Лажни етикети за храна: природни & засилувач; Органски

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Во нашиот свет, зборовите како „органско“ и „природно“ се прилично јасни. Но, тоа не е точно кога станува збор за нивната употреба на етикетите на храната. Употребата на зборот „органски“ е контролирана со закони и прописи. Некои од тие правила немаат смисла. Правилата кои имаат смисла, неопходните правила (како неупотреба на пестициди) не се често спроведувани. Глобализацијата го искомплицира прашањето. Дали некој провери дали тие ореви од Казахстан се навистина органски?

Питер Лауфер има. Неговата книга Organic: A Journalist’s Quest to Discover the Truth Behind Food Labeling покренува некои вознемирувачки прашања (и некои вознемирувачки одговори исто така) за глобалната трговија со органска храна. Го приклучивме претходно. Тоа создава возбуда затоа што Лауфер открива дека голем дел од она што се тврди дека е органско не е. Тоа е еден вид детективска приказна. Тој го следи потеклото на некои органски црн грав назад во Боливија и одлучува дека тие се „органски како фармата Sunbow на Хари Мекормак во долината Виламет во Орегон“. Возбудливо е со вид на голема бизнис интрига што доаѓа од големи суми пари и меѓународни пазари.

Другиот термин за етикетирање - „Природно“ - исто така привлекува внимание. „Природното“ има одредено значење, што го дава Министерството за земјоделство на Соединетите држави кога станува збор за месото и јајцата. Но, во спротивно, сè оди. Тоа доведе до проблеми со околу 100 поднесени тужбикако Unilever’s Ben & засилувач; Jerry’s, Kellogg’s Kashi и многу други поради тврдењата за „природно“. Wall Street Journal објави дека s некои производители ја отфрлиле ознаката „природна“ на некои производи за да избегнат идни правни дејствија.

Извештаи за потрошувачите направи студија за верувањата и знаењето на јавноста во врска со етикетите на храната. Телефонската анкета на 1.004 потрошувачи покажа дека 59% од испитаниците рекле дека го провериле тврдењето дека производот е „природен“. „Премногу луѓе веруваат дека избегнуваат токсични пестициди, вештачки хормони за раст и ГМО кога купуваат храна означена како „природна““, вели CR .

Consumer Reports поставувале прашања во различни категории (40% од испитаниците барале ознака „не-ГМО“, 49% за „органско“, 39% барале „без антибиотици“) и документот детално ги опфаќа секоја од овие категории како како и во културните и конзерваторските прашања поврзани со производството на храна (92% од испитаниците сметале дека е важно или многу важно да се поддржат локалните фармери).

Но, темата што ја избрале да покренат петиција е напор целосно да се забрани терминот „природен“ на етикетите. Еве зошто:

„Иако Управата за храна и лекови не се противи на употребата на терминот „природно“ ако се додаде „ништо вештачко или синтетичко“, нема дефиниција за терминот, што во суштина значи дека не регулатива и брнадзор. Како резултат на тоа, „природната“ преработена храна може да вклучува состојки од природата кои се преработуваат во вештачки состојки и може да потекнуваат и од растенија одгледувани со токсични пестициди, биоинженерски семиња и хемикалии обработени со синтетички растворувачи. Месото означено како „природно“ може да потекнува од животни кои биле одгледувани со дневни дози на антибиотици и други лекови, давани вештачки хормони за раст, хранети со генетски инженеринг храна од соја и пченка и други вештачки состојки и постојано затворени во затворени простории“.

Може да заклучите дека забраната е малку сериозна. Зошто да не се постават регулативи и стандарди за квалитет, да се дефинира поимот, па тој всушност да има различно значење за потрошувачот? Тука е триењето. Напорите за дефинирање на поимот не поминаа добро. Еве кратка историја на обидите за жалење на Администрацијата за храна и лекови (врската повеќе не е достапна) датира од 1991 година.

Тоа е вообичаен политички феномен овие денови. Секој обид да се најде заеднички јазик помеѓу корпоративното земјоделство, владата и интересите на потрошувачите ќе биде речиси невозможен. Некој секогаш има повеќе пари, а ние не ги трошиме нашите готовина на погрешни етикети за храна.

Порано долго време, алтернативниот печат ја откри приказната поттикната од извештајот CR и движењето, иако во никој случај не е вирусно, ќе добие на интензитет како што повеќе луѓе ќе станат свесни за тоа. Натанаел Џонсон завршиво Грист има еден од подобрите ставови, велејќи дека, како што сугерира оваа врска што тој ја дава, сè додека има природни гепарси, нема „природно“.

Ние во Planet Natural сакаат да се врати интегритетот на зборот. Тоа е дел од нашето име. Ние не се занимаваме само со неколку прехранбени производи. Но, кога се користи на етикетите на храната, каде што терминот ветува толку многу, но не испорачува речиси ништо од тоа, ние го сакаме зборот - нашиот збор! — да значи што сугерира сето тоа: без хемикалии, без хормони или антибиотици, без нехуман третман. Оние од нас кои се длабоко вложени во зборот, сметаат дека значи и други работи, како одржливост.

Оваа линија и нејзините варијации станаа нешто како мантра кај нас: најдобриот начин да ја уверите храната што ја ставате на семејната трпеза е природно да растете колку што можете сами. Од друга страна, дури и оние од нас со големи градинарски парцели ќе купуваат месо и основни производи, егзотичен зеленчук и овошје, преработена храна и задоволства; работи кои самите не ги подигнуваме. Ако тие се нарекуваат природни, тие навистина треба да бидат природни. Кажете ни што мислите. Забрани? Дефиниција? Што значи „природно“ за вас?

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.