Корисни нематоди за грмушки и штетници кои живеат во почвата

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Колку повеќе учиме за штетниците од тревникот и градината, толку повеќе ги сакаме корисните нематоди. Дел од ова доаѓа од нашата студија за разни штетници од мрсули и црви кои поминуваат дел од својот живот во почвата. Другото доаѓа од ентузијастичките приказни што ги слушнавме за вредноста на овие микроскопски уништувачи на штетници.

Приказните нудат љубопитни примери за начините на обиди и грешки на кои можеме да научиме за градинарството. Исто така, се работи за вредноста на програмата за интегрирано управување со штетници, програма која користи различни практики за справување со штетниците во сите фази на развој, а не само кога ќе почнеме да забележуваме оштетување на нашите тревници или на нашето овошје и зеленчук.

Некои од овие приказни започнуваат со пожолтување на тревникот или со расфрлани мртви точки на тревникот. Добрите органски градинари не чекаат ваквите проблеми да загнојат. Овие луѓе ги третирале тревниците со инсектицидни сапуни. Некои прскаа Bt-k, природните бактерии на почвата. Нивна мета беа бели грмушки, бусен црви, штурци од кртови, веб-црви. Овие третмани се добри за соборување на штетници во одредена фаза во одредено време. Една приказна вели дека повторените нанесувања на BTK во текот на една дождлива недела дале резултати (BTK најдобро функционира кога се применува во суви услови), но потоа оштетувањето почнало повторно да се појавува. Тој се грижеше само за една фаза од штетниците. Додека тој уништуваше црви, куклите чекаа вомелете.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Корисни нематоди

Овие ситни паразити слични на црви ловат и уништуваат над 230 различни штетници.

Во влажна, темна средина Корисните нематоди ги убиваат скоро сите штетници. Затоа, тие се идеално прилагодени за борба против инсектите во и на почвата и оние што се вкопуваат во дрво, дрвја и грмушки. Секоја пинта содржи 10 милиони активни единици и обработува 285-550 квадратни стапки или 1.050 саксии од 4 инчи. Со секоја нарачка се обезбедени упатства за нега и ослободување.

Дури следната пролет, тој применил корисни нематоди. Овие мали микроскопски паразити се движат низ земјата додека не најдат нешто за јадење. Тие природно се појавуваат во добра богата почва која не е третирана со хемиски пестициди. Некорисните нематоди се вегетаријанци. Тие ги џвакаат корените и растителните материи во почвата. Корисните нематоди се месојади. Тие не се хранат со растенија. Тие се хранат со штетници кои ги напаѓаат растенијата.

Тие можат да бидат ефикасен третман, или концентриран на нападната област или емитувани во доволни количини на цел тревник. Колку повеќе штетници консумираат, толку е поголем нивниот број. Тие ќе консумираат секакви грмушки од кој било вид на кои ќе се сретнат. Познавањето на животниот циклус на целните штетници може да ја зголеми ефикасноста на примената на нематоди. Ако гледате јапонски бубачки во вашиот тревник, знаете дека и другите генерации се тамудобро. Чекањето три или четири недели и повторното нанесување ќе помогне да се елиминираат преостанатите кукли.

Ни беше кажано дека треба да почекаме додека почвата не почне да се загрева во пролетта пред да ги емитуваме животните. Размислувањето е дека студената почва не би била охрабрувачка. Но, исто така се сугерира дека доцната сезона е добро време да ги примените на тревникот што имал проблеми, како што научивме. Сè додека земјата не е замрзната или не замрзнува додека нематодите бараат плен, тие ќе бидат добро. Тие всушност претпочитаат влажна почва, така што студеното и влажно пролетно време не треба да биде пречка за нивно користење. Есенските апликации може да бидат најдобри по чистењето и пред да нанесете компост ако така изберете. Како што тревникот оди во хибернација, нематодите една по една ќе ги уништат сите кукли што се кријат под земја.

Во меѓувреме, тие паразитски нематоди од инсекти ќе тргнуваат и по други штетници кои бараат засолниште под земја: болвата бубачки, тхиди, бубачки од краставици, сечени црви, дури и болви. Корисните нематоди не им штетат на дождовните црви. Подмачкувањето со тунели е премногу густо и лигаво за малите неми-црви да навлезат. Но, кукли со тенка кожа? (Тие исто така се користат интензивно во затворени простории и во оранжерии за контрола на габични комарци.)

Паразитните нематоди можат да бидат дел од добра програма за управување со штетници кога се користат на ефективен начин. Секогаш кога ќе можете да елиминирате два од штетниците во три фази, сте го направиле тоаги доби на јажињата.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.