Компостирање со талог од кафе

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Еден од поинтересните блогови има pdf документ за едно од оние последователни прашања од интерес за распрашување градинари: талог од кафе.

Блогот е хортикултурен и вонреден професор во Центарот за истражување и проширување на Пујалуп на Државниот универзитет во Вашингтон, „Митови, чуда… или маркетинг?“ на Линда Чалкер-Скот, серија трудови што го истражуваат истражувањето на такви навремени прашања како што се ефективноста на дрвените чипови како прекривка (PDF) или ризиците од користењето кристали за задржување на водата познати како хидрогели (PDF).

Чалкер-Скот, кој исто така напиша една подеднакво интересна книга, Информираниот градинар , има одличен начин да го истражи нејзиниот бунар -избрани теми, прво прегледување на студии на темата, а потоа извлекување здраворазумски заклучоци директно применливи за градинарството.

Прашањето што таа го обработува овде е познато за градинарите: употребата на талог од кафе како дополнување на почвата. Дали се премногу кисели? Дали навистина убиваат голтки и обесхрабруваат одредени болести? Каква вредност имаат кога се додаваат во купот компост?

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

SoilSaver

Ефикасен и достапен, SoilSaver има наградуван дизајн.

Претворете го отпадот од кујната, дворот и градината во органска материја што ја храни почвата со нашите канти и материјали за компостирање тестирани во дворот. Намалувањето на отпадот од домаќинството и градењето на вашата почва никогаш не било такалесно!

Градинарите кои се наоколу некое време, со години додаваат терени во нивните купишта компост. Талогот од кафе долго време е популарен додаток во корпите за црви. Се сеќавам дека купив десетина црви во продавницата за мамки кога бев дете и што влегоа тие? Талог од кафе.

Не само што секогаш сме додавале талог од кафе во компостот (и во последно време, кафеавите, неизбелени филтри за кафе што ги користиме за да го направиме нашиот џо), ние ги облекувавме нашите растенија кои сакаат киселина, вклучувајќи ги азалиите, гардените, и рододендрони со него. Никогаш немавме доволно основа да го користиме на друго место како прекривка. Сметавме дека е премногу кисел за таа употреба во секој случај.

Но, нашата филозофија на мулчирање се промени кога Starbucks (во 1995 година) и другите кафулиња почнаа да ги нудат своите талог, убаво спакуван и често бесплатно, во количина. Одеднаш, талогот од кафе се користеше за прекривање на сите видови растенија, кои сакаат киселина и не.

Чалкер-Скот известува дека истражувањето за киселоста на талогот од кафе покажува дека да, талогот може да биде кисел, но често минимално, а понекогаш и воопшто не. Нивоата на киселина не се фиксни, но варираат како што продолжува процесот на компостирање, особено ако се вклучени црви.

При компостирањето, таа препорачува градинарите да додаваат не повеќе од 20% од нивниот вкупен волумен на компост во талогот од кафе. Нивоата до 30%, сугерира таа, може да бидат „штетни“.

Од друга страна, таа обесхрабруваградинарите да користат талог од кафе како прекривка, дури и на азалеи, но не поради нивната киселост (или недостаток од неа). Талогот од кафе се:

. . . фино текстура и лесно набиен. Набиениот талог од кафе создава бариера за влага и движење на воздухот. Затоа, препорачувам да не користите чист талог од кафе како прекривка; наместо тоа, обидете се да користите тенок слој (не повеќе од половина инч) талог од кафе и покријте го со подебел (четири инчи) слој од груба органска прекривка како дрвен чипс.

Што се однесува до супресија на болеста , нешто што не го разгледавме кога првпат почнавме со компостирање на талог, таа откри дека навистина талогот од кафе го обесхрабрува гниењето и венење на габите, вклучувајќи ги и видовите Fusarium, Pythium и Sclerotinia. Помалку може да биде повеќе во овој случај. Дури 0,5% талог во компост имал инхибиција на болеста.

Други придобивки од талогот од кафе? Тие содржат големи количини на азот, иако голем дел од него е врзан и недостапен додека микробната активност не го ослободи (можеби ова може да се смета за форма на бавно ослободување). Тие содржат хумични супстанции неопходни за навлегување на минерали и клеточен метаболизам. Тие содржат количини на достапен фосфор, калиум, магнезиум и бакар, а помали, занемарливи количини на достапен калциум, цинк, манган и железо.

Sunset списанието стави дел од талогот од кафе на Старбакс на тест во лабораторија за почва. Можете да го видитепреглед на таа анализа овде. Нивниот заклучок?

Врз основа на целокупната хемија и физичките својства на талогот од кафето, тие можат да се користат со стапки слични на другите органски амандмани кога се користат за измена на минерални почви. Овие податоци покажуваат дека 25-35 проценти по волумен талог од кафе може да се помеша со минерални почви од кој било тип за да се подобри структурата на тие почви.

И да, меленото кафе ја подобрува структурата на почвата.

Талогот од кафе не е единствениот дел од зрната кафе што ги користат градинарите. Некои печења нудат лушпи од зрна кафе или „плева“, слој или кора од зрната што се фрлаат за време на процесот на печење. Плевата додава хранливи материи во компостот, како и во најголемиот дел, подобрувајќи ја текстурата на почвата.

Никој не треба да ви го каже овој дел: ставањето талог од кафе во компост не само што создава добар компост. Ги чува надвор од депониите. Иако немаме бројки, ќе претпоставиме дека со оглед на количината на кафе консумирана во оваа земја, тоа е многу основи - мислам мелено - се поштедени.

Препорачани производи

EZ-Tumbler

Овој работен коњ е целосно направен во САД од 100% рециклирани материјали.

Жична корпа

НЕ потребни се алатки ! Се склопува за неколку минути и брзо создава темна, богата почва.

Can O Worms

Брз, без мирис и вселенски ефикасен начин за рециклирање на остатоците и лупењата -- во текот на целата година!

ComposTumbler

Theсовршена големина за семејства кои генерираат 2-3 вреќи материјал месечно.

Бокаши кофа комплет

БЕЗ вртење! Користи корисни бактерии за брзо ферментирање на остатоците од масата.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.