Како органски да се контролира Codling Moth

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Да, можно е да се ослободите од молци со помош на време тестирани, органски и природни техники. Еве како:

Се наоѓа во сите области каде што се одгледуваат јаболка во светот, молецот ( Cydia pomonella ) се смета за еден од најразорните штетници на јаболката. Возрасните се сиви до кафеави молци со распон на крилјата од 3/4 инчи. Имаат чоколадна боја на врвот на секое предно крило и бакарни попречни ознаки.

Ларвите на молците се розови или кремасти бели гасеници со шарени кафени глави кои тунелираат низ јаболката директно до јадрото. Додека се хранат, истиснуваат насипи од фекален материјал, наречен фрас, кој се собира околу влезната дупка. Оштетувањето ја намалува пазарната вредност на овошјето и го прави несоодветно за човечка исхрана. Алтернативни растенија домаќини вклучуваат круши, ракови, ореви и коскесто овошје.

Забелешка: Молецот бил воведен во Северна Америка од колонистите пред повеќе од 200 години и сега е еден од водечките штетници во домашните овоштарници.

Животен циклус

Целосно растените ларви минуваат низ зимата во кожурец под лабавата кора или во ѓубрето од овоштарниците. Пупацијата се одвива во пролет. Молците почнуваат да се појавуваат околу времето кога јаболкниците се во цут и во просек несат од 50 до 60 јајца на лисја, гранчиња и плодови. Откако јајцата ќе се изведат, ларвите се хранат накратко со лисјата, а потоа го оштетуваат овошјето со всадување во центрите. Ларвите се хранат за тринедели, а потоа оставете да барате соодветно место за вртење кожурци. Има две генерации годишно.

Како да се контролира

  1. Скршете ја кората на почетокот на пролетта за да ги отстраните кожурците кои презимуваат и потоа испрскајте All Seasons® хортикултурно масло за рано искоренување на јајцата и првата генерација стадиуми.
  2. Корисните нематоди се микроскопски паразити слични на црви кои активно ловат, продираат и уништуваат незрели фази на овој штетник. Испрскајте ги стеблата и главните гранки, а исто така и над почвата до линијата капка по капка за 60% до 90% смртност кај пред-куклите.
  3. Користете феромонски стапици за да го одредите врвот период на летот за молци, а потоа ослободете trichogramma оси за напад на јајца. Феромонските стапици, исто така, ќе помогнат да се намалат машките молци каде популацијата е мала, а дрвјата се изолирани.
  4. Bt-kurstaki (Bt) и спрејовите Spinosad се умерено ефикасни бидејќи ларвите поминуваат толку малку време на хранење надвор овошјето. Нанесете само за време на шрафирање на јајцата (консултирајте се со локален добавувач за точни времиња).
  5. Surround WP - каолин глина што може да се навлажнува - може да се користи за одвратување широк спектар на штетници (и болести) на овошни дрвја и ќе намалување на оштетувањето на молецот за 50-60%. Нанесете пред да пристигнат молците и продолжете со 6-8 неделни апликации, или додека не заврши заразата.
  6. Во областите со тешка зараза, прскајте инсектициди од растително потекло кога 75% од ливчињата ќе паднат, проследено со три прскања на 1-2неделни интервали. Овие природни пестициди имаат помалку штетни несакани ефекти од синтетичките хемикалии и побрзо се распаѓаат во околината.

Совет: Во пролет, цврсто врзете ги стеблата на дрвјата со брановидни картонски ленти (4 - широк до 6 инчи) за да се обезбеди место за ларвите да ги вртат своите кожурци. Отстранете ги и уништете ги лентите откако ќе се формираат кожурци.

Препорачани производи

Корисни нематоди

Овие ситни паразити слични на црви ловат и уништуваат над 230 различни штетници.

Trichogramma Wasps

Оваа мала паразитска оса -- 1/50 инчи -- ги напаѓа јајцата на гасениците што јадат лисја.

Кодлинг молец

Докажано е ефикасно против #1 причината за црви јаболка. НЕ се потребни пестициди!

Bt kurstaki (Bt-k)

Најефикасниот најмалку токсичен производ достапен за гасеници што јадат лисја.

Градински спреј за инсекти (Спиносад)

Ефективен убиец на инсекти кој неодамна беше откриен од земја во дестилерија за рум.

Surround WP

Се применува како течност, Surround WP - каолин глина - испарува оставајќи заштитна фолија.

Хортикултурно масло

Супериорен тип парафинско масло кое брзо се разградува и нема речиси никаква токсичност.

Крај на СИТЕ.

Еден од најекономичните и најпогодни спрејови за инсекти на пазарот!

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.