Контрола на крлежи: Како да се ослободите од крлежите во вашиот двор

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Содржина

Постојат над 800 видови крлежи во светот. Еве како да се ослободите од нив во вашиот двор користејќи докажани, органски и природни техники.

Контролата и превенцијата на крлежите за вашиот двор се поважни од кога било, бидејќи популацијата на крлежи продолжува да расте низ САД.

Како што крлежите ги шират САД, тие носат со себе сериозни инфекции како Лајмска болест, која може лесно да се пренесе помеѓу луѓето и домашните миленици.

Иако крлежите најчесто се поврзуваат со шумите и високата трева , тие можат да напредуваат во секој двор што има мешавина од овие елементи, како тревник, грмушки или паднати лисја.

Овие фактори ја прават контролата на крлежите во дворот поклучна од кога било.. Еве како да се ослободите од нив во вашиот двор користејќи докажани, ефективни техники.

Што се крлежите?

Надворешен паразит кој се храни со крв на цицачи, птици и влекачи, крлежите се важни преносители на агенси кои предизвикуваат болести.

Тие цврсто се закачуваат за својот домаќин, полека се хранат и може да останат незабележани неколку дена додека се хранат.

Како резултат на тоа, крлежите пренесува најширокиот спектар на патогени од кој било членконог што цица крв. Некои човечки болести од интерес вклучуваат Лајмска болест и пегава треска на Карпестите планини.

Како да се идентификуваат крлежите?

Возрасните (долги 1/4 инчи) имаат осум нозе и се црвено-кафени со бели или жолти неправилни ознаки на нивните тела.

Женките се малку поголемиод мажјаците и може да пораснат до 1/2 инчи долго после оброк со крв.

За да се хранат, тие се фаќаат за домаќин, лачат анестетик и безболно се вдлабнуваат во кожата со деловите од устата. Каснувањето може да предизвика иритација на кожата или дури и алергиски реакции кај некои луѓе.

Крлежите се поделени во две групи: тврди и меки. Тврдите крлежи имаат штит на грбот и се заострени на крајот на главата; луѓето најлесно ги препознаваат.

Меките крлежи немаат плоча како штит, имаат тап крај на главата и изгледаат како парчиња кора или остатоци. Двете групи се важни преносители на болеста.

Возрасна женка Американско куче крлеж исто така познат како кучешки крлеж или дрвен крлеж.

Животен циклус на крлежот

Широко распространетиот американски кучешки крлеж презимува во сите фази, освен како јајца. Возрасните се преовладуваат во пролет, а по добивањето крвен оброк и парењето, женките таложат до 4.000 јајца во големи маси на земја.

Иследувањето се случува за 30 или повеќе дена, а стадиумот на ларва со 6 нозе ползи на околната вегетација каде што се прилепува за сите животни кои поминуваат што се тријат со неа.

По 3-12-дневен период на хранење, ларвите паѓаат и се распаѓаат во нимфи ​​со 8 нозе. Откако ќе се хранат со уште еден домаќин, нимфите повторно паѓаат и се растопуваат во млади возрасни лица. Циклусот може да се заврши во период од неколку недели до една година или повеќе.

Како да кажам дали мојот двор има крлежи?

Заедничкизаблуда е дека ако има елени во вашиот двор, мора да имате и крлежи. Сепак, додека не ги тестирате, не можете да препознаете дали има крлежи во вашиот двор.

Еве три лесни начини на кои можете да го направите тоа:

Рачна проверка

Првиот метод вклучува лично проверување на вашиот двор со фенерче за крлежи.

Можете да погледнете покрај тули, камени или потпорни ѕидови, во делови од густа или висока четка или трева, во огревно дрво и купови лисја во во дворот, во дрвјата или грмушките што се користат за уредување или на места каде што се акумулирал лист или друг органски материјал.

Погрижете се да проверите и во куќите за кучиња или во одгледувалиштата на отворено каде што вашите миленици често имаат знаци на крлежи.

Проверете ги вашите миленици

Проверувањето на вашите кучиња откако ќе влезат во куќата е уште една техника за наоѓање крлежи во вашиот двор. Ако откриете крлежи на вашите кучиња на отворено, постои голема шанса тие да ги соберат во вашиот двор.

ЦДЦ советува да поминете со прстите низ крзното на вашето домашно милениче со нежен притисок за да почувствувате какви било мали испакнатини.

Пробајте го тестот за влечење крлежи

Можете да направите едноставен тест наречен влечење крлежи за да видите дали има крлежи во вашиот двор.

Прикачете парче ткаенина што е околу 6 на 6 инчи во големина до долг столб. Повлечете ја ткаенината низ густата трева и обрасните растенија во вашиот двор, обрнувајќи посебно внимание на рабовите на обрасните растенија. Проверете дали го правите ова додека носите долгопанталони и високи чорапи за заштита.

Во случај на наезда од крлеж, неколку крлежи најверојатно ќе се закачат за крпата со надеж дека ќе најдат храна.

Штом ќе завршите со влечење на крлежот. чаршав, однесете го во област без трева, како на пример патека и внимателно проверете дали има крлежи. Запечатете ја ткаенината во вреќа Ziploc пред да ја фрлите во случај да најдете.

Зошто контролата на крлежите е важна за вашиот двор

Крлежите се способни да носат патогени кои предизвикуваат десет различни човечки болести и се одговорни за пренесување на болести како што се Лајмска болест, пегава треска на Карпестите планини, бабезиоза, ерлихиоза и анаплазмоза.

Овие сериозни здравствени проблеми ја нагласуваат потребата од избегнување на каснување од крлеж и одржување контрола на крлежот.

Болестите кои се пренесуваат преку крлежи може да предизвикаат симптоми како што се треска, главоболки, треска и болки во мускулите.

Бидејќи тие безбедно се прилепуваат при цицање крв, полека јадат и можат да останат незабележани долг период додека се хранат, крлежите се меѓу најефикасните носители на болеста.

Превенцијата од крлежи е важна и за сопствениците на домашни миленици и за родителите бидејќи каснувањето од крлеж може да биде опасно за децата и за домашните миленици. Домашните миленици се подложни на пет од десетте болести кои крлежите можат да ги пренесат на луѓето.

Како изгледа каснување од крлеж?

Крлеж залак може да се чувствува жешко на допир и може да изгледа црвено и отечено. Знак за каснување од крлеж е црвено,кружен или овален осип кој со текот на времето се шири како бикови.

Крлежите често каснуваат еднаш наместо во кластери или линии. Повеќето безопасни каснувања од крлежи не резултираат со никакви надворешни симптоми или индикатори.

Другите резултираат со испакнатина што е црвена или обезбојувана и наликува на каснување од комарец.

Помеѓу 3 и 30 дена по каснат, може да развиете осип типичен за Лајмска болест. Може да се појават повеќе од еден осип. Во текот на многу денови, осипот може да се прошири и да измери 12 инчи во ширина.

Што треба да направите ако вашиот двор има наезда од крлежи?

Ако се сомневате дека има наезда од крлеж во вашиот двор , важно е да преземете некои безбедносни мерки. Кога работите во дворот, облечете кошула со долги ракави, долги панталони, чорапи и чевли со затворени пети.

Носете светла облека. Крлежите полесно се гледаат на светла позадина. Препорачуваме да користите природни репеленти за крлежи, како што е спреј од кедрово масло за да се заштитите.

Честите прегледи и брзото отстранување на крлежите ја намалуваат шансата за инфекција со пегава треска на Карпестите планини, Лајмска болест и многу повеќе. Покрај тоа, ризикот од добивање на болест што се пренесува преку крлежи е поврзан со должината на времето што го поминува во хранење.

Секогаш кога е можно, држете се настрана од области зафатени со штетници, тревни пасишта, прерии и шумски области. Ограничете го движењето и на вашите миленици.

Како да направите ефикасна контрола на крлежите во вашиот двор

Без разлика дали имате крлежнаезда или живеете во област со голема популација на крлежи, важно е да бидете сигурни дека спроведувате ефективна контрола на крлежите во вашиот двор. Еве како да го направите тоа:

Чувајте го вашиот двор уреден

Одржувајте ја тревата и плевелот исечени и отстранете ги дрвените купишта за да го намалите засолништето за домаќините на крлежи. Отстранете го ѓубрето од лисјата и исчеткајте ги од вашиот двор.

Избегнувајте да оставате насипи од лисја ако ги гребете наесен. Наместо тоа, ставете ги во вреќи со лист и правилно фрлете ги.

Огревното дрво чувајте го правилно натрупано на суво место, ако го користите за топлина. Ова ги задржува глодарите надвор од вашиот двор и ги спречува да внесат крлежи.

На крај, но не и најмалку важно, исчистете го вашиот двор од стар мебел, ѓубре или органски отпад што може да обезбеди место за криење на крлежите.

Ослободете се од другите штетници

Глодарите вклучувајќи верверички, стаорци, глувци и ракуни можат да донесат штетници во вашиот двор. Овие основни наезди, исто така, мора да се третираат ако крлежите треба да се искорени од вашиот двор.

Изградете огради околу вашиот двор

Изградувањето ограда околу вашиот двор е исто така добра идеја бидејќи ќе ги обесхрабри животните како што се елени, ракуни и стационарни кучиња да не влезат во вашиот двор и да ги носат овие крлежи со нив.

Создадете бариера

Земјоделската експериментална станица во Конектикат препорачува да се постави дрвена бариера широка 3 метри чипс или чакал помеѓу тревниците и пошумените области за да се ограничи миграцијата на крлежите вопростори за рекреација.

Растителни растенија кои отфрлаат крлежи

Некои растенија во вашиот двор можат да ги оддалечат крлежите. Некои од најефикасните растенија кои одбиваат крлежи се жалфија, нане, лук, лаванда, рузмарин и невен.

Засадете ги овие сорти покрај границите на уредувањето, околните дворови, патеките за миленичиња, палубите и другите области каде што сакате за да ги одвратите крлежите и да ги чувате подалеку од вашиот двор.

Користете ги вистинските инсектициди

Емитувајте гранули за убијци на инсекти EcoSMART® околу темелите, тревниците и пејзажите за да ги елиминирате или одвратите сите видови проблематични штетници.

Ако популациите на штетници станат неподносливи, третирајте ги проблематичните области со брзо дејство ботанички инсектицид како што е Safer® Mosquito & Убиец на крлежи. Овој природен спреј опстојува околу две недели и има помала токсичност од комерцијалните хемиски пестициди.

Грижете се за вашите миленици

Вашите миленици се исто толку ранливи на него како и вие. Користете јаки за миленичиња од билки или некој од нашите други најмалку токсични производи за да ги заштитите кучињата и мачките.

Прскајте ги постелнините и одгледувачите за домашни миленици со формули од растително потекло специјално дизајнирани да ги чуваат овие нездрави непријатности. Со оглед на тоа што не содржат штетни остатоци, тие се безбедни за употреба околу домовите, децата и домашните миленици.

Користете дијатомејска земја

Применете ја диатомската земја за храна за долготрајна заштита. Составен од ситни фосилизирани водни организми, DE убива со избивање на надворешниот слој на инсектотдодека лази над ситниот прав. НЕ содржи токсични отрови!

Користете масло од ним

органското масло од ним со широк спектар го нарушува растот и развојот на инсектите штетници и има отвратувачки и анти-хранливи својства. Најдобро од сè, не е нетоксичен за пчелите и многу други корисни инсекти.

Како да ги отстраните крлежите

Ако имате крлеж на вашата облека или кожа и сакате да го отстраните, можете да користите пар пинцети со фини врвови или лажица за отстранување крлежи или гумени ракавици. Еве што ќе треба да направите за безбедно да ги отстраните крлежите:

  1. Користете пинцети или гумени ракавици (избегнувајте допирање со голи раце), фатете го крлежот блиску до кожата и со постојан притисок повлечете го право надвор.
  2. Не извртувајте и не трескајте, бидејќи устите може да останат во кожата. Внимавајте да не го згмечите или продупчите штетникот за време на отстранувањето — течностите може да бидат заразни.
  3. По отстранувањето, темелно дезинфицирајте го местото за хранење и измијте ги рацете со сапун и вода.

Препорачани производи.

Хербална јака

Дезодоризира и создава нетоксична бариера за несакани проблеми - во текот на целата година!

Гранули од инсекти

Лесно да се примени формулата работи на контакт, но сепак е целосно безбедно за деца и домашни миленици!

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Дома & засилувач; Постелнина за домашни миленици

Убива при контакт без токсини! Идеаленза употреба на постелнина, играчки и игралишта.

Двор & засилувач; Kennel

Оваа патентирана растителна формула доаѓа во практично шише подготвено за употреба.

AzaMax (Azadirachtin)

Работи како и синтетички формули, но без влијанието врз животната средина.

Комарец & засилувач; Штиклирајте

Убива при контакт! Користете го за да го заштитите вашето семејство без да и наштетите на животната средина.

Комарец и засилувач; Gnat Barrier

Одржете го вашето следно собир на отворено да не биде нападнат од комарци и комарци.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.