Компостирање Бокаши: Инструкциски водич чекор по чекор

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Компостирањето Бокаши е процес на анаеробна ферментација кој се потпира на инокулирани трици за да го ферментира кујнскиот отпад, вклучително месото и млечните производи, во безбедна почва и чај богат со хранливи материи за вашите растенија.

Бокаши е метод на компостирање на ферментација која лесно можете да ја направите дома со само неколку едноставни чекори кои вклучуваат запечатување на кујнски остатоци и органски отпад во херметички контејнер со медиум.

Готовиот производ е растителна храна екстремно богата со хранливи материи која може да да бидат закопани во ровови за компост во градината.

Тоа е анаеробен процес на ферментација кој се потпира на инокулирани трици од Бокаши за да го ферментира кујнскиот отпад, вклучувајќи месо и млечни производи, во безбедна почва и чај богат со хранливи материи за вашите растенија .

Во компостирањето Бокаши, остатоците од храна од секаков вид, вклучително и оние што се забранети од традиционалните методи на компостирање, како месото и млечните производи, се мешаат со дел од инокулираните трици, притиснати во кофата Бокаши, покриени со уште една грст од трици, ан г цврсто покриен. Кога корпата е полна, таа се затвора и се остава настрана десет до дванаесет дена.

Секој втор ден во тоа време, можете да ја користите практичната шипка во кофата Бокаши за да ја исцедите течноста што е неизбежна нуспроизвод од овој процес на компостирање. Оваа течност е позната и како „чај Бокаши“ и е непроценливо богатство за вашите домашни растенија бидејќи е преполна соовој приговор промаши важна точка: додека на материјалот што влегува во канта Бокаши би биле потребни месеци за да се компостира во куп на отворено, пред-компостот целосно се распаѓа за околу еден месец.

Киселата природа на Бокаши значи дека треба да внимавате на pH вредноста на купот, особено ако често додавате Бокаши.

Како да сварите сопствен чај Бокаши

Чајот Бокаши, познат како сок Бокаши, е полн со хранливи материи кои го подобруваат азотот во почвата, а со тоа го зголемуваат приносот на растенијата и е одличен за домашните растенија.

Традиционалниот процес бара закопување на кутии со ориз и следење на течностите за ферментирање со термометар. Препорачаниот домаќин - жито воденица - не е нешто што секој го чува на задниот дел од оставата, чајната кујна.

Скоро секој има стари весници, сепак, и ова се домаќините што ги препорачуваат повеќето експерти. Навистина, таа верзија е многу поедноставна наоколу, не бара никакви специјални алатки и работи само со течности додека не се воведат весниците.

Целата операција може да се изврши во кујната. Така, иако традиционалниот процес може да бара романса, експертите го опишуваат процесот како извонреден по неговата едноставност.

Ниту еден процес не може да се спроведе попладне. Секој процес кој собира, одгледува, подготвува и инокулира домородни организми е процес од повеќе чекори кој бара долго чекање помеѓу секој чекор.

Какона пример, еве резиме на постапката опишана од Bokashi Composting:

  • Заробете организми: измијте шолја ориз, зачувајте ја водата и оставете ја настрана околу една недела;
  • Направете серум: додадете млеко во водата; оставете го настрана да ферментира две недели.
  • Процедете ги цврстите материи; измешајте ја течноста за инокулација (1 дел серум, 1 дел меласа, 6 делови вода.) Потопете весници, исцедете ги и затворете ги во пластична кеса. Оставете да ферментира две недели.
  • Одделете ги весниците и оставете ги да се исушат.

Во овој момент, подготвени сте да поставите кофа Бокаши. Ништо во врска со овој процес не е тешко; ниту еден од чекорите не одзема многу време. Дури и со целото чекање за различните фази на ферментација, целиот процес трае од пет недели.

Ефикасен и лесен за употреба! Конте 14>

Кои производи да се компостираат

Можете да најдете помош и користејќи ја оваа алатка

//concalculator.com/loam-calculator/

хранливи материи.

Кога станува збор за грижата за Бокаши, исцедувањето на оваа течност е сè што е потребно! Ова го прави брз, евтин и лесен процес што секој домашен градинар треба да го научи, и како водичот прикажува сè што некогаш ќе ви треба за правилно да го направите компостирањето на Бокаши дома.

Кога корпата ќе се отвори, храната отпадот, иако е препознатлив, темелно се кисели. Во оваа фаза, „пред-компостот“ може да се закопа на лопатар во градината. Една претпазливост: сè уште е толку кисел што корените на растенијата не треба да дојдат во контакт со него две до четири недели.

Ако отсекогаш сте сакале да научите како да компостирате дома, но ви е премногу застрашувачко, Бокаши е совршено место за почеток. Научете сè што треба да знаете за Бокаши во овој целосен водич.

Што е Бокаши?

Терминот Бокаши е јапонски збор што значи „ферментирана органска материја“. Бокаши во суштина е систем кој го кисели отпадот од храната пред да се претвори во хранлив течен компост подготвен да се врати во градината.

За да започнете со Бокаши, ќе ви треба медиум. Медиумот домаќин на Бокаши може да биде речиси секоја фино органска житарка или супстанција слична на трева - трици, ориз, мелница за пченица (WMR, отпаден производ од мелење брашно), користен медиум за растење на печурки, сушени лисја или дури и струготини.

Сите тие се додадени во вашата кофа Бокаши која доаѓа со шпиц за да се исцеди течноста што се појавува поради оваа анаеробнапроцес на компостирање.

За разлика од традиционалното компостирање, кое е аеробен процес кој бара кислород за да функционира процесот на компостирање, Бокаши е анаеробен процес кој бара да се изолираат материјалите што е можно повеќе од кислород.

Ова значи дека корпата треба да се отвори само за да се додадат остатоци, а не за редовно да се проверува содржината.

Системот Бокаши има многу предности во однос на традиционалните методи на компостирање бидејќи не само што е поевтин туку и побрзо да се направи додека се произведува ферментиран материјал што испушта помалку мирис и е полесен за одржување.

Но, тоа не е сè, најдобриот дел за Бокаши е тоа што можете да користите многу кујнски остатоци и органски отпад што инаку не можете да ги користите во традиционалното компостирање, вклучително и месо и млечни производи, овошје и зеленчук, варена и неварена храна, јајца, леб, талог од кафе, лисја, изнемоштени цветови итн.

Што е Бокаши Бран?

За Бокаши, вие Ќе треба бокаши трици и кофа Бокаши што доаѓа со шпиц. Овој медиум е инокулиран со корисни микроби кои цветаат во анаеробни, кисели средини, но мирисаат помалку непријатно отколку оние во неограничени, природни анаеробни услови.

За да се подготви инокулантот, се подготвува пијалак што ќе ги привлече соодветните бактериски соеви , материјалот домаќин е потопен во него, а на микробите им се дозволува да ферментираат.

Меласата обезбедува извор на енергија замикроби, кои диво се размножуваат неколку дена. Откако ќе заврши фазата на ферментација, инокулираниот домаќин може да се исуши, пакува и чува долги периоди. Иако ова е поедноставена верзија на процес кој бара неколку чекори, опишува што купуваме кога купуваме Бокаши.

Бактериите првенствено припаѓаат на три соеви: квасец ( Saccharomyces spp. ), бактерии кои произведуваат млечни киселини ( Lactobacillus spp.) и (фототрофни) виолетови несулфурни бактерии ( Rhodopseudomonas spp.).

Овие или бактерии како нив, се активните организми во јогуртот и силажата, ферментираното сено кое се произведува низ целиот свет како добиточна храна. Сите мирисаат кисело или ферментирано, но ниту еден не произведува мирис речиси толку непријатен како оние поврзани со природните анаеробни процеси.

Од каде доаѓа Бокаши?

Бокаши првпат беше развиен од д-р Теуро Хига, професор на Универзитетот во Ryukyus, Окинава, Јапонија, во раните 1980-ти.

Една статија од двајца хавајски хортикултуристи соодветно именувана како да се одгледуваат домородните организми, опишува како да се пронајдат и одгледуваат видовите на микроорганизми кои се користат во ЕМ - со други зборови, како да се создаде сопствен Бокаши инокулант.

Овој инокулант се состои или од пченични никулци, струготини или пченични трици комбинирани со меласа и ефективни микроорганизми (ЕМ).

Според на авторите на тој документ, Хун Парк и МајклW. DuPonte:

„Во азиските земји, вклучително и Кореја, намерното собирање и одгледување на природни почвени микроорганизми е вообичаена земјоделска практика со векови, и се верува дека примената на овие култури на почвите на културите минимизирајте ја потребата за примена на неоргански измени на почвата“.

Процесот што тие го опишуваат бил вообичаен на корејските фарми. Ова сугерира дека придонесот на Хига можеби бил изолацијата и култивирањето на одредени видови бактерии, а не целиот процес. Литературата произведена од компаниите Бокаши е прилично нејасна во оваа точка.

И покрај нејзините корени во традиционалните практики, овде на запад, Бокаши е новото дете на блокот за домашно компостирање. Во голема мера, допрва треба да се докаже.

Иако има огромен број на независни научни трудови кои ги утврдуваат многуте доблести и на обичниот компост и на вермикомпостот, за Бокаши сè уште не постои таков обем на работа.

Во голема мера, неговите доблести сè уште се рекламираат од луѓето кои го развиле во осумдесеттите и кои го пласираат денес. Повеќето од студиите наведени од овие компании, особено од американската компанија со блиски врски со Higa, се чини дека биле презентирани исклучиво на конференциите што ги спонзорираше неговата група и дека биле објавени исклучиво на неговите веб-страници.

Сепак, имало неколку статии во популарнатапечатот и бројни сведоштва во блоговите за компостирање.

Како да се користи Бокаши?

Иако најчеста употреба за Бокаши е како инокулант во анаеробното компостирање, тој исто така може да се додаде во купот аеробен компост , додаден директно во почвата или се користи за создавање компост чај за наводнување на растенијата.

Ајде да погледнеме како точно можете да започнете со Бокаши, вклучително и како да го одржувате и да го решите за какви било потенцијални проблеми:

Како да започнете со Бокаши

Бокаши е веројатно еден од најмалку скапите системи за компостирање наоколу. Рекламната Бокаши кофа се состои од пластична канта од пет килограми со цврсто прицврстен капак на врвот и шипка блиску до дното.

Ова може да изгледа малку стрмно, скоро педесет долари но тој шпиц можеби е разликата помеѓу процесот што е лесен и оној што не може да се управува.

Исцедокот (течноста) треба да се истури и да се подигне кофа од пет килограми полна со отпадоци од храна и да се истури исклучување е надвор од многу. Кујнски бастер може да биде корисен за овој инаку неуреден процес.

БЕСТСЕЛЕР!

Бокаши Бран

Оваа сенаменска стартна мешавина (активатор) е инокулирана со корисни микроби.

Единствената потребна опрема е Инокулираните трици Бокаши ; една кеса од него обично доаѓа со првичното купување и замена од 2 фунти чини околу петнаесет долари секоја.

Како да Bokashi Compost Step byЧекор

Самиот процес е скоро толку едноставен.

Можеби еднаш дневно го мешате кујнскиот отпад (вклучувајќи месо и млечни производи!) со слој од трици Бокаши (во основа доволно за лесно да го премачкате), потоа притиснете го во корпата, посипете ги со трици и затворете го капакот.

Поставете чинија или слој од пластика над купот за да помогнете да се запечати од малку воздух што останал во кофата. Се разбира, големите коски нема да исчезнат во текот на десет дена.

Се препорачува да се исечат мали коски, па дури и да се сечкаат другите предмети на мали парчиња за максимална ефикасност.

Ако некој одбрал за да се прескокне чекорот на сечкање, неколку дополнителни денови на ферментација веројатно би ги намалиле поголемите парчиња до темелно ферментирана каша. Треба да додадете до 2 лажици бокаши трици на секои неколку инчи отпадоци од храна додека корпата не се наполни.

Кога кантата е полна, цврсто покријте ја и оставете ја настрана некаде во куќата каде што е надвор на директна сончева светлина околу десет дена. Секој втор ден, извадете ја течноста (чај бокаши), која може да се користи како ѓубриво (во многу разредена форма) или целосна јачина за контрола на лигите во одводите, цевките и септичките системи.

По десет до четиринаесет дена, отпадот во кадата треба да се кисели темелно. Потоа може да се ископа во лопатар во градината.

Како правилно да го одржувате вашето Бокаши

Бокаши е анаеробна ферментацијапроцес. Треба да се чува колку што е можно послободен од кислород.

Затоа, важно е да се компресира секој ден отпад рамно во контејнерот за да се елиминираат сите воздушни џебови и да се избегне мешање на отпадот од претходниот ден кога се става нов ѓубре.

Некои препорачуваат да користите чинија за да ги притиснете намирниците рамно во компостерот. Оставањето на плочата на место ја штити површината на компостот од било каков воздух во компостерот.

Редовното вадење течност помага да се одржи околината потребна на бактериите кои ги разградуваат органските материјали. Таа течност треба да се искористи во рок од околу еден ден.

Решавање проблеми со Бокаши

Како и обично, непријатните мириси покажуваат дека нешто тргнало наопаку. Оваа дијагноза е малку посложена од вообичаеното бидејќи Бокаши не мириса на пролетни рози дури и во најдобро време.

Литературата зборува за разликата помеѓу „слаткиот и кисел мирис“, што укажува на ферментација и „ непријатен мирис“, што укажува на распаѓање.

Бокаши не треба да мириса како другите видови на анаеробно распаѓање бидејќи инокулирачките микроби - квасци, производители на млечни киселини и други - не произведуваат сулфурна киселина која ги дава анаеробните купови на отворено карактеристична смрдеа.

Во ред е ако има бела мувла во корпата, но ако се појават сини, црни или зелени мувла, можеби нешто тргнало наопаку и може да настанало распаѓање.

Ако распаѓање се случува, можепонекогаш се менуваат со додавање на повеќе Бокаши. Ако ова не функционира, време е да се фрли таа серија, да се исчисти корпата и да се започне повторно.

Што да се прави по процесот на ферментација

Изјавата дека смесата Бокаши може да се ископа во градината по десет дена ферментација не треба да се меша со изјавата дека смесата е готова.

Овој опис на корпата се однесува на она што се произведува за две недели како „пред-компост“. не го допирајте директно една или две недели бидејќи е премногу кисел во оваа фаза. Само по еден месец може целосно да се вгради во градинарската почва.

Други начини на користење на компостот Бокаши

Некои луѓе ги хранат со кисела бокаши материјали на нивните црви за вермикомпостирање, очигледно без никакви проблеми. Со оглед на тоа колку е кисел процесот (и производот!) Бокаши и колку црвите можат да бидат чувствителни на кисела средина, може да изгледа изненадувачки што црвите не реагираат на ферментирана суровина, но очигледно, тоа не е проблем.

Други ставаат пред-компост Бокаши во нивниот редовен куп за компостирање. Во градините, мора да се запамети да не се засадува ништо таму каде што Бокаши бил закопан најмалку две недели.

Закопувањето во купот компост ја елиминира оваа потреба. Исто така, го решава проблемот со наоѓање простор за лопатар во малите градини.

Иако може да изгледа бесмислено да се користи методот Бокаши, ако сепак сакате да ги фрлите работите на купот компост,

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.