Органска контрола на вошки

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Се чини дека вошките ни предизвикуваат проблеми и рано и доцна во сезоната на растење. Најдовме виткани, пожолтени лисја на блитвата во рок од неколку недели откако растенијата излегоа од земјата. Понатамошното испитување открило дека мравките течат нагоре и надолу по стеблата. Гледајќи ги внимателно долните страни на листовите што се формираат откри зошто мравките биле таму: вошките вошки! Гроздовите од зелените и кафеавите животни можеа да се видат подвиткани каде што листовите од блитвата создадоа мали џебови за да се сокријат.

Потоа доаѓа август, кога зелените домати обично се поголеми на лозата. Неколку години откривме дека отекувањето на плодовите престанува и листовите на нашите растенија стануваат жолти. Повторно проблемот се вошките вошки, цицањето на сокот од нашите растенија, негирајќи го на плодовите кои се уште се во фаза на растење. Овој пат - вошките вошки на доматите беа посебен проблем кога живеевме во крајбрежната Калифорнија - малите животни беа проѕирна нијанса на розова боја, а мравките беа повторно присутни.

Како растевме, дознавме за раните вошки кога ги нападнаа баба божури и доцни вошки кога се појавија на нејзините рози кои никнаа. Стратегијата на баба беше да ги толерира малите бубачки. Таа не мислеше дека ги повредуваат цветовите, освен со годините наездата беше толку лоша што цветните пупки и на божурите и на розите, почнаа да обојуваат и не се отвораат целосно. Во тој момент, кога беше предоцна, дедосакаше да прска. Баба, благослови го нејзиното срце, не му дозволи.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Бубамари

Овој роден вид бубамара е најпознатиот достапен градинарски предатор.

Имате грешки? Во Planet Natural нудиме голем избор на органски решенија за контрола на штетници кои се гарантирани БЕЗБЕДНИ и ефективни. Од корисни инсекти до ботанички спрејови, ние го носиме само најдоброто. Исто така, посетете го нашиот Решавач на проблеми со штетници за слики од штетници, описи и комплетна листа на лекови погодни за земјата.

Вошките не само што се раѓаат гладни, туку и бремени. Оние први вошки што ќе ги откриете во пролетта веројатно се изведени од презимувани јајца. Затоа чистотата на градината - чување на места каде јајцата би можеле да ги преживеат замрзнатите месеци - е важна за контрола на вошките вошки. Од друга страна, штом ќе се изведат, младите нимфи ​​ветрот може да ги носи на големи растојанија. Можеби чувате чиста градина, но вашиот сосед, дури и со милји подалеку, можеби не. Сепак, добра идеја е да се исчистите во области каде што претходно сте имале проблеми.

Иако постојат многу видови на вошки - изброени се околу 4.000 видови - повеќето од оние родени од презимувани јајца пристигнуваат веќе бремена. Ова е една од главните поделби помеѓу типовите на вошки. Многу видови лисни вошки раѓаат, неверојатно, за да живеат млади. Во потоплите клими, вошките вошки можат да поминат дури 12 генерации пред да снесат јајцадо преку зима. Ова објаснува зошто може да видите неколку лисни вошки еден ден, а наезда следниот ден.

Друга разлика во типовите на вошките вошки е поврзана со исхраната. Некои aphids ќе се гостат со мноштво различни растенија. Некои претпочитаат само еден или два вида. Се чини дека розите вошки преферираат рози и ништо друго. Ова е ненаучен заклучок произлезен од моето искуство. Имав лисни вошки кои го цицаа сокот од моите рози, но ниедна во мојата градина. Но, тогаш, можеби има други фактори кои се вклучени, како начинот на кој го наводнувам зеленчукот.

Гарднеровиот водич за здрав разум контрола на штетници сугерира дека некои вошки конзумираат различни растенија во различни сезони. Ова објаснува зошто може да најдете лисни вошки низ целиот ваш бок чој еден ден за да откриете дека исчезнале неколку дена подоцна. Тие се префрлија на нивната втора сезона. Во Водичот за градинари , исто така, ги дава најдобрите совети кога станува збор за контрола на овие непријатности: „Првото правило за управување со вошките вошки е да се зачуваат многубројните природни непријатели на вошките вошки кои се присутни во повеќето градини“. Сакам да мислам дека затоа баба, во нејзината супериорна мудрост, не би ја однела неговата 'рѓосана прашина од рози во цветниот кревет.

Ако создадете безбедно засолниште за корисни инсекти, ќе имате многу помалку проблеми со вошки вошки. Додека мравките секогаш изгледаат присутни кога има вошки - тие ја собираат медната роса излачена од вошките вошки кои се познатида внесат повеќе растителен сок отколку што можат да обработат - тие не се предатори. Всушност, може да видите дури и мравка како „молзе“ особено дебела вошка вошка со своите филтри, метод кој се користи за да се извлече повеќе слатката, леплива роса од нивните тела. Познато е дека дури и мравките убиваат други инсекти кои претходат на нивните восни вошки.

Дури и со безбедно засолниште за корисни инсекти, може да забележите дека вошките вошки работат на растение без бубамара или чипки на местото. Тоа е затоа што има заостанување помеѓу наездата на вошките вошки и корисните кои дознаваат за тоа. Ова е местото каде што воведувањето на предатори ни доаѓа. Можете да купите бубамари за да ги ослободите во погодените области во рок од неколку дена наместо да чекате да пристигне локалната коњаница. Често студената пролет ќе им овозможи на вошките да цветаат додека нивните предатори чекаат потопло време.

Друг проблем е тоа што бубамарите ќе остават растение заразено со вошки пред да го завршат секое последно од малите цицачи. Во одреден момент, тие не се подготвени да работат толку напорно за да ги завршат вошките вошки кога има толку многу достапни на друго место. Ова е добра причина да се развие средина која вклучува голем број природни предатори или да се воведе предатор кој ќе работи со бубамарите.

Раното откривање на вошките е од клучно значење за борбата против нив. Користете леплива лента во близина на растенија кои се подложни (или со кои сте имале претходни проблеми) за да ги откриете нивнитеприсуство. Секојдневно проверувајте ги растенијата за знаци на aphids. Настурциумите се омилени кај вошките вошки. Одгледувајте ги во и околу вашата градина и често следете ги за какви било вошки што би можеле да ги привлечат.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Јајца за врзување

Незаситен предатор, зелена тантела може да консумира до 60 вошки на час.

Достапно од Planet Natural, Green Lacewing се храни со голем број штетници со меко тело, грини и јајца од инсекти. Како незаситен предатор, тие можат да консумираат дури 60 вошки вошки на час. Испорачани како јајца спакувани во носач (лушпи од ориз), ларвите наскоро ќе излезат и ќе се хранат 2-3 недели пред да станат возрасни.

Сакаме да размислуваме за справување со вошките како практичен проект. Скршењето на ситниците помеѓу палецот и показалецот не само што е ефективно, туку и задоволувачко (иако малку неуредно). Сакаме да ги натераме децата да ни се придружат во оваа операција - некои сакаат да го прават тоа (некои не). Исто така, може да биде ефикасно прскањето на кластери од вошки од стеблата на растенијата за да паднат на земја каде што може да ги проголтаат пајаците и другите жители на градината. Но, многу лисни вошки ќе преживеат криејќи се на дното или во кадрици од лисјата. Ова треба да се прави на секои два до три дена за да има ефект.

Инсектицидните сапуни и масла кои го спречуваат дишењето на вошката вошка исто така можат да бидат ефективни. Но, растенијата мора да се испрскаат одозгора до дното со особено внимание надолните страни на листовите. Ако правите ваш раствор на база на сапун, не користете сапуни кои се тешки за детергент. Сапуните на база на кокосово масло се најеколошки. Спрејовите направени од лук и чили пиперки, исто така, до одреден степен ќе ги одвратат лисните вошки. Прочитавме дека мешањето на масла од коријандер и анасон, а потоа со прскање на заразените места, ќе ги убие вошките вошки.

Обесхрабрувањето на вошките во раната сезона е помогнато со контролирање на азот што го добиваат вашите растенија. Користење на растворливо азотно ѓубриво во раните фази на растење (често токму кога сакате да го користите). Вошките вошки се привлечени од високите нивоа на азот во растенијата. Затоа може да најдете нападнати растенија што штотуку сте ги изчистиле. Вошките вошки ќе го бараат новиот израсток со висока содржина на азот што доаѓа од кастрењето. Наместо високо растворливи азотни ѓубрива, вклучувајќи ѓубриво и рибни емулзии, користете нешто што бавно се ослободува. Кога ѓубрете рози, божури или други цвеќиња, користете формула која содржи повеќе фосфор отколку азот. Кастрете на минимум ако имате проблеми со вошките вошки.

Не можам да замислам ниту еден сериозен градинар кој никогаш немал проблем со вошките вошки. Ако сте вие, би сакале да слушнеме за тоа. За останатите од нас: што е вклучено во вашата програма за управување со вошки? Би сакале да знаеме…

Препорачани производи

Bug Blaster

Создава НЕВЕРОЈАТЕН 360° воден ѕид за експлозија на грешки растенија -- НЕтоксини!

Neem Oil - RTU

Едноставна за употреба, подготвена за прскање формула која делува и внатре или надвор.

Побезбеден сапун

Оригиналниот инсектициден сапун! Концентрираната формула прави 6 литри спреј.

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Двор & засилувач; Градина

Убива лисни вошки, бубачки, мравки и гасеници при контакт, а сепак е нежна со растенијата.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.