Придобивките од органската храна

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Органското растење — избор за враќање на разумот, науката и сладоста во нашиот свет — го носи добриот живот на вашата врата. Дојдете да видиме што можеме да понудиме на вашата градина, вашиот двор и вашето семејство.

Or.gan.ic придавка

Дефиниција:

1. На живи суштества: поврзани со, изведени од или карактеристични за живите суштества

2. Се развива природно: се јавува или се развива природно без да биде принуден или измислен

3. ЗЕМЈОДЕЛСТВО: избегнување на синтетички хемикалии; кои се однесуваат на или користат земјоделски практики кои избегнуваат употреба на хемикалии во корист на природни пестициди, ѓубрива и други помагала за одгледување.

Придобивките од органската храна се бескрајни (види 12 главни причини да се користи органски - PDF). За почеток, докажано е дека органски одгледуваната храна е значително повисока во есенцијалните витамини и хранливи материи што вашето тело ги користи во одбраната од рак. Органската храна, исто така, значително го намалува внесот на штетни хемикалии во човечкото тело, бидејќи во производството на органска храна не се користат пестициди, хормони за раст, ѓубрива или токсични вештачки адитиви како ароми, бои или конзерванси. Студиите на Универзитетот во Вашингтон заклучија дека децата кои јадат органска храна покажуваат ниво на пестициди шест пати пониски отколку во споредба со децата кои јадат исхрана со неоргански одгледана храна. Органската храна пристигнува на пазаротво својата природна состојба со содржината на хранливи материи недопрена. Има подобар вкус, подобро се чува и е подобар за вас, вашето семејство и околината. Посетете ја Здружението на органски потрошувачи за да дознаете повеќе.

Не само што добивате добра храна без непријатни хемикалии кога градинарите органски, туку тоа е форма на релаксација и вежбање. Нешто што можете да го направите цел живот. Всушност постои нешто што се нарекува „хортикултурна терапија“, која користи градинарство за да им помогне на луѓето да станат физички и емоционално способни. Како и секоја друга редовна физичка активност, градинарството може да помогне да се намали ризикот од срцеви заболувања, дебелина, висок крвен притисок, дијабетес кај возрасни, остеопороза и мозочен удар.

Органското градинарство исто така го подмладува духот. Релаксирачки е да го почувствувате сонцето на грб додека садите, плевелте или наводнувате. Само чувството на кал што весело ви се движи меѓу прстите на нозете е доволно за да го извадите вашето внатрешно дете. Градинарството може да ве поврзе со природниот ритам на земјата и нејзините циклуси на начин на кој ништо друго навистина не може. Гледањето на садниците што ќе ги засадите како растат до зрелоста и конечно да ги видите на вашата кујнска маса како го хранат вашето семејство е еден од најлесните и најпозитивните начини да станете посамодоволни и лично поодговорни (видете Self Sufficient 'ish.com – Урбаниот водич до речиси самодоволност).

И органското не мора да значи поскапо. Хемиските ѓубрива имаат тенденцијада чинат исто или повеќе како природните, а да не зборуваме дека голем дел од вашите типични трошоци за градинарство може да се заменат со правење работи како што е компостирање на кујнски остатоци со што се елиминира потребата од купен компост од продавница и се намалува вашата потреба за ѓубриво. Пестицидите и хербицидите, уште еден голем трошок за градинарството, може да се намалат или елиминираат со внимателно размислување и планирање. Едноставно со избирање на растенија кои напредуваат во околината во која растете, ќе ја зајакнете способноста на растенијата да се одбрануваат од предаторите. Можете исто така да внесете корисни инсекти во вашата градина за да обезбедите долготрајна контрола на популациите на штетници или да користите работи кон кои тие имаат природна одбивност (на пример, мравките мразат кора од краставици) за да ги оддалечите.

Постојат мноштво техники на одгледување таму. Сите не мора да вклучуваат употреба на груби хемиски производи или синтетички ѓубрива. Ние веруваме дека здравиот разумски пристап кон градинарството вклучува работа со животната средина, наспроти борбата против неа. Изборот е навистина ваш!

Препорачани производи

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Сенаменски (5-5-5)

Гранулиран и лесен за користење, Happy Frog All-Purpose е еден од најдобрите!

Течен калциум

Концентрат лесен за употреба, кој игра многу важни улоги во растот на растенијата.

Органски плевел& засилувач; Feed

Користете го за да спречите раковина, глуварчиња и повеќе! Пелетирани за лесно нанесување.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.