Компании против означување на ГМО

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Не е изненадување што Монсанто, Дупонт и другите вложуваат големи пари во Калифорнија за да се борат против референдумот за означување на ГМО во државата кој ќе биде на гласачкото ливче на 6 ноември. Како го прават тоа - преку сурогат организации - е точно надвор од големата американска политичка традиција на организации со иронично име. Предните групи помагаат да се сокријат играчите зад овие организации. И што може да биде поиронично од криење на идентитетите на компаниите и поединците кои се борат против иницијативата за правото да се знае?

AlterNet, независниот сервис за собирање вести, проценува дека неколку големи фронт групи ќе потрошат 60 долари за 100 милиони долари за борба против иницијативата. Една од најголемите е Коалицијата против означување на скапата храна. Нивната веб-страница наведува такви застрашувачки написи на теми, вклучително и како означувањето на ГМО ќе им наштети на сиромашните и ќе го ограничи вашиот избор на храна. Кој точно стои зад CACFL? Имињата не се изненадувачки. Според написот, тој е составен од „Здружението на производители на намирници (GMA), чии членови ги вклучуваат и Монсанто, БАСФ, Баер, Дау и Сингента, сите производители на ГМО семе и сродни производи, како и многу големи преработувачи на храна и синџири супермаркети. . На списокот е и Советот за биотехнолошки информации (ЦБИ), чии членови се Монсанто, БАСФ, Баер, Дау и Сингента. Нивната мисија? Да ги „заштити“ потрошувачите од ГМОетикетирање.

AlterNet известува дека групите се подготвени да ослободат рекламен напад против мерката. Тие се соочуваат со тешка битка. USA Today извести дека анкетата во март покажала дека 87% од испитаните возрасни сметаат дека генетски модифицираната храна треба да биде означена. Но, ако мислите дека пасусот е слем забивање, запомнете го ова:

„Пред една деценија во Орегон, слична мерка која се чинеше дека има поддршка од две третини од гласачите беше отфрлена откако последен- Блиц за минутно трошење со етикетирање на противниците. Со финансиска поддршка на органската индустрија, поддржувачите на етикетирање во Калифорнија велат дека ќе бидат подобро подготвени. интереси за производство на храна. Сите ние заинтересирани за природна храна ќе ја гледаме оваа со интерес.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.