Како да се спречи и да се ослободи од Cutworms ефикасно

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Како да се идентификуваат и ефикасно да се контролираат сечените црви со помош на докажани, органски и најмалку токсични методи.

Црвите се општи хранилки кои можат да предизвикаат голема штета на широк спектар на култури во вашата домашна градина, вклучувајќи ја и брокулата , кељ и карфиол.

Многу видови сечени црви од семејството на ноќни молци Noctuidae се наоѓаат во домашните градини низ САД. Ларвите најчесто се хранат со стеблата на растенијата на или под земјата, и на крајот ги сечат.

Ако се прашувате што точно се сечените црви или како и кога да ги идентификувате, овој водич е совршен за вас. Вклучивме и совети и трикови за тоа како да се спречи наездата на прво место, како и како да се ослободите од сечените црви кои би можеле да го нападнат вашиот двор токму во овој момент.

Што се Cutworms?

Терминот „cutworm“ се користи за ларвите на голем број видови молци.

Возрасните молци лежат јајца на растителните остатоци од пролет до есен, а јајцата на некои видови се појавуваат во пролет и лето и други во есен. Оние што ќе се изведат наесен ја поминуваат зимата во земја или во дрва и излегуваат да се хранат на пролет.

Овие штетници предизвикуваат најголема штета на почетокот на градинарската сезона кога сечените црви се појавуваат по презимувањето и потоа се храни со млади садници.

Крвите се гасеници, но тие често се погрешно помешани за грмушки на бубачки како што се јапонските бубачки.

Какода се идентификуваат црви?

Бидејќи сечените црви консумираат толку широк спектар на овошје и зеленчук, младите садници и трансплантации се особено ранливи на напад од овие штетници. Сечењето црви може да се најде со движење низ вашата градина во самрак или навечер и гледање во основата на растенијата. Тие претпочитаат и облачни денови.

Постојат неколку сорти, а бојата може да биде од сива до розова до зелена до црна, а нивната должина може да достигне и до два инчи. Тие доаѓаат во цврсти, забележани и пругасти модели. Кога не се движат, тие обично се виткаат. Црвите се ноќни, се хранат само ноќе, а се кријат во текот на денот.

Еден од најчестите видови на црви е црните црви (Agrotis ipsilon). Тие прераснуваат во темен молец од мечова трева, кој има мали темни дамки на телото.

Peridroma saucia saucia, или разновидните црви за сечење, се уште еден широко распространет вид. Имаат кафени дамки и тенка бела лента по средината на грбот.

Во зависност од тоа каде живеете, може да наидете и Army Cutworms, Bristly Cutworms, Bronzed Cutworms, Claybacked Cutworms, Clayhill Cutworms, Dingy Cutworms , и бледо вестерн Cutworms.

Генерално, сепак, возрасните црви се молци со темни крила. Тие се обично кафеави или сиви и се долги околу 1½ инчи со должина на крилата од 1½ инчи. Внимавајте на возрасните, бидејќи женките ќе несат јајцасува почва откако ќе се парат.

Гечениците на режаните црви (ларви) се витки, со меко тело, сиви или досадни кафеави гасеници (долги 1-2 инчи) кои се виткаат кога мируваат или се вознемирени. Тие се хранат ноќе и дупчат во почвата во текот на денот.

Возрасните се темносиви или кафеави молци кои летаат ноќе (1-1/2 инчи распон на крилјата) со парталави дамки или ленти на нивните крилја. Тие не ги оштетуваат растенијата.

Забелешка: Популацијата на штетници многу варира од година во година. Кога се многубројни, сечените црви можат да уништат и до 75% од културата.

Животен циклус на режачот

Повеќето видови зимата ја минуваат во почвата или под градинарски отпад како млади ларви. Во пролетта, како што температурите се загреваат, тие стануваат активни и почнуваат да се хранат со растенија ноќе, останувајќи скриени во текот на денот.

Ларвите се растопуваат неколку пати и кога целосно ќе пораснат, куклираат во почвата (доцна пролет). Во рок од една недела се појавуваат молци и почнуваат да несат стотици јајца главно на стебла и лисја. Една до пет генерации годишно, во зависност од видот.

Забелешка: Ларвите кои презимуваат и првата генерација на пролет се најштетни. Неколку видови ја минуваат зимата како кукли или молци кои хибернираат.

Штета предизвикана од црвите

Крвите можат да нападнат различни растенија бидејќи се општи хранителки. Зеленчукот како што се аспарагус, грав, зелка и други распрснувачи, моркови, целер, пченка, зелена салата, грашок, пиперки, компири и домати семеѓу нивните омилени намирници за консумирање.

Неколку видови се хранат и со тревна трева. Сечените црви се хранат со виткање на нивните тела околу стеблото. Ова хранење резултира со сечење на растението веднаш над површината на почвата.

Оштетувањето се случува ноќе кога гасениците се хранат со отсекување на стеблата на садници и млади растенија близу или веднаш под површината на почвата. Често, цел ред новозасаден градинарски зеленчук ќе се отсече во текот на ноќта.

Различни видови црви ќе се качуваат на растенијата што ќе им наштети на зеленилото, пупките и ластарите. Сечените црви се исто така познати по тоа што ги пробиваат клубените од компирот. Сечените црви од доцната сезона ќе тунелираат во овошјето.

Крвите, како и нивните блиски братучеди, армиските црви, исто така често ја напаѓаат тревната трева. Штетата што ја нанесуваат на тревата - отсекување на сечилата на круната - обично е повеќе дисперзирана отколку штетата од армиските црви. Сечените црви ги фаворизираат терените за голф каде што предизвикуваат џебови од мртва и исчезната трева како на патеките, така и на ставањето зеленило.

Како да се ослободите од црвите

Губењето на драгоцените трансплантации еднаш на режаните црви е најпогодна луѓето бараат да спроведат превентивни мерки како дел од планот за интегрирано управување со штетници.

Малку е потажно отколку да излезете во градината едно утро за да ги најдете садниците што сте ги започнале пред месеци во затворен простор се отсечени од корен .

Превентивни мерки за сечење црви

 • Пред садење нова градина отстранетеплевел и растителен отпад што може да ги хранат и да ги засолнат ларвите во развој.
 • Свртете ја почвата по чистењето на есента, а потоа дајте им шанса на птиците и другите предатори да ги соберат изложените ларви и кукли.
 • Коси како што е можно поблиску до работ на вашата градина за да им дадете на исечените црви помалку да се хранат и помалку засолниште во близина на вашите растенија. на ларвите им е потешко да стигнат до вашите растенија. Исто така, ви дава поголема шанса да ги забележите.
 • Почекајте што е можно подоцна пред да започнете. Cutworms одат во движење рано во сезоната на растење. Дајте им можност да гладуваат пред да ја исклучите вечерата.
 • Поставете картонски јаки (или контејнери со млеко со исечен долен дел) околу стеблата за трансплантација за време на садењето. Погрижете се да ја обработите јаката во почвата барем еден инч или два.
 • Засадете сончоглед по должината на работ на вашата градина. Сончогледите се омилена мета на сечените црви. Растенијата ќе ги привлечат ларвите давајќи ви шанса да ги соберете од земја пред да се упатат кон вашата пченка.

Справување со наезда од црви

 • Присуството на многу птици хранењето во дворот може да укаже на сечени црви во вашата трева.
 • Рако чепкајте гасеници откако ќе се стемни. Ова е често најпродуктивно по дожд или темелно наводнување.
 • Забавете го напредокот на црвите, кои не сакаат да пловат на сува почва, сонаводнување наутро, а потоа лесно обработувајте ги патеките на вашата градина до длабочина од еден инч или повеќе. Оваа култивирана почва брзо ќе се исуши додека ја заробува влагата под неа. Не користете прекривка која им дава засолниште на црвите.
 • Корисните нематоди ослободени во влажна пролетна почва ќе ги нападнат и уништат исечените црви кои живеат под земја. Тие се особено корисни да се применуваат во текот на сезоната откако сечените црви се проблематични.
 • На првиот знак на молци, пуштајте трихограма оси неделно во текот на три последователни недели за паразитирање на јајцата на црви.
 • Ширење линија на дијатомејска земја околу основата на растенијата поставува бариера за ларвите. Дијатомејската земја, фосилизираните, абразивни остатоци од праисторискиот морски живот, буквално ви дозволуваат да нацртате линија во нечистотијата што е смртоносна за сите ларви што ќе поминат преку нив. Bt-kurstaki ) и меласа на површината на почвата за привлекување и убивање гасеници. Еко-Бран ќе ги убие и гасениците што се хранат со него.
 • Во случај на тешки зарази, побарајте инсектициди со состојки како што се карбарил, цифлутрин и перметрин. Се препорачува пестицидот да се нанесе навечер пред да излезат црвите за сечење на вечерното хранење. Треба да се нанесе на стеблата или листовите за качување на црви.

Забелешка: Градините кои беа покриени со трева или плевелпретходната сезона се особено привлечни за овој штетник.

Препорачани производи

Корисни нематоди

Овие ситни паразити слични на црви ловат и уништуваат над 230 различни штетници.

Trichogramma Wasps

Оваа мала паразитска оса -- 1/50-та инчи -- ги напаѓа јајцата на гасениците кои јадат лисја.

Bt kurstaki (Bt- и)

Најефикасниот најмалку токсичен производ достапен за гасеници што јадат лисја.

EcoBran

Брзо ги убива скакулците и е наменет за одгледувачи на кои им треба итно соборување .

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.