Проблеми со растењето на бриселско зелје

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Вашата здрава, љубена зеленчук Planet Natural Блогерот сака бриселско зелје. Оние цврсти мали главчиња со благ вкус на зелка се прекрасни со само еден допир на путер или маслиново масло, задушени во сос од сирење или печени во тепсија. Нашето искуство со нивното одгледување дава предметна лекција за тоа како го учиме занаетот за органско градинарство, лекција што вклучува успех проследен со низа проблеми кои се решаваат еден по еден, често со исти или слични решенија, проследено со враќање на успехот . Среќен крај!

Нашиот прв обид за домашно бриселско зелје во студената, влажна северозападна клима на Тихиот Океан беше чудо. Растенијата што ги започнавме во затворен простор во јануари и тргнавме во март, растеа бавно до сончевите денови од јуни - или беше јули истата година? — пристигна. Потоа полетаа, поставувајќи обилни редови никулци по нивните стебла. Читавме дека никнува како кисела почва со пониска pH вредност и ќе биде добро до 5,5. И знаевме дека нашата почва, некогаш дел од голема ела и кедрова шума беше малку кисела. Остануваше само да се соберат рецепти кои ќе ја искористат нашата изобилна жетва.

БЕСПЛАТНА ИСПОРАКА!

Brussels Sprouts, Long Island

Произведува големи приноси од вкусни зеле на кратки, самодржливи стебла.

Planet Natural нуди наследни семиња од зеленчук кои лесно растат и брзо созреваат. Сите се нетретирани, не-ГМО и НЕ купени од Seminis во сопственост на Монсанто. Упатствата за садење се вклучени со секое пакување и испораката е БЕСПЛАТНА!

Никогаш не го сметам успехот како овој за почетничка среќа додека некои неуспеси не покажат дека токму тоа беше нашиот прв успех. И често ги припишувам проблемите на лошата среќа, обично поврзани со временските услови. Следната година забележавме некое пожолтување на листовите на никне околу рабовите, а потоа црни дамки, нешто што го припишуваме на нашата обилна влага. Беше доволно лесно да се отстранат заразените надворешни лисја. Следната година се вратија и тие проблеми, како и нерамни мали патеки што се закопуваа кон внатрешноста на никулците. Некои од нашите никулци беа мали и закржлавени. Сето ова дојде иако совесно го преместивме нашиот лепенка од бриселско зелје на спротивниот крај од градината.

Дел од нашите растечки проблеми беа претпоставувањето дека знаевме што е проблемот кога не го знаевме. Малку истражување покажа ефективни решенија, решенија засновани на знаење наместо на претпоставки. Тие пожолтени лисја? Веројатно е знак за недостаток на калиум. Тие црни дамки? Вирусна болест (оштетувањето од студ исто така може да го предизвика ова, но немавме големи мразови во нашата умерена клима во морето). Парталавите, изџвакани шини во лисјата? Следната сезона бевме вооружени со информации и на тој начин подготвени — однапред — за она што може дасе случи. Посипувавме пепел од дрво (нашиот дом беше загреан на дрва со гориво исечено од фармата со дрвја на соседот, така што имавме многу добар, чист пепел) пред садењето и потоа, за растенијата да имаат многу калиум. Тоа се грижеше за жолтите, или „бронзирани“ лисја како што го нарече нашиот водич. Исто така, на нашите растенија им дававме магли со хранлив фолијарен спреј за да го зголемиме не само калиумот, туку и сите минерали што му се потребни на бриселско зелје. Тие прскања ја зголемија отпорноста на нашите растенија и поттикнаа енергичен раст. Ги испрскавме нашите растенија со бакарен фунгицид рано во јули, многу пред да се појават црни дамки. Само неколку од нашите растенија покажаа дамки на грбот таа година, и покрај сиот дожд. Сметавме дека дождот го изми фунгицидот на растенијата што ја покажа габата. Забележавме во нашиот дневник да прскаме на чисти денови (дух!).

Пресеки за зелка? Ги спуштивме низите никулци и ги баравме. Малите бугери лесно се забележуваат особено кога се движат. Тоа не беше совршено решение и сè уште имавме некои оштетени никулци. Но, ние не користевме штетни хемиски пестициди. И на крајот на сезоната, се погриживме да ги закопаме растенијата длабоко во дното на нашата долгорочна грамада компост за да не се појават јајцата што ќе останат зад нас следната сезона. Се погриживме да ги третираме сите наши култури на зелка на ист начин како што истите штетници одат од еден до друг. Секако, ниемораше да толерира мала штета секоја жетва. Но, ние не користевме хемикалии и тоа вредеше. (Од тие одамна поминати денови, откривме Dipel Dust, биолошко спречување штетници што користи бактериска контрола за да го исфрли малото вакво нешто.) Се разбира, има и други штетници и проблеми поврзани со бриселското зелје. Дијагностицирањето на проблемите и барањето соодветни и ефективни решенија е начин за нивно решавање... како што научивме.

Поголемата лекција овде е дека малку знаење оди далеку. Користењето на листовиден спреј и одржувањето на нашите растенија добро нахранети помогна да се намали - или да се реши! - повеќето од нашите проблеми. Но, никогаш не би ги претвориле нашите неуспеси во успех доколку зависевме од претпоставките и од среќата на почетниците.

Препорачани производи

Trichogramma Wasps

Оваа мала паразитска оса -- 1/50-та инчи -- ги напаѓа јајцата на гасениците кои јадат лисја.

Органското пилешко ѓубриво

Sup'r Green обезбедува над 5 пати поголема вредност на растителна храна од ѓубривото за управување.

Дијатомејска земја

Содржи дијатомејска земја, фин прав направен од ситни фосилизирани растенија слични на алги.

Ѓубриво за зеленчук

Рачно изработено за подобрување на приносите, вкусот и исхраната на градинарските култури.

Safer® Garden Dust

Примени кога првпат ќе се забележат гасеници и повторувајте на секои 7-10 дена или по потреба .

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.