Компостирање во зима

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Зимата традиционално предизвикува студ при компостирањето. Кратките, студени денови дозволуваат условите во вашите купишта компост да се оладат до речиси ништо. Снабдувањето со материјали за компостирање од вашиот пејзаж опаѓа штом лисјата ќе се гребат и ќе се замрзне.

Но, компостирањето не мора целосно да запре за време на студените месеци. Еве како да се грижите за воспоставениот куп компост на отворено во текот на зимата, плус совети за да започнете нови, дури и во јануари. Како и многу активности, компостирањето може да дојде во затворени простории за време на замрзнатите месеци со помош на кофите и корпите за црви Бокаши (вермикомпостирање).

Прво, знајте што правите. Солидна позадина во компостирањето што вклучува разбирање на односот на зелените и кафеавите материјали, најдобрите услови за влага за правење компост и други основни знаења ќе придонесат многу за одржување на вашиот компост активен во текот на зимата.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

SoilSaver

Ефикасен и достапен, SoilSaver се одликува со наградуван дизајн.

Претворете го отпадот од кујната, дворот и градината во негување на почвата органска материја со нашиот двор тестирани канти и залихи за компостирање. Ви треба совет? Посетете го нашиот блог Компост за основите и некои инсајдерски совети од професионалците.

Подготовка за есен: Зимирајте ги постоечките купишта

 • Соберете ги сите листови што можете. На зимските купишта им треба повеќе кафеав материјал за да останат активни. Сепак, повеќето од она што ќе го направитеИзнесувањето од кујната ќе биде зелено.
 • Зголемете ја внатрешноста на купот кога ги вртите купиштата наесен. Оставете што е можно повеќе воздушен простор внатре. Овој фактор на надувување, како гуска во јакна, помага при изолација. Исто така, обезбедува оксидација - процес на распаѓање - на кујнските остатоци што ги додавате.
 • Изолирајте го вашиот куп со есенски лисја. Тие ќе помогнат да се задржи топлината што се создава во центарот на купот. Сламата прави добра покривка ако листовите се дефицитарни. За да ги задржите листовите на место, користете церада или, како што дедо ми и Сту Кембел, автор на Let It Rot: The Gardener's Guide to Composting направија, покријте ги купиштата со кора или стара покривка од платно од патка. Ткаенината ја задржува топлината и влагата и останува да дише, дури и кога е натопена.
 • Како што предлага Универзитетот во Висконсин-Extension во своето парче за зимското компостирање, оставете дупка во капакот на листот на врвот на купот. Тоа е местото каде што ќе ги истурите кујнските остатоци во купот. Извлечете ги листовите околу страните на купот и додајте ги во дупката откако ќе додадете зелен отпад за да се направи добро зелено-кафеаво наложење.
 • Изградете ветар блок од бали од слама околу вашиот куп.
 • Покривањето на креветите за одгледување - или местата каде што ќе се поставуваат нови кревети - со компост, познат како методот „лазања“ е хоризонтален метод на самото место за градење подобра почва токму во вашата градина. По земјатазамрзнува, можете да ги напикате остатоците од кујната под капакот. Ова создава добра зелена (остатоци) и кафена (слама) рамнотежа. Вртете ги заедно со зелен материјал - кујнски остатоци или свежа искосена трева - и оставете ги да презимуваат, по можност на сонце. Најдобри се црните кеси за отпадоци. Тие развиваат повеќе топлина на сончева светлина. Во пролетта, можете да ги додадете листовите за компостирање од кесите во вашите купови или директно во вашата градина, во зависност од нивната состојба.

Мест и дизајн на купови компост

 • Заштитете ги вашите купови со ѕидови или некаков вид прекин на источната, северната и западната страна. Чувајте ја јужната страна отворена за сонце за максимално затоплување. Поставете калапчиња за компост за да го искористите најдоброто од сонцето и да ги заштитите од ветерот.
 • Извадете ја почвата каде што ќе се наоѓа купот на длабочина од еден или два метри. Да се ​​биде делумно потопен во земјата помага купот да биде изолиран и активен.
 • Ќе мора да ја лопате патеката до вашите купишта во региони каде што има големи акумулации на снег. Чувајте ги вашите купови блиску и удобни до вашата задна врата, но не толку блиску за да ги мачат очите во текот на летото.
 • Раскопување ровови — Складирањето на вашиот зелен отпад во плитки ровови ископани директно во вашата градина ги добива вашите остатоци- спремни дојде пролет. Овој метод го отпочнува процесот на компостирање рано, особено во областите што се доживуваатчести циклуси на замрзнување и одмрзнување, па дури и може да се добие готов компост ако состојките се доволно ситно исецкани. Во студените региони, шест до десет недели во земјата можеби не се доволни за да се има завршен отпад. Кога дневните температури ќе почнат да растат во март или така, ископајте ги и префрлете ги во вашите купишта/купишта или калап. Ќе ги одржувате микробите во вашата градинарска почва активни и добро нахранети.

Зимска грижа на компостот

 • Ниска влажност и зимски ветрови, двата проблема овде во планински запад, може да го исуши вашиот куп. Ретко полевајте го во денот кога влагата нема веднаш да замрзне по потреба.
 • Додајте само зелени кујнски остатоци на купчето во текот на зимата и користете големи количини - можете да ги држите вашите гребење во кофи или кофи - кога направи. Додавањето на готов пилешко или ѓубриво, крвен оброк, пелети од луцерка или други амандмани со висока содржина на азот ќе помогне да се одржат температурите и активноста на микробите.
 • Како што зимата се претвора во пролет и влагата се зголемува, купиштата компост може да станат лигави и да почнат да мирисаат . Ова е добро време да додадете кафеав материјал - лисја ако ви останале од есента - или сува пилевина.
 • Тампости за компост: вртете го вашиот компост што почесто. Додадете што повеќе зелен материјал - остатоци од кујна и слично - за да ја задржите секоја активност што постои. Помеѓу, обложете го вашиот сад за компост со добро закотвена церада што ќе изолира и ќе служи каковетер-пауза. Лоцирајте ја вашата ролна блиску до пејзаж или згради што ги блокираат преовладувачките ветрови.
 • Ако она што е внатре во вашата ролна се замрзне цврсто, не обидувајте се да го вртите. Нема потреба. Нејзините оски и столпчиња се веројатно премногу замрзнати за да се помрднат. И ако успеете, ненадејното поместување на тешката, ледена блока внатре може да го оштети колачот и, уште полошо, лицето што го врти. Почекајте да се одмрзне.
 • Погрижете се остатоците да бидат ситно сецкани. Не користете кора.

БЕСТСЕЛЕР!

Бокаши корпа со стартер

БЕЗ вртење! Користи корисни бактерии за брзо ферментирање на остатоците од масата.

Кофата All Seasons® Bokashi користи корисни бактерии за брзо ферментирање на органски остатоци од маса во засилувач на почвата богат со хранливи материи за само 2-4 недели. Секој комплет вклучува кофа за собирање од 5 галони со шпиц, вреќичка од 1 галон со почетна мешавина и целосни упатства.

Компостирањето во затворени простории

Бокаши е анаеробно процес на ферментација кој ги претвора остатоците од храна, вклучително и месото и дневникот во почва и во високо кисела, концентрирана течност што може да се разреди и да се користи за правење компост чај. Оваа течност треба да се вади секој ден во текот на циклусот. Но, освен тоа, Бокаши не бара ништо друго освен да ја спакува кофата со кујнски отпад, да ја попрска со трици или друг носител на корисни микроби и да повторува додека корпата не се наполни изапечатена.

Кислородот е непријател на анаеробното варење и ќе го забави процесот. Цврстото пакување на материјалите и раслојувањето со инокулантот со трици, како и тесниот капак, што ги прави работите да одат побрзо. Вашиот нос ќе биде првиот што ќе знае дали процесот не оди правилно. Препознатливиот кисел мирис на Бокаши ќе стане целосно лош.

Што да направите со вашиот „пред-компост“ откако ќе заврши циклусот? Поради својата киселост, готовиот бокаши треба да се чува од корените на растенијата две недели и да не се користи во градина која расте еден месец. Додавањето на вашиот куп компост е добро решение во текот на сезоната на растење. Исто така, опција е да го вдлабнете во вашата хибернирачка градина во текот на зимата.

Компостирањето со црви или вермикомпостирањето ги става на работа малите црвени мрдачи, претворајќи ги остатоците од вашата кујна (со исклучок на месо и млечни производи) во додаток на почвата и чај од црви кој има висока микробна активност. Можете да направите ваша канта за црви или да купите канта дизајнирана да го олесни компостирањето и собирањето на готови производи.

Што да направите кога зимата ѝ го отстапува местото на пролетта? Корпите за црви може да се користат внатре или надвор, се додека температурата не е пониска од 55 степени. Исто така, ќе сакате да ја чувате вашата надворешна корпа за црви подалеку од сонце за да спречите температури што ќе им наштетат на вашите мрдачи (85 степени и повисоки). Или само испразнете ја корпата, црвите и сето тоа, во купот компост илиградина.

Еве повеќе информации за вермикомпостирањето во текот на зимските месеци од добрите луѓе на Државниот универзитет во Мичиген, место каде што знаат што значи „ладно“.

Препорачани производи

EZ-Tumbler (90 gal.)

Овој работен коњ е целосно направен во САД од 100% рециклирани материјали.

Can O Worms

Брз, без мирис и вселенски ефикасен начин за рециклирање на отпадоци и лупења -- во текот на целата година!

Кујнска кофа

Содржи неколкудневни лушпи од зеленчук и остатоци од храна. Може да се мие во машина за садови.

Worm CafÌ© (3 послужавник)

Овој паметен дизајн со 3 фиоки ви овозможува брзо и чисто да ги рециклирате остатоците од храната.

Жица. Корпа за компост

НЕ потребни се алатки! Се склопува за неколку минути и брзо создава темна, богата врвна почва.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.