Плашење за контаминирана кокошка

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Несомнено, вие, како и ние, ги следевте неодамнешните вести за загаденото пилешко. Нема потреба да навлегуваме во детали. Но, за оние кои треба да се израмнат, порталот Орегониецот на Портланд направи добра работа покривајќи ја приказната и колумнистот за храна Марк Битман во Њујорк Тајмс обезбеди не само позадина но увид во приказната зад приказната.

Затворањето за време на неодамнешното владино затворање на системот PulseNet на Центрите за контрола на болести, кој ги следи епидемиите на труење со храна и ги одредува причините, секако го попречи следењето и следењето на проблемот, но не беше причината за проблемот. Службата за безбедност и инспекција на храна (F.S.I.S.) на Министерството за земјоделство (U.S.D.A.), затворена или не, се чини дека не дејствува во најдобар интерес на потрошувачите. Како што вели Битман, „Ова не е прашање на исклучување, туку прашање „Повеќе се грижиме за индустријата отколку за потрошувачите“.

Доказ за тоа е фактот што виновникот, Фостер Фармс не е побарано да го затвори, па дури и да го повлече својот производ од полиците на продавниците за храна (еден трговец на мало, CostCo, се нафати да повлече дел од пилешкото). Ако е вистина дека има 25 инциденти на болест на секој пријавен, тогаш можеме да пресметаме дека најмалку 7.500 луѓе го претрпеле ефектот од тековната епидемија, екстраполирани од 300-те болести пријавени одсредината на месецот.

Оваа актуелна контаминирана пилешка плаша изнесе неколку интересни факти на виделина. Се проценува дека четвртина од пилешкото продадено на пазарите содржи салмонела и дека над 20% содржи бактерија Campylobacter a која предизвикува дијареа, грчеви, болки во стомакот и треска во рок од два до пет дена по изложувањето (тоа е најчеста причина за дијареа во САД. ). Сегашната епидемија се состои од 40% бактерии отпорни на антибиотици, факт што ја доведува во прашање практиката на хранење обилни количества антибиотици на кокошки одгледани во фабриката не само за да се спречат болестите, туку и да се зголеми телесната тежина. Тоа значи дека на 4 од секои десет заболени луѓе не им помагаат антибиотици. Прекумерната употреба на антибиотици во нашето корпоративно производство на храна е проблем со децении.

Како што истакнаа неколку мои пријатели, никогаш немало подобро време да се размислува за вегетаријанство, или помалку од тоа, избегнување било што - а тоа вклучува зеленчук - одгледан на фабричка фарма. Или можеби ќе започнете сопствена операција со пилешко во дворот.

Какво влијание има ова прашање врз органскиот градинар? Размислете за порастот на малите, природни производители на пилешко и друго месо. Нивните производи, често достапни директно од земјоделците или на пазарите на фармерите, нудат алтернатива на масовно произведеното, сурово одгледувано, претерано медикаменто месо произведено од големото земјоделство. И наодгледувањето на кокошките е само дел од проблемот. Нивната обработка (читај „касапење“) во услови слични на фабриките е исто така сомнителна и, во неодамнешната епидемија, најверојатно е изворот на контаминацијата.

Мал, локални преработувачи кои имаат подобра контрола врз нивните операции на пакување , дефинитивно се претпочитаат. Се разбира, контролирањето на сопствените услови - одгледување на сопствени кокошки - ви овозможува да гарантирате дека вашите кокошки се правилно одгледани и искасапени во најсанитарни можни услови. Но, одгледувањето кокошки во дворот не е возможно за повеќето од нас. Купувањето од мали производители е.

Преземањето контрола врз вашата храна е она што значи органско градинарство. Ако мислите дека контаминацијата е проблем само со месото, дневниците и јајцата, сетете се на епидемијата на салмонела од спанаќ, зелена салата, цилинтро и диња што се случија минатата година. Како што истакна писателот за храна Мајкл Полан, секој тип на фабричко земјоделство, вклучително и големото производство на зеленчук, има големи негативни влијанија.

Органските земјоделци и градинарите исто така треба да преземат мерки на претпазливост. Ѓубривото игра голема улога во органското одгледување и тоа значи дека мора да ги знаеме нашите извори, правилно да го обработуваме и внимателно да го применуваме; никогаш не блиску до производите што се приближуваат до жетвата. Можеме да го направиме тоа затоа што имаме контрола. Кога им дозволуваме на гигантските одгледувачи и корпорации да ја имаат таа контрола, ние смеризикувајќи го нашето здравје и здравјето на нашите најблиски. Можеме да бидеме одговорни, дури и ако фабричките фарми и оние што ги гледаат не се одговорни. Сакате причини да одгледувате сопствено овошје и зеленчук или, пократко од тоа, да набавите што повеќе храна од мали локални производители? Размислете за пилешко.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.