Како (и кога) да ги исечете розите

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Целта на кастрењето на розите е да се подобри здравјето на растението и да се контролира неговата форма. Научете ги соодветните совети и техниката овде.

„Но, оној што не се осмелува да го фати трнот, никогаш не треба да копнее за розата.“ – Ана Бронте

Најдобро време за кастрење рози  е раната пролет (често во времето кога нарцисите почнуваат да цветаат). Кастрењето има две клучни придобивки: ги одржува вашите растенија здрави и го подобрува нивниот целокупен изглед. Иако кастрењето може да биде застрашувачка задача, имајте на ум дека е многу тешко да се убие грмушка од роза со лоша техника и повеќето грешки (без разлика колку се лоши) на крајот повторно ќе пораснат. Исто така, повеќето експерти се согласуваат дека добар обид за кастрење често е подобар од никаков обид.

Започнете со отстранување на мртвото, заболено или зимско оштетено дрво, сечејќи го на местото каде што е здраво. Понекогаш може да биде тешко да се одреди дали стеблото е мртво или не, бидејќи неговата боја може да биде иста (темно кафеава до црна). Еден начин да се знае сигурно е да се отсече малку од врвот на стеблото. Ако внатре е зелено, жив е. Ако е темно кафеава до сржта, нема да се враќа!

Ние ги нудиме најдобрите алатки за кастрење за сите ваши потреби за нега на растенијата. Чистите брзи исечоци, без разлика дали се за собирање цветови или за отстранување на вишокот, помага во спречување на болести и изумирање. Бидете сигурни дека имате најквалитетни рачни алатки за оваа работа.

За да останат здрави, на розите им се потребнимногу циркулација на воздухот. Отстранете ги сите големи гранки што минуваат низ центарот на грмушката. Тие ќе го намалат протокот на воздух откако ќе се развијат лисјата. Исто така, отстранете ги ластарите што растат низ другите делови на растенијата и сите тенки, вретено стебла кои се помали во дијаметар од молив. Направете ги овие исечоци што е можно поблиску до растението. Ако остане мал никулец, ќе се развие нов раст. Откако ќе се направат исечоците, запечатете ги со заштитна паста за да спречите болести и проблеми со пробивачот на трска.

Откако ќе го отворите центарот на растението, преминете на кастрење за обликот и изгледот. Како ќе се средувате ќе зависи од видот на растението роза што го имате. Различни сорти бараат различни пристапи. На пример, треба внимателно да ги исечете старите градинарски рози стебло по стебло. Со минијатурни рози, целокупното „сечење на зуи“ ќе биде доволно. Грмушките рози треба да се исечат назад, но не бараат тешка работа.

За хибридни рози чај, grandiflora или floribunda, стремете се кон растение кое има облик на вазна, пошироко на врвот и потесно на основата. Преостанатите стебла на грмушката треба да се исечат на различни должини долги помеѓу 10 и 15 инчи, за да се промовира континуирано цутење.

Рузите за качување бараат посебен третман. Како прво, немојте да се радувате на чкрапалото со лопатките или ножиците. По садењето, почекајте неколку години пред да направите исечоци. Ова ќе му даде на растението одредено време да се воспостави. Сепак, немојтецелосно занемарете ја неговата „хигиена“. Младите планинари сè уште бараат малку дотерување додека го чекаат големото кроење. Отстранете го заболеното или мртвото дрво и врзете ги стапчињата за пергола или друга поддршка додека растат. Штом растението ќе порасне долги бастуни, страничните гранки ќе почнат да даваат цвеќиња.

Како и кај другите видови рози, само качувачките рози кастрете ги во рана пролет. Отстранете го старото и непродуктивно дрво и потоа исечете го на две или три пупки. Исто така, отстранете ги сите странични страни што носеа цвеќиња претходната сезона. Ако имате несоодветни бастуни кои растат на погрешен начин, обидете се да ги тренирате. Ако тоа не функционира, отстранете ги некооперативните.

Без оглед на видот на растението роза што го режете, обидете се да бидете сигурни дека пупките за раст на преостанатите стебла се свртени нанадвор (видете Основни исечоци за кастрење) . Иако ова може да потрае неколку години за да се постигне, тоа ќе ги задржи гранките да растат подалеку од центарот на растението. Дали имате проблем со наоѓање пупки? Побарајте мала лузна или линија на кората на розата.

ОМИЛЕН!

FELCO 2

Ова е класичниот модел што го започна сето тоа. F2 најдобро е за општа употреба.

Ова е класичниот модел што го започна сето тоа. FELCO 2 кројката е алатка со високи перформанси, за да се заврши, што ви овозможува да работите цел ден со минимален замор на рацете. Вклучува целосно метална конструкција со заменливи делови.

Штом ќе завршите, време е за чистење. Греблокакви било лисја или остатоци од под растението за да не создадете дом за инвазивни инсекти. Исто така, нанесете спреј со вар/сулфур или мешавина од бакар и вар за да ги уништите сите јајца од инсекти што може да се присутни.

Совети и засилувач; Техники

  >
 1. Избришете за да го отворите центарот на растението. Ова ќе поттикне поголема циркулација на воздухот во грмушката, ќе го забави нападот на инсектите и ќе ги намали проблемите со габите.
 2. Курете ги стеблата под агол од 45 степени, веднаш над пупката за раст што е свртена подалеку од центарот на растението.
 3. Кога правите засеци, не го оштетувајте растението. Сечењата треба да бидат остри и прецизни.
 4. Отстранете го мртвото, заболено или зимски оштетено дрво, пресечете го на местото каде што е здраво. Стигнавте до здраво дрво кога центарот на трската е бел.
 5. Отстранете ги малите гранчиња и оние што се вкрстуваат со други израстоци.
 6. Запечатете ги исечоците за да спречите болести и проблеми со дупчаникот на трска.
 7. Отстранете ги цицачите што растат под графтот (соединување пупки).
 8. Кога ќе завршите, исчистете ги областите околу и под растенијата за да ги намалите проблемите со болести и штетници од инсекти.

Препорачани производи

Bypass Pruner

Создаден за тешки работи со моќни ножеви од јаглероден челик и удобни рачки.

КорењеЗапечатувач (8 oz)

Користете го за да создадете еластично, заштитно заптивка над површината и да го забрзате заздравувањето.

Книга за кастрење

Овој водич покрива илјадници видови во податлив формат A-Z.

Ракавица за заштитување на раката

Манжетните со должина до лактите во дизајнерски модели на пејсли ви нудат многу заштита.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.