Како да управувате со влагата во вашиот куп компост

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Рекордната суша заклучена на многу (и мислиме на многу) делови од земјата ги повикува домашните градинари, како и комерцијалните интереси да ги преиспитаат своите стратегии за наводнување. Подеднакво важна за органските градинари е содржината на влага во нивниот куп за компостирање.

Влагата во компостот е критична и ако има премногу или премалку може да го забави или закиселува процесот. Премалку ќе го забави или запре процесот на компостирање. Имајќи премногу влага во купот ќе ги пополни потребните воздушни простори и ќе го претвори процесот во анаеробен дигестор, нешто што повеќето градинарски компостери сакаат да го избегнат (иако тоа е прифатена техника за компостирање со свој сет на барања).

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Компактна (88 гал.)

Совршена големина за семејства кои создаваат 2-3 кеси материјал месечно.

Со вистинската опрема, претворањето на ѓубрето во градинарско злато е неверојатно! Во Planet Natural обезбедуваме сè што ви треба: канти, калапчиња и активатори за готвење на куповите, плус превртувачи на компост за да се проветрува вашиот куп. Сега, ајде да изгниеме!

Како знаеш дали на твојот куп компост му треба наводнување? Повеќето стручни компостери сугерираат содржина на влага од 40% до 60%. Брзата, практична визуелна проверка треба да ви каже дали купот е премногу сув: ќе му недостасува топлина и ќе има малку докази за распаѓање на органскиот материјал. Ако компостот е премногу влажен, веројатно е лигав и мириса лошо. Адобро правило е тестот за сунѓер: вашиот компост треба да има конзистентност и содржина на влага како исцеден сунѓер кога ќе го цедите. Достапни се мерачи на влага за компост, но се покорисни за комерцијалните компостери. Тие не се навистина неопходни за домашниот композитор кој може да каже со чувство како е нивниот куп (исто така бараат повеќекратни читања - еден дел од вашиот куп може да биде послаб од другите - и има тенденција да биде скап).

Решенија? Лесно… Ако вашиот компост е премногу сув, полевајте го од врвот надолу додека не ја достигнете саканата конзистентност на „исцеден сунѓер“. Доброто вртење во овој момент ќе помогне во рамномерна распределба на влагата. Ако го компостирате премногу влажно, обидете се да додадете хартија од весници, кафеава (небелена) картон или сечкана слама (погрижете се да нема семки ако можете). Идејата е да ја отворите внатрешноста на вашиот куп за да може да циркулира повеќе воздух. Додавањето воздух со вртење на купот исто така може да помогне (но е многу повеќе работа). Најдоброто време за да ја добиете вистинската содржина на влага на купот е кога ќе го изградите. Штом еден куп ќе се стартува правилно, тој е речиси самоодржлив (без тоа вртење). Исто така, постои можност ако живеете во влажна крајбрежна клима, вашиот куп ќе биде премногу влажен поради честите дождови. Покривањето на вашиот куп со слама или дури и церада ќе помогне. И тоа ќе помогне да се задржи топлината.

Еден од најдобрите начини за одржување на содржината на влага во вашиот компост е да го обработитево канта за компост или калап. Не само што ќе му помогне на вашиот компост да ја задржи влагата што може да се изгуби со испарување, туку и го олеснува вртењето - внесувањето воздух. И ако случајно живеете на место каде што дождот е обилен, тој ќе ја задржи влагата од вашиот компост. Ова лето, малкумина од нас можат да замислат таков проблем.

Препорачани производи

Compost Crock (црна)

Нема потреба да истрчате до корпата после секој оброк - само подигнете го капакот и фрлете ги остатоците од масата.

EZ-Tumbler (90 gal.)

Овој работен коњ е целосно направен во САД од 100% рециклирани материјали .

Compost Turner

Лесен и ефикасен начин за мешање и додавање кислород во купот без кревање тешки.

Earth Engine

Нуди голем капацитет, цврстина, разноврсност и убавина во вашиот двор.

Произведувач на компост

Сопствено спој на микроорганизми кои се користат за разградување на отпадот од кујната и дворот.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.