на компост и треваисечоци. И престанете да додавате хербициди и други пестициди.

Побарајте рамнотежа

Првиот чекор во создавањето здрав тревник со изобилство на корисни микроорганизми, без разлика дали тоа е нов тревник или воспоставен, е да тестирајте ја почвата. Киселинско-алкалната рамнотежа на почвата - нивото на pH - е исто толку важна за одгледување трева и нејзините потпорни почвени микроби како што е важна за одгледување зеленчук. Нивоата на азот, фосфати, поташа и други хранливи материи се исто така важни и вреди да се тестираат. (Исто така, добро е да знаете колку органска материја има во вашата почва, но не сите лабораториски анализи ќе ви го кажат ова.) Имањето соодветно ниво на pH ќе ја поттикне тревата да расте на жив начин. Здравата трева, со нејзините корени кои се шират длабоко и широко, обезбедувајќи места за собирање кислород, со нејзините сечила кои растат добро нахранети пред природното мулчирање назад во почвата, ќе обезбеди одлични услови за микробите на почвата.

#1 УБИЕЦ НА ПИЛЕВИ

AllDown

А БЕЗБЕДНА алтернатива на RoundUp® на која и веруваат градовите и општините.

БЕЗБЕДНА алтернатива на RoundUp. AllDown® органски хербицид - 20% оцет за уништување на плевелите, плус лимонска киселина - е производ по кој треба да посегнете кога сте во искушение да се откажете или да прибегнете кон хемикалии. Достапно во 32-oz. готово шише за употреба или концентрат во големини од галон и 2,5 галони.

Достапни се лесни, прецизни и евтини комплети за тестирање pH за домашна употреба.Следете ги внимателно упатствата и, во зависност од големината на вашиот двор, земете неколку примероци на длабочина од пет инчи од различни локации (ова исто така важи и ако испраќате примероци за подетална анализа во вашата локална служба за проширување или друга услуга за тестирање) . Повеќето кооперативни услуги за проширување ќе ве замолат да ги комбинирате вашите примероци во едно откако ќе ги отстраните тревата, корењата и другите живи материи. Следете ги нивните упатства до писмото (можете да најдете врска до службата за соработка на вашата држава тука).

PH на почвата за тревниците треба да биде неутрална до малку кисела, измерен опсег од 6,5 (малку кисела) до 7,0 ( неутрален) е идеален. Мали варијации се прифатливи. Алкалните почви со отчитување повисоко од 7,5 може да доведат до состојба позната како железна хлороза, неспособност на тревникот да акумулира железо. Ова резултира со трева која се засенува кон жолто, а не богато зелено што ние љубителите на тревникот го претпочитаме. Некои треви, според Истражувањето и проширувањето на Државниот универзитет во Канзас, се поподложни на железна хлороза од другите, при што тревата Bluegrass и Zoysia се многу подложни, а Високиот Fescue е најмалку. Биволска трева, бермудска трева и повеќегодишна ржава, велат тие, паѓа некаде помеѓу. Органските извори на сулфур може да се применат за да се намали алкалноста на почвите над 7,5 и да се зголеми внесот на железо.

Избегнувањето на хлорозата е една од причинитезошто pH тестирањето е од клучно значење. Не сакате да се мачите со поставување на нов двор само за да ви излезе бледо и болно. Друга причина е да се поттикне растот на микробите. Почвите блиску до неутрална pH вредност се најдобри за ова. И почвите со pH речиси неутрална им овозможуваат на тревите лесно да ги преземат макро хранливите материи што им се потребни. Можеби имате многу фосфор во вашата почва, но тој нема да биде достапен за вашата трева ако отчитувањето на pH на вашата почва е 6,5 или пониско.

Вашето средство за тестирање или инструкциите на комплетот за тестирање ќе имаат упатства за тоа колку вар (ако вашата почва е премногу кисела) или сулфур (ако е премногу алкална) ќе треба да нанесете. Во секој случај, прилагодувањето на pH вредноста на почвата е мачен процес кој вклучува последователно тестирање по одредено време за адитивите што треба да ги земе почвата. Вар особено бавно се вградува во вашата почва и најлесно е да се нанесе вар на почвата пред да се засади тревникот или да се постави бусен. Ако додавате вар во воспоставен двор, обидете се прво да проветрите пред да нанесете, а потоа лесно наводнете го дворот. Повторете го процесот на проветрување повторно една недела или нешто подоцна. Клучната техника потребна за успешно менување на pH вредноста на веќе поставените тревници е трпеливоста.

Без разлика дали инсталирате нов тревник или работите со веќе изградена трева, користете висококвалитетни адитиви. Вар од школка од остриги, бидејќи е произведен од жив извор, ќе ја неутрализира киселоста побрзо отколку што е кристализиранаизвори. Доломитскиот вар често содржи магнезиум (околу 11%, но тоа може да варира) и може да го додаде овој важен минерал во вашата почва. Ако вашата почва има висока содржина на магнезиум, обидете се со арагонит, додаток на вар што не содржи магнезиум.

Пелетизираната вар овозможува лесно ракување и ширење. Изгорената или брзата вар брзо ќе се движи низ почвата, но таа е многу токсична и треба да ја избегнува органскиот градинар. Хидрираната или изгубена вар, исто така, може да биде опасна и тешко да се шири.

БЕЗБЕДНО ЗА МИЛЕНИЦИ!

Супер природна (9-0-5)

Секое 18 lb торбата покрива 2.000 квадратни стапки и трае до 3 месеци по нанесувањето.

БЕЗБЕДНО е да се игра! Др. Ѓубриво за тревник Earth® (9-3-5) промовира издржлив корен систем и го контролира таложењето на слама. Најдобро од сè, содржи микориза, корисни габи кои ја подобруваат способноста на вашиот тревник да апсорбира хранливи материи и вода, за да се осигура дека хранливите материи се достапни за корените на тревата, дури и во услови на висок стрес. Секоја кеса од 40 фунти покрива 4.400 квадратни метри.

Зелена исхрана

Тестот на почвата на вашата окружна агенција за проширување, исто така, ќе даде резултати за макронутриенти (фосфор, магнезиум, калиум и калциум) и, можеби, микронутриенти ( цинк, бакар бор и железо). Органскиот градинар кој прави темелно нанесување на компост во својот двор нема да мора да се грижи за додавање микронутриенти. И штом се воспостави здрав двор, редовниотвраќањето на исечоците од тревата, заедно со годишното нанесување на компост, природно ќе ги рециклира макро и микронутриентите назад во почвата. Но, ако тестирањето покажа дека вашата почва има многу недостаток на одредени хранливи материи, време е да се надополни. Повторно, квалитетните адитиви се клучни. Оние кои потекнуваат од алги или други извори на океанот ќе обезбедат добро избалансирани хранливи материи, како и скромни количини на азот.

Азотот секогаш треба да се применува внимателно. Употребата на ѓубрива со висока содржина на азот на нови почви од тревникот може да го обесхрабри ртењето на семето додека го поттикнува растот на плевелот. По ртење, вишокот на азот ќе го поттикне растот на сечилата на сметка на длабокиот корен систем. Честите апликации на азот на веќе изградените тревници може да доведат до плиток раст на коренот и неможност да се презимува или да се преживее сушата. Според Службата за проширување на Државниот универзитет во Охајо, есента и доцната есен се најдобро време за примена на азот во повеќето области. Пролетните и летните апликации на азот од типот промовиран од комерцијалните услуги за тревници доведуваат до болести, брз раст кој бара често косење, плитко коренење, поттикнување на плевелот и други проблеми.

Безбедни, органски извори на азот - пченкарен глутен оброк, крв оброк, оброк од памучно семе и разновидни органски ѓубрива - може да се обработат во најгорната почва од четири до шест инчи добро пред садењето за да се максимизира интеграцијата и да се избегне истекување. Истите овиеизворите, минус ѓубривото што може да согорува трева со премногу азот (дури и ако се означени како „компостирано ѓубриво“ — PDF), може да се применат на веќе изградени тревници на кои им е критична потреба од азот. Интегрирајте ги во почвата преку наводнување и или проветрување. Сеопфатните природни ѓубрива за тревниците, оние што содржат азот, фосфат и калиум (поташа) треба да имаат груб сооднос N-P-K од 3-1-2 или нешто блиску, да речеме 8-2-4. Секогаш применувајте инклузивни ѓубрива според упатствата. Внимавајте да не се оплодува премногу со азот. Не е потребна повеќе од приближно една фунта на 1.000 квадратни метри двор. Најдобар начин да додадете азот на вашиот веќе воспоставен тревник и да го поттикнете растот на микробите е да ширите компост еднаш годишно (повеќе за ова подолу).

ФУНКЦИЈА БРЗО!

Комарец и засилувач; Штиклирајте

Убива при контакт! Користете го за да го заштитите вашето семејство без да и наштетите на околината.

Убива при контакт! Побезбеден® комарец & засилувач; Tick ​​Killer ги елиминира овие штетници кои носат болести за да помогне во заштитата на вашето семејство без да ѝ наштети на животната средина. Работи и на бубачки, молци од тревник, тревни црви, армиски црви и европски кранови.

Покрај азот, на вашиот тревник му требаат макронутриенти за да остане здрав. Фосфорот го помага ртењето на семето во новите тревници и поттикнува силен, продорен раст на коренот во веќе изградените тревници. Ако тестирањето покаже дека вашиот тревник е значително недостатокфосфор - а често се и традиционалните, неоргански тревници кои биле третирани со големи количини на азот - треба да додадете добар органски извор како што е емулзија од риба или ѓубриво добиено од морски алги, коскено брашно или меки карпести фосфати. Повторно, износот што го применувате зависи од резултатите од вашиот тест. Фосфорот, доколку не се апсорбира целосно во вашата почва, може да биде штетен за животната средина. Нанесете го внимателно и во мали количини. Не сакате да истекува од вашиот тревник и во природни водни текови каде што може да придонесе за цветање на алги и други водни проблеми.

Калиумот е здрава храна за вашата трева. Го прави вашиот тревник поотпорен на топлина, студ, суша, болести и трошење од честа употреба. Повторно, морските емулзии и рибите се добри добавувачи на калиум, како и зелениот песок и некои минерални додатоци како сулфат од поташа-магнезија (K-Mag). Пепелта од дрво традиционално се користи за подигање на нивото на калиум во почвите, но е особено склона кон истекување и може да ја зголеми pH вредноста на почвата во потребните количини (пепелта од дрво може да содржи и други токсини).

Повеќето од другите есенцијални макронутриенти, калциум и магнезиум, ќе бидат обезбедени од органски додатоци со добар квалитет што ги користите - главно алги и течна риба емулзија - за зголемување на фосфорот и калиумот. Примената на варовник од доломит што го користевте за прилагодување на pH вредноста на почвата, исто така, ќе помогне во снабдувањето со магнезиум.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.