Органското движење: растечка заедница

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Размислувавме што значи да се биде дел од органското движење овие денови и дојдовме до заклучок дека е потребно многу разбирање. Тоа значи разбирање на сите видови: од тоа како растеме органски, зошто растеме органски, зошто е добро за здравјето, зошто е добро за животната средина и за економијата. Но, тоа значи и разбирање едни со други.

Ова ми падна на ум по размена на е-пошта со еден од читателите на овој блог. Резултатите беа изненадувачки смирувачки.

Читател напиша предлагајќи бојкот поради нашата претпоставена препорака за Roundup, силно користените пестициди глифосат за кои се покажа дека се штетни за луѓето и за почвата.

Од се разбира, не препорачуваме употреба на Roundup или некој хемиски пестицид. И не мислевме дека нашата малку непромислена сугестија дека Roundup е излезот на мрзливиот човек ќе биде сфатена сериозно. На крајот на краиштата, реченицата што следуваше јасно ни покажа што мислиме. Но, нашиот драг читател можеби не стигна толку далеку откако ја зеде нашата изјава за преглед на номинална вредност. Можеби требаше да го разјасниме.

Затоа, одговоривме учтиво, посочувајќи што сакаме да кажеме и дадовме линкови до мноштво други написи кои јасно ни покажаа како се чувствуваме за тебе-знае-што. На наше изненадување, читателот одговори, извинувајќи се за погрешното читање и генерално многу граѓански. Како и сите веб-страници со удел во некоипрашање или друго, добиваме тролови и коментари кои не оставаат сомнеж за тоа како мислат за нас. Но, тогаш се случува и искрена размена, а е-поштата помеѓу нас и нашиот драг читател се одличен пример, носејќи ја и страста, разумот и учтивоста што е потребно за да се биде органски градинар.

Овие денови, самиот збор „органски“ е во прашање. Во овие денови на „зелено перење“, тоа е киднапирано од корпоративните интереси за храна и сомнителните барања за етикетирање да значат малку. Ова го поевтинува чесниот труд на вистинските производители на органски производи кои продаваат на пазарите на фармерите и локалните продавници. Овој поим за тоа како се злоупотребува зборот „органски“ е прикажан во новата книга на Питер Лауфер Органско: Новинарите бараат да ја откријат вистината зад етикетирањето на храната (повеќе за тоа во друг пост).

Ваквите инциденти нè тераат да се запрашаме дали ги земаме нашите принципи здраво за готово. Затоа, мислевме дека ова ќе биде добро време да разгледаме што мислиме кога велиме „органско“ и не само во растечка, туку и деловна смисла. Потоа го погледнавме воведот што постојано се наоѓа на врвот на нашиот блог и сфативме дека сето тоа е таму, големите работи како одржливост, компостирање и подобрување на почвата, начините на работа и наследствата. Но, Planet Natural се однесува и на деталите: интегрирано управување со штетници, микроби, собирање семиња и покривни култури. И сите ние сме за уживањето што го носи градинарството, без разлика дали однапорна работа или гозба со жетвата.

Секогаш сме поттикнувале коментари, било овде или на Фејсбук и секогаш сме изненадени од паметот, духовитоста и (повторно) страста на одговорите. И ние сме благодарни за оние кои забележуваат фактички грешки или едноставно невешт уредување (како кога случајно ги заменивме зборовите „слама“ и „сено“ во една објава) и ни ги привлекуваат вниманието.

Имаме многу за несогласување кога станува збор за спецификите на вермикултурата или ксерискејпот; како и политиката на производство на храна (види Битман, подолу). Мислиме дека никој не доаѓа на нашата страница за да се расправа за корпоративното земјоделство, но сепак има многу несогласувања меѓу локалната заедница што расте околу најдобрите начини за маркетинг, дистрибуција и генерално водење бизнис.

Значи, еве за понатамошна дискусија, корекција, искуствена потврда и сите други компоненти на заедницата. Како што велеа, продолжете да доаѓаат тие картички и писма.

Борба за храна . . . Во битката против преработената храна и нивните ефекти врз здравјето, Марк Битман од Њујорк Тајмс продолжува да ја подига семантичката лента. Тој беше еден од првите што го нарече рафинираниот шеќер како „токсичен“, а сега ја обвинува индустријата за преработена храна за можна глупост. „Дури и безумниот паразит знае дека ако го убие својот домаќин, забавата ќе заврши“, пишува тој, „и со туркање производи што промовираат „болест“ - спротивно наздравје — Биг Фуд несвесно го уништува сопствениот пазар“. Значи, тоа е нивниот злобен план: да не убијат еден по еден!

Колку и да звучи строго, делото е всушност информативно - вклучува неколку вредни врски - и носи важна порака. Битмен, како што е неговиот начин, навлегува во суштината на дилемата. „Проблемот е што вистинската храна не е вистинска профитабилна“, вели тој. Ако воопшто ве интересира начинот на кој корпоративните производители на храна ги оправдуваат своите производи (често се работи за рокот на траење), како и за нивно пласирање, прочитајте ја целата колумна. Потоа, вратете се овде, ако сакате да кажете нешто. Би сакале да слушнеме.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.