Ран третман на лошо влијание & засилувач; Контрола

  • Споделете Го Ова
Emily Baldwin

Да, можно е да се контролира раната болест со помош на докажани, органски и природни методи. Еве како:

Вообичаено кај растенијата од домати и компири, раната болест е предизвикана од габата Alternaria solani и се јавува низ Соединетите Држави. Симптомите најпрво се појавуваат на долните, постари лисја како мали кафени дамки со концентрични прстени кои формираат шема „биково око“. Како што созрева болеста, таа се шири нанадвор на површината на листот предизвикувајќи пожолтување, венеење и умирање. На крајот стеблото, плодот и горниот дел од растението ќе се заразат. Посевите може да бидат сериозно оштетени.

Раната болест презимува на заразено растително ткиво и се шири со прскање дожд, наводнување, инсекти и градинарски алат. Болеста се пренесува и на семки од домати и во клубени од компири. И покрај неговото име, раната болест може да се појави во секое време во текот на сезоната на растење. Високите температури (80-85˚F.) и влажните, влажни услови го поттикнуваат неговото брзо ширење. Во многу случаи, слабо нахранети или под стрес растенија се напаѓаат.

Третман

  1. Избришете ги или обложувајте растенија за да ја подобрите циркулацијата на воздухот и да ги намалите габичните проблеми.
  2. Погрижете се да Дезинфицирајте ги вашите ножици за кроење (еден дел од белилото до 4 дела вода) по секое сечење.
  3. Одржувајте ја почвата под растенијата чиста и без остатоци од градината. Додајте слој органски компост за да спречите спорите да се прскаат назад на вегетацијата.
  4. Наводнување капка по капка и натопувањеЦревата може да се користат за да се одржи сувото зеленило.
  5. За најдобра контрола, нанесете фунгициди на база на бакар рано, две недели пред нормалното појавување на болеста или кога временските прогнози предвидуваат долг период на влажно време. Алтернативно, започнете со третман кога за прв пат ќе се појави болеста и повторете го на секои 7-10 дена колку што е потребно.
  6. Содржејќи бакар и пиретрини, Bonide® Garden Dust е безбедна контрола во еден чекор за многу напади од инсекти и габични проблеми. За најдобри резултати, покријте ги и горните и долните страни на листовите со тенок униформа фолија или прашина. Во зависност од густината на зеленилото, 10 oz ќе покрие 625 квадратни стапки. Повторете ги апликациите на секои 7-10 дена, по потреба.
  7. SERENADE Garden е широк спектар, превентивен био-фунгицид кој се препорачува за контрола или сузбивање на многу важни растителни болести. За најдобри резултати, лекувајте пред да се развие болеста на листовите или при првиот знак на инфекција. Повторете во интервали од 7 дена или по потреба.
  8. Отстранете ги и уништете ги сите градинарски остатоци по бербата и практикувајте ротација на културите следната година.
  9. Изгорете или вреќички заразени делови од растенијата. НЕ компостирајте.

Препорачани производи

Градина на серенади

Растете убаво овошје, зеленчук и цвеќиња без болести - без хемикалии!

Течен бакар спреј

Користете го како спреј за мирување или сезона на растење на овошје, цвеќиња и зеленчукови култури.

Течен бакар

Користете за даборба против широк спектар на габични заболувања без токсични отрови!

Градинарска прашина (Бонид)

Оваа моќна мешавина може да се користи како спреј или прашина за лекување на повеќето проблеми со растенијата.

Емили Болдвин е ентузијаст за природата со страст за градинарство. Обучена хортикултурка, таа има неколкугодишно искуство со работа со растенија и зеленило во различни средини, вклучувајќи јавни паркови и приватни градини. Со остро око за детали и природен талент за дизајн, Емили може да создаде неверојатни надворешни простори кои се и естетски пријатни и функционални. Нејзиниот блог, Garden Blog, е платформа каде што таа го споделува своето знаење и експертиза за сите работи поврзани со градинарството, вклучувајќи совети, трикови и проекти за сам на себе. Без разлика дали сте искусен градинар или почетник кој сакате да ја започнете вашата прва градина, блогот на Емили обезбедува вредни информации и инспирација за да ви помогне да ги постигнете вашите градинарски цели.