Органска нега на тревникот 101 - Одржување на тревник без хемикалии

 • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Тревата е позелена - и побезбедна - без синтетички ѓубрива и хемиски хербициди.

Тревниците можеби се измислени во Европа, но тие ја достигнаа својата апотеоза во Северна Америка. За оние во САД од А, таа зелена, зелена трева се рангира токму таму со пита со јаболка, скари во дворот и софтбол. За Канаѓаните тоа е доказ за место, и одговорност и привилегија, како носење пристојна облека кога излегувате од дома. Чувајте ги забите чисти, а тревата зелена. Во пониските 48 држави и поголемиот дел од јужна Канада, тревата е практично опсесија.

Проблемот со совршениот тревник е што предизвикува хаос и врз вашиот паричник и врз околината. Помеѓу 30 и 40 милиони хектари земја во САД се посветени на тревната трева, а Американците колективно трошат големи пари - околу 40 милијарди долари годишно - на семиња, трева и хемикалии. Во Канада, која има околу една десетина од населението на САД, продажбата од сите производи за нега на тревникот постојано се зголемува во текот на изминатите пет години, до над 2 милијарди долари до 2007 година.

Голем дел од тие пари одат на производи кои „Помагајте“ на тревата само на најповршни начини и кои ја деградираат почвата, ја загадуваат секоја вода до која ќе стигнат и претставуваат сериозни здравствени закани за луѓето, нивните миленици и сите диви животни во областа, вклучувајќи ги и птиците. Како што луѓето стануваат свесни за овие факти, ставовите кон конвенционалните ѓубрива и пестициди почнуваат дапромена. Во Канада, над 130 заедници и две цели провинции донесоа закони со кои сериозно ја ограничуваат употребата на пестициди, така што сопствениците на куќи и услугите на градските паркови прават органска сила. Во САД, каде општините во многу држави немаат моќ да донесат такви сеопфатни закони, голем број градови и населени места ја ограничија употребата на пестициди на училишните терени или во парковите. Понатаму, додека многу пестициди остануваат легални во Соединетите држави, се повеќе луѓе стануваат свесни за притисокот што тие го ставаат врз екосистемот. Низ цела Северна Америка, луѓето не само што размислуваат за зеленило, туку и дали совршениот тревник вреди за долгорочната еколошка цена што ја плаќаме за него.

Создадете ЗДРАВ, БУЈЕН тревник со Planet Natural

• Ѓубрива за тревникот

• Прскалки и црева

• Органски хербициди

• Косилки со ролна со туркање

• Потрошен материјал за уредување

• Нега на дрвја и засилувач; Грмушки

Многу од нас ги наследиле нашите тревници и нашите идеи за тоа како да се грижат за нив од претходната ера, кога пестицидите изгледале безбедни, а водата неисцрпна. Од средината на 1950-тите, кога се оформил идеалот за тревник налик на килим без плевел, пестицидите - што значи инсектициди, хербициди и фунгициди - често се користат рутински и превентивно, со резултат дека синтетичките хемикалии често се користат прекумерно на тревниците. . Всушност, едно истражување од 1996 годинаоткриле дека повеќе пестициди се користат на тревната трева отколку на кој било друг украс. Време е да се разгледаат одржливите практики што го подобруваат растот на тревата и ги намалуваат штетниците и болестите.

Наследивме повеќе од нашите стандарди и процедури за одржување; ја наследивме самата трева. Погледнете наоколу речиси во секој град и ќе ја видите Кентаки блуграс, сè уште една од најраспространетите треви во Северна Америка. Прави прекрасен тревник, но бара огромни количества вода, што ја повредува и околината и вашиот џеб. Презентацијата за одржливо уредување од страна на Американската агенција за заштита на животната средина (EPA) проценува дека наводнувањето на тревниците сочинува од 30 до 60 проценти од потрошувачката на вода во текот на летните месеци.

Постојат и други трошоци за садење трева што не е добро одговара на земјата или нејзините врнежи. На крајот користиме тони измени на почвата, ѓубрива и пестициди за да ги одржуваме работите да изгледаат добро. (Тоните овде не се само израз. Проценките варираат, но Американците фрлаат приближно седумдесет милиони тони ѓубриво и седумдесет до деведесет милиони фунти пестициди на нивните тревници секоја година.)

Сепак, тревниците, во комбинација со градини и други уредување, направи многу добро. Тие го пригушуваат сообраќајот и другото загадување со бучава, а како и сите зелени растенија, тревниците помагаат да се намали нивото на јаглерод диоксид. Тие дејствуваат како филтри, отстранувајќи ги загадувачите од воздухот што го дишеме. И ништоја победува тревата како место за играње на децата.

Одењето органско не значи дека треба да се откажете од тревникот, а секако не значи дека треба да се откажете од остатокот од животот грижејќи се за вашиот тревник. Тоа значи да се засади она што ќе биде добро во вашата клима, да се наводнува длабоко, но ретко и да се избегне употребата на опасни и скапи хемиски ѓубрива и пестициди. Оваа страница треба да ви помогне, без разлика дали сте подготвени прво да се нурнете во главата или само сакате да потопите прст во органски води.

Колку е зелен вашиот тревник?

 • Според Американската асоцијација за заштита на животната средина, косилка со гас на гас испушта загадување на час колку 11 автомобили, а косилка за возење испушта дури 34 автомобили (види Правило за мали мотори за да се донесат големи намалувања на емисиите).
 • Тревникот и градината опремата емитира 5% од испарливите органски соединенија (VOCs) во САД, кои предизвикуваат здравствени проблеми и придонесуваат за формирање на озон.
 • Косилката за гас испушта онолку јаглеводороди за еден час колку и автомобилот возен 20 милји.
 • Косилките во САД користат 580 милиони галони гас годишно.
 • 40-60% од азотот од ѓубривото тече или исцедува, завршувајќи во подземните или површинските води, вклучително и бунарите.
 • 60-70 милиони птици умираат од труење со пестициди секоја година само во САД.
 • Во САД, 30 отсто од водата што се троши на водите на источниот брег лежат тревниците, 60 отсто на западниот брег.
 • А 2001 Персоналот во ТоронтоИзвештај, објави дека користењето на комерцијален дувалка за листови за еден час генерира „498 пати повеќе јаглеводороди, 49 пати повеќе честички и 26 пати повеќе јаглерод моноксид“ од автомобил од тогаш понов модел.
 • Затвори до 70 милиони фунти пестициди (вклучувајќи хербициди) се применуваат на тревниците во САД секоја година. Ова е приближно десет пати од износот што се применува на американското обработливо земјиште, хектари по хектар.
 • Од 2004 година, околу 70 милиони тони ѓубриво беа искористени на тревниците во САД. година.
 • Извештај за јавно здравје во Торонто за пестициди за тревникот и градината тврди дека помеѓу 2004 и 2006 година, речиси половина од сопствениците на куќи во Торонто користеле пестициди на нивните тревници.
 • The Virginia Cooperative Extension во својата публикација „Управување со хранливи материи за компании за сервисирање на тревникот“, наведува дека некои фунгициди и пестициди можат да убијат 60 до 90% - или повеќе - од дождовните црви каде што се применуваат.

Препорачани производи

Супер природно (9-0-5)

Секоја кеса од 18 lb опфаќа 2.000 квадратни стапки и трае до 3 месеци по нанесувањето.

AllDown

А БЕЗБЕДНА алтернатива на RoundUp® на која и веруваат градовите и општините.

Хортикултурен оцет

Содржи 20% оцетна киселина и вклучува екстракт од јука за брзо делување - - во рок од неколку часа!

Bio-Turf (8-3-5)

Одржува вашиот двор да изгледа добро низ подемите и падовите што ги носи секоја година.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.