Нега на растенијата домати

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

На доматите им треба ран почеток, долги сезони, посебно хранење, поддршка од лозата и вашата најдобра грижа. Дознајте што е потребно за да се одгледува убиствен домат овде.

Наводнувајте често и длабоко, натопувајќи ја почвата од шест до осум инчи најмалку двапати неделно. Доматите не реагираат добро на оставање на почвата да се исуши помеѓу наводнувањето. Одржувањето на нивото на влага во почвата рамномерно ќе помогне да се спречи страшното гниење на крајот на цветот, таа мала црна дамка на дното на доматот која на крајот може да се прошири низ плодот.

Мулчирање

Слој прекривката (слама, пластика, трева) ќе помогне да се зачува влагата во почвата за време на топлите и суви денови јули и август. Покрај влагата, на доматите им е потребна топла почва. Црната или црвената пластична прекривка ќе направи чуда ако живеете во земја со ладни лета. За луѓето од потоплите подрачја, сламата или друга органска храна ќе биде вашиот избор.

Користењето на вистинските градинарски производи го прави растењето полесно и поуспешно! Во Planet Natural ние складираме се што ви треба; вратоврска на растенијата за прицврстување на стеблата и виновата лоза, ​заштита од мраз за продолжување на сезоната и рачни алатки за кратка работа на тие големи работи.

Забелешка: Во последно време се крена голема врева околу употребата на црвена пластична прекривка за да се подобри приносот на доматите и да се намали бројот на денови за берба. Раните истражувања, спроведени од USDA и Универзитетот Клемсон, покажаа дека растат растенија од доматисадници) со проѕирна, црвена или црна пластика, која ќе го забрза и затоплувањето на почвата и распаѓањето на сечињата.

Корење

Кастрењето вклучува отстранување на цицачите, доброволните никулци кои се развиваат правилно каде што стеблото на листот се среќава со главното стебло на растението, на она што е познато како аксијално. Оставени сами на себе, цицачите ќе произведуваат лисја, цути, плодови - и повеќе пијавки. Популарно, но малку старомодно школо на мислата смета дека овие секундарни (и терциерни) никулци го „цицаат“ животот од растението и дека сето тоа треба да се отстрани. Всушност, ако дозволите некои пијавки да останат, ќе го зголемите вашиот вкупен принос. Ако, сепак, сакате да добиете чиста големина на поединечно овошје, тогаш ќе ви помогне да ги отстраните сите пијавки.

БРЗ & засилувач; CLEAN

Fiskars

Удобните рачки со мека рачка го намалуваат стресот и не се лизгаат за дополнителна безбедност.

Супер острите сечила ви ја даваат контролата што ја барате! Fiskars® Pruning Snips со дејство на пружина што лесно се отвора го намалува стресот на рацете додека се сече. Совршено е за умртвување или обликување на растенијата.

Дали и колку ќе се режеш зависи од тоа како планирате да ги поддржите вашите домати. Доматите со решетката бараат најрадикален третман, а следни се обложуваните домати. Во двата случаи, системот за поддршка не може да поднесе повеќе од неколку стебла натоварени со тешки плодови. Доматите во кафез обично се сечат на четири или пет стебла, иако ЧарлсХ. Вилбур, тој од 25-те стапки растение домати, бара 18, по една врзана за секоја вертикална жица од неговите домашни кафези со домати.

Совети за кастрење домати има многу. Државниот универзитет во Мисури препорачува да се чува цицачот што се развива веднаш под првиот кластер на цветање, и еден морон под него. Отстранете ги сите други пијавки додека ги врзувате растенијата, а потоа отстранете ги дополнителните пијавки додека се развиваат.

Обука и поддршка на доматите

Не, не зборуваме за обука за послушност или за прескокнување на доматите карики. Ниту, пак, препорачуваме разговорна терапија за доматите. Обуката или поддршката на растенијата од домати значи користење на колци, кафези, решетки или други потпорни уреди за да се оддалечат нивните плодови од земјата и да се намали гнилиот.

Зошто доматите не можат да го држат крајот на колецот? Се чини дека доматите имаат сериозен проблем со идентитетот: тие се зеленчукот што е всушност овошје, а грмушката што е навистина винова лоза. Повеќето од нас не ги сметаат доматите како винова лоза, но технички се, дури и ако не се виткаат извонредно околу најблиската вертикална потпора. Како и повеќето винова лоза, тие не вложуваат многу енергија за да развијат цврсти стебленца, па ако не сакате вашите домати да се шират, веројатно ќе мора да ги поддржите со дрвени колци или метални кафези (видете Моето име е Том и јас сум неопределен).

Неподдржаните растенија домати можат да бидат здрави и можат да произведатплодно, но тие се ранливи на неколку недостатоци. Тие заземаат многу повеќе простор од нивните поддржани братучеди, а плодот што лежи на земја е лесна мета за голтки, гниење на овошје, изгореници од сонце и други проблеми.

Конечно, тука е естетското размислување: како урбаното ширење, ширењето на доматите може да се смета за грозно и може да предизвика приговори (дури и петиции) од вашите соседи. Морал: Поддржете ги вашите домати денес!

Хидропонично одгледувани домати поддржани од систем на решетката.

Влогови: Потребни се дрвени, бамбусови или метални колци. Влоговите се вообичаено долги пет до шест стапки за неопределени и пократки (долги од три до четири стапки) за детерминати. Влоговите треба да бидат квадратни најмалку една инчи ако се дрвени, малку помали ако се направени од метал. Не користете хемиски обработено дрво за колци (или за подигнати кревети, ладни рамки итн.; хемикалиите може да се исцедат во почвата, да се нанесат од доматите и да се пренесат на потрошувачот, т.е. вас.) Бетонски шипки за зајакнување, познат како ре-бар, се одлични за удирање растенија од домати. Вселенските растенија од 18 до 24 инчи во редови. Возете удел до секое растение или секое друго растение. Колот треба да биде поставен на три до четири инчи од основата на растението на страната подалеку од првиот цветен кластер.

Оцветените домати обично се сечат, бидејќи еден кол не може да издржи многу стебленца иќе се развие неизчистен домат. Постојат различни методи за врзување на растенијата домати. Сè што е силно и меко ќе работи - ленти од стари чаршафи или маици, парчиња исечени од корици, дури и старо црево за гаќи исечено на ленти. Секое од овие ќе помогне да се поддржи растението без модринки на стебленцата. Можете исто така да купите комерцијални вратоврски за растенија ако не сте со буџет. Ако користите нешто тенко како канап или вратоврска, треба повремено да проверувате дали тоа не се сече во стебленцето или дали стебленцето, особено кога расте подолго, не се навива и виси од највисоката вратоврска. . Можете да ги избегнете ваквите проблеми со додавање вратоврски додека расте растението, при што ќе бидете сигурни дека секогаш има вратоврска над најновиот овошен кластер.

СОВРШЕН ЗА ВИЗЕЊЕ РАСТЕНИЈА!

Клипови од домати (100 pk)

Користете го за да ја подобрите циркулацијата на воздухот и да ги намалите болестите кај високите култури или кај зеленчукот.

Повторно употребливите Кипчиња за лоза од домати го олеснуваат врзувањето на растенијата на колци, решетки или жица за поддршка. Работи со стебла со дијаметар до 3/4 инчи и има отворени страни за да се подобри циркулацијата на воздухот и да се намалат проблемите со болеста.

Каков метод и да користите, не зависи од една вратоврска за возрасно растение. Врските може да се лизгаат, оставајќи ја тежината на растението да ја наведне дршката подалеку од потпорот, што доведува до оштетено, па дури и откинато стебло. Никогаш не врзувајте растение веднаш под кластерот на овошје бидејќи тежината на плодот може да предизвиказасади да попушта и да го соголи кластерот од растението. Исчистете го и врзете го растението додека расте.

Кафези: Бетонската жица за зајакнување прави одлични кафези. Вградувањето во кафез е исто така помалку работа отколку ставање домати или тренирање на пергола. Нема врзување и помалку кастрење. Според Државниот универзитет во Монтана (МСУ), должината на пет метри од 10 жици за зајакнување со отвори од шест инчи ќе направи кафез со дијаметар од околу 18 инчи. Направете кафези високи најмалку пет метри за неопределени. Поставете ги растенијата од домати три метри по ред и поставете кафез над секое растение. Закответе го кафезот со туркање на неговото дно во земјата. Ако треба да ги заштитите младите растенија од студ и ветер, завиткајте ги долните 18 инчи од секој кафез со проѕирна пластика. Како што растат растенијата, свртете ги краевите на гранките назад во кафезите.

Ако вашиот домат го надрасне својот кафез и одлучи да почне да расте надолу наместо нагоре, немојте веднаш да посегнувате по ножиците за режење или подолга потпора столб. Многу растенија од домати растат до врвот на нивните кафези, а потоа се спуштаат над нив и продолжуваат да произведуваат. Запомнете дека ова се винова лоза. Ако главното стебло развие свиткување што личи на неволја и се обидувате да го одржите вашето растение на вертикална патека, обидете се да го шинете со стап и неколку извртувачки врски и цврсто заглавете го стеблото по целата должина. Можете да ги проширите кафезите или со додавање жица одозгора или со поставување долги колци внатренив.

Tellises: Користете само со неопределени. Растенијата со решетката секогаш се сечат на само едно или најмногу две главни стебла, така што овој метод не е соодветен за детерминати, на кои им треба целосен додаток на стебла. Растенијата треба да бидат оддалечени околу една нога. Исчистете ги само до главното стебло и отстранете ги сите пијавки додека се развиваат. Направете едноставна градинарски пергола со поставување на најмалку четири вертикални столбови за поддршка во земјата во должина и ширина што ја сакате. Врвот на столбовите треба да биде околу шест метри над површината на почвата. Со силна канап, врзете ги вертикалните столбови директно наспроти секоја заедно за да формираат форма на тепи. Користете повеќе канап за да прикачите хоризонтални шини на секоја страна од вертикалните столбови. Додадете уште една хоризонтална шина во вкрстените парчиња на врвот на решетката и прицврстете. Како што растат растенијата, завиткајте ги околу шините за поддршка или внимателно врзете ги за решетката.

Продолжување на сезоната на растење

Не можете да го промените времето кое мајката природа ќе ви го фрли, но постојат начини и начини како да се справите со тоа.

Пролет — рано започнување (расад, заштита)

Раниот почеток е еден од клучните начини да се искористи најдоброто од топлото време кога тоа доаѓа. Ако почнувате од семиња и чекате да дојде сезоната на растење за да ги засадите, изгубивте речиси два месеци. Ако користите садници, купете ги доволно рано за да имате доброселекција, а потоа добро грижете се за нив.

Можете рано да пресадите надвор ако ги заштитите младите растенија од ладно време. Се разбира, комплетите за стаклена градина ќе дадат најголема заштита, но има неколку опции помалку од нив. Наједноставниот и еден од најдобрите алатки за продолжување на сезоната на растење е да се користат пловечки корици. Овие доаѓаат во неколку различни тежини и тие функционираат без разлика дали имате редови од 20 метри, неколку растенија во една парцела или поединечни растенија во буриња или други контејнери. Овие тенки листови од памук или полиестер можат да ги заштитат растенијата чувствителни на мраз до 28˚F.

#1 FROST FABRIC

N-Sulate

Започнете со садење порано во сезоната на подолг период на цветање и растење.

N-Sulate® е премиум лесна ткаенина која може да се обвитка директно преку растенијата или преку обрачите над нив. Потоа, тие може да се напикаат во земјата или да се закотват со помош на спојници (или карпа или стара тула или две.) Големата предност на обрачите е тоа што тие не дозволуваат крпата да ги допира листовите. Во многу студено време, листовите во контакт со ткаенината може да се оштетат пред другите. Друга тактика е да користите два слоја ткаенина. Ова создава изолиран слој на воздух помеѓу двата слоја.

Внимавајте дека доматите одгледувани во контејнери се особено ранливи на студ, бидејќи воздухот, кој се лади побрзо од земјата, ги опкружува. Ако се сомневате во вистинскиладно бран, најдобро е да се опкружуваат саксии и жардинери со некаква изолација - слама, лисја, стари ќебиња, сè што ќе го блокира лесното проток на студениот воздух. Дури и ако ги поставите под жива ограда ќе обезбеди одредена заштита.

Есен - завршува доцна

Кога деновите стануваат пократки и постудени, исечете ги листовите од вашите растенија домати за да му помогнете на топлото сонце да стигне до плодот што зрее. Сончевата светлина не им помага на доматите да созреат, туку неговата топлина.

Сè за покривањето на редовите и заштитата на растенијата од мраз се однесува на продолжување на сезоната до есен, освен што сега имате работа со големи, зрели растенија. наместо млади садници.

Кога, и покрај вашите најдобри напори, на повидок е крајот на сезоната, исечете ги сите цвеќиња што не вродиле плод и вода со растворени соли епсом за да го поттикнете преостанатото овошје да зрее . Друг начин да им сигнализирате „есен е“ на вашите растенија домати е следниот: Поставете лопата околу една нога од стеблото на растението и втиснете ја право надолу во земјата, отсекувајќи ги надворешните корени. Направете го ова на околу три места околу секое растение или, во итни случаи, наоколу. Ова го лишува растението од малку вода и дополнително ќе го шокира да направи соодветни подготовки за зимата – т.е. да го созрее плодот.

Препорачани производи

Црево за натопување почва

Направено од 55% рециклирана гума и може да се користи над или под земја.

МекаВрски на растенијата (15 стапки)

Нежни за стеблата на растенијата, но сепак доволно силни за да ги зацврстат тешките винови и екстремитетите.

Safer® спреј за домати

Ефективен против вошки, гасеници , компири, бубачки од болви и повеќе!

Калциум (20% Ca)

Висококвалитетна формула корисна за корекција на недостаток на калциум.

Ѓубриво од домати

Содржи прецизни соодноси на NPK кои се дизајнирани да го максимизираат овошниот сет и приносот.

Црвениот филм за прекривка

Подобри црвениови е тестиран за да се прикажува во просек зголемување од 20% во приносот на овошјето.

Течни пупки

Користете ја оваа супериорна мешавина по потреба за спектакуларни култури и огромни приноси.

Trellis Netting

Мека најлонска мрежа што не гори ги штити нежните стебла, зеленило, винова лоза и плодови.

преку црвена прекривка произведено е околу 20% повеќе овошје од оние што се одгледуваат на црна пластика. Друга студија спроведена од Државниот универзитет во Монтана не откри разлика во бојата на употребената прекривка и вкупниот принос, но покажа дека црвената прекривка го забрзува зреењето. Многу други студии се направени за да се утврдат придобивките од црвената прекривка ... сите со различни резултати. Наше мислење е дека ако сакате да ги одгледувате најдобрите домати во соседството, тогаш веројатно вреди да се проба!

Ѓубрење

Нумеричката формула што се појавува на речиси секое ѓубриво се однесува до процентот на трите макронутриенти во тој производ. Кутија што гласи 5-3-4, на пример, содржи 5% азот, 3% фосфор и 4% калиум. Азотот е најважен во негувањето на зеленилото, фосфорот за поттикнување на растот на цвеќето и овошјето, а калиумот во градењето силни системи на стебло и корен.

Доматите се диви за ѓубриво. Во градинарството, тие се „тешки колибри“, што значи дека им треба многу хранливи материи. Оплоди една недела пред, како и на денот на садењето. Тие особено го сакаат фосфорот, кој го поттикнува формирањето на цветовите и овошјето или зеленчукот што расте од нив. Избегнувајте висок азот кога вашите растенија од домати цветаат бидејќи тоа го поттикнува растот на винова лоза наместо растот на плодот.

ОМИЛЕН!

Органска риба и засилувач; Морски алги (2-3-1)

Користете го редовнооснова за поголеми култури, зголемени шеќери и подобро цутење.

Neptune’s Harvest е најпродавано Ѓубриво за риби и алги кое користи жетви од северниот дел на Атлантскиот Океан и добива одлични резултати од градинарите. Тие пријавуваат поголеми посеви, зголемени шеќери и подобро цутење.

Забелешка, исто така, за тоа што значи ѓубривото или амандманот на почвата да биде „органски“: строго кажано, голем број на адитиви на почвата често се нарекуваат „Органските“ се всушност неоргански. Гипсот, варот и зелениот песок, или пак самиот песок се сите карпести производи, а не, хемиски кажано, органски, бидејќи јаглеродот не е нивната примарна компонента. Како и да е, терминот „органски“, во обичен градинарски јазик, не се однесува на хемискиот состав на материјалот, туку на тоа колку е преработен, колку е токсичен за земјата, нејзините животни и за луѓето, и најконкретно, дали е добиен од петрохемикалии како нафтата. Сите адитиви препорачани овде претрпеле минимална обработка, не се токсични за земјата и нејзините жители и не се добиени од петрохемикалии.

Течно ѓубриво: Органско течно ѓубриво, без разлика дали се применува на зеленило или на почвата, има предност што е веднаш достапно за употреба во растенијата. Ако вашите растенија се во тешка состојба, посегнете по течноста. Сепак, апликациите на почвата имаат тенденција брзо да се исцедат, така што апликациите мора да бидатсе повторува прилично често, на секои една до три недели.

Идејата за нанесување ѓубриво на зеленилото може да изгледа чудна, но таа добива сè поголема прифатеност бидејќи ботаничарите и хортикултурите стануваат свесни за централната улога на навлегувањето на зеленилото во исхраната на растенијата. Повеќето продавници за органско градинарство можат да снабдуваат ѓубрива за прскање кои обично се форма на емулзија од риба. Можеби не мирисаат одлично тој прв час по прскањето, но сигурно делуваат. Едно предупредување: тие треба да се нанесуваат наутро или навечер, кога порите на растенијата се отворени и приемчиви. Ако прскате напладне, трошите време и пари, а да не зборуваме за емулзијата од риба, бидејќи порите на зеленилото се затвораат за да го заштитат растението од сушење за време на дневната топлина.

Ако имате слаба почва , планирајте да им давате на вашите растенија една чаша мешавина од емулзија од риба неделно додека не се појават нивните први цветови. Штом ќе се појават цветовите, наводнувајте ги растенијата со чај од компост или емулзија со вода од риба на секои две до три недели.

OMRI LISTED

Bloom Booster (3-9-4)

Промовира MAXIMUM цветање и силен развој на коренот кај цветните растенија.

Идеален за СИТЕ цветни растенија! Dr. Earth® Bud & засилувач; Bloom Booster е рачно изработено органско ѓубриво што се користи за промовирање на MAXIMUM цветење и силен развој на коренот. Секоја кеса од 4 lb храни 80 растенија од еден галон или 16 растенија од пет галони.

Гранули со бавно ослободување: Органските суви ѓубрива составени од природни и органски материјали може да се користат како дел од подготовката на почвата или да се расфрлаат на површината под и покрај веќе изградените растенија. Користете ги овие неколку недели по садењето за бавно, стабилно снабдување со хранливи материи. За млади растенија, користете избалансиран сооднос (3-3-3 на пример) на азот, фосфор и калиум, па дури и соединение што е потешко на азот, бидејќи бујното зеленило ќе го поддржи развојот на овошјето. Штом цветовите ќе почнат да се појавуваат, растенијата треба да добијат помалку азот и повеќе фосфор, што помага во формирањето на цветови и плодови.

Гранулата (или друго ѓубриво) означено со 3-3-3 содржи само околу 10% во клучни, главни хранливи материи, но не ве изневеруваат. Повеќето органски соединенија содржат многу други минерали во трагови покрај трите главни. Понатаму, инертните компоненти во гранулите помагаат да се создаде добра текстура на почвата и да се осигури дека хранливите материи се ослободуваат со соодветно бавно темпо, за да се избегне „горење“ или друго оштетување на растението.

Топ & Странично облекување: Странично облекување значи копање материјал во почвата околу растението. За да избегнете вознемирувачки корени, внимавајте да не копате премногу длабоко! За време на фазата на цветање, облечете се на страна со извор на калциум како земјоделски гипс за да се спречи гниење до крајот на цветот. Се чини дека мелените лушпи од јајца се очигледен и одличен извор на калциум, но за жал,тие треба да се распаѓаат неколку години пред калциумот да стане достапен за корените на растенијата.

Топ облекувањето е уште поедноставно; ова вклучува само ставање на ѓубривото на површината на почвата. Компостот е најлесниот амандман на почвата за користење на овој начин; наводнувањето ќе ги носи хранливите материи во почвата, како и дождовните црви, кои ја концентрираат и збогатуваат. Компостот може да дејствува и како медиум за други ѓубрива. Наместо да се шири коска или крвен оброк на површината на почвата, измешајте ги со компост; тие потоа ќе бидат преместени во почвата со компостот. Добра идеја е да ги облечете или да ги облечете страничните со два инчи компост или да ги натопите растенијата со емулзија од риба или чај од компост кон крајот на летото.

Размислете за покривна култура: Соединетите Американски Држави Одделот за земјоделство вели дека ја знае тајната на „моќните“ домати, оние големи, сочни примероци на кои им завидуваат сите одгледувачи на домати. Владината агенција објави труд од 24 страници - достапен за преземање на нејзината веб-страница - со наслов „Одржливо производство на свежи пазарни домати и друг летен зеленчук со органски прекривки“. Како што кажува неговиот наслов, тој се залага за користење на покриена култура за заштита и негување на вашите домати.

Повеќето од нас ги поврзуваат покривните култури со фарми со целосни размери, а не со градинарство со домати од задниот (или предниот двор). Но, не дозволувајте тој термин „посебно“ да ве измами; покривните култури работат исто така и на парцела четири по четири како и вополе од неколку хектари. Тие само бараат помалку семиња за време на садењето, а можеби и мачета наместо машина за косење. Сè што е вклучено е одгледување на нешто вредно за она што го прави на почвата или на почвата, наместо за она што го произведува.

Покривните култури се користат за да се спречат неколку проблеми: ерозија на почвата за време на вонсезона, плевел за време на сезоната на растење и исцрпување на почвата во секое време. Густиот раст на коренот ја држи земјата на место, со што се спречува ерозијата, додека густото зеленило над земјата го истиснува плевелот, делувајќи како прекривка дури и откако ќе се исече. Добрите култури за покривање додаваат хранливи материи на два начина: прво, дека сечената вегетација, оставена на место, ќе се распаѓа и ќе се компостира, додавајќи биомаса во почвата. Вториот процес, познат како „фиксирање на азот“, вклучува апсење на азот од воздухот и негово складирање во коренските јазли, со што ќе се направи достапен за другите култури откако ќе се исече или коси покривната култура. Овој процес го вршат членови на фамилијата на мешунките (која се состои од грашок и грав), така што повеќето покривни култури се членови на ова семејство. Прочитајте повеќе за придобивките од прекривните култури овде.

#1 TOMATO BOX

Earth Box

Клет за садење за расте секаде што вклучува силни тркалца за да може може лесно да се преместува.

Треба мала површина за одгледување? Earthbox® Organic Ready-to-Grow Garden Kit го има решението. Овој садник за домати расте насекаде, полн со ѓубриво и систем за наводнувањеќе ве натера да одгледувате зеленчук, билки, цвеќиња и овошје брзо и лесно.

Покривните култури често се одгледуваат на нива што лежи лопатка една година и се ораат кога ќе созреат за да се забрза процесот на компостирање. Тие, исто така, може да се одгледуваат откако ќе се собере главната култура на есен, и да се исечат следната пролет непосредно пред полето (или градината) повторно да се засади со главната култура. Ова е употребата што може да биде корисна за одгледувачот на домати во дворот. Идејата, значи, е да се засади брзорастечка култура за фиксирање на азот, која ќе никне на есен, ќе умира во текот на зимата и ќе никне на пролет.

УСДП препорачува да се земат предвид четири критериуми: зима -цврстина, ефикасност во фиксирање на азот, ефикасност во создавање био-маса (со други зборови, способност да растете големи, брзо) и соодветност за вашата клима. Некои можности вклучуваат голем цветен венец или темноцрвена детелина, проследено со обичен венец, подземна детелина, детелина со стрела и австриски зимски грашок. Но, во тестовите на владата во Мериленд имаше убедлив победник: влакнестиот венец.

Влакнестиот венец беше откриен како „најприлагодлив“ и дава „константно високи количини на азот и биомаса“. Не само што поправа доволно азот за одржување на доматите без други додатоци, туку ги обезбеди и другите две главни растителни хемикалии, фосфат и калиум, во значителни количини, како и голем број намикронутриенти.

За да воспоставите покривна култура, подгответе ги вашите семиња кон крајот на летото. Сакате да ја воспоставите вашата покривна култура околу два месеци пред почетокот на зимата. USDA вели да се формираат постојани кревети кои можат да се користат повеќе од една производна сезона. Засејте го секое легло со зимската годишна култура.

Влакнестиот венец ќе почне да никнува околу една недела откако ќе го засадите. Садниците ќе пораснат до пет до шест инчи во висина и ќе формираат подлога за покривање на земјата пред да удри првиот снег. Кога температурите под замрзнување ќе станат норма, растенијата ќе станат виолетови и ќе изумрат, но штом ќе дојде пролетта, тие ќе продолжат да растат. До моментот кога ќе биде доволно топло за да ги пресадите вашите домати во земјата, растението велур ќе биде долги околу четири до пет стапки.

Оставете ја покривната култура да расте до веднаш пред да започнете да садите домати. Пред да ги ставите растенијата од домати во земја, ќе треба да ја претворите покривната култура во прекривка со косење или веслање. За косење, ќе треба да ги исечете растенијата два до три инчи над површината на креветот.

Ако живеете во топла област, штом ќе се искосат вашиот венец, засадете ги доматите директно преку него, оставајќи го исечокот зеленило на место. Ако сте во поладна област, отстранете ги и искомпостирајте ги исечените стебленца, бидејќи тие ќе ја изолираат почвата ако се остави да лежи, спречувајќи ја да се загрее. Алтернативно, оставете ги на место и покријте сè (освен доматот

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.