Митови за компостирање - уништени!

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Не верувајте во се што ќе слушнете за компостот. Најчестите митови за компостирање ... откриени!

1. „Компостот е ѓубриво.“

Ова тешко умира, а неговата упорност укажува на нашето културно незнаење за растенијата и она што ги одржува. Таа опстојува затоа што има одредена вистина во неа, како што неволно се признава во делот со откривање насловен „Додава (неколку) хранливи материи“. и секундарни хранливи материи и важни количини на микронутриенти. Сепак, компостите обично не содржат доволно основни хранливи материи за да се квалификуваат како ѓубриво или да ги задоволат потребите на повеќето растенија.

Но, компостот придонесува за исхраната на растенијата, не првенствено преку хранливите материи што ги содржи но преку тие дава достапни на растенијата.

Скоро секој градинар знае за трите главни ѓубрива, примарните хранливи материи , потребни за растенијата: азот (N), фосфор (P) и калиум (К). Овие три хранливи материи толку доминираат во хоризонтите на многу градинари што ништо не може да се види подалеку од нив. Навистина, порасна погрешната перцепција дека ако нешто е добро за растенијата, тоа е затоа што ги обезбедува овие хранливи материи. Бидејќи компостот е добар за растенијата, затоа мора да биде ѓубриво. Ако не е ѓубриво, како може да биде добро за растенијата?

Изгледаза природно и органско ѓубриво за да се обезбеди убава, здрава култура? Planet Natural нуди голем избор на гуани, течности и суви формули, плус специјални растителни додатоци по одлични цени. Ве молиме проверете ги!

Развојот на синтетички ѓубрива поттикна поедноставен пристап кон земјоделството и градинарството: обезбедувањето на соодветни хемикалии ги решава сите наши проблеми. Но, хранливите материи сами по себе не можат да ги одржат растенијата здрави ако се во лоша почва. Постојат неколку видови на сиромашни почви: тешка, глинеста почва што не се исцеди добро, песочна земја што не задржува вода, земја која е или многу кисела или многу алкална, земја толку набиена што корените не можат лесно да се движат низ неа. , или земја со ниска содржина на бактерии кои всушност произведуваат хранливи материи од минерални честички или во габи кои ги прошируваат коренските зони, или земја што не може да се закачи на хранливите материи што се присутни или оние што се додадени.

Како што е наведено. во претходниот дел, компостот може да им помогне на растенијата на многу начини, сосема независно од неговата содржина на хранливи материи. Бидејќи ја подобрува структурата на почвата, додава корисни микроби и го зголемува капацитетот за размена на катјони (CEC), компостот ја подобрува подвижноста на воздухот, водата и хранливите материи во почвата, а сето тоа ги прави хранливите материи полесно достапни на растенијата.

2. „Компост = хумус“

Неверојатно е колку многу извори сè уште го дефинираат компостот како хумус. тоа не е. Компост содржи хумус, што е една од причините за неговите извонредни особини. Но, ако беше целосно хумус, нашите градинарски животи ќе беа многу полесни затоа што ќе требаше да го додаваме на секои сто години или така, наместо еднаш или двапати во сезона.

БЕСТСЕЛЕР!

Хумични киселини (зрнести)

Собрани од огромен депозит на распаднат растителен свет од пред милиони години.

Помислете на ова како древен компост од доба на диносаурусите. Грануларното ѓубриво со хумична киселина Down to Earth® се собира од огромен депозит на компримиран и распаднат растителен свет од пред милиони години. Го поттикнува микробниот живот и навлегувањето на хранливи материи. ОМРИ е наведен за употреба во органско производство.

Компостот, како што е наведено погоре, и како што на жалост знае секој градинар, треба да се обнови. Се состои од извонредно сложена мешавина на соединенија, елементи и живи микроорганизми, од кои многу се користат од растенијата откако ќе се најдат во почвата.

Хумусот, наспроти тоа, може да остане непроменет во почвата илјадници години . Хумусот е органски материјал најотпорен на распаѓање, магнетниот материјал добиен од цврсти, влакнести и восочни извори. Се состои од долги, сложени молекули кои се јадат и излачуваат од различни жители на почвата одново и одново без да претрпат никакви хемиски или биолошки промени.

Овие молекули играат важна улога во градењето на структурата на почвата. Бидејќи тие се толку долги и комплицирани, тиеимаат тенденција да обезбедат многу места каде што другите молекули можат да се зацврстат. Тие промовираат агрегација на почвата, собирање на молекулите на почвата во мали купчиња или агрегати. А агрегацијата е клучна за одржување на добра структура на почвата.

3. „Не постои нешто како премногу компост.“

Некои доста угледни луѓе ќе го кажат ова, збор до збор. Причината, се разбира, е што повеќето земјоделци и градинари постојано се борат да произведат доволно компост за нивните ниви и градини. Тешко е да се замисли да имаш премногу.

ТОА Е ОРГАНСКО!

Градински компост

Обезбедува органска материја и природни хранливи материи за цвеќињата и зеленчукот.

Најдоброто што можете да го купите! Black Gold® Garden Compost обезбедува органска материја и природни хранливи материи за цвеќињата и зеленчукот - ја подобрува текстурата и структурата на почвата. Дали НЕ содржи тиња од отпадни води или биосолиди. OMRI е наведен за употреба во органско производство.

Очигледно е дека задушувањето на тревникот во компост не е добра идеја, дури и ако го задушите со органски компост. (Можеби ова е хортикултурен еквивалент на задушување некого со љубов?) Препорачаната стапка на апликација за тревниците е всушност само 1 кубен јард компост за секои 1.000 квадратни стапки, што е од 1/4 до 1/3 од инч во длабочина. Предложената стапка од 1/4 инчи во длабочина едноставно изгледа премногу тенка. Но, повеќе всушност може да се задуши тревата, или баремделот од него најблиску до земјата. И ако го оштетите тој дел, шансите се дека ќе го изгубите целото растение.

Линда Чалкер-Скот, хортикултурка на Универзитетот Вашингтон и Државниот универзитет во Вашингтон, со искуство во шуми, уредување и градини, посветува неколку записи во нејзината колумна „Хортикултурни митови“ за докажување дека навистина може да се користи премногу компост, особено ако се користи таму каде што воопшто не треба да се користи органски материјал. Сите овие колумни, кои првично се појавија во Master Gardener Magazine може да се преземат од нејзината веб-страница.

Пејзажитерите и градинарите често слушаат дека трансплантираните дрвја и грмушки треба да се наполнат со почва што е изменета ( измешани) со органска материја (OM). Но, Чалкер-Скот го оспорува ова во колумна од август, 2000 година. Ако дупката е ископана подлабоко отколку што ќе стигнат корените на зрелото дрво, тогаш ОМ едноставно се троши. Понатаму, ако се користи доволно (или подобро, премногу) ОМ, почвата всушност ќе се смири додека се распаѓа. Конечно, амандманот создава остра разграничување помеѓу изменета и неизменета почва што пак води до проблеми со водата. (Таа ги објаснува овие детално.)

Оваа логика, според Чалкер-Скот, се однесува на многу употреби за уредување на органска материја, вклучително и компост. Таа нагласува дека земјоделските полиња, кои се подложени на интензивна обработка, имаат потреба од интензивно надополнување. Постојанакарактеристики на уредување не. Нејзината колумна од декември 2004 година (Измената на вашата почва со органска материја ќе го подобри квалитетот на водата во потоци - PDF) ги опишува многуте проблеми што може да резултираат, вклучувајќи го и загадувањето на водата. Премногу ѓубриво предизвикува преоптоварување со хранливи материи без разлика дали ѓубривото доаѓа од синтетика или од компост.

Содржината на хранливи материи во компостот и другите органски додатоци е многу помала од онаа на повеќето ѓубрива. Кога се меша со почва во сооднос 1:4 или дури и поголем, има огромно, но бавно ослободено оптоварување со хранливи материи. Компостот ги зголемува хранливите материи во почвата не само со додавање на оние што ги содржи, туку и со зајакнување на активноста на микробите кои ослободуваат хранливи материи веќе во почвата. Хранливите материи што ги придонесува компостот, затоа, далеку ги надминуваат оние што се всушност во него.

Дури и искусните градинари често не знаат дека добрата почва содржи само околу 5% органски материи по тежина, што е еквивалентно на околу 10% од волумен. (Видете го митот на Чалкер-Скот за март, 2003 година, Здрава почва има висока органска содржина - PDF) Луѓето ја преценуваат оптималната количина исто толку рутински колку што ја преценуваат количината на маснотии во млекото. Овде, како и секаде, можно е да се претера со добра работа.

Поврзани прашања

 • Кои производи да се компостираат

  Здраво,

  Ќе можете да ги набавите сите основни елементи за да изградите голем куп компост безмора да се погледне предалеку! Сè додека соодносот на јаглерод-азот е оптимален (25-30:1), вашиот куп компост ќе се распаѓа правилно. Еве неколку списоци на прифатливи додатоци:

  Материјал богат со јаглерод „Браунс“

  Картон (без бои)

  Стебленца од пченка

  Отпад од овошје

  Лисја

  Весник

  Трсет Мос

  Пашина од пила

  Стебла и засилувач; гранчиња

  Слама

  Материјал богат со азот „Зелени“

  Луцерка/Детелина/Сено

  Алги

  Талог од кафе

  Отпад од кујнска храна

  Отпад од градината

  Израчи од трева

  Израчи од жива ограда

  ѓубриво

  остатоци од зеленчук

  Пилеви (кои НЕ се засеале)

  ​Работи што треба да се избегнуваат

  Меса

  Коски

  Масти/масла/масти

  ​Заболен растителен материјал

  обоена хартија

  Јаглен/јаглен

  Отпад од мачки/кучиња

  Ѓубриво од месојадни животни

  Кромид

  Лук

  Кора од цитрус

  Што се однесува до лисјата од рододендрон и зеленика, дефинитивно можете да ги ставите во вашиот куп компост. Сепак, добра идеја е навистина да ги исецкате или исечкате, бидејќи им треба многу подолго време да се распаднат поради нивната фиброзна и восочна шминка. Навистина зависи од тоа колку брзо се обидувате да создадете употреблив компост. Можеби е добра идеја да имате посебен куп во кој ќе ги вклучите тие лисја и друг куп што не го правите. На тој начин можете да имате куп за кој знаете дека брзо ќе се распадне во градинарски добрини и ќе ги иматеуште еден подготвен за употреба подоцна. Среќно!

Препорачани производи

Античка шумска хумус

Содржи чист, природно распаднат шумски хумус -- БЕЗ полнила или адитиви.

Пилешко ѓубриво

Sup'r Green обезбедува повеќе од 5 пати поголема вредност на растителна храна од ѓубривото од ѓубриво.

Рестително ѓубриво

Рака -направено за да ги подобри приносите, вкусот и исхраната на градинарските култури.

Олеаноци од црви

Вашите одгледувачи знаат дека одливот од црви е богат со хранливи материи и корисни микроби.

Оли компост за риба

Без мирис на риба! Хранливите материи со бавно ослободување растат посилни, похранливи зеленчуци.

Веганско ѓубриво

Направено од растителни материјали и минерали, без животински производи или нуспроизводи.

Malibu Compost

Содржи НЕ ГМО, патогени, хормони за раст или нешто друго!

Ѓубриво од гуано за лилјаци

Обезбедува спектакуларно комплет цветови, овошје со посладок вкус и повеќекратни пупки.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.