Како ефикасно да се идентификуваат и да се ослободите од црви од зелка

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Овие кадифени зелени гасеници можат брзо да ги проголтаат посевите на бразика во домашните и пазарните градини. Научете ефикасни, органски решенија за контрола на црви од зелка овде.

Црвите од зелка се кадифено зелени гасеници кои можат брзо да ги проголтаат културите на бразика во домашните и пазарните градини.

Сега вообичаено низ САД, увезените Црв од зелка ( Pieris rapae ) прави голема штета на brassica и другите култури од семејството на зелка во полињата и градините каде што добива основа.

Иако ларвите на овој градинарски штетник се движат бавно, тој е исклучително деструктивен, особено подоцна во сезоната на растење, кога популациите може значително да се зголемат.

Ако се сомневате дека наезда од зелкави црви во вашата домашна градина, дојдовте на вистинското место! Овде, во Planet Natural, составивме целосен водич кој ќе ви помогне не само да ги идентификувате црвите од зелката и нивната штета, туку и да научите точно како да се ослободите од нив без оглед на фазата во која ќе ги откриете.

Затоа, продолжете на читање за да научите сè што треба да знаете за црвите од зелка!

Што е зелен црв?

Црвите од зелка (Pieris rapae) се истиот штетник како и увезениот црв од зелка, со возрасни пеперутки понекогаш се нарекуваат белки од зелка или мали белислучајно е претставена овде.

Белата пеперутка од зелка може да изгледа како прекрасен додаток во градината, но најверојатно несе јајца на долната страна на листовите и шират зарази.

Постојат многу различни видови на црви од зелка. Во Соединетите Американски Држави, најзастапени се увезениот зелен црв (Pieris rapae), јамката од зелка (Trichoplusia ni) и дијамантскиот молец (Plutella xylostella).

Овие штетници може да предизвикаат широко распространета штета, па затоа се контролира и да се ослободите од нив треба да биде од најголема важност штом ќе бидат забележани во вашата домашна градина.

Домаќински растенија за црви од зелка

Како што сугерираат нивните имиња, тие се особено привлечени од зелката и сенфот растенијата. Оваа група на зеленчук, исто така наречена фамилија brassica, вклучува зелена репка, сенф зелена, келераба, рутабага, брокула, кељ, зелје, бриселско зелје и, се разбира, зелка.

Но, почекајте, има повеќе! Црвите од зелка се откриени на широк спектар на други растенија во многу домашни градини, вклучително и цвеќиња како што е исоп.

Како да се идентификуваат црви од зелка

Увезената зелка (1-1/4 инчи долги) се кадифено зелени ларви и имаат многу кратки фини влакна и слабо жолти ленти по неговата страна и задната страна. Неговите пет комплети про-нозе се лесно видливи.

Тие не треба да се мешаат со петелките од зелка, кои се жолто-зеленигасеници. Клучот за идентификување на црви од зелка е да се бара слабо жолта лента на нив.

Возрасните прераснуваат во бели или бледожолти пеперутки (од 1-2 инчи распон на крилјата) со три или четири црни дамки на нивните крилја. Тие често се забележуваат како мавтаат низ градината од рана пролет до доцна есен.

Животен циклус на црв од зелка

Возрасните женки се појавуваат во рана пролет по презимување како зелени кукли. Снесуваат до 200 ситни жолти јајца на растенијата домаќини, обично на долната страна на листовите или по должината на лисните вени. Овие се отвораат за 7 или повеќе дена (во зависност од температурата) во млади ларви гасеници.

Ларвите се хранат многу 15 или повеќе дена, а потоа се кутреат на долните лисни површини или блиските градинарски објекти.

Во текот на доцната пролет и летото, црвот куклира 10 дена пред да се појави новата генерација на пеперутки. Секоја година има 3 до 5 генерации кои се преклопуваат, дури 8 во потоплите области.

Штета предизвикана од црви од зелка

Во фазата на ларви, црвите од зелка ќе се хранат со површинскиот слој на листовите , оставајќи зад себе проѕирни, ткивни лузни.

Како што растат, тие џвакаат големи, неправилни дупки кои обично почнуваат од надворешните листови од зелка и други култури од зелка и синап (брокула, карфиол, кељ, репа, ротквица ).

Овие штетници се хранат со зеленило и често ги намалуваат зрелите растенија на обични стебла и големи вени ако се оставатнеконтролирано.

Додека црвот се храни, најчесто се пробива во центарот на главите од зелката, контаминирајќи ги со фекалните пелети и оставајќи дамки. Темнозелените пелети може да се најдат и во кривината на листовите во близина на стеблото.

Овие ларви често се неподвижни и тешко се отстрануваат и може да останат незабележани кога се мијат производите.

Како да се ослободите од црви од зелка (ефикасна контрола на зелките)

Увезениот зелен црв е еден од многуте црви кои ги напаѓаат градинарските растенија. За среќа, контролните тактики насочени кон одреден црв, без разлика дали се тоа луперчиња, армиски црви, сечени црви или дијамантски молци, обично се ефикасни против сите.

Садењето со придружник е корисна пречка за многу штетници. Црвите од зелка се одбиваат од мајчина душица, па затоа би било добра идеја да засадите мајчина душица во близина на вашите подложни растенија. Црвите од зелка ги привлекуваат растенијата од синап, така што садењето сенф во близина на повредни растенија може да биде добра стапица за црвите од зелка

Од друга страна, некои придружни растенија можат да послужат како „култура за стапица“ и да привлечат црви од зелка - додека ги намамувате подалеку од вашиот зеленчук! Настурциумите се одличен пример. Сепак, погрижете се периодично да ги отстранувате заразените растенија за да спречите растечка популација на молци од зелка во вашата градина.

Методи во раната сезона за да се ослободите од црви од зелка

 • Овој инсект има многу природни непријатели, вклучувајќи грабливи бубачки, пајаци, жолти јакни,зелена врвка и паразитски оси. Птиците, исто така, сакаат црви од зелка. Погрижете се вашата градина да ги поздрави овие корисни инсекти и суштества. И не користете хемиски спрејови кои може да им наштетат или да ги уништат овие природни предатори.
 • Заштитете ги растенијата со пловечки покривки за да ги спречите возрасните да несат јајца.
 • Обидете се да садите придружни со растенија кои служат како корисна пречка против црви од зелка. Ова вклучува мајчина душица, копар, лаванда, оригано, кромид, лук, па дури и невен.
 • Растителни култури како што се настурциуми или сенф во близина на вашите повредни култури за да ги намамат. Повремено отстранувајте ги сите заразени стапици посевите за да не се шири наездата.
 • Користете феромонски стапици за да го одредите главниот период на летот за молци.
 • Ослободете ги трихограмските оси за да ги уништите јајцата.
 • Грабливи оси на разни видови, најдомородните во вашата градина, ќе бараат јајца од сите видови црви. Помогнете им да се заштитат со користење на нешто друго освен недискриминирачки хемиски пестициди.
 • Биркарите известуваат дека молците се обесхрабрени да несат јајца на зелка испрскана со масло од танзи или силно сварен чај од танзи (поради испарливите масла што ги содржи, чаевите може да биде опасно за луѓето, особено кога се консумира во количина и треба да се избегнува; наместо тоа, користете го во вашата градина). Садењето танзи во близина на вашите култури од зелка исто така може да ги обесхрабри. Во примерот надвонасочна природа на придружното садење, танзиот засаден во близина на зелка делува изненадувачки добро.
 • Штом се забележи оштетување (големи неправилни дупки во лисјата, фекални пелети на растенијата и земјата), започнете со рачно берење гасеници и нивно уништување .
 • Отстранете ги сите растителни остатоци што може да содржат јајца или црви. Ако вашите растенија имаат јајца на нив, можете да отстраните неколку лисја. Не ги ставајте во вашиот компост. Наместо тоа, уништете ги за да спречите појава на дополнителни проблеми.

Методи за доцна сезона за да се ослободите од црви од зелка

 • Кокошките можат да бидат темелно собирачи на црви од зелка. Патки, исто така. Се разбира, тие исто така може да јадат работи што не ги сакате, особено во почетокот на сезоната кога растенијата се уште се мали. Почекајте додека вашите растенија да добијат големина и да бидете сигурни дека имате проблем со штетници пред да ги ослободите клетите.
 • Ботаничките инсектициди - добиени од растенија кои имаат инсектицидни својства - имаат помалку штетни несакани ефекти и побрзо се распаѓаат во околината отколку синтетичките хемикалии. Сепак, тие сè уште се токсични и треба да се користат само откако ќе се испробаат други најмалку токсични опции.
 • Можете и да испрскате масло од ним директно на црви од зелка за да ги уништите. Маслото од Neem е ефикасен и природен пестицид кој може да помогне во решавањето на вашиот проблем кога се користи заедно со другите методи наведени овде.
 • Штом ќе се појават црви, нанесетеГрадинарска прашина што содржи Bt (Bacillus thuringiensis var. kurstaki) до лисјата каде што се гледаат. Оваа природна почвена бактерија, наведена за органска употреба од Институтот за преглед на органски материјали, ќе ги извади црвите додека се хранат.
 • Спиносад, активната состојка во Спрејот за инсекти во Монтереј Гарден е направен од ферментација. Не опстојува во животната средина - културите се подготвени за берба еден ден по нанесувањето и е добра замена за прашината Bt-kurstaki .

Методи за спречување на есента за чување на зелката Црвите се далеку

 • За да се спречи презимување на куклите да се појават како возрасни во рана пролет, до под сите градинарски остатоци на кои би можеле да се закачат. На места со поблаги зими, можеби ќе биде неопходно целосно да се отстранат остатоците. Обрнете посебно внимание на растенијата од семејството на сенф. Тие се омилено место за презимување на куклите од црви од зелка.
 • Црвите исто така ќе се повлечат на маргините и границите на градината. Чувајте ги чисти и кратки за да спречите презимување таму.

Препорачани производи

Trichogramma Wasps

Оваа мала паразитска оса -- 1/50-та инчи -- ги напаѓа јајцата на гасениците што јадат лисја.

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Градинарски спреј за инсекти (Spinosad)

Ефикасен убиец на инсекти кој неодамна беше откриен од почватаво дестилерија за рум.

Bt kurstaki (Bt-k)

Најефикасниот најмалку токсичен производ достапен за гасеници што јадат лисја.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.