Преглед пронајден во мајчиното млеко

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Неодамнешната студија покажа дека хербицидот глифосат, кој се продава под трговското име Roundup (и други), е присутен во алармантни нивоа во мајчиното млеко на американските жени. Студијата покажа дека примероците од мајчиното млеко од жените во Соединетите Држави содржеле нивоа на уништувач на плевелите кои биле 760 до 1.600 пати поголеми од количината на пестициди дозволени со Европската директива за води. Тие нивоа сè уште се помали од максималното ниво на загадувачи од 700 ug/l (MCL) за кое Агенцијата за заштита на животната средина одлучи дека е безбедно.

Наодите сигурно ќе бидат контроверзни. Нивото на контаминација со ЕПА беше решено врз основа на многу оспоруваната претпоставка дека глифосатот се излачува и не се акумулира во човечкото тело. Тие наоди кои не се акумулираат се засноваа на студии спонзорирани, меѓу другото, од Монсанто, производител на Roundup.

Резултатите од мајчиното млеко сигурно ќе бидат оспорени врз основа на тоа кој ги нарачал студиите. Примероците беа тестирани од Microbe Inotech Labs од Сент Луис на барање на Moms Across America, организација чија цел е „да ја подигне свеста и да ги поддржи мајките со решенија за јадење без ГМО бидејќи бараме означување на ГМО локално и на национално ниво истовремено“. Глифосат, во форма на Roundup, е хербицид што се користи заедно со повеќето генетски инженерски култури. Тие култури се одгледувани за да бидат отпорни на Roundup дури и кога убивадруги широколисни растенија. Се продава и за употреба на тревниците и семејните градини.

#1 WEED KILLER

AllDown

A SAFE алтернатива на RoundUp® во што веруваат градовите и општините.

Еве го вашето најдобро оружје во Војната против плевелот. AllDown органски хербицид - 20% оцет убијци на плевелите, плус лимонска киселина - е производ по кој треба да посегнете кога сте во искушение да се откажете или да прибегнете кон хемикалии. OMRI е наведена за употреба во органско производство.

Студијата исто така покажа дека урината од американските мајки содржи нивоа на глифосат десет пати повисоки од урината од европски жени.

Студијата беше поддржана и објавена од Одржлив пулс , онлајн група за застапување и сервис за вести што ги следи проблемите со ГМО и одржливото земјоделство.

Студијата како што е објавено на веб-страницата на мајката, го содржи ова збунувачки предупредување од Стефани Сенеф, постар научник од Технолошкиот институт во Масачусетс:

„Сигурно е обесхрабрувачки да се знае дека глифосатот е присутен во мајчиното млеко, но за да не мислите дека тоа значи дека не треба да го доите вашето бебе, ве молиме имајте предвид дека Формулата базирана на соја веројатно содржи и глифосат, можеби во уште повисоки концентрации. Владата на САД спроведе многу малку студии за мерење на количината на остатоци од глифосат во храната, но извештајот издаден од Министерството за земјоделство во 2011 година покажа дека над 90% од300 примероци од соја содржеле глифосат, а скоро 96% содржеле АМПА, дериват на глифосат.

Студиите сугерираат дека глифосатот е поврзан со рак, ендокрини нарушувања, оштетување на ДНК, леукемија, вродени дефекти и невролошки проблеми како Паркинсонова болест. Исто така, широко се верува дека Roundup е закана за самите земјоделски површини на кои се одгледува нашата храна. Инертните состојки во Roundup исто така претставуваат проблеми. Scientific American објави во 2009 година дека полиетоксилираниот талоуамин што го носи Roundup може „да ги убие човечките клетки, особено ембрионските, плацентарните и клетките од папочната врвца“.

Според Sustainable Pulse , продажбата на Roundup на Монсанто скокна за 73 отсто на 371 милиони долари во 2013 година. Пестицидите глифосат, прскани на ГМО соја, пченка, канола, памук и други, се најшироко користените пестициди во светот.

Ефективноста на Roundup неодамна беа испитани бидејќи плевелите развиваат отпорност на производот.

Без сомнение, ќе има напори да се отфрли и размачка студијата. Во декември, Журналот за храна и хемиска токсикологија го повлече својот извештај за една француска студија која покажа дека групи лабораториски стаорци кои цел живот се хранеле со пченка NK603 на Монсанто третирана со Roundup или изложени на различни нивоа на Roundup хербицид во водата за пиење умреле порано и имаше повисоки стапки на тумори и оштетувања на органи од контролата по тешката индустријакритики во врска со деталите за методите на студијата. Без сомнение, ќе биде нападната и финансираната студија на мајката.

Но, студијата на мајката, заедно со сите докази што се акумулираат против Roundup, е крик за акција. Мораме веднаш да бараме студии независни од Монсанто и други корпоративни интереси. Ова вклучува тестирање на детската формула за траги од хемикалијата. Дотогаш, ЕПА треба да се искачи од џебот на Монсанто и големото земјоделство и да стави забрана, како што бара Здружението на органски потрошувачи, за да се отстранат сите можности за опасност за нашето здравје, нашиот воздух и нашата вода.

Дали сонувам? Можеби. Но, време е да откриеме кој е на чело на владата која се заколна дека ќе не заштити. Богати деловни интереси? Или народот? Здравјето на нашите деца го бара тоа.

Препорачани производи

Хербицид за режа

Неселективна формула по никнење за СИТЕ несакана вегетација.

Глуварче копач

Направено од едно цврсто парче челик и поставено во рачка од орев со месингани навртки.

Органска трева и засилувач; Feed

Користете го за да спречите раковина, глуварчиња и повеќе! Пелетирано за лесно нанесување.

Rocket Weeder

Се ослободува од несаканата вегетација -- корени и сè -- и е лесен за вашиот грб.

Брзо дејствувачко уништување на тревата

Убива за неколку часа и нема да се движи низ почвата за да ги повреди блиските растенија.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.